7 корисних властивостей іван-чаю для людини і способи застосування

Іван-чай або кипрей широко використовується в харчових і фармацевтичних цілях. У Росії він з'явився на рубежі IVII століття і швидко отримав визнання.

Напій на основі зніту відрізняється вишуканим смаком і ароматом, а також комплексно впливає на здоров'я.

Іван-чай має низку доведених лікувальних властивостей, а його регулярний прийом дозволяє попередити розвиток багатьох захворювань, включаючи смертельно небезпечні (рак, інсульт, інфаркт). 

У народній медицині іван-чай знайшов застосування при інфекційно-запальних і обмінних (подагра, ожиріння, цукровий діабет) захворюваннях, а також для боротьби з тривогою і стресом.

Топ-7 корисних властивостей

Зупинимося докладніше на головних фактах про користь іван-чаю для здоров'я (з опорою на доказову базу).

1. Володіє багатим складом

Трава зніту насичена біологічно активними речовинами, зокрема:

  • Поліфенолами (фенольні та ліпофільні кислоти, флавоноїди, дубильні речовини);
  • Аскорбіновою кислотою;
  • Полісахариди;
  • Мінералами (залізо, марганець, бор).

Дані речовини мають протизапальні та антиоксидантні властивості, знижують ризик розвитку злоякісних пухлин і ряду хронічних захворювань, зміцнюють імунну систему .

Іван-чай містить в складі поживні речовини, що підтримують нормальну роботу організму людини.

2. Має антиоксидантну дію

Іван-чай містить масу речовин, що володіють антиоксидантними властивостями. Серед них домінують фенольні кислоти та флавоноїди.

Антиоксиданти пригнічують активність вільних радикалів, які (в ході окисного стресу) викликають пошкодження клітин з подальшою їх загибеллю або злоякісним переродженням.

Кипрей не тільки попереджає появу пухлин, але і уповільнює ріст і поділ ракових клітин, знижує ймовірність метастазування.

Також іван-чай багатий ліпофільними кислотами, що володіють антипроліферативними властивостями, що також важливо для профілактики раку.

Додатково антиоксиданти запобігають ранній розвиток хронічних захворювань з боку серцево-судинної (гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця), ендокринної (цукровий діабет II типу) або імунної (хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт) систем.

включення іван-чаю в дієту насичує організм антиоксидантами, що створює захист від раку і хронічних захворювань.

3. Полегшує перебіг інфекційних захворювань

У народній медицині кипрей вже довгі роки використовується для лікування ангіни, отиту і бронхіту, а також для полегшення болю в м'язах і суглобах.

Цілюща трава має потужну протизапальну, жарознижувальну, знеболюючу та ранозагоювальну дію.

Рослина стимулює роботу імунної системи , попереджаючи впровадження чужорідних агентів і поява збоїв.

Кипрей можна використовувати при будь – яких запальних процесах в організмі (переважно-з боку верхніх дихальних шляхів). Рослина ефективно знижує температуру, сприяє усуненню болю і запальних змін.

При пораненнях шкірних покривів (садна, подряпини) кипрей підсилює активність клітин імунної системи і прискорює репарацію тканин.

Іван-чай – ефективний засіб для терапії інфекційних захворювань і загоєння ран.

4. Нормалізує роботу центральної нервової системи

Лікарська трава здавна служить основним інгредієнтом для чаїв і настоянок для зміцнення нервової системи .

Доведено, що коріння, квіти і трава іван-чаю позитивно впливають на роботу головного мозку.

Рослина дозволяє полегшити перебіг неврозів і депресії , підвищити настрій і поліпшити емоційний фон в цілому.

Трава ефективно боротьба з депресією і усуває проблеми з потенцією у чоловіків, пов'язаних з психологічним дискомфортом.

Володіючи седативною і загальнотонізуючою дією, кипрей нівелює ефекти кофеїну, що міститься в міцному чорному або зеленому чаї, кава.

Кипрей підтримує роботу головного мозку, усуваючи депресивні розлади і нормалізує настрій.

5. Знижує рівень холестерину в крові

Трава іван-чаю містить флавоноїди.

Доведено, що флавоноїди знижують рівень холестерину в крові, включаючи атерогенні фракції (ліпопротеїни низької і дуже низької щільності, Тригліцериди), а також підвищують концентрацію «корисного» холестерину – ліпопротеїнів високої щільності.

Точками застосування є печінка (уповільнює синтез) і кишечник (частково блокує зворотну реабсорбцію).

На тлі адекватних показників ліпідного обміну знижується ймовірність відкладення кристалів холестерину в стінках артерій і розвитку захворювань, обумовлених атеросклерозом: ішемічної хвороби серця та інфаркту міокарда, хронічної ішемії головного мозку, інсульту і багатьох інших порушень.

Кипрей рекомендовано приймати особам похилого віку. Саме у них серцево-судинні розлади зустрічаються з найбільш високою частотою.

Іван-чай нормалізує рівень холестерину в крові і співвідношення між «корисними» і «шкідливими» фракціями, захищаючи стінки артерій від утворення атеросклеротичних бляшок.

6. Знижує ризик розвитку цукрового діабету II типу

Цукровий діабет II типу – грізне і широко поширене в світі захворювання. Його розвиток обумовлено виникненням інсулінорезистентності-зниження чутливості рецепторів периферичних тканин до інсуліну.

Дослідження, виконані під контролем американських фахівців, демонструють здатність трави іван-чаю знижувати інсулінорезистентність і підвищувати активність бета-клітин підшлункової залози секретувати інсулін.

В результаті клітини периферичних тканин (жирової і м'язової) починають ефективно поглинати глюкозу, а її рівень в крові знижується.

Кипрей рекомендований всім особам, що страждають на цукровий діабет II типу (з метою зниження доз прийнятих медикаментів), а також мають підвищену схильність до нього (при наявності захворювання у найближчих родичів).

Іван-чай нормалізує показники обміну глюкози в організмі і знижує ймовірність появи цукрового діабету.

7. Попереджає утворення тромбів

Іноді виникають ситуації (прийом пероральних контрацептивів, малорухливий спосіб життя; важкі соматичні захворювання, включаючи атеросклероз), коли в артеріальних і венозних судинах починають утворюватися тромби.

Кров'яні згустки можуть повністю або частково перекрити потік крові, що призводить до вкрай небажаних подій (ішемічний інсульт, інфаркт міокарда, тромбоемболія легеневих артерій і т.п.).

Швейцарські фахівці виявили , що вживання іван-чаю змінює функціональну активність тромбоцитів, значно знижуючи ризик утворення тромбів.

Додатково трава має сечогінний ефект і розширює просвіт артерій , що побічно знижує ймовірність появи згустків крові.

Рослина рекомендовано літнім людям, а також особам, які приймають гормональні контрацептиви, що страждають коронарною недостатністю і онкологічними захворюваннями.

Кипрей знижує ризик утворення тромбів і попереджає появу судинних «катастроф».

Протипоказання

Іван-чай – безсумнівно корисна рослина. Однак в одиничних випадках воно може завдати істотної шкоди здоров'ю. Основними побічними ефектами є:

  1. Діарея. Трава має послаблюючу дію і при прийомі в надмірних кількостях змінює консистенцію стільця.
  2. Диспепсичні розлади. настоянки на спирту і міцний чай на основі зніту можуть викликати подразнення слизових оболонок травного тракту і загострення хронічних захворювань (гастрит, виразкова хвороба, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба).
  3. Сонливість. при прийомі у великих дозах кипрей викликає сонливість, знижує концентрацію уваги, що унеможливлює виконання деяких трудових функцій, наприклад, водіння автотранспортних засобів.
  4. Алергічні реакції. зустрічаються при підвищеній індивідуальній чутливості організму людини до рослини, протікають, як правило, у важкій формі – за типом анафілактичного шоку або ангіоневротичного набряку. При наявності алергії на рослину в минулому іван-чай категорично протипоказаний.

Від прийому іван-чаю краще відмовитися вагітним жінкам, а також дітям до 12 років.

При прийомі пероральних контрацептивів або перебігу важких соматичних захворювань потрібна обов'язкова попередня консультація лікаря.

Кипрей безпечний для більшості людей, але може викликати побічні ефекти. Щоб уникнути шкоди від рослини, рекомендується уважно підходити до вживання, враховуючи всі ризики для здоров'я.

Поради щодо приготування та прийому

Нижче описані головні правила використання іван-чаю для максимізації його цілющих властивостей.

  1. Як правильно заварити . Для приготування чаю потрібно взяти 1 ст.л. висушеної цільної трави іван-чаю і залити її 450-500 мл гарячої води (близько 85 градусів). Накрити кришкою і дати настоятися 10-15 хвилин. Процідити, напій готовий до вживання. Використовувати чай в пакетиках або мелкоізмельченние листя не рекомендується.
  2. Коли і скільки краще приймати . Кипрей краще пити в денні години. Прийом в вранці (особливо натщесерце) згубно відіб'ється на здоров'ї травного апарату. Рекомендована добова норма-до 2-3 склянок (400-600 мл) на добу.
  3. З чим можна поєднувати . Трава іван-чаю ідеально поєднується з багатьма доступними інгредієнтами. Додавання меду позитивно позначається на противірусної активності імунної системи, прянощів – посилить антиоксидантні властивості і гіпохолестеринемічний ефект. При приготуванні чаю можна додати траву м'яти або меліси, звіробій, чебрець, ромашку, таволгу, шавлія, шипшина, квітки липи або звичайний зелений чай. Розбавляти напій молоком не рекомендується, це значно знизить антиоксидантний потенціал продукту.
  4. Як і в якому вигляді зберігати . Траву зніту рекомендується обернути в папір для випічки і помістити в герметичний металевий контейнер або скляну банку з щільною кришкою. Зберігати в допустимо сухому темному місці до 1-2 років.
  5. Як висушити кипрей самостійно . Збирати слід тільки молоде листя рослини (з верхівок пагонів). Потім їх промивають, відокремлюють від стебел і висушують близько 24 годин. Злегка висушену траву потрібно розкласти на папері товстим шаром і залишити для в'ялення і ферментації на кілька днів (2-3). Потім потрібно скачати шар трави ковбасками, нарізати і покласти під прес на 12 годин. Після цього траву повторно подрібнюють і залишають в духовій шафі на 12-18 годин (при температурі 65 градусів), потім зменшують температуру до 30 градусів і сушать до потемніння листя.
дотримання простих правил використання дозволяє отримати дійсно цінний для здоров'я напій.

Висновок

  1. Іван-чай – цінна лікарська рослина. Воно насичене антиоксидантними речовинами, які благотворно впливають на роботу імунної системи і обмін речовин.
  2. Кипрей знижує ризик розвитку будь-яких серцево-судинних захворювань (включаючи тромби в судинах), покращує роботу центральної нервової системи, попереджає становлення цукрового діабету II типу, а також полегшує перебіг інфекційно-запальних процесів.
  3. Рослина має побічні ефекти і протипоказано жінкам в період вагітності і дітям.