Користь і шкода чаю матчу-6 доведених фактів про його вплив на здоров'я
Чай Matcha або Matcha – це порошкоподібний чай, який виготовляється шляхом подрібнення листя зеленого чаю на спеціальному млині. Він використовується в класичній японській чайній церемонії.
Матчу чай володіє відчутними корисними властивостями. Він насичений антиоксидантами та іншими речовинами, необхідними для підтримки здоров'я організму і профілактики небезпечних захворювань, в тому числі раку.
Чим він корисний - 6 фактів
Розглянемо 6 основних тез про користь від прийому матчу чаю (з опорою на доказову базу).
1. Насичений антиоксидантами
Чай маття містить в складі масу антиоксидантних речовин, головними з яких є катехіни. доведено , що вміст катехінів в цьому напої до 137 разів більше, ніж в будь-якому іншому зелений чай .
Доведено, що антиоксиданти нейтралізують вільні радикали, які можуть викликати пошкодження клітин з подальшою їх загибеллю або злоякісним переродженням, а також можуть сприяти розвитку хронічних захворювань.
Антиоксидантний потециал матчу чаю був підтверджено китайськими фахівцями в ході проведення експериментів на гризунах.
А фахівці з США виявили , що при регулярному прийомі цього напою значно знижується ймовірність розвитку раку, аутоімунних захворювань, дегенеративних уражень головного мозку, катаракти, а також сповільнюється старіння організму людини в цілому.
2. Захищає печінку від пошкоджень
Печінка-незамінний орган, що нейтралізує шкідливі для організму токсини і допомагає засвоювати їжу, багато лікарські препарати.
Окремі дослідження демонструють, що напій захищає клітини печінки від пошкоджень, спричинених не тільки вільними радикалами, але й шкідливими хімічними речовинами.
Японські вчені встановлено , що при прийомі чаю знижується концентрація в крові маркерів загибелі гепатоцитів (клітин печінки) – АЛТ і АСТ. Їх підйом часто виникає при прийомі медикаментів (наприклад, статинів) або на тлі важких захворювань (цироз).
Позитивна динаміка також спостерігається при перебігу жирового гепатозу, який часто розвивається при ожирінні або цукровому діабеті II типу.
Експерти з США стверджують , що при систематичному прийомі порошкового напою знижується ризик розвитку будь-яких захворювань печінки.
3. Покращує роботу головного мозку
Згідно з даними працівників Університету Вагенінгена (Нідерланди), матчу покращує когнітивні процеси (пам'ять, концентрацію уваги, мислення). Напій особливо корисний в період надмірних розумових навантажень.
У чоловіків і жінок похилого віку чай уповільнює вікове зниження когнітивних функцій. Всього 2 грами маття на добу протягом 2 місяців достатньо для отримання відчутних результатів.
Особливо ефективний напій при стресі. Він містить особливу біологічно активну речовину-L-теанін, яке знижує рівень тривоги, допомагає розслабитися і виспатися, а також покращує обмінні процеси в тканинах центральної нервової системи, збільшуючи приплив крові з киснем до кожної клітини.
4. Бореться з раком
Поліфеноли і флавоноїди порошку матчу ефективні в цілях профілактики і навіть уповільнення розвитку деяких злоякісних пухлин.
На базі Бостонського університету (США) встановлено , що вживання напою дозволяє істотно уповільнити зростання клітин пухлин молочних залоз у щурів.
Також підтверджена ефективність продукту з метою профілактики і поліпшення перебігу новоутворень наступних органів ( 1 , 2 , 3 , 4 ):
- Передміхурової залози;
- Шкіри;
- Печінки;
- Бронхів.
Важливо відзначити, що всі дані отримані або в холі лабораторних досліджень, або в експериментах на тваринах. Дія рослини в організмі людини вивчено не було.
5. Покращує здоров'я серця і судин
Кожна третя людина старше 35 років, за інформацією іспанських вчених, вмирає саме від серцево-судинних захворювань. Профілактика патологій серця і судин – одне з головних завдань сучасної охорони здоров'я.
Порошковий напій, при регулярному прийомі, знижує рівень загального і «поганого» (ЛПНЩ, ТАГ) холестерину, захищаючи стінки артерій від відкладення кристалів холестерину. В результаті попереджається розвиток таких патологій, як ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, судинна енцефалопатія, інсульт та ін.
Чайні флавоноїди також позитивні відображаються на рівні артеріального тиску, знижуючи його до нормативних значень. Продукт забезпечує профілактику розвитку гіпертонічної хвороби і допомагає знизити дози прийнятих антигіпертензивних препаратів.
Поєднання раціонального харчування, спортивного способу життя і чаю маття дозволяє зберегти серце і судини здоровими на довгі роки.
6. Допомагає скинути вагу
Фахівці університету Бернінгема (Великобританія) виявили , що даний чай підсилює швидкість спалювання жиру в процесі виконання фізичних вправ на 17%.
Зруйновані клітини жирової тканини йдуть на задоволення енергетичних потреб організму.
Також напій прискорює обмін речовин в цілому. Після прийому витрата енергії зростає приблизно на 24 години.
Вчені з Канади вважають, що зелений і чорний чаї, а також чай матчу є ефективними засобами для схуднення і підтримки здорової ваги.
Можлива шкода
Матчу значно відрізняється від найближчих аналогів (зеленого, чорного чаю), так як має в складі великі обсяги кофеїну, що може завдати шкоди організму деяких груп людей.
Більшість протипоказань та побічних ефектів чаю матчі пов'язані саме з кофеїном. Розглянемо їх детальніше:
- Отруєння кофеїном. розвивається при великому обсязі випитого чаю (понад 6-10 чашок по 200 мл). Характеризується збудженням, тахікардією, підвищенням артеріального тиску, безсонням.
- Загострення захворювань травної системи. Matcha посилює секрецію травних соків, підвищує кислотність шлунка та подразнює слизові оболонки. Подібні властивості можуть викликати загострення хронічного гастриту або дуоденіту, виразкової хвороби.
- Алергічні реакції. Matcha – це «концентрат» листя чаю. Він часто викликає збої в роботі імунної системи. Алергопатології можуть бути різноманітними: від шкірних висипань до анафілактичного шоку. При наявності алергічних реакцій в минулому чай протипоказаний.
Чай матчу не рекомендований до вживання жінкам під час вагітності та годування груддю. Також слід відмовитися від прийому напою дітям у віці до 14 років.
Варіанти вживання
Розглянемо головні правила приготування і вживання напою:
- Як заварити? для приготування необхідно 1-2 ч.л. порошку матчу (2-4 грами) залити гарячою водою (90-95 градусів), розмішати. Для заварювання досить 3-5 хвилин.
- Коли можна пити? здоровим людям чай можна приймати в будь-який час, але тільки не натщесерце. При наявності хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту краще пити чай через 20-30 хвилин після прийому їжі.
- Скільки чашок можна пити в день? на добу не рекомендується пити більше 1-2 чашок напою (по 200-250 мл).
- З чим поєднувати? напій зазвичай вживають в чистому вигляді з шматочками ягід і фруктів (полуниця, груша, персики).
Висновок
- При грамотному прийомі матчу досить корисний для здоров'я.
- Він здатний поліпшити стан печінки і головного мозку, попередити розвиток раку і ряду серцево-судинних захворювань, налагодити обмін речовин і скинути зайві кілограми.
- При прийомі чаю можливий розвиток побічних ефектів, з якими потрібно ознайомитися заздалегідь.
- Жінкам в період вагітності і грудного вигодовування краще утриматися від напою, щоб уникнути ризиків для здоров'я.