Науковий огляд кукурудзяної олії та її корисних та шкідливих властивостей
Кукурудзяна олія – це рафінований оброблений продукт, отриманий з насіння кукурудзи. Воно широко використовується в кулінарній справі (для заправки салатів, смаження у фритюрі).
Хоча продукт і насичений деякими цінними поживними речовинами, дослідження встановили не тільки користь, але і відчутну шкоду від прийому кукурудзяної олії.
Зміст
Склад масла
Кукурудзяна олія на 100% складається з жирів, в складі відсутні білки і вуглеводи.
В 100 мл олії міститься 93,3 грама жиру і 87% від рекомендованої добової потреби вітаміну E. енергетична цінність – близько 814 калорій на 100 грамів.
У процесі виробництва втрачаються практично всі інші вітаміни і мінерали.
Одне з небагатьох достоїнств кукурудзяної олії – високий рівень вітаміну E. дана речовина проявляє значиму протизапальну і антиоксидантну активність, а, значить, здатне боротися з хронічним запаленням і вільними радикалами.
Дослідження індійських експертів підкреслюють ефективність вітаміну E з метою профілактики дисліпідемії, атеросклерозу і цукрового діабету II типу.
Також масло насичене поліненасиченими жирними кислотами (омега-3, омега-6, лінолева кислота). Найбільш цінним вважаються омега - 3 жири. Вони, пригнічують хронічне запалення і покращують роботу нервової системи .
Де він використовується?
Виділяють кілька різновидів кукурудзяної олії:
- Нерафінована;
- Рафінована, але недезодорована;
- Дезодорована і рафінована марок Д і п.
Перші 2 варіанти отримали широке застосування в автомобільній і мастильної промисловості, використовуються для приготування косметичних засобів (мило, шампуні).
Масло марки Д використовується для приготування дитячого та дієтичного харчування. Марка П поставляється в торгові мережі і аптеки, заклади громадського харчування.
Встановлено, що кукурудзяна олія має високу температуру горіння (димоутворення) – близько 232 градуси.Gorenje. Отже, воно може застосовуватися для смаження, гасіння і приготування будь-яких продуктів у фритюрі.
Також допустимо заправляти маслом салати, маринади та інші страви, додавати в тісто для випічки хліба і тортів.
Як його виробляють?
Існує два способи отримання кукурудзяної олії:
- Пресування;
- Екстракція з кукурудзяних зародків (на зародки припадає 10% від маси зерна).
Зародки кукурудзи – це побічний (небажаний) продукт борошномельної промисловості. Перший етап приготування масла-відділення зародків, може здійснюватися декількома способами: сухим, мокрим і змішаним. Потім вони переробляються.
Алгоритм переробки зародків наступний:
- Промивання гексаном. зародки промиваються спеціальною хімічною речовиною, яка викликає вивільнення олії. Однак доведено , що гексан може мати негативний вплив на здоров'я центральної нервової системи. Метод "холодного віджиму" у виробництві даного продукту не застосовується.
- Дезодорація. дозволяє видалити неприємні запахи і смак.
- Видалення твердих жирів. необхідно для того, щоб масло залишалося рідким при будь-яких температурах.
3 корисні властивості
Деякі дослідження демонструють, що кукурудзяна олія може мати лікувальні властивості по відношенню до організму людини. Розглянемо їх детальніше.
1. Пригнічує хронічне запалення
Хронічне запалення – це фізіологічний, але вкрай небезпечний процес, який підвищує ризик розвитку будь-яких хронічних захворювань і навіть раку.
У складі кукурудзяної олії є безліч фітостеролів.
Дослідження вчених з Канади демонструють здатність даної групи хімічних речовин пригнічувати хронічне запалення і знижувати ризик розвитку таких патологій, як цукровий діабет II типу, хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт та ішемічна хвороба серця.
2. Нібито бореться з раком
Кукурудзяна олія перевершує за кількістю фітостеролу та бета-фітостеролу інші рослинні олії ( оливкова , рапсове , арахісове).
Численні дослідження виявили, що високий обсяг фітостеролів дозволяє істотно знизити ризик розвитку злоякісних пухлин в організмі людини.
Наприклад, експерти університету Алагаппа (Індія) встановлено , що активні речовини кукурудзяної олії пригнічують поділ будь-яких злоякісних клітин. Китайські вчені вказують на високу ефективність продукту з метою профілактики і уповільнення перебігу лейкозів.
Масло допустимо використовувати для профілактики і уповільнення розвитку злоякісних пухлин (спільно з медикаментозними препаратами) з метою поліпшення прогнозу.
3. Покращує здоров'я серця і судин
Кукурудзяна олія – цінне джерело вітаміну E, фітостеролів, лінолевої кислоти. Всі описані речовини знижують зустрічальність патологій серцево-судинної системи.
Вітамін Е запобігає пошкодження міокарда і ендотелію судин вільними радикалами (в процесі окисного стресу), що зменшує ймовірність дистрофічних змін і впровадження кристалів холестерину.
Американські фахівці доведено , що велика кількість лінолевої кислоти в раціоні (5% від добової калорійності) дозволяє істотно знизити ризик розвитку інфаркту міокарда (на 9%) і смерті від будь-яких серцево-судинних захворювань у чоловіків і жінок.
Виявлено позитивний вплив продукту і на показники ліпідного профілю. Масло зменшує загальний рівень холестерину і його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ). В результаті істотно знижується ризик розвитку ішемічної хвороби серця, хронічної ішемії мозку, інсультів та інфаркту міокарда.
3 шкідливі властивості
Кукурудзяна олія має ряд недоліків і може завдати шкоди здоров'ю, що ставить під сумнів доцільність його вживання. Зупинимося докладніше на його шкідливі властивості.
1. Насичене омега - 6 жирними кислотами
Продукт містить велику кількість омега - 6 жирних і лінолевої кислот.
Як підкреслюють іспанські вчені, омега-6 жири можуть завдати шкоди в окремих ситуаціях. Фахівці пов'язують високий рівень споживання даних речовин з розвитком ожиріння , хвороби Альцгеймера , атеросклерозу і цукрового діабету II типу.
«здорове» співвідношення омега-6 і омега-3 жирів становить не менше 4:1 і дозволяє істотно знизити ризик розвитку небажаних ефектів. Але в кукурудзяній олії співвідношення жирів становить 46:1.
2. Є генетично модифікованим продуктом
за даними Міністерства сільського господарства США понад 90% вирощуваної кукурудзи є генномодифікованою.
Зміна генів зробила кукурудзу стійкою до гліфосату, який використовують для знищення бур'янів. В результаті дане з'єднання накопичується в кукурудзі і може потрапити в організм людини.
Всесвітня Організація Охорони Здоров'я розцінює гліфосат як потенційний канцероген, здатний підвищити ризик розвитку злоякісних пухлин.
3. Піддається значній обробці
У процесі приготування масло неодноразово нагрівається і окислюється, що призводить до накопичення ряду токсичних сполук, найбільш небезпечним з яких вважається акриламід.
Він здатний викликати гормональні порушення, дисфункцію нервових волокон і м'язових тканин.
Згідно останнім дослідженням, акриламід є канцерогеном і може викликати розвиток злоякісних пухлин.
Чи варто його приймати?
Кукурудзяна олія багата вітаміном E і фітостеролами, проте є рафінованим продуктом і насичене омега-6 жирними кислотами.
Вчені рекомендують відмовитися від вживання продукту і віддати перевагу іншим, більш корисним в біологічному плані масел.
Італійські експерти в якості альтернативи пропонують оливкова олія , що виготовляється методом холодного віджиму, тобто не зазнає впливу високих температур і хімічних речовин.
До того ж, оливкова олія прекрасно вивчено, виявлені його протизапальні, антиоксидантні, антипроліферативні та інші властивості. Воно може застосовуватися в цілях профілактики і терапії раку, захворювань серцево-судинної системи, ожиріння і цукрового діабету. До подібних висновків прийшли іспанські фахівці.
Оливкова олія має схожі області застосування – заправка салатів, додавання в тісто і смаження.
Висновок
- Кукурудзяна олія містить у складі великі обсяги омега-3 жирів і вітаміну E, фітостеролів, які позитивно впливають на здоров'я: попереджають розвиток серцево-судинних захворювань, борються з раком і хронічним запаленням.
- Однак, в складі є і ряд потенційно небезпечних канцерогенних речовин, які ставлять користь під сумнів.
- Вчені рекомендують утриматися від прийому кукурудзяної олії і зупинити вибір на менш технологічно оброблених продуктах. Ідеальна альтернатива-оливкова олія.