Користь і шкода вівсяного відвару-5 доведених властивостей

Відвар вівса століттями цінується в народній медицині як засіб для зміцнення імунітету і профілактики серцево-судинних захворювань.

Сучасна наука знайшла масу біологічно активних речовин у складі вівса і підтвердила його користь для здоров'я. Напій багатий мінералами (марганець, фосфор, магній, кальцій, залізо), вітамінами групи B, поліфенолами і авенантрамідамі.

Вівсяної відвар зберігає практично все корисні властивості вівса . При термічній обробці руйнується лише незначна частина вітамінів і деяких антиоксидантів.

Чим він корисний-5 фактів

Лікувальні властивості відвару вівса доведені з наукової точки зору. Зупинимося на них детальніше.

1. Зміцнює кістки

Напій сприяє зміцнення кісток завдяки кільком механізмам.

Мінеральні компоненти (зокрема, фосфор і кальцій) беруть участь у формуванні кісткових тканин, а антиоксиданти нормалізують обмін речовин на рівні кісток і покращують доставку до них мінералів.

Японські вчені стверджують , що вживання відвару та інших продуктів на основі вівса дозволяє попередити розвиток остеопорозу у осіб похилого віку, а також у жінок після менопаузи.

Цілющий напій корисно давати і дітям. Він допоможе правильно сформувати кістки скелета і попередити розвиток сколіозу.

у складі відвару вівса присутні мінеральні речовини, необхідні для формування кісткових тканин.

2. Підтримує здоров'я серцево-судинної системи

Дослідження, проведені під керівництвом наукових співробітників з США, виявлено , що авенантраміди вівса мають потужні протизапальні та гіпотензивні ефекти.

Авенантраміди викликають розслаблення гладкої мускулатури стінок судин, що призводить до зниження рівня артеріального тиску і дозволяє попередити розвиток гіпертонії.

Також відвар вівса має в складі велику кількість магнію, який необхідний для злагодженої роботи серцевого м'яза і профілактики аритмій.

У процесі приготування відвару зберігається деяка частина клітковини (бета-глюкани). Клітковина позитивно відображається на рівні холестерину в крові за рахунок зниження його зворотної реабсорбції в кишечнику і уповільнення синтезу в печінці.

В результаті не створюється умов для формування атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і розвитку таких патологій, як ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда або ішемічний інсульт.

вівсяний відвар допомагає зберегти здоров'я серця і судин, так як регулює рівень артеріального тиску і знижує концентрацію холестерину в крові.

3. Знижує ймовірність розвитку алергії

Співробітники Університету Темпере (Фінляндія) з'ясували , що вівсяний напій знижує рівень імуноглобуліну E в організмі людини і попереджає розвиток алергічних реакцій, починаючи з дитячого віку.

У людей, чий раціон багатий вівсом, рідше зустрічаються алергічна астма і риніт, атопічний дерматит, а також інші форми алергопатологій.

Раннє включення вівса в раціон дитини створює потужний захист від проблем, пов'язаних з алергічними реакціями в майбутньому. Додатково продукт дозволяє контролювати перебіг вже наявних алергопатологій.

напій попереджає розвиток і полегшує перебіг алергічних захворювань.

4. Корисний для травлення

Бета-глюкани напою покращують перистальтику кишечника і усувають запори, які призводять до інтоксикації всього організму. До подібних висновків прийшли вчені з Китаю.

Також вівсяний відвар дозволяє знизити ризик розвитку аутоімунних (хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт) і інфекційно-запальних захворювань травної системи.

Щоденний прийом напою рекомендований особам, які страждають запорами або мають труднощі з випорожненням кишечника.

вівсяний напій допомагає налагодити стілець і захищає від поширених захворювань травної трубки.

5. Зміцнює імунітет

За інформацією італійських експертів, вівсяний напій стимулює синтез і підвищує функціональну активність клітин імунної системи. Відзначено ефективність щодо нейтрофілів, макрофагів і натуральних кілерів.

В результаті організм ефективно захоплює будь-які чужорідні агенти, що потрапили на бар'єрні тканини (шкіра і слизові оболонки) або в кров, включаючи бактерії, віруси, грибки і найпростіші.

Відвар вівса рекомендовано приймати в період підйому захворюваності респіраторними інфекціями для підвищення імунітету , а також при наявних запальних процесах в організмі.

відвар покращує роботу імунної системи, забезпечуючи захист від будь-яких чужорідних агентів.

Можлива шкода

Вівсяний відвар має протипоказання і може завдати значної шкоди організму. Потенційні побічні ефекти включають:

  1. Порушення функції печінки та нирок. рясний прийом відвару (більше 1-2 л в день) може знизити функціональну активність даних органів і навіть привести до незворотних змін.
  2. Загострення захворювань шлунка і дванадцятипалої кишки. відвар вівса викликає подразнення слизових оболонок, що може спровокувати загострення хронічного гастриту, дуоденіту або виразкової хвороби. Пити напій натщесерце неприйнятно.
  3. Алергічні реакції. зустрічаються часто, особливо у осіб негроїдної раси. Виявляються зазвичай у формі діареї або кропив'янки.

Напій можна приймати жінкам в період вагітності, а також давати дітям, починаючи з 5-річного віку. Негативного впливу не було зафіксовано ні в одному з досліджень.

Рецепти приготування

Вівсяний відвар досить просто зробити в домашніх умовах. Він може стати прекрасною альтернативою кави і деяким солодким напоям.

Розглянемо схеми приготування докладніше.

1. Відвар

Буде потрібно:

  • 2 ст. л. вівсяних пластівців;
  • 250 мл води;
  • ½ ч.л. цукру (за бажанням).

Рецепт:

  1. Залити вівсянку водою. Дати настоятися близько 10 годин.
  2. Поставте на вогонь, доведіть до кипіння.
  3. Томити на повільному вогні 1,5 години, бажано накрити кришкою, щоб не допустити надмірної втрати рідини. За 3 хвилини до закінчення варіння додати цукор, перемішати.
  4. Подрібнити в блендері. Напій готовий.

Замість пластівців можна використовувати неочищені зерна вівса, тоді води потрібно вдвічі більше (500 мл), а тривалість варіння складе 2,5-3 години. Замість води можна використовувати молоко.

Приймати по 200 мл 2 рази на день (вранці і ввечері) через 1-1,5 години після їжі. Тривалість курсу-10 діб, потім необхідна перерва мінімум 2 тижні.

2. Настій в термосі

Необхідно:

  • 100 грам вівса;
  • 1 000 мл води.

Приготування:

  1. Закип'ятити воду і перелити в термос, засипати зерна вівса.
  2. Дайте настоятися близько 12-14 годин. Для збереження тепла рекомендується укутати термос теплим рушником.

Приймати по 50-100 мл 2 рази на день за 30 хвилин до їди (обід і вечеря). Для підвищення біологічного потенціалу можна додати 1-2 ст.л. меду і сік ½ лимона. Тривалість курсу самолікування-не більше 1 тижня.

відвар і настій вівса досить просто приготувати самостійно. Головне-ретельно слідувати рецептами.

Висновок

  1. Відвар і настій вівса – цінні і поживні напої, здатні поліпшити здоров'я людини.
  2. Вони зміцнюють імунну систему, нормалізують процеси травлення, борються з провідними серцево-судинними захворюваннями, зміцнюють кісткові тканини і захищають від алергії.
  3. При прийомі можливий розвиток побічних ефектів, ризик розвитку яких обов'язково потрібно враховувати.
  4. Відвар вівса можна пити під час вагітності і давати дітям з 5-річного віку. Це може підвищити стійкість до інфекційних агентів і створити умови для правильного формування кісток.