Чай анчан — 5 фактів про користь і шкоду, а також правила заварювання
Чай анчан або синій чай – екзотичний і маловідомий в європейських країнах напій родом з Таїланду, приготований на основі квіток кліторії трійчастої.
Він користується широким попитом в народній і доказовій медицині на території Азії вже довгі роки.
Сучасні дослідження підтверджують користь чаю анчан. Він здатний налагодити роботу центральної нервової та імунної систем, поліпшити естетичні властивості шкіри.
Чим він корисний-5 фактів
Нижче будуть описані 5 головних корисних властивості синього чаю для нашого організму (з опорою на наукові джерела інформації).
1. Усуває прояви алергії
Алергія – це патологічний стан, що характеризується неадекватною імунною відповіддю на потрапляння різних речовин в організм. Прояви можуть бути різноманітними: від шкірних висипань або закладеності носа до анафілактичного шоку, що приводить до смерті в лічені хвилини.
Фахівці університету Матхура (Індія) виявили , що кліторія трійчаста блокує вивільнення в тканинах гістаміну – одного з основних медіаторів алергічної реакції. Дія рослини вивчалася на морських свинках і ізольованих препаратах рогатої худоби.
Чай анчан рекомендується вживати особам, що страждають алергією з метою профілактики загострень і нападів.
2. Ефективний при кашлі
В експериментальних моделях з використанням живих тварин встановлено , що анчан пригнічує кашель, індукований різними подразниками (власна мокрота або хімічні речовини).
Чай з квіток рослини можна використовувати при гострих респіраторних інфекціях, що супроводжуються наполегливим нав'язливим кашлем спільно з медикаментозними препаратами (наприклад, кодеїном) з метою полегшення загального стану.
3. Усуває симптоми артриту
Артрити-це група запальних захворювань суглобів, що виникають з різних причин: неадекватний імунну відповідь організму (ревматоїдний артрит), руйнування навколосуглобових тканин (остеоартроз), проникнення мікробів.
Патологія супроводжується набряком навколосуглобових тканин, гіперемією шкіри і болем.
Вчені виявили , що флавоноїди, якими багата кліторія трійчаста, здатні блокувати вивільнення речовин, що відповідають за запалення синовіальних оболонок суглобів (циклооксигеназа-2, фактор некрозу пухлини-альфа та ін).
Фахівці підкреслюють, що анчан ефективний переважно при аутоімунному ураженні суглобів (ревматоїдний артрит).
Чай анчан рекомендовано пити всім особам, які страждають захворюваннями суглобового апарату з метою зниження доз прийнятих нестероїдних анальгетиків та інших медикаментів.
4. Підтримує здоров'я головного мозку
Екстракт квіток і кореня кліторії трійчастої нормалізує роботу тканин головного мозку в умовах гіпоксії.
Подібна властивість дозволяє полегшити перебіг хронічної ішемії головного мозку і різних нейродегенеративних захворювань, при яких порушений приплив крові головного мозку з різних причин.
Найпоширеніша причина порушення мозкового кровообігу - атеросклеротичне ураження Екстра - і інтракраніальних артерій.
Синій чай також покращує пам'ять і увагу, підтримує мислення, що особливо важливо для чоловіків і жінок старших вікових груп.
Також чай на основі трави анчан можна приймати в період значних розумових і стресових навантажень для збереження когнітивного потенціалу .
5. Уповільнює старіння шкіри
Квітки анчан з давніх часів використовуються в народній медицині для поліпшення стану шкіри.
Дослідження, виконані на базі Університету Ньюкасла (Великобританія), показують , що Блакитний чай відновлює природний відтінок шкіри і захищає її від шкідливого сонячного випромінювання.
Фенольні сполуки рослини нейтралізують вільні радикали в клітинах шкіри, що побічно збільшує вироблення колагенових і еластинових волокон, дозволяє шкірних покривів бути гладкими і еластичними.
У довгостроковій перспективі чай анчан здатний розгладжувати дрібні зморшки, що утворюються з віком.
Можлива шкода
На жаль, чай анчан приносить не тільки користь здоров'ю. У деяких ситуаціях він може завдати шкоди організму. До основних побічних ефектів відносяться:
- Уповільнення психомоторних реакцій. Продукт «розслабляє» нервову систему, особливо у дітей. Після вживання не рекомендується водити автомобіль або виконувати роботи, що вимагають особливої концентрації уваги .
- Артеріальна гіпотензія. чай анчан, особливо при прийомі у великих обсягах, викликає розслаблення гладком'язових клітин в стінках артерій, викликаючи зниження артеріального тиску.
- Пошкодження тканин нирок. тканини тайського чаю містять багато фтору. Надлишок даного мікроелемента може викликати руйнування клітин ниркових канальців і привести до розвитку хронічної хвороби нирок. При вже наявному захворюванні продукт протипоказаний.
- Алергічні реакції. у науковій літературі не описано жодного випадку патологічної активності імунної системи у відповідь на вживання напою. Однак виключати ймовірність алергопатологій не варто.
Активні компоненти трави можуть проникати в грудне молоко і через фето-плацентарний бар'єр, що може привести до розвитку побічних ефектів у дитини (знаходиться на грудному вигодовуванні) або порушити перебіг вагітності.
Поради щодо прийому
Розглянемо основні правила здорового споживання синього чаю:
- Як заварювати? для приготування напою необхідно залити 2-3 ч.л. синіх висушених або свіжих квіточок рослини 200-250 мл гарячої води (температура – близько 75-80 градусів). Дати настоятися хвилин 15, процідити. Чай готовий.
- З чим можна поєднувати? синій чай прекрасно гармонує з медом, лимоном, м'ятою, листям лимонника.
- Коли приймати? краще пити чай в денні або вечірні години. Прийом вранці (особливо натщесерце) може викликати подразнення слизових оболонок травного апарату.
- Скільки чашок можна пити в день? Не слід пити більше 1-2 чашок напою на добу, щоб уникнути розвитку побічних ефектів.
Висновок
- Чай анчан – корисний для здоров'я напій, приготований на основі квіток кліторії трійчастої.
- Він покращує роботу центральної нервової системи в умовах гіпоксії, полегшує перебіг алергічних реакцій, усуває симптоми кашлю. Чай часто приймають для лікування артриту, а також омолодження шкіри.
- Синій чай може викликати побічні ефекти, протипоказаний під час вагітності та під час годування груддю. Щоб отримати від продукту тільки користь, рекомендується враховувати можливість розвитку небажаних реакцій.