9 корисних властивостей материнки (орегано) для здоров'я і способи застосування

Материнка звичайна або орегано – особлива рослина, що додає вишуканий смак і аромат будь-якої страви. Його можна використовувати в свіжому або висушеному вигляді, а також у формі ефірних масел.

Сучасна наука довела багато лікувальні властивості материнки для організму. Вона містить життєво необхідні поживні речовини і сприяє зміцненню здоров'я і збільшення тривалості життя. 

9 корисних властивостей

Нижче розглянуті головні тези про користь материнки для нашого здоров'я (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Має антиоксидантний ефект

Материнка містить в складі антиоксиданти – особливі речовини, що знищують вільні радикали, які утворюються в ході окисного стресу.

Вільні радикали можуть пошкодити будь-які клітини, підвищити ризик розвитку раку і деяких хронічних захворювань.

Експерти з Австрії доведено прямий зв'язок між накопиченням вільних радикалів і появою серцево-судинних патологій. Японські вчені підтвердили роль даних речовин у розвитку злоякісних новоутворень.

Основними антиоксидантними речовинами в орегано є ( 1 , 2 , 3 ):

  • Карвакрол;
  • Тимол;
  • Розмаринова кислота.

Особливо багата антиоксидантами ефірна олія материнки. Саме воно часто використовується в народній медицині для зміцнення здоров'я.

Щоб посилити антиоксидантний ефект, рекомендується приймати материнку спільно з фруктами і овочами (не менше 400 грамів на добу).

у складі материнки є антиоксиданти, що захищають людину від появи злоякісних пухлин.

2. Знищує патогенні бактерії

Дослідження швейцарських фахівців показують здатність материнки пригнічувати ріст і розмноження ешерихії колі і синьогнійної палички. Дані мікроорганізми часто викликають гострі кишкові інфекції і запальні захворювання сечовидільної системи.

За інформацією Пакистанських вчених, коло протимікробної активності материнки набагато ширше. Лікарська рослина ефективно відносно 111 грампозитивних бактерій, включаючи золотистого стафілокока.

При цьому орегано є однією з найсильніших (щодо знищення бактерій) трав, поступаючись перше місце чебрецю .

Рослина можна використовувати для профілактики і терапії (спільно з антибіотиками) будь-яких інфекційно-запальних захворювань в організмі.

материнка здатна знищувати найбільш поширені бактерії, які є збудниками захворювань у людини.

3. Бореться з раком

Як вже було сказано, рослина насичена антиоксидантами. Дані сполуки ефективні щодо будь-якого виду раку.

Дослідження італійських вчених, проведені в лабораторних умовах, показують , що орегано може уповільнити ріст пухлинних клітин товстого кишечника або знищити їх.

Також встановлено , що рослина знижує ймовірність метастазування клітин раку.

Незважаючи на позитивні результати, дія материнки в організмі тварин і людини не вивчалося. Потрібні додаткові дослідження, щоб підтвердити цілющі властивості.

Орегано нібито може забезпечити захист від ракових пухлин.

4. Пригнічує активність вірусів

Поодинокі дослідження, виконані лабораторним шляхом, виявили противірусний потенціал материнки.

Карвакрол і тимол, що входять до складу рослини, пригнічують життєдіяльність норовірусу. Даний хвороботворний агент викликає інфекції травної системи, що супроводжуються нудотою і блювотою, болями в животі, діареєю.

Смерть вірусу спостерігається протягом 1 години від моменту впливу орегано. Подібні відомості приводять працівники Університету Арізони (США).

Як стверджують тайваньські вчені, материнку також можна використовувати і щодо вірусу простого герпесу. Вплив рослини на вірусні клітини призводить до загибелі 90% з них за 60 хвилин.

Передбачається, що рослина може бути ефективно і щодо інших вірусів, проте підтверджують даний факт наукових даних немає.

активні сполуки орегано здатні знищити деякі віруси.

5. Пригнічує хронічне запалення

Хронічне запалення – це фізіологічний, необхідний організму процес, однак, він може завдати істотної шкоди здоров'ю.

Вважається, що хронічне запалення в рази підвищує ризик розвитку захворювань серця і судин, цукрового діабету II типу і аутоімунних розладів.

Антиоксиданти та протизапальні речовини, що містяться в орегано, пригнічують хронічне запалення за рахунок зниження концентрації в крові деяких маркерів запальної реакції.

Протизапальні ефекти були перевірено на гризунах на базі Федерального університету Піауї (Бразилія). Введення карвакролу в організм мишей призводило до зниження набряклості кінцівок на 57%.

Вчені стверджують, що карвакрол не тільки знижує вироблення маркерів запалення, але і підвищує здатність пошкоджених тканин (наприклад, виразок слизової оболонки шлунка) до регенерації, сприяючи швидкому одужанню.

Підкреслюється ефективність рослини при аутоімунних захворюваннях кишечника (неспецифічний виразковий коліт, хвороба Крона). Воно знижує вираженість симптомів і тяжкість перебігу патологій.

материнка знижує активність хронічного запалення, захищаючи організм від ряду хронічних і аутоімунних розладів.

6. Знижує рівень холестерину в крові

Експерти виявили , що застосування материнки призводить до зниження концентрації загального холестерину в крові, ЛПНЩ і ТАГ («поганого» холестерину), а також з-реактивного білка.

Також відзначалося підвищення частки ЛПВЩ (&171;корисного&187; холестерину), високі обсяги якого асоційовані з рідкісною частотою народження атеросклеротичного ураження стінок артеріальних судин.

Також доведено здатність орегано знизити рівень холестерину в крові при початково порушеною дієті (вживання надмірної кількості жирної їжі). За описані ефекти відповідають тимол і карвакрол, що входять до складу рослини.

Регулярне вживання орегано в їжу дозволяє не просто знизити рівень холестерину, але і захистити стінки артерій від впровадження кристалів холестерину і формування атеросклеротичних бляшок.

Завдяки цьому знижується ризик розвитку таких патологій, як ішемічна хвороба серця, хронічна ішемія головного мозку, інфаркт міокарда, інсульти і т. п.

включення орегано в дієту – простий спосіб захистити організм від атеросклерозу і асоційованих з ним захворювань.

7. Покращує здоров'я кишечника

Орегано комплексно впливає на травну систему , покращуючи її роботу і попереджаючи розвиток найбільш поширених патологій.

Спеціалісти штату Арізона (США) з'ясували , що пероральний прийом олії орегано (600 мг на добу) протягом декількох днів призводить до загибелі гельмінтів і усунення таких симптомів, як діарея, спастичні болі і здуття живота.

За інформацією китайських вчених, материнка дозволяє поліпшити мікрофлору кишечника, так як знищує патогенні мікроорганізми. Найбільша активність була зафіксована щодо кишкової палички.

Також продукт може бути корисний при вірусних інфекціях тонкого кишечника і аутоімунних захворюваннях (хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт).

Масло материнки знищує гельмінтів в просвіті шлунково-кишкового тракту і полегшує перебіг захворювань травної системи.

8. Усуває біль

За рахунок наявності в складі карвакролу, масло орегано може зменшити біль і запалення. Ефекти рослини були перевірені на мишах, а знеболюючий ефект був порівнянний з такими лікарськими засобами, як фенопрофен і морфін.

При цьому, як відзначають іранські дослідники, дія прямо пропорційна прийнятій дозі масла, тобто чим більше масла прийнято, тим сильніше виражено аналгетичну дію.

Рослина допустимо використовувати при хронічних захворюваннях опорно-рухової системи, зокрема – хребетного стовпа і суглобів. Воно є альтернативою деяким медичним препаратам.

масло орегано полегшує біль і усуває набряклість тканин.

9. Допомагає схуднути

Корейські експерти доведено , що прийом карвакролу дозволяє знизити масу тіла або уповільнити відкладення жирів в організмі при великій кількості жирів в дієті.

Орегано блокує хронічне запалення в жировій тканині, тим самим порушуючи етапи адипогенезу (формування нових жирових клітин).

Примітно, що дія материнки не пов'язане з гормональними механізмами регуляції обміну жирової тканини в організмі. Отже, рослина однаково ефективно у чоловіків і жінок.

вживання орегано – простий спосіб схуднути і підтримати власну вагу в межах нормативних значень.

Можлива шкода

Вважаючись безпечним рослиною, материнка має деякі протипоказання і може заподіяти шкоду організму. Найбільш частими ускладненнями є:

  1. Статева дисфункція. у чоловіків, при надмірному прийомі, можуть виникати труднощі в статевого життя. Вони проходять протягом 1-3 днів з моменту припинення прийому рослини, незворотних змін не спостерігається.
  2. Диспепсичні розлади. виникають при подразненні слизових оболонок шлунка (при прийомі трави материнки або ефірного масла натщесерце). Характеризуються болем в епігастрії і околопупочной області, печією, нудотою, діареєю.
  3. Алергічні реакції. обумовлені сенсибілізацією організму до окремих білків рослини. Описані випадки перехресної алергії при підвищеній чутливості до чебрецю. Виявляються зазвичай в легкій формі (висипання і свербіж шкіри). При наявності алергії в минулому, материнка протипоказана.

Материнку не рекомендується давати дитині і приймати вагітним жінкам, так як немає жодного дослідження, яке довело безпеку продукту для даних категорій осіб.

материнка може викликати побічні ефекти, що вимагає уважного підходу до вживання. Дітям і вагітним краще утриматися від застосування рослини.

Варіанти застосування

Материнка знайшла широке застосування в медицині і є частим інгредієнтом народних рецептів. Зупинимося на деяких з них:

  1. Водний настій. додати 2 ст.л. материнки до 200 мл гарячої води. Закрити кришкою і тримати на водяній бані близько 15-20 хвилин. Зняти з вогню і дати настоятися 45-60 хвилин, процідити. Вживати по 100 мл 2-3 рази на добу.
  2. Чай. 1 ст.л. рослини залити 200 мл окропу і дати настоятися 5-10 хвилин, процідити. Приймати 1-2 рази на день. Найбільш ефективний чай з материнки при респіраторних інфекціях, підвищених стресових навантаженнях і безсонні.
  3. Настоянка. змішати 50 грамів трави орегано і 200 мл спирту (медичного). Перелити суміш в скляну ємність з щільною кришкою, помістити в темне прохолодне приміщення на 10 днів. Приймати настоянку материнки по 1-2 ч.л. в день (за 2-3 години до відходу до сну).
  4. Засіб від «нервових» розладів. потрібно: по 1 ст.л. материнки, звіробою, м'яти, валеріани і меду; 250 мл гарячої води. Залити трави водою, додати мед, ретельно перемішати. Дати настоятися 15 хвилин і прийняти одноразово, за 1-3 години до сну.

Материнка також міцно увійшла в косметологію. Відвар рослини допустимо використовувати для ранкового вмивання і видалення слідів косметики з особи. Засіб знищує шкідливі бактерії на поверхні шкіри і відкриває пори.

У кулінарії рослина застосовують для додання особливого аромату і смаку овочевих салатів, пасти, піци, супів і рибних страв.

Орегано – універсальна рослина, що використовується в народній медицині, а також в сучасній кулінарії і косметології. Щоб отримати від продукту виключно користь, потрібно уважно дотримуватися технологію приготування.

Висновок

  1. Материнка або орегано – це корисне ароматне рослина, що містять безліч антиоксидантних і протизапальних речовин.
  2. Він може боротися з хронічними захворюваннями та раком, ефективно знижує рівень холестерину та покращує здоров'я кишечника.
  3. В дієтології траву використовують для контролю і зниження маси тіла.
  4. Орегано має ряд побічних ефектів, які рекомендується враховувати. Вагітним жінкам і дітям від прийому рослини краще відмовитися.