Користь і шкода куркуми для людини - 10 властивостей і як правильно приймати

Куркума (Турменік) – це одна з найпопулярніших спецій родом з Південної Азії. На її основі роблять приправу каррі, яка є невід'ємним атрибутом індійської кухні.

Дослідження підтверджують, що куркума має ряд корисних властивостей для організму. Вона впливає на всі системи органів, знижуючи ризик розвитку багатьох захворювань, а також попереджає появу злоякісних процесів.

10 лікувальних властивостей

Нижче представлені 10 фактів про користь куркуми для здоров'я (з опорою на доказову базу).

1. Містить цінні речовини

Тисячоліттями Індійська і китайська народна медицина застосовувала куркуму для зміцнення здоров'я. Сучасна наука також підтверджено високий біологічний потенціал продукту.

Спеція насичена куркуминоидами, головним з яких є куркумін (до 3% від маси куркуми).

Куркумін-це потужний протизапальний та антиоксидантний засіб, здатний боротися з раком та хронічними захворюваннями.

Одним з головних недоліків куркуміну є погане всмоктування з травного тракту. Щоб усунути цей недолік, рекомендується приймати куркуму разом з чорним перцем.

Куркума містить речовину куркумін, яка має антиоксидантні та протизапальні властивості. Вживання спеції дозволяє поліпшити здоров'я людини в цілому.

2. Має протизапальну дію

Хронічне запалення – це фізіологічний, але небезпечний процес в організмі. Воно може порушити обмін речовин і підвищити ризик становлення хронічних захворювань.

В даний час встановлено зв'язок ( 1 , 2 ) даного патологічного процесу з раком, ожирінням, цукровим діабетом II типу та ішемічної хвороби серця.

Куркумін надає виражений протизапальний ефект, знижуючи концентрацію в крові ключових маркерів запалення. За дією він схожий з багатьма медикаментозними нестероїдними засобами.

Окремо слід зазначити, що куркумін блокує NF-kappaB молекулу, що реалізує запальні процеси на рівні генів. Подібного лікувального властивості немає ні в одного з інших вивчених рослинних сполук!

речовина куркумін має протизапальні властивості і захищає організм людини від раку і ряду хронічних захворювань.

3. Має антиоксидантний ефект

Окислювальний стрес, викликаний впливом вільних радикалів – одна з основних причин розвитку пухлин і старіння організму.

Працівники Університету Аннамалай (Індія) доведено антиоксидантну активність куркуміну і його здатність блокувати вплив вільних радикалів на будь-які клітини в тілі людини.

Фахівці з Британії стверджують , що пряність також підвищує вироблення власних ферментів, що пригнічують активність окисного стресу (наприклад, глутатіону).

Приправа блокує вплив вільних радикалів на клітини безпосередньо, а також активує власні антиоксидантні системи організму.

4. Покращує роботу головного мозку

встановлено , що численні порушення з боку центральної нервової системи (від згасання когнітивних функцій до розвитку нейродегенеративних захворювань) пов'язані з роботою нейротрофічного фактора – особливого гормону, завжди присутнього в тканинах головного мозку в нормі.

Чим нижче вміст гормону – тим вище ризик появи патологій.

При вживанні куркуми (протягом декількох днів) рівень нейротрофічного фактора піднімається .

Доведено, що Спеція дозволяє поліпшити пам'ять і увагу за рахунок збільшення кількості зв'язків між нейронами в головному мозку.

Вона також ефективна з метою профілактики або усунення вікового зниження когнітивної сфери.

Індійська пряність попереджає зниження когнітивних функцій і захищає головний мозок від нейродегенеративних захворювань.

5. Бореться із захворюваннями серця і судин

Серцево-судинні захворювання займають лідируючі позиції за рівнем смертності та інвалідизації населення у всіх розвинених країнах.

Згідно з даними вчених університету Чіанг (Таїланд), куркума здатний знизити ризик практично будь-яких захворювань серця і судин (включаючи утворення тромбів).

Фахівці з США доведено Потенціал спеції з метою нормалізації функції ендотелію і зниження рівня артеріального тиску.

Також виявлено , що куркума знижує рівень загального і» поганого " (ЛПНЩ, ТАГ) холестерину, попереджаючи розвиток захворювань, обумовлених атеросклеротичним ураженням артерій . Пряність підвищує стійкість ендотелію до впровадження і відкладення кристалів холестерину.

Експерти виявлено зниження ризику розвитку інфаркту міокарда майже на 65% при наявності куркуми в раціоні.

Рекомендується обов'язково вживати куркуму чоловікам і жінкам похилого віку з метою профілактики розвитку і терапії (спільно з медичними препаратами) таких патологій, як гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця (в тому числі судинних катастроф – інфаркту міокарда та інсульту).

Куркума ефективна для підтримки здоров'я серця і судин, так як знижує ризик розвитку найбільш поширених захворювань.

6. Забезпечує профілактику раку

Рак-це смертельно небезпечне захворювання, обумовлене неконтрольованим ростом і поділом клітин.

За даними клінічних випробувань, проведених у США, деякі форми раку чутливі до куркуміну, отже, спеція може стати ефективним засобом для профілактики і уповільнення розвитку злоякісних пухлин.

Доступні дані, що куркума (як трава) пригнічує ріст чужорідних клітин на молекулярному рівні.

При цьому золота пряність не просто блокує ріст клітин, а й позбавляє їх кровопостачання( за рахунок придушення ангіогенезу) і знижує ризик появи метастатичних вогнищ пухлинного росту.

Особлива ефективність куркуми підкреслюється щодо пухлин товстої кишки. Американські вчені змогли зупинити зростання злоякісних клітин в лабораторних умовах, а потім отримали позитивні результати в дослідженнях на людях.

Куркума володіє великим потенціалом з метою профілактики і уповільнення зростання злоякісних пухлин будь-якої локалізації.

7. Знижує ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера

Хвороба Альцгеймера-одне з найпоширеніших нейродегенеративних захворювань у світі, що призводить до деменції, соціальної та трудової дезадаптації. До сих пір вчені не змогли знайти ліки від даної патології.

Дослідження на базі одного з неврологічних центрів в США продемонстрували , що куркумін здатний проникнути через гематоенцефалічний бар'єр і блокувати відкладення бета-амілоїдних клітин.

Передбачається, що саме бета-амілоїдні клітини є пусковим фактором для розвитку і прогресування хвороби Альцгеймера.

Куркумін не тільки блокує відкладення, але і знижує рівень даних клітин, що може поліпшити перебіг вже почався захворювання.

Куркума може стати ефективним засобом для терапії та профілактики хвороби Альцгеймера. Але потрібно більше досліджень у цій сфері.

8. Полегшує перебіг артриту

Існує кілька різновидів артритів, проте в основі всіх лежить один патологічний процес – запалення.

Куркума має протизапальну дію і може полегшити цей стан.

У дослідженнях, проведених індійськими вченими, куркумін дозволяв полегшити біль в суглобах і знизити вираженість набряку і гіперемії шкіри.

При цьому він показав себе ефективніше диклофенаку – найбільш поширеного препарату при даній патології, а частота розвитку ускладнень трималася на нульовій позначці.

Куркума може використовуватися і при інших запальних захворювання опорно-рухового апарату і внутрішніх органів (підшлункової залози, печінки).

Куркума полегшує перебіг артриту, знижуючи вираженість основних симптомів.

9. Полегшує перебіг депресії

Працівники Державного Медичного коледжу Гуджарат (Індія) провели дослідження, в процесі якого порівнювали ефективність куркуміну і препарату проти депресії – Прозака, через 6 тижнів оцінювали результати.

З'ясувалося, що Спеція порівнянна за ефективністю з лікарським засобом.

Дію куркуміну можна пояснити кількома механізмами:

  1. Зниження рівня нейротрофічного фактора. при високому рівні даної речовини падає здатність до навчання, страждає пам'ять, частіше зустрічаються депресивні розлади .
  2. Підвищення вироблення серотоніну і дофаміну. дані біологічно активні компоненти підвищують настрій і тягу до життя.
застосування куркуміну дозволяє полегшити перебіг, а іноді і повністю усунути депресивні розлади.

10. Підвищує тривалість життя

Куркума знижує ризик розвитку найбільш поширених захворювань з боку серцево-судинної і центральної нервової систем, а також злоякісних пухлин. Саме вони є провідною причиною смерті в усьому світі.

За даними польських вчених, куркумін є найпопулярнішим БАДом, застосовуваним для уповільнення старіння.

Надаючи антиоксидантну і протизапальну дію, куркума не тільки знижує ризик розвитку хронічних захворювань, але і істотно збільшує тривалість життя, сприяє збереженню молодості шкіри обличчя і тіла, схудненню.

Куркума-цінний рослинний засіб для уповільнення вікових змін в організмі.

Безпека та шкода

Куркума вважається безпечним продуктом, але в деяких випадках і вона може заподіяти шкоду здоров'ю. Найбільш поширеними побічними ефектами є:

  1. Диспепсичні розлади. спеція може викликати нудоту і блювоту, діарею, біль у животі. У рідкісних випадках загострюються хронічні запальні захворювання з боку печінки і жовчного міхура.
  2. Кровотеча. гінекологи не рекомендують приймати спецію жінкам під час менструацій, так як вона знижує здатність крові до згортання. З обережністю слід вживати куркуму при прийомі препаратів, що впливають на в'язкість крові (варфарин).
  3. Утворення каменів у нирках. Куркума багата оксалатами, які є структурними компонентами конкрементів, які можуть з'явитися в просвіті сечовидільної системи.
  4. Алергічні реакції. як правило, проявляються в легкій формі (шкірні висипання, свербіж).

Куркуму можна вживати дітям від 5 років.

Вагітним жінкам рекомендується обмежити споживання прянощі або зовсім відмовитися від неї. Куркума може підвищити тонус матки і ускладнити період виношування дитини (особливо на пізніх термінах).

Щоб знизити ризик появи побічних ефектів, рекомендується приймати куркуму в помірних обсягах. Вчені радять їсти не більше 250 мг на добу, однак, дослідження не виявили шкоди навіть при одноразовому прийомі 12 грамів.

Куркума має протипоказання і може викликати побічні ефекти. Рекомендується з обережністю включати її в дієту.

Способи прийому

Народна медицина має в арсеналі ряд рецептів на основі куркуми, які здатні поліпшити здоров'я.

Розглянемо найбільш популярні способи прийому спеції:

  1. Додавання в страви. найпростіший спосіб вживання куркуми – додавати її в звичні страви. Ідеально для цього підійде приправа каррі. Вона добре поєднується з м'ясом і майже будь-якими гарнірами. Також спецію можна додавати в чаї, соки, каву і кавові напої, особливо в латте. Крім того, можна приймати БАДи з куркуміном у вигляді капсул або таблеток.
  2. &171;Куркумовий&187; чай. потрібно змішати разом по 100 мл кокосового і мигдалевого молока, підігріти до 70-80 градусів (не окріп) і додати по ½ ч.л. порошок куркуми, меленої кориці, тертого кореня імбиру і чорного чаю; по 1 щіпці чорного і червоного перцю, мускатного горіха. Настояти близько 15 хвилин, процідити. За смаком можна додати стевію або мед. Приймати напій гарячим або теплим 1 раз в день протягом 2 тижнів. Можна вранці, але не натщесерце.
  3. Напій&171; золоте молоко & 187;. підігріти коров'яче молоко до 70 градусів. Додати 1 ч.л. куркуми. Ретельно перемішати і залишити заварюватися на 5-10 хвилин. Пити & 171; золоте молоко & 187; 1 раз в день, за 2 години до сну.
  4. Засіб від нежиті. змішати 400 мл теплої поди, 1 ч.л. солі і ¼ ч. л. куркуми. Закапувати по 1 краплі в кожну ніздрю до 6 разів на добу протягом 5-7 днів.
  5. Засіб для схуднення. потрібно: ½ ч.л. куркуми, 1 ст. л. соку лимона або лайма, 200 мл окропу. З'єднати всі компоненти, дати настоятися 5 хвилин. Отриману суміш приймати на ніч 1 раз в день. Курс - 2 місяці.
  6. Напій на кефірі. взяти 200 мл кефіру (жирність 2,5 %), додати попередньо залиту 20 мл окропу ½ ч.л. куркуми, мед, будь – які ягоди (в ідеальному варіанті-чорну смородину). Змішати і приймати у вечірні години за кілька годин до сну. Тривалість терапії - до 1 місяця.
  7. Медовий склад. змішати 5 ст.л. меду і 1 ч. л. куркуми. Вживати 1-2 рази на день перед їжею. Рекомендується запис масу невеликою кількістю води.
  8. Полоскання при болях в горлі. у 200 мл теплої води розвести ½ ч.л. солі і ½ ч. л. куркуми. Полоскати горло 2 рази в день.
існує маса рецептів на основі спеції, що дозволяють зміцнити здоров'я і полегшити перебіг деяких захворювань.

Висновок

  1. Куркума-це цінна Індійська Спеція, багата куркуміном-речовиною з високим біологічним потенціалом.
  2. Пряність здатна поліпшити здоров'я серця і судин, налагодити функціонування головного мозку, полегшити перебіг артриту і депресії, попередити становлення злоякісних пухлин.
  3. Рекомендується обдумано підходити до включення продукту в раціон через наявність ризику розвитку побічних ефектів. Вагітним куркума протипоказана.