Чим корисний томатний сік-5 доведених властивостей для здоров'я
Натуральний томатний сік – це напій, отриманий із стиглих помідорів без додавання консервантів та хімічних добавок.
Завдяки вмісту лікопіну – головного активної речовини – томатний сік володіє важливими корисними властивостями для людського організму. Напій з давніх часів застосовувався з метою усунення похмілля і профілактики запорів.
5 корисних властивостей
Розглянемо головні факти про користь від вживання томатного соку для здоров'я (з опорою на наукові дослідження).
1. Володіє багатим складом
У складі томатного соку присутні цінні вітаміни та мінерали:
назва компонента | приблизний відсоток від добової норми в 100 грамах продукту |
кальцій | 1 % |
залізо | 2,5 % |
калій | 4,2 % |
натрій | 11,3 % |
вітамін С | 50 % |
вітамін В2 | 6,3 % |
вітамін В6 | 4,5 % |
вітамін В12 | 6,3 % |
Крім мінералів і вітамінів томатний сік дарує організму людини каротиноїди – особливі речовини, що перетворюються після вживання в вітамін А.у свою чергу, вітамін А підтримує нормальну функцію зорового апарату і прискорює відновлення будь-яких пошкоджених тканин (особливо шкіри). Також каротиноїди функціонують самостійно-мають антиоксидантні властивості.
Важлива роль відводиться магнію і калію в складі томатного соку – вони сприяють схудненню і покращують здоров'я серцево-судинної системи.
2. Має антиоксидантну дію
Сік томатів-джерело антиоксидантних речовин, переважно-лікопіну, що є каротиноїдом-провітаміном А.
Звичайна людина, за даними фахівців Університету Північної Кароліни (США), отримує до 80% лікопіну за допомогою вживання саме томатів і продуктів на їх основі.
Лікопін бореться з вільними радикалами, які здатні завдати шкоди всім клітинам організму, викликавши їх пошкодження, загибель або злоякісне переродження. Вільні радикали також частково відповідальні за розвиток хронічних патологій з боку будь-якої системи органів.
Згідно дослідженням, Лікопін знижує концентрацію в крові основних маркерів хронічного запалення, сприяючи загальному оздоровленню організму. Зокрема зафіксовано зменшення концентрації фактора некрозу пухлини-альфа, з-реактивного білка, інтерлейкіну-8.
Також вираженою антиоксидантною активністю володіє аскорбінова кислота, якої рясніють томати.
3. Приносить користь серцю і судинах
Американські експерти стверджують, що велика кількість томатів або соку з них в дієті асоціюється з низькою частотою захворювань серцево-судинного русла.
Щоденний прийом 240-300 мл напою дозволяє знизити рівень загального холестерину, а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ТАГ).
В результаті попереджається утворення і відкладення кристалів холестерину у внутрішній стінці артерій і формування атеросклеротичних бляшок , здатних частково або повністю перекрити потік крові.
Крім того, на бляшках можуть відкладатися тромботичні маси, створюючи додаткову перешкоду току крові.
Також напій пригнічує хронічне запалення в стінках артерій, що несуттєво, але знижує ймовірність появи бляшок.
Отже, сік забезпечує профілактику ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, хронічної ішемії головного мозку, інсульту та інших захворювань, пов'язаних з атеросклерозом.
Тамотаний сік рекомендується вживати чоловікам і жінкам старших вікових груп з метою профілактики смертельно небезпечних судинних захворювань.
4. Захищає від раку
Зважаючи на велику кількість антиоксидантів і протизапальних речовин в складі, сік томатів демонструє протипухлинну активність.
В даний час виявлена ефективність продукту щодо злоякісних пухлин шкіри і передміхурової залози у чоловіків.
Томатний сік допустимо використовувати не тільки з метою профілактики онкологічних захворювань. Активні компоненти навіть здатні запустити апоптоз (запрограмовану смерть) клітин пухлин.
5. Нормалізує стілець
Запори – часта проблема, з якою стикаються особи старших вікових груп, а також жінки в період вагітності.
При несвоєчасному і неадекватному виведенні вмісту кишечника порушується робота внутрішніх органів, пригнічується діяльність центральної нервової системи, загострюються алергічні та хронічні захворювання.
Встановлено, що клітковина , наявна в складі томатного соку, покращує моторно-евакуаційну функцію стінок травного тракту, прискорює просування калових мас і сприяє швидкому і достатньому за обсягом спорожнення кишечника.
Томатний сік можна використовувати в цілях лікування і профілактики запорів щодня (по 1-2 склянки). Особливо він рекомендований для літніх людей, які страждають хронічними запорами.
Протипоказання
На жаль, в поодиноких випадках, томатний сік здатний заподіяти шкоду здоров'ю. Частими побічними ефектами є:
- Декомпенсація гіпертонічної хвороби і хронічної серцевої недостатності. томати насичені натрієм. Даний мінерал викликає затримку води в організмі, що може привести до появи набряків і підйому рівня артеріального тиску.
- Подразнення слизових оболонок кишечника. томати здатні викликати загострення хронічних захворювань травної системи або посилити їх симптоматику (гастрит, дуоденіт, виразкова хвороба, ГЕРХ).
- Алергічні реакції. зустрічаються досить часто, так як томати мають яскраво-червоний колір. Проявляються по-різному: шкірні висипання або анафілактичний шок. При наявності алергії на продукт в минулому, краще утриматися від вживання.
У період загострення захворювань кишечника, а також при перебігу важких серцево-судинних розладів пити сік не слід, щоб убезпечити власний організм.
Вагітним жінкам рекомендується вживати не більше 200-250 мл напою в день.
Поради щодо прийому
Зупинимося на головних тонкощах правильного приготування і використання томатного соку:
- Як приготувати в домашніх умовах. необхідно подрібнити невелику кількість крупно нарізаних томатів (блендер, кухонний комбайн або терка). Додати до суміші воду в співвідношенні 10: 1 і поставити на вогонь. Після закипання варити близько 5 хвилин, можна більше – до отримання бажаної консистенції. Сік готовий.
- Скільки можна пити. на добу рекомендується приймати не більше 200-250 мл соку власного приготування і до 400-500 мл магазинного.
- Коли краще приймати. томатний сік можна пити в будь-який час дня, однак, краще утриматися від вживання утом натщесерце і перед сном.
- Як правильно вибрати в магазині. при виборі соку в магазині велике значення мають дані на етикетці пакета. Якісний покупної томатний сік виготовляється з соусу (вказано в складі), а не пасти, має нетривалий термін придатності (до 1 року в залежності від типу упаковки) і темно-червоний або навіть злегка буре забарвлення.
- Як зберігати сік. Продукт можна зберігати не більше 7-10 діб в холодильній камері (після розкриття магазинної тари). При самостійному приготуванні потрібно випити сік за 1-2 дня (зберігати аналогічно – в холодильнику).
Висновок
- Томатний сік насичений поживними речовинами, включаючи вітаміни, мінерали, антиоксиданти та протизапальні компоненти.
- Напій покращує травлення, бореться з провідними серцево-судинними та онкологічними захворюваннями, попереджає розвиток хронічних патологій з боку будь-якої системи органів.
- Сік має ряд протипоказань і тонкощів домашнього приготування. Їх обов'язково потрібно враховувати.