Користь і шкода чорного кмину-6 властивостей і як його приймати

Чорний кмин або чорнушка посівна – популярна рослина, найчастіше застосовується в якості спеції. Насіння зазвичай використовують у кулінарії та ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА НАПОЇВ.

Він багатий білками і омега-3 жирними кислотами, вітамінами і мінералами, необхідними для злагодженої роботи всіх органів.

В останні роки до лікувальних властивостей чорного кмину прикутий великий інтерес з боку доказової медицини.  Вчені виявили здатність рослини боротися з чоловічим безпліддям і цукровим діабетом, знижувати масу тіла і покращувати стан шкіри.

Топ-6 корисних властивостей

Розглянемо 6 фактів про користь вживання чорного кмину (з опорою на доказову базу).

1. Допомагає схуднути

Вчені з Ірану встановлено , що прийом насіння чорного кмину сприяє схудненню. Дані вимірювали за допомогою визначення індексу маси тіла (ІМТ) та окружності живота.

Не менш ефективно і масло рослини. Воно не тільки попереджає набір м'язової маси, але і дозволяє знизити її навіть при відсутності належних фізичних навантажень. Подібні відомості приводять експерти Тегеранського медичного університету.

Лікарську рослину можна розглядати як природний засіб для терапії та профілактики ожиріння та надмірної маси тіла.

На тлі нормалізації ліпідного обміну також знижується ризик розвитку атеросклерозу і цукрового діабету II типу. Продукт не втручається в гормональні механізми і однаково ефективний у чоловіків і жінок.

чорний кмин – ефективний природний засіб для схуднення.

2. Покращує стан шкіри

Масло і екстракти чорного кмину здавна використовуються в народній медицині для лікування шкірних захворювань, вони входять до складу деяких косметичних засобів.

Встановлено, що цілюща рослина пригнічує запальні процеси в товщі шкіри і може застосовуватися для терапії деяких хронічних і аутоімунних захворювань шкіри (наприклад, екземи).

Висока ефективність також позначено і щодо псоріазу.

Американські фахівці виявили Протибактеріальні та противірусні властивості у кмину. Його можна застосовувати для профілактики і усунення акне («прищів»), а також попередження утворення рубців.

Використання плодів Чорнушки посівної позитивно відбивається і на стані волосся, усуваючи жирний блиск і перешкоджаючи зайвої ламкості.

рослина корисно для шкіри і волосся, так як покращує їх стан, бореться із запаленням і патогенними мікробами (бактеріями, вірусами).

3. Знижує ризик розвитку раку

Фахівці Державного Університету штату Огайо (США) доведено здатність кмину викликати апоптоз (загибель) злоякісних клітин.

Протиракову властивість пов'язано з наявністю особливого біологічно активної речовини – тимохинона, що володіє вираженим антиоксидантну, імуномодулюючу і протипухлинну дію.

Підтверджена ефективність з метою терапії та профілактики пухлин головного мозку, клітин крові і молочних залоз . Активно проводяться дослідження з інших напрямків, зокрема – для боротьби з раком кишечника і нирок.

Кмин звичайний рекомендовано включати в дієту людям з обтяженою спадковістю або вже мають злоякісні процеси в організмі.

кмин має протипухлинну дію і може використовуватися для профілактики і уповільнення розвитку раку.

4. Підтримує роботу нирок і печінки

Олія насіння кмину нормалізує обмінні процеси на клітинному рівні, підтримуючи пропускну здатність мембран клітин і функціонування ферментів. Подібні відомості приводять співробітники Національного дослідницького центру Доккі (Єгипет).

Вчені вважають, що рослина захищає тканини печінки і нирок від будь-яких пошкоджень токсичними речовинами, а також від фіброзної трансформації при аутоімунних і дистрофічних захворюваннях (при хронічному гломерулонефриті, амілоїдозі, цирозі та ін.).

чорний кмин покращує роботу печінки і нирок, захищає дані органи від пошкоджень.

5. Знижує рівень цукру в крові

Активні речовини чорного кмину, згідно з даними досліджень, володіють вираженим протидіабетичним дією.

Зокрема, рослина здатна підвищити чутливість периферичних тканин до інсуліну, посилити вироблення інсуліну бета-клітинами підшлункової залози і навіть уповільнити всмоктування вуглеводів з просвіту кишечника.

Виявлено здатність продукту ініціювати регенерацію бета-клітин підшлункової залози, що дуже важливо з метою терапії цукрового діабету I типу.

рослина може використовуватися для профілактики і терапії цукрового діабету I і II типів.

6. Корисний для здоров'я чоловіків

Дослідження, проведені під контролем іранських експертів, демонструють здатність чорного кмину підвищувати кількість і рухливість сперматозоїдів, обсяг виділеної насінної рідини, а також покращувати внутрішню структуру чоловічих статевих клітин.

Для досягнення ефекту необхідно приймати 5 мл олії насіння протягом 60 днів.

Кмин, завдяки антиоксидантним і протизапальним властивостям, може використовуватися для поліпшення потенції, так як підвищує чутливість головки статевого органу і приплив артеріальної крові.

рослина підвищує обсяг сперми і покращує її властивості, позитивно відбивається на якості статевого життя у чоловіків.

Можлива шкода

Незважаючи на всі корисні властивості, в поодиноких ситуаціях чорний кмин може завдати шкоди здоров'ю.

Основними побічними ефектами є:

  1. Посилення дії ліків, що метаболізуються в печінці. деякі медикаменти (метопролол, варфарин) проходять трансформацію в гепатоцитах, за допомогою ферменту – цитохрому P.
  2. Алергічні реакції. зареєстровані випадки висипань на шкірі та слизових оболонок, сльозотеча, набряк слизових верхніх дихальних шляхів. При наявності алергії в анамнезі продукт протипоказаний.

Чорний кмин можна приймати під час вагітності, а також давати дітям. Проведені дослідження не виявили значущих небажаних впливів рослини на дані категорії громадян.

кмин-безпечний продукт, але він має протипоказання і може викликати побічні ефекти. Слід уважно підходити до його включення в раціон.

Застосування

Чорний кмин використовується в кулінарії в якості заміни чорного перцю. Він не викликає подразнення слизових оболонок порожнини рота і шлунка і вважається безпечним при запальних процесах. Він надає особливий смак і аромат будь-якого рибного або м'ясного блюда.

У російській кухні рослина ідеально гармонує з квашеною капустою, солоними огірками, кавунами. Його додають в борошно або змішують з зерном до помелу, готують хліб та іншу випічку.

Розглянемо кілька перспективних народних рецептів на основі спеції:

  1. Для зміцнення імунітету. змішати по 1 ч.л. насіння чорного кмину і меду, додати 2-3 ст. л. води. Приймати 1 раз в день в ранкові години (за 30 хвилин до сніданку). Рекомендується запивати суміш невеликою кількістю чаю без цукру.
  2. При простудних захворюваннях. подрібнити насіння рослини (1 ч.л.), додати 1 л. окропу. Настояти 10-15 хвилин. З даними складом слід проводити інгаляції. Кратність-1 раз в день. Тривалість-близько 15 хвилин.
  3. Від кашлю. для приготування відвару необхідно: 1 ч.л. кмину, 400 мл молока, ½ ч. л. соди. Змішати інгредієнти, закип'ятити і протримати на повільному вогні близько 5 хвилин. Використовувати в теплому вигляді 4 рази на день по 100 мл.
  4. При чоловічому безплідді. подрібнити 1 ст.л. Чорнушки посівної, залити 200 мл води, прокип'ятити близько 15 хвилин. Остудити, процідити. Приймати по 50 мл 3-4 рази на день, натщесерце.
чорний кмин міцно увійшов в кулінарію і народну медицину. Щоб отримати від рослини тільки користь, необхідно ретельно дотримуватися технологію рецептів і використовувати їх за призначенням.

Висновок

  1. Чорний кмин – цінна лікарська рослина, плоди якого знайшли відображення в народній і доказовій медицині, кулінарній справі.
  2. Він покращує стан шкіри, знижує ризик розвитку раку, покращує перебіг цукрового діабету I і II типів, бореться з чоловічим безпліддям і допомагає нормалізувати масу тіла.
  3. Продукт не має вікових обмежень і дозволений до вживання навіть при вагітності.
  4. Щоб отримати від рослини виключно користь, рекомендується нормувати споживання, а при використанні народних рецептів – дотримуватися технологію приготування.