Чай анчан — 5 фактів про користь і шкоду, а також правила заварювання

Чай анчан або синій чай – екзотичний і маловідомий в європейських країнах напій родом з Таїланду, приготований на основі квіток кліторії трійчастої.

Він користується широким попитом в народній і доказовій медицині на території Азії вже довгі роки.

Сучасні дослідження підтверджують користь чаю анчан. Він здатний налагодити роботу центральної нервової та імунної систем, поліпшити естетичні властивості шкіри.

Чим він корисний-5 фактів

Нижче будуть описані 5 головних корисних властивості синього чаю для нашого організму (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Усуває прояви алергії

Алергія – це патологічний стан, що характеризується неадекватною імунною відповіддю на потрапляння різних речовин в організм. Прояви можуть бути різноманітними: від шкірних висипань або закладеності носа до анафілактичного шоку, що приводить до смерті в лічені хвилини.

Фахівці університету Матхура (Індія) виявили , що кліторія трійчаста блокує вивільнення в тканинах гістаміну – одного з основних медіаторів алергічної реакції. Дія рослини вивчалася на морських свинках і ізольованих препаратах рогатої худоби.

Чай анчан рекомендується вживати особам, що страждають алергією з метою профілактики загострень і нападів.

Анчан здатний придушити вироблення гістаміну в тканинах, що відповідає за прояви алергічних реакцій.

2. Ефективний при кашлі

В експериментальних моделях з використанням живих тварин встановлено , що анчан пригнічує кашель, індукований різними подразниками (власна мокрота або хімічні речовини).

Чай з квіток рослини можна використовувати при гострих респіраторних інфекціях, що супроводжуються наполегливим нав'язливим кашлем спільно з медикаментозними препаратами (наприклад, кодеїном) з метою полегшення загального стану.

Чай анчан полегшує кашель. Його можна використовувати при інфекційно-запальних захворюваннях верхніх дихальних шляхів.

3. Усуває симптоми артриту

Артрити-це група запальних захворювань суглобів, що виникають з різних причин: неадекватний імунну відповідь організму (ревматоїдний артрит), руйнування навколосуглобових тканин (остеоартроз), проникнення мікробів.

Патологія супроводжується набряком навколосуглобових тканин, гіперемією шкіри і болем.

Вчені виявили , що флавоноїди, якими багата кліторія трійчаста, здатні блокувати вивільнення речовин, що відповідають за запалення синовіальних оболонок суглобів (циклооксигеназа-2, фактор некрозу пухлини-альфа та ін).

Фахівці підкреслюють, що анчан ефективний переважно при аутоімунному ураженні суглобів (ревматоїдний артрит).

Чай анчан рекомендовано пити всім особам, які страждають захворюваннями суглобового апарату з метою зниження доз прийнятих нестероїдних анальгетиків та інших медикаментів.

синій чай пригнічує запалення в тканинах суглобів, полегшуючи симптоми артриту.

4. Підтримує здоров'я головного мозку

Екстракт квіток і кореня кліторії трійчастої нормалізує роботу тканин головного мозку в умовах гіпоксії.

Подібна властивість дозволяє полегшити перебіг хронічної ішемії головного мозку і різних нейродегенеративних захворювань, при яких порушений приплив крові головного мозку з різних причин.

Найпоширеніша причина порушення мозкового кровообігу - атеросклеротичне ураження Екстра - і інтракраніальних артерій.

Синій чай також покращує пам'ять і увагу, підтримує мислення, що особливо важливо для чоловіків і жінок старших вікових груп.

Також чай на основі трави анчан можна приймати в період значних розумових і стресових навантажень для збереження когнітивного потенціалу .

Анчан полегшує роботу головного мозку і покращує когнітивні функції.

5. Уповільнює старіння шкіри

Квітки анчан з давніх часів використовуються в народній медицині для поліпшення стану шкіри.

Дослідження, виконані на базі Університету Ньюкасла (Великобританія), показують , що Блакитний чай відновлює природний відтінок шкіри і захищає її від шкідливого сонячного випромінювання.

Фенольні сполуки рослини нейтралізують вільні радикали в клітинах шкіри, що побічно збільшує вироблення колагенових і еластинових волокон, дозволяє шкірних покривів бути гладкими і еластичними.

У довгостроковій перспективі чай анчан здатний розгладжувати дрібні зморшки, що утворюються з віком.

синій чай підвищує гладкість і еластичність шкіри, перешкоджає її фізіологічному старінню.

Можлива шкода

На жаль, чай анчан приносить не тільки користь здоров'ю. У деяких ситуаціях він може завдати шкоди організму. До основних побічних ефектів відносяться:

  1. Уповільнення психомоторних реакцій. Продукт «розслабляє» нервову систему, особливо у дітей. Після вживання не рекомендується водити автомобіль або виконувати роботи, що вимагають особливої концентрації уваги .
  2. Артеріальна гіпотензія. чай анчан, особливо при прийомі у великих обсягах, викликає розслаблення гладком'язових клітин в стінках артерій, викликаючи зниження артеріального тиску.
  3. Пошкодження тканин нирок. тканини тайського чаю містять багато фтору. Надлишок даного мікроелемента може викликати руйнування клітин ниркових канальців і привести до розвитку хронічної хвороби нирок. При вже наявному захворюванні продукт протипоказаний.
  4. Алергічні реакції. у науковій літературі не описано жодного випадку патологічної активності імунної системи у відповідь на вживання напою. Однак виключати ймовірність алергопатологій не варто.

Активні компоненти трави можуть проникати в грудне молоко і через фето-плацентарний бар'єр, що може привести до розвитку побічних ефектів у дитини (знаходиться на грудному вигодовуванні) або порушити перебіг вагітності.

слід уважно підходити до прийому чаю через наявність протипоказань і ризику розвитку побічних ефектів.

Поради щодо прийому

Розглянемо основні правила здорового споживання синього чаю:

  1. Як заварювати? для приготування напою необхідно залити 2-3 ч.л. синіх висушених або свіжих квіточок рослини 200-250 мл гарячої води (температура – близько 75-80 градусів). Дати настоятися хвилин 15, процідити. Чай готовий.
  2. З чим можна поєднувати? синій чай прекрасно гармонує з медом, лимоном, м'ятою, листям лимонника.
  3. Коли приймати? краще пити чай в денні або вечірні години. Прийом вранці (особливо натщесерце) може викликати подразнення слизових оболонок травного апарату.
  4. Скільки чашок можна пити в день? Не слід пити більше 1-2 чашок напою на добу, щоб уникнути розвитку побічних ефектів.
дотримання простих правил дозволяє не тільки розкрити смак і аромат напою, але і оздоровити власний організм.

Висновок

  1. Чай анчан – корисний для здоров'я напій, приготований на основі квіток кліторії трійчастої.
  2. Він покращує роботу центральної нервової системи в умовах гіпоксії, полегшує перебіг алергічних реакцій, усуває симптоми кашлю. Чай часто приймають для лікування артриту, а також омолодження шкіри.
  3. Синій чай може викликати побічні ефекти, протипоказаний під час вагітності та під час годування груддю. Щоб отримати від продукту тільки користь, рекомендується враховувати можливість розвитку небажаних реакцій.