Користь і шкода вівсяного відвару-5 доведених властивостей
Відвар вівса століттями цінується в народній медицині як засіб для зміцнення імунітету і профілактики серцево-судинних захворювань.
Сучасна наука знайшла масу біологічно активних речовин у складі вівса і підтвердила його користь для здоров'я. Напій багатий мінералами (марганець, фосфор, магній, кальцій, залізо), вітамінами групи B, поліфенолами і авенантрамідамі.
Вівсяної відвар зберігає практично все корисні властивості вівса . При термічній обробці руйнується лише незначна частина вітамінів і деяких антиоксидантів.
Чим він корисний-5 фактів
Лікувальні властивості відвару вівса доведені з наукової точки зору. Зупинимося на них детальніше.
1. Зміцнює кістки
Напій сприяє зміцнення кісток завдяки кільком механізмам.
Мінеральні компоненти (зокрема, фосфор і кальцій) беруть участь у формуванні кісткових тканин, а антиоксиданти нормалізують обмін речовин на рівні кісток і покращують доставку до них мінералів.
Японські вчені стверджують , що вживання відвару та інших продуктів на основі вівса дозволяє попередити розвиток остеопорозу у осіб похилого віку, а також у жінок після менопаузи.
Цілющий напій корисно давати і дітям. Він допоможе правильно сформувати кістки скелета і попередити розвиток сколіозу.
2. Підтримує здоров'я серцево-судинної системи
Дослідження, проведені під керівництвом наукових співробітників з США, виявлено , що авенантраміди вівса мають потужні протизапальні та гіпотензивні ефекти.
Авенантраміди викликають розслаблення гладкої мускулатури стінок судин, що призводить до зниження рівня артеріального тиску і дозволяє попередити розвиток гіпертонії.
Також відвар вівса має в складі велику кількість магнію, який необхідний для злагодженої роботи серцевого м'яза і профілактики аритмій.
У процесі приготування відвару зберігається деяка частина клітковини (бета-глюкани). Клітковина позитивно відображається на рівні холестерину в крові за рахунок зниження його зворотної реабсорбції в кишечнику і уповільнення синтезу в печінці.
В результаті не створюється умов для формування атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і розвитку таких патологій, як ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда або ішемічний інсульт.
3. Знижує ймовірність розвитку алергії
Співробітники Університету Темпере (Фінляндія) з'ясували , що вівсяний напій знижує рівень імуноглобуліну E в організмі людини і попереджає розвиток алергічних реакцій, починаючи з дитячого віку.
У людей, чий раціон багатий вівсом, рідше зустрічаються алергічна астма і риніт, атопічний дерматит, а також інші форми алергопатологій.
Раннє включення вівса в раціон дитини створює потужний захист від проблем, пов'язаних з алергічними реакціями в майбутньому. Додатково продукт дозволяє контролювати перебіг вже наявних алергопатологій.
4. Корисний для травлення
Бета-глюкани напою покращують перистальтику кишечника і усувають запори, які призводять до інтоксикації всього організму. До подібних висновків прийшли вчені з Китаю.
Також вівсяний відвар дозволяє знизити ризик розвитку аутоімунних (хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт) і інфекційно-запальних захворювань травної системи.
Щоденний прийом напою рекомендований особам, які страждають запорами або мають труднощі з випорожненням кишечника.
5. Зміцнює імунітет
За інформацією італійських експертів, вівсяний напій стимулює синтез і підвищує функціональну активність клітин імунної системи. Відзначено ефективність щодо нейтрофілів, макрофагів і натуральних кілерів.
В результаті організм ефективно захоплює будь-які чужорідні агенти, що потрапили на бар'єрні тканини (шкіра і слизові оболонки) або в кров, включаючи бактерії, віруси, грибки і найпростіші.
Відвар вівса рекомендовано приймати в період підйому захворюваності респіраторними інфекціями для підвищення імунітету , а також при наявних запальних процесах в організмі.
Можлива шкода
Вівсяний відвар має протипоказання і може завдати значної шкоди організму. Потенційні побічні ефекти включають:
- Порушення функції печінки та нирок. рясний прийом відвару (більше 1-2 л в день) може знизити функціональну активність даних органів і навіть привести до незворотних змін.
- Загострення захворювань шлунка і дванадцятипалої кишки. відвар вівса викликає подразнення слизових оболонок, що може спровокувати загострення хронічного гастриту, дуоденіту або виразкової хвороби. Пити напій натщесерце неприйнятно.
- Алергічні реакції. зустрічаються часто, особливо у осіб негроїдної раси. Виявляються зазвичай у формі діареї або кропив'янки.
Напій можна приймати жінкам в період вагітності, а також давати дітям, починаючи з 5-річного віку. Негативного впливу не було зафіксовано ні в одному з досліджень.
Рецепти приготування
Вівсяний відвар досить просто зробити в домашніх умовах. Він може стати прекрасною альтернативою кави і деяким солодким напоям.
Розглянемо схеми приготування докладніше.
1. Відвар
Буде потрібно:
- 2 ст. л. вівсяних пластівців;
- 250 мл води;
- ½ ч.л. цукру (за бажанням).
Рецепт:
- Залити вівсянку водою. Дати настоятися близько 10 годин.
- Поставте на вогонь, доведіть до кипіння.
- Томити на повільному вогні 1,5 години, бажано накрити кришкою, щоб не допустити надмірної втрати рідини. За 3 хвилини до закінчення варіння додати цукор, перемішати.
- Подрібнити в блендері. Напій готовий.
Замість пластівців можна використовувати неочищені зерна вівса, тоді води потрібно вдвічі більше (500 мл), а тривалість варіння складе 2,5-3 години. Замість води можна використовувати молоко.
Приймати по 200 мл 2 рази на день (вранці і ввечері) через 1-1,5 години після їжі. Тривалість курсу-10 діб, потім необхідна перерва мінімум 2 тижні.
2. Настій в термосі
Необхідно:
- 100 грам вівса;
- 1 000 мл води.
Приготування:
- Закип'ятити воду і перелити в термос, засипати зерна вівса.
- Дайте настоятися близько 12-14 годин. Для збереження тепла рекомендується укутати термос теплим рушником.
Приймати по 50-100 мл 2 рази на день за 30 хвилин до їди (обід і вечеря). Для підвищення біологічного потенціалу можна додати 1-2 ст.л. меду і сік ½ лимона. Тривалість курсу самолікування-не більше 1 тижня.
Висновок
- Відвар і настій вівса – цінні і поживні напої, здатні поліпшити здоров'я людини.
- Вони зміцнюють імунну систему, нормалізують процеси травлення, борються з провідними серцево-судинними захворюваннями, зміцнюють кісткові тканини і захищають від алергії.
- При прийомі можливий розвиток побічних ефектів, ризик розвитку яких обов'язково потрібно враховувати.
- Відвар вівса можна пити під час вагітності і давати дітям з 5-річного віку. Це може підвищити стійкість до інфекційних агентів і створити умови для правильного формування кісток.