Чим корисний гарбузовий сік-7 властивостей і протипоказання

Гарбузовий сік знайшов широку популярність у всьому світі і часто входить до складу продуктів для дитячого харчування.

Він містить вітаміни (A, C, B2, E), мінерали (залізо, мідь, марганець, калій), а також невелику кількість клітковини.

Сучасні дослідження вказують на важливі корисні властивості гарбузового соку. Він регулює енергетичні процеси в організмі і нейтралізує вільні радикали, бореться з раком і хронічними захворюваннями.

7 корисних властивостей

Зупинимося на головних Тезах про користь прийому гарбузового соку (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Має антиоксидантну дію

Вчені з Ірану стверджують , що накопичення великої кількості вільних радикалів в організмі призводить до окислювального стресу, що викликає розвиток злоякісних пухлин, а також захворювань серцево-судинної, травної та ендокринної систем.

Антиоксидантні речовини, наявні в складі свіжовичавленого гарбузового соку, нейтралізують вільні радикали, знижуючи ймовірність появи проліферативних процесів.

Наприклад, німецькі вчені доведено здатність соку гарбуза попереджати появу раку, а також вікового згасання зору.

свіжий гарбузовий сік рясніє антиоксидантами, які борються з раком і знижують ризик розвитку хронічних захворювань.

2. Зміцнює імунітет

Сік гарбуза-багате джерело вітамінів A і C, які покращують роботу імунітету .

Вітамін А, за інформацією вчених з Великобританії, підвищує активність місцевих факторів імунітету до різних зовнішніх інфекційних агентів (бактерії, гриби, віруси) і перешкоджає маніфестації інфекційно-запальних захворювань.

Також вітамін А, за даними досліджень корейських фахівців, активує вироблення клітин імунної системи, що володіють здатністю до фагоцитозу. В результаті вони ефективно захоплюють чужорідні агенти, що потрапили в організм.

Особлива роль належить аскорбінової кислоти. Вітамін C прискорює відновлення пошкоджених тканин і синтез лейкоцитів.

Додатковий внесок вносять фолієва кислота, залізо і вітамін E, які нормалізують обмінні процеси і допомагають роботі імунітету.

сік гарбуза – один з найпотужніших стимуляторів роботи імунної системи завдяки наявності в складі деяких вітамінів.

3. Покращує зір

З віком у кожної людини має місце зниження гостроти зору, підвищується ризик розвитку дегенеративних захворювань.

Дослідження демонструють , що низький рівень споживання вітаміну А, яким рясніє гарбуз, безпосередньо пов'язаний з високою поширеністю «старечої» сліпоти.

Гарбуз також є багатим джерелом лютеїну та зеаксантину. Дані речовини запобігають дегенерацію жовтої плями і зменшують ймовірність появи катаракти.  Обидва захворювання здатні привести до повної або часткової втрати зору.

гарбузовий сік позитивно відбивається на гостроті зору і допомагає знизити ризик розвитку дегенеративних захворювань органів зору.

4. Допомагає схуднути

Гарбузовий сік може допомогти при схудненні. Він має невелику калорійність і містить багато води.

В процесі вичавки в сік також потрапляє до 30% клітковини з гарбуза. В ролі клітковини в схудненні ми говорили в окремій статті.

Напій прекрасно втамовує голод, так як клітковина пригнічує центри апетиту в головному мозку. В результаті незначно, але знижується добова калорійність раціону.

Дія соку не пов'язане з гормональними механізмами і проявляється в однаковій мірі в організмі чоловіків і жінок.

сік гарбуза рекомендується використовувати в якості заміни солодким і газованим напоям. Він дозволяє знизити масу тіла.

5. Знижує ризик розвитку раку

В основі розвитку раку велику роль відіграє вплив вільних радикалів

Гарбузовий сік насичений каротиноїдами, які пригнічують вільні радикали. Дане лікувальна властивість може захистити організм від деяких видів злоякісних пухлин.

Китайські фахівці відзначають високу ефективність каротиноїдів у зниженні ризику раку шлунка.

Також сік гарбуза здатний знизити ризик злоякісного переродження тканин підшлункової залози, горла, молочних залоз у жінок.

прийом гарбузового соку дозволяє знизити активність вільно-радикальних процесів і попередити появу злоякісних пухлин.

6. Покращує здоров'я серця і судин

У складі соку гарбуза присутні калій, вітамін З і клітковина. Дані групи речовин необхідні для злагодженої роботи серцевого м'яза .

Італійські вчені встановлено , що калій незначно знижує рівень артеріального тиску і знижує ймовірність раннього розвитку гіпертонічної хвороби.

Також гарбузовий сік знижує рівень загального холестерину і його атерогенних фракцій (ліпопротеїни низької і дуже низької щільності), отже, попереджає появу атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і розвитку фатальних судинних катастроф (ішемічний інсульт, інфаркт міокарда).

Напій впливає на ключові фактори ризику розвитку серцево-судинних патологій. Він рекомендований всім особам старших вікових груп.

напій перешкоджає відкладенню холестерину на стінках артерій і розвитку гіпертонічної хвороби.

7. Покращує стан шкіри

Бета-каротин та різні каротиноїди гарбузового соку захищають шкірні покриви від шкідливого сонячного випромінювання і появи опіків.

Каротиноїди, після всмоктування в травному тракті, потрапляють практично в усі клітини організму, включаючи шкіру.

Вони покращують обмінні процеси і підвищують стійкість до зовнішніх інфекційних агентів (бактерій, грибків, вірусів), тобто знижують ймовірність появи інфекційно-запальних процесів в товщі шкіри і підшкірно-жирової клітковини.

Не менш важлива роль відводиться вітаміну C. Він підвищує гладкість і еластичність шкіри. В результаті зморшки зустрічаються рідше.

гарбузовий сік корисний для шкіри. Він перешкоджає утворенню зморшок і розвитку інфекційно-запальних процесів, захищає від опіків.

Можлива шкода

Гарбузовий сік має протипоказання і може завдати шкоди здоров'ю. До числа побічних ефектів відносять:

  1. Зневоднення. незважаючи на велику кількість води в складі, гарбуз має сечогінну дію і призводить до втрати води і електролітів. Не рекомендується приймати одноразово більше 200 мл напою.
  2. Алергічні реакції. зустрічаються рідко і проявляються в легкій формі (диспепсичні розлади або шкірні реакції).

Гарбузовий сік можна приймати дітям, а також вагітним жінкам. Він підвищує адаптаційні здібності організму майбутньої матері і збільшує приплив крові до формується плоду.

при прийомі соку гарбуза можливий розвиток побічних ефектів.

Поради щодо прийому

Зупинимося на ключових правилах здорового вживання соку:

  1. Який сік пити. гарбузовий сік містить більше вітамінів, мінералів та антиоксидантних компонентів, ніж м'якоть гарбуза. Однак вони знищуються при тривалому зберіганні (більше 1-3 годин) або консервації. Слід віддавати перевагу свіжовичавленому соку.
  2. Коли можна приймати. краще пити напій в денні години і після прийому їжі. Прийом натщесерце (вранці) або на голодний шлунок може привести до диспепсичних розладів.
  3. Денна норма. дорослій людині на добу достатньо 200-400 мл напою, жінкам під час вагітності – до 500 мл.
  4. Поєднання. сік гарбуза є самостійною стравою. Також його можна змішати з соком моркви, апельсина, кабачків або дині, додати ягоди.
дотримання простих правил дозволить розкрити природну цінність напою.

Висновок

  1. Гарбузовий сік має унікальне поєднання вітамінів, мінералів та антиоксидантів.
  2. Він здатний попередити розвиток хронічних захворювань (переважно з боку серця, судин і органів зору), раку, поліпшити стан шкіри і зміцнити імунітет.
  3. Сік гарбуза рекомендовано приймати при вагітності. Він підвищує адаптаційні можливості організму матері і збільшує приплив крові з поживними речовинами до плоду.
  4. Продукт може викликати побічні ефекти, що вимагає уважного підходу до його включення в раціон.