Чим корисний томатний сік-5 доведених властивостей для здоров'я

Натуральний томатний сік – це напій, отриманий із стиглих помідорів без додавання консервантів та хімічних добавок.

Завдяки вмісту лікопіну – головного активної речовини – томатний сік володіє важливими корисними властивостями для людського організму. Напій з давніх часів застосовувався з метою усунення похмілля і профілактики запорів.

5 корисних властивостей

Розглянемо головні факти про користь від вживання томатного соку для здоров'я (з опорою на наукові дослідження).

1. Володіє багатим складом

У складі томатного соку присутні цінні вітаміни та мінерали:

назва компонента приблизний відсоток від добової норми в 100 грамах продукту
кальцій 1 %
залізо 2,5 %
калій 4,2 %
натрій 11,3 %
вітамін С 50 %
вітамін В2 6,3 %
вітамін В6 4,5 %
вітамін В12 6,3 %

Крім мінералів і вітамінів томатний сік дарує організму людини каротиноїди – особливі речовини, що перетворюються після вживання в вітамін А.у свою чергу, вітамін А підтримує нормальну функцію зорового апарату і прискорює відновлення будь-яких пошкоджених тканин (особливо шкіри). Також каротиноїди функціонують самостійно-мають антиоксидантні властивості.

Важлива роль відводиться магнію і калію в складі томатного соку – вони сприяють схудненню і покращують здоров'я серцево-судинної системи.

томатний сік багатий каротиноїдами, а також деякими цінними вітамінами та мінералами.

2. Має антиоксидантну дію

Сік томатів-джерело антиоксидантних речовин, переважно-лікопіну, що є каротиноїдом-провітаміном А.

Звичайна людина, за даними фахівців Університету Північної Кароліни (США), отримує до 80% лікопіну за допомогою вживання саме томатів і продуктів на їх основі.

Лікопін бореться з вільними радикалами, які здатні завдати шкоди всім клітинам організму, викликавши їх пошкодження, загибель або злоякісне переродження. Вільні радикали також частково відповідальні за розвиток хронічних патологій з боку будь-якої системи органів.

Згідно дослідженням, Лікопін знижує концентрацію в крові основних маркерів хронічного запалення, сприяючи загальному оздоровленню організму. Зокрема зафіксовано зменшення концентрації фактора некрозу пухлини-альфа, з-реактивного білка, інтерлейкіну-8.

Також вираженою антиоксидантною активністю володіє аскорбінова кислота, якої рясніють томати.

щоденний прийом томатного соку – ефективний спосіб боротьби з вільними радикалами і профілактики хронічних захворювань.

3. Приносить користь серцю і судинах

Американські експерти стверджують, що велика кількість томатів або соку з них в дієті асоціюється з низькою частотою захворювань серцево-судинного русла.

Щоденний прийом 240-300 мл напою дозволяє знизити рівень загального холестерину, а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ТАГ).

В результаті попереджається утворення і відкладення кристалів холестерину у внутрішній стінці артерій і формування атеросклеротичних бляшок , здатних частково або повністю перекрити потік крові.

Крім того, на бляшках можуть відкладатися тромботичні маси, створюючи додаткову перешкоду току крові.

Також напій пригнічує хронічне запалення в стінках артерій, що несуттєво, але знижує ймовірність появи бляшок.

Отже, сік забезпечує профілактику ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, хронічної ішемії головного мозку, інсульту та інших захворювань, пов'язаних з атеросклерозом.

Тамотаний сік рекомендується вживати чоловікам і жінкам старших вікових груп з метою профілактики смертельно небезпечних судинних захворювань.

включення томатного соку в дієту дозволить знизити ризик розвитку найбільш поширених і небезпечних патологій серцево-судинної системи.

4. Захищає від раку

Зважаючи на велику кількість антиоксидантів і протизапальних речовин в складі, сік томатів демонструє протипухлинну активність.

В даний час виявлена ефективність продукту щодо злоякісних пухлин шкіри і передміхурової залози у чоловіків.

Томатний сік допустимо використовувати не тільки з метою профілактики онкологічних захворювань. Активні компоненти навіть здатні запустити апоптоз (запрограмовану смерть) клітин пухлин.

сік з томатів демонструє здатність знижувати ризик розвитку раку.

5. Нормалізує стілець

Запори – часта проблема, з якою стикаються особи старших вікових груп, а також жінки в період вагітності.

При несвоєчасному і неадекватному виведенні вмісту кишечника порушується робота внутрішніх органів, пригнічується діяльність центральної нервової системи, загострюються алергічні та хронічні захворювання.

Встановлено, що клітковина , наявна в складі томатного соку, покращує моторно-евакуаційну функцію стінок травного тракту, прискорює просування калових мас і сприяє швидкому і достатньому за обсягом спорожнення кишечника.

Томатний сік можна використовувати в цілях лікування і профілактики запорів щодня (по 1-2 склянки). Особливо він рекомендований для літніх людей, які страждають хронічними запорами.

томатний сік полегшує роботу кишечника і сприяє усуненню запорів.

Протипоказання

На жаль, в поодиноких випадках, томатний сік здатний заподіяти шкоду здоров'ю. Частими побічними ефектами є:

  1. Декомпенсація гіпертонічної хвороби і хронічної серцевої недостатності. томати насичені натрієм. Даний мінерал викликає затримку води в організмі, що може привести до появи набряків і підйому рівня артеріального тиску.
  2. Подразнення слизових оболонок кишечника. томати здатні викликати загострення хронічних захворювань травної системи або посилити їх симптоматику (гастрит, дуоденіт, виразкова хвороба, ГЕРХ).
  3. Алергічні реакції. зустрічаються досить часто, так як томати мають яскраво-червоний колір. Проявляються по-різному: шкірні висипання або анафілактичний шок. При наявності алергії на продукт в минулому, краще утриматися від вживання.

У період загострення захворювань кишечника, а також при перебігу важких серцево-судинних розладів пити сік не слід, щоб убезпечити власний організм.

Вагітним жінкам рекомендується вживати не більше 200-250 мл напою в день.

уважний підхід до включення томатного соку в дієту дозволить уникнути ризиків для здоров'я.

Поради щодо прийому

Зупинимося на головних тонкощах правильного приготування і використання томатного соку:

  1. Як приготувати в домашніх умовах. необхідно подрібнити невелику кількість крупно нарізаних томатів (блендер, кухонний комбайн або терка). Додати до суміші воду в співвідношенні 10: 1 і поставити на вогонь. Після закипання варити близько 5 хвилин, можна більше – до отримання бажаної консистенції. Сік готовий.
  2. Скільки можна пити. на добу рекомендується приймати не більше 200-250 мл соку власного приготування і до 400-500 мл магазинного.
  3. Коли краще приймати. томатний сік можна пити в будь-який час дня, однак, краще утриматися від вживання утом натщесерце і перед сном.
  4. Як правильно вибрати в магазині. при виборі соку в магазині велике значення мають дані на етикетці пакета. Якісний покупної томатний сік виготовляється з соусу (вказано в складі), а не пасти, має нетривалий термін придатності (до 1 року в залежності від типу упаковки) і темно-червоний або навіть злегка буре забарвлення.
  5. Як зберігати сік. Продукт можна зберігати не більше 7-10 діб в холодильній камері (після розкриття магазинної тари). При самостійному приготуванні потрібно випити сік за 1-2 дня (зберігати аналогічно – в холодильнику).
дотримання простих правил допоможе максимально використати продукт.

Висновок

  1. Томатний сік насичений поживними речовинами, включаючи вітаміни, мінерали, антиоксиданти та протизапальні компоненти.
  2. Напій покращує травлення, бореться з провідними серцево-судинними та онкологічними захворюваннями, попереджає розвиток хронічних патологій з боку будь-якої системи органів.
  3. Сік має ряд протипоказань і тонкощів домашнього приготування. Їх обов'язково потрібно враховувати.