6 лікувальних властивостей пажитника для організму і як його приймати
Протягом декількох тисяч років пажитник використовується в Китайській народній медицині для поліпшення стану волосся, терапії шкірних захворювань і відновлення лактації.
Сучасна наука також підтверджує відчутну користь пажитника для нашого організму. Серед іншого, він здатний знижувати рівень холестерину і цукру в крові, підвищувати лібідо у чоловіків.
Пажитник цінується завдяки багатому складу. Він містить білки, харчові волокна, Вітамін C і мінеральні компоненти (залізо, магній, марганець).
6 фактів про користь
Зупинимося на 6 головних корисних властивостях пажитника для людини (з опорою на наукові джерела інформації).
1. Підвищує продукцію грудного молока
Грудне молоко-це єдиний джерело життєво необхідних поживних речовин для організму дитини. Жодна штучна суміш для вигодовування не зможе замінити секрет молочних залоз.
Незважаючи на масу медикаментозних засобів для збільшення продукції грудного молока, великий інтерес з боку жінок проявляється до натуральних рослинних речовин.
Вживання чаю з травою і насінням пажитника призводить до збільшення вироблення грудного молока, а також позитивно відбивається на наборі маси тіла у дитини.
Турецькі фахівці відзначають , що щоденний прийом чаю на основі рослини призводить до зростання продукції молока більш ніж в 2 рази.
Пажитник є ефективним засобом для жінок, які страждають гіпогалактією, так як дозволяє швидко вирішити проблему без побічних ефектів.
2. Поліпшення статевої функції у чоловіків
Пажитник викликає збільшення вироблення тестостерону. Цей гормон позитивно впливає на організм чоловіків, а також підвищує лібідо.
Американські фахівці виявили збільшення вмісту тестостерону в крові у чоловіків, які займаються важкою атлетикою і приймають 500 мг пажитника щодня.
Вчені відзначили велику ефективність тренувань в плані збільшення м'язової маси і зниження обсягу жирових відкладень.
Клінічні випробування, проведені на базі медичних установ в Австрії, підтвердили здатність рослини покращувати статеву функцію чоловіків. Воно збільшує приплив крові до статевого органу і нормалізує роботу центральної нервової системи , створюючи сприятливу психологічну атмосферу.
3. Знижує рівень цукру в крові
Пажитник – ефективний засіб для профілактики і контролю цукрового діабету I і II типів. Його рекомендується вживати особам, які страждають даним захворюванням або мають підвищену схильність до нього.
Експерти з Індії, провівши ряд спостережних досліджень, встановлено , що пажитник не викликає різких стрибків рівня цукру в крові після прийому будь-якої їжі.
Зафіксовано зниження виділення цукру з сечею на 54% у осіб з декомпенсованим перебігом цукрового діабету.
За даними Іракських вчених, гіпоглікемічний ефект носить довгостроковий характер. Прийом 50 грамів порошку пажитника навіть у осіб з цукровим діабетом I типу протягом 10 діб призводить до значного зниження рівня глюкози в плазмі крові.
Рослина викликає зменшення цукру навіть в здоровому організмі (на 13% через 4 години від моменту прийому), що вимагає ретельного нормування споживання.
Користь лікарської рослини реалізується за рахунок двох основних ефектів – стимулювання інсулінових рецепторів безпосередньо і зниження вираженості інсулінорезистентності.
4. Допомагає скинути вагу
Вчені з США з'ясували , що після вживання пажитника знижується відчуття апетиту в наступні кілька годин.
За даними експертів, достатньо всього 8 грамів рослини, щоб реалізувати біологічний ефект.
Дослідження, проведені по Франції, показують здатність продукту частково блокувати всмоктування деяких жирів, зменшуючи енергетичну цінність будь-якої жирної їжі.
Пажитник рекомендується приймати для схуднення особам, які страждають ожирінням або мають надлишкову масу тіла, а також спортсменам для контролю власної ваги.
5. Знижує рівень холестерину
Підвищення рівня загального холестерину (в тому числі атерогенних фракцій-ЛПНЩ і ТАГ), а також зниження ЛВПВ (»корисного " холестерину) лежить в основі формування атеросклеротичних бляшок на стінках артеріальних судин.
Експерименти на гризунах, проведені під контролем ізраїльських вчених, демонструють здатність пажитника знижувати рівень загального холестерину в крові (при регулярному вживанні протягом 4 тижнів). У роботах було відзначено також зменшення рівнів ТАГ і ЛПНЩ у щурів.
При надриві атеросклеротичних бляшок відбувається скупчення і «склеювання» тромбоцитів, які найчастіше і перекривають кровотік, обумовлюючи розвиток інфаркту міокарда або інсульту за ішемічним типом. Індійські вчені встановлено , що пажитник здатний знизити швидкість агрегації тромбоцитів і попередити або відстрочити становлення фатальних судинних катастроф.
Також продукт є ефективним засобом профілактики розвитку таких патологій, як ішемічна хвороба серця або хронічна ішемія головного мозку.
6. Усуває печію
Дослідники з США виявлено здатність пажитника швидко і ефективно усувати печію.
Даний симптом є супутником безлічі гастроентерологічних захворювань, зокрема – гіперацидного гастриту і ГЕРХ.
Як відзначають вчені, за ефективністю рослина схоже з антацидним препаратом – ранітидином (в дозі 75 мг на добу).
Можлива шкода
Пажитник вважається безпечним продуктом для всіх здорових людей. Однак він має протипоказання і в поодиноких випадках може завдати шкоди здоров'ю.
До побічних ефектів відносять:
- Зниження апетиту. подібне явище може нашкодити при захворюваннях шлунка або кахексії.
- Гіпоглікемія. при початку прийому пажитника на тлі цукрового діабету рекомендується контролювати рівень цукру в крові і при необхідності знизити дозу прийнятих медикаментів.
- Викидень. Пажитник має естрогеноподібну дію і може порушити перебіг вагітності, спровокувавши викидень або кровотечу.
- Алергічні реакції. у науковій літературі не зафіксовано патологічних реакцій з боку імунної системи, проте їх виключати не варто. Пажитник може спровокувати напад бронхіальної астми. При наявності алергічних реакцій в минулому, продукт категорично протипоказаний.
Також не слід приймати рослину при етроген-чутливих пухлинах (наприклад, молочних залоз). Він може погіршити перебіг онкологічних захворювань.
Застосування
Рослина застосовується в кулінарній справі. Свіжі молоде листя використовуються для приготування супів, салатів, м'ясних і рибних страв.
Пажитник чудово поєднується з овочами та грибами. У деяких середземноморських країнах його додають в хлібобулочні вироби і сири.
Особливо цінуються пророщені насіння пажитника (мікрозелень). Проростки містять підвищені обсяги поживних речовин і часто використовуються в салатах.
У народній медицині є корисні і збалансовані рецепти на основі пажитника. Розглянемо їх детальніше:
- Напій від холестерину. 10 грамів порошку рослини розбавити 200 мл теплої води. Приймати по 100 мл 2 рази на добу протягом 1 місяця.
- Суміш від діабету. змішати в рівних пропорціях куркуму і пажитник. Приймати по 5 грамів на добу протягом тривалого часу. Бажано на порожній шлунок і з невеликою кількістю рідини.
- Чай для шлунка. обсмажені насіння або свіже листя (до 5-7 грам) рослини залити 200 мл окропу, додати 20-30 мл молока. Приймати по 2-3 рази на добу 2-3 тижні.
- Відвар при запорах. відібрати 10 грамів насіння пажитника, залити 200 мл води і варити протягом 30 хвилин. Приймати отриманий склад по 1-2 рази на добу. Курс лікування - 1-2 місяці.
- Засіб для волосся. змішати по 2 краплі масла пажитника і сандалу, 2 ст.л. розтопленого кокосового масла. Суміш втирати масажними рухами в волосяну частину голови. Залишити на 1-2 години, змити великою кількістю теплої води. Після подібної обробки волосся стає пружним і блискучим. Для усунення ламкості слід використовувати склад не менше 2 тижнів.
Висновок
- Пажитник – поширена рослина. Використовується в медицині і кулінарній справі.
- Він збільшує вироблення грудного молока у жінок, коригує статеву функцію у чоловіків.
- Рослина також використовується для зниження ваги тіла, нормалізації рівня холестерину і цукру в крові. У дієтології пажитник застосовують для зниження ваги.
- Щоб уникнути розвитку побічних ефектів, рекомендується грамотно підходити до вживання і дотримуватися технології рецептів.