Чим корисний зелений чай-8 властивостей для здоров'я людини

Зелений чай не тільки має приємний смак і аромат, але і насичений антиоксидантами та іншими цінними речовинами.

Вчені уверждают, що зелений чай має цілу низку корисних властивостей. Він знижує ризик розвитку раку і патологій з боку серця і судин, покращує стан шкіри, знищує патогенні бактерії і віруси, підвищує працездатність і активність головного мозку.

Дослідження показують , що при вживанні декількох чашок зеленого чаю в день, в найближчі 11 років ризик смерті від будь – якої причини знижується на 12-23%, від патологій серця і судин – на 22-31 %, від інсульту-на 35-42 %.

8 корисних властивостей

Нижче розглянуто 8 доведених тез про користь зеленого чаю для нашого здоров'я (з опорою на наукові дослідження).

1. Містить біологічно активні речовини

Більшість цінних компонентів в складі чайного листя (катехін, епігаллокатехін галлат, танін, кофеїн, таурин) зберігаються при заварюванні і потрапляють в організм людини.

Чай насичений поліфенольними сполуками, які дозволяють знизити активність хронічного запалення і попередити розвиток злоякісних пухлин.

Також в складі присутня невелика кількість мінералів (цинк, хром, селен, марганець) і вітамінів K і C.

Фахівці з Малайзії рекомендують купувати в магазинах якісні сорти чаю, так як вони містять менше фтору, а при їх виробництві рідше застосовується хімічна обробка листя.

зелений чай містить рослинні антиоксиданти, деякі вітаміни і мінерали, які комплексно підтримують здоров'я людини.

2. Покращує роботу головного мозку

Зелений чай має в складі кофеїн, який є потужним стимулятором нервової системи.

Як стверджують французькі вчені, кофеїн збільшує активність нейронів і вироблення норадреналіну і дофаміну. Дані речовини змушують активніше працювати головний мозок і підтримують хороший емоційний фон .

Після прийому кофеїну реєструється поліпшення пам'яті і уваги, підвищення швидкості виконання завдань.

Окремі дослідження виявили , що вживання зеленого чаю (через наявність в складі амінокислоти – L-теаніна) призводить до підвищення активності ГАМК, що надає противотревожное дію.

Напій дозволяє впоратися зі стресом , депресивними і тривожними розладами.

При цьому зелений чай містить значно менше кофеїну, ніж кава, однак цього достатньо для реалізації біологічних ефектів.

зелений чай активізує роботу головного мозку. Ефект, в основному, пов'язаний з кофеїном в складі.

3. Підвищує фізичну працездатність і допомагає схуднути

Праці вчених з Нідерландів показують , що зелений чай підвищує швидкість обмінних процесів і як наслідок, допомагає спалювати жир для задоволення енергетичних потреб організму.

Швейцарські фахівці виявили , що прийом екстракту зеленого чаю призводить до підвищення окислення клітин жирової тканини і витраті енергії організмом на 4%. Ефект зберігається протягом доби.

Кофеїн, що входить до складу напою, сприяє виходу жирних кислот з жирових депо і робить їх цінним джерелом енергії . При фізичних навантаженнях кожна клітина організму отримує необхідні поживні речовини для активної і тривалої роботи.

Дослідження, виконані на базі університету Лутона (Великобританія), встановлено , що кофеїн в чаї підвищує працездатність на 11-12%.

Зелений чай ефективний і при схудненні, коли основною метою є позбавлення від надлишків жирової тканини в організмі, а не набір м'язової маси. Напій, переважно, знижує кількість жирових клітин в області живота, що важливо з естетичної та косметичної точок зору.

Дія чаю не пов'язане з гендерними гормональними механізмами, він однаково ефективний як у чоловіків, так і у жінок, що підтверджено роботами китайських вчених.

зелений чай – ефективний засіб для зниження і підтримки маси тіла, а також для підвищення фізичної працездатності. Він активує обмінні процеси і сприяє руйнуванню клітин жирової тканини.

4. Знижує ризик розвитку раку

Рак є однією з провідних причин смерті у всіх розвинених країнах. В основі розвитку захворювання, в більшості випадків, лежить окислювальне пошкодження клітин, коли вільні радикали ініціюють аномальний пухлинний ріст клітин.

Численні дослідження показують, що прийом зеленого чаю дозволяє знизити ймовірність розвитку найбільш часто зустрічаються форм злоякісних пухлин. За подібні властивості відповідають антиоксиданти, якими рясніє напій.

Виявлено ефективність зеленого чаю щодо раку наступних органів ( 1 , 2 , 3 ):

  • Молочних залоз у жінок;
  • Передміхурової залози у чоловіків;
  • Товстої і прямої кишки;

Важливо зазначити, що додавання молока може знизити антиоксидантну активність чаю.

натуральний зелений чай – потужний антиоксидант, який запобігає розвитку злоякісних новоутворень.

5. Захищає мозок від нейродегенеративних патологій

Зелений чай благотворно відбивається на функціонуванні головного мозку не тільки в короткостроковій, але і в довгостроковій перспективі.

Прийом напою дозволяє знизити ймовірність вікової дегенерації нервової тканини, що супроводжується загибеллю нейронів, і, як наслідок, знизити ймовірність розвитку хвороб Паркінсона, Альцгеймера або піку.

Вживання напою також дозволяє поліпшити когнітивну сферу ( пам'ять , мислення і увага ), що особливо важливо в літньому віці.

прийом зеленого чаю дозволяє знизити ймовірність розвитку поширених нейродегенеративних захворювань.

6. Знищує шкідливі бактерії

Роботи вчених з університету Дуйсбург-Ессен (Німеччина) демонструють здатність активних речовин зеленого чаю пригнічувати життєдіяльність деяких вірусів.

Він ефективний відносно вірусу гепатиту C і b, грипу, імунодефіциту людини.

Напій рекомендовано приймати в період епідемій грипу, а також при респіраторних інфекціях з метою профілактики і лікування.

Деякі дослідження виявили , що чай знищує зростання стрептококів в ротовій порожнині, стравоході і шлунку. Саме дана група бактерій відповідає за появу нальоту на зубах і неприємного запаху з рота, розвиток карієсу.

напій пригнічує життєдіяльність деяких бактерій і вірусів, що викликають інфекційні захворювання в організмі людини, а також підтримує здоров'я ротової порожнини.

7. Знижує рівень цукру в крові

В основі розвитку цукрового діабету II типу лежить зниження чутливість рецепторів на клітинах м'язової і жирової тканин до інсуліну. В результаті інсулін не може змусити клітини поглинати цукор з крові.

За інформацією китайських фахівців, прийом зеленого чаю призводить до підвищення чутливості інсулінових рецепторів і зниження концентрації глюкози в плазмі крові.

Ефект носить довгостроковий характер, так як його оцінювали не тільки за рівнем цукру в крові, але і по гликированному гемоглобіну (показником, що відображає глікемічний профіль за останні 2-3 місяці).

Японські вчені встановлено , що регулярне вживання зеленого чаю дозволяє знизити ризик розвитку цукрового діабету II типу на 42%.

Напій рекомендовано приймати особам, які страждають на цукровий діабет II типу (для зниження доз прийнятих медикаментів) або мають підвищену схильність до даного захворювання.

зелений чай понижет концентрацію цукру в крові і є ефективним засобом профілактики цукрового діабету II типу.

8. Покращує здоров'я серця і судин

Серцево-судинні захворювання є провідною причиною смерті практично у всіх розвинених країнах.

Доведено, що наявність зеленого чаю в раціоні дозволяє знизити ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань на 31%.

Експерти з Великобританії описують здатність продукту нормалізувати показники ліпідного обміну в крові:

  • Знизити загальний рівень холестерину;
  • Знизити рівень ТАГ і ЛПНЩ (»шкідливого " холестерину);
  • Підвищити питому вагу ЛПВЩ («корисного» холестерину).

В результаті не створюється умов для відкладення холестерину на стінках артерій і розвитку таких захворювань, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт.

Кофеїн, що входить до складу напою, в низьких дозах має сечогінний ефект (підсилює утворення сечі нирками і її виділення), що дозволяє незначно зменшити рівень артеріального тиску і полегшити перебіг гіпертонії. Однак при прийомі у великих обсягах чай надає протилежну дію.

прийом зеленого чаю – простий спосіб профілактики смертельно-небезпечних серцево-судинних відхилень.

Можлива шкода

Побічні ефекти при прийомі зеленого чаю зустрічаються рідко, але все-таки можуть дати про себе знати. Найбільш частими є:

  1. Тривога і тривога. у деяких людей зустрічається підвищена чутливість до кофеїну. Прийом будь-яких кофеїновмісних напоїв у них може викликати занепокоєння, страх, тривогу, підвищену дратівливість, а також проходять болі в області шлунка.
  2. Зниження «в'язкості» крові. у зеленому чаї присутня незначна кількість вітаміну K. При спільному прийомі з антикоагулянтами (наприклад, варфарином) підвищується ризик розвитку кровотеч.
  3. Алергічні реакції. зустрічаються рідко і характеризуються легким перебігом (за типом шкірних висипань, свербіння). При наявності алергії в минулому на зелений чай, він зрозуміло протипоказаний.

Звичайний зелений чай можна приймати всім людям без винятку (при відсутності підвищеної чутливості до окремих компонентів і прийому антикоагулянтів). Біологічно активні добавки до їжі з екстрактом зеленого чаю протипоказані вагітним жінкам, особам з серцево-судинними патологіями, а також з хронічними захворюваннями нирок і печінки, шлунка.

зелений чай в цілому безпечний, але в окремих випадках він може викликати побічні ефекти і завдати шкоди організму. Рекомендується особливо уважно підходити до прийому екстрактів на його основі.

Поради щодо прийому

Розглянемо основні тонкощі використання зеленого чаю:

  1. Як правильно заварити . Переважно використовувати листовий зелений чай (не подрібнений і не в пакетиках). Попередньо потрібно закип'ятити воду і дати їй охолонути до 80-85 градусів (більш висока температура знищить більшість антиоксидантів). Залити 1-2 ст.л. чаю 400-450 мл гарячої води і дати настоятися від 1,5 до 10 хвилин. Процідити і напій готовий. Використовувати термос або перевищувати час заварювання не слід, так як чай вийде міцним і терпким.
  2. Коли і скільки краще приймати . У день не слід пити більше 3-4 чашок (по 200 мл) неміцного зеленого чаю. Вживання понад 1 000 мл в день може викликати ряд розладів, пов'язаних з отруєнням кофеїном. Напій рекомендується вживати вранці (в тому числі натщесерце) і в денні години, він підвищує загальний тонус організму, позбавляє від сонливості. Увечері і перед сном від чаю краще відмовитися.
  3. З чим можна поєднувати . Зелений чай поєднується з шматочками цитрусових фруктів (лимоном, грейпфрутом, апельсином), медом і імбиром. Також він часто заварюється спільно з шипшиною, ромашкою, м'ятою, мелісою, жасмином, саусепом, липою, чебрецем, а також з багатьма іншими рослинами. Не рекомендується додавати в напій молоко або вершки, спеції (кориця, гвоздика), цукор.
  4. Інші методи прийому . Зелений чай активно застосовується в косметичних цілях («омолоджуючі» примочки для шкіри обличчя і тіла, маски). Його можна придбати в капсулах (екстракт), проте перевагу рекомендується віддавати натуральному свіжозавареному чаю. Ефірні масла з зеленим чаєм-набирає обертів в останні роки метод ароматерапії. Вдихання аромату дозволяє поліпшити настрій, активувати роботу головного мозку і побороти стрес.
  5. Як і в якому вигляді зберігати . Зелений чай потрібно зберігати в темному сухому і прохолодному місці в спеціальних мішечках або герметично закритих банках.
дотримання простих правил використання і зберігання дозволяють розкрити біологічний потенціал в повній мірі і отримати максимум користі.

Висновок

  1. Зелений чай – корисний в біологічному плані напій. Він багатий антиоксидантами, деякими вітамінами та мінералами.
  2. Продукт бореться з раком, цукровим діабетом II типу і найнебезпечнішими захворюваннями серця і судин. Зелений чай підтримує фізичну і розумову працездатність, знищує патогенні віруси і бактерії, нормалізує діяльність головного мозку.
  3. Напій має ряд протипоказань, про які потрібно знати! Вагітним жінкам, а також особам з хронічними захворюваннями печінки, нирок і шлунка краще відмовитися від прийому екстрактів зеленого чаю, щоб зберегти здоров'я.