Науковий огляд кукурудзяної олії та її корисних та шкідливих властивостей

Кукурудзяна олія – це рафінований оброблений продукт, отриманий з насіння кукурудзи. Воно широко використовується в кулінарній справі (для заправки салатів, смаження у фритюрі).

Хоча продукт і насичений деякими цінними поживними речовинами, дослідження встановили не тільки користь, але і відчутну шкоду від прийому кукурудзяної олії.

Склад масла

Кукурудзяна олія на 100% складається з жирів, в складі відсутні білки і вуглеводи.

В 100 мл олії міститься 93,3 грама жиру і 87% від рекомендованої добової потреби вітаміну E. енергетична цінність – близько 814 калорій на 100 грамів.

У процесі виробництва втрачаються практично всі інші вітаміни і мінерали.

Одне з небагатьох достоїнств кукурудзяної олії – високий рівень вітаміну E. дана речовина проявляє значиму протизапальну і антиоксидантну активність, а, значить, здатне боротися з хронічним запаленням і вільними радикалами.

Дослідження індійських експертів підкреслюють ефективність вітаміну E з метою профілактики дисліпідемії, атеросклерозу і цукрового діабету II типу.

Також масло насичене поліненасиченими жирними кислотами (омега-3, омега-6, лінолева кислота). Найбільш цінним вважаються омега - 3 жири. Вони,  пригнічують хронічне запалення і покращують роботу нервової системи .

кукурудзяна олія – це висококалорійний продукт, представлений виключно жирами, в тому числі цінними – вітаміном E, омега-3 жирними кислотами.

Де він використовується?

Виділяють кілька різновидів кукурудзяної олії:

  • Нерафінована;
  • Рафінована, але недезодорована;
  • Дезодорована і рафінована марок Д і п.

Перші 2 варіанти отримали широке застосування в автомобільній і мастильної промисловості, використовуються для приготування косметичних засобів (мило, шампуні).

Масло марки Д використовується для приготування дитячого та дієтичного харчування. Марка П поставляється в торгові мережі і аптеки, заклади громадського харчування.

Встановлено, що кукурудзяна олія має високу температуру горіння (димоутворення) – близько 232 градуси.Gorenje. Отже, воно може застосовуватися для смаження, гасіння і приготування будь-яких продуктів у фритюрі.

Також допустимо заправляти маслом салати, маринади та інші страви, додавати в тісто для випічки хліба і тортів.

кукурудзяна олія має два варіанти: Промислове та кулінарне. У харчовій промисловості воно може використовуватися де завгодно: від заправки салатів до смаження у фритюрі.

Як його виробляють?

Існує два способи отримання кукурудзяної олії:

  1. Пресування;
  2. Екстракція з кукурудзяних зародків (на зародки припадає 10% від маси зерна).

Зародки кукурудзи – це побічний (небажаний) продукт борошномельної промисловості. Перший етап приготування масла-відділення зародків, може здійснюватися декількома способами: сухим, мокрим і змішаним. Потім вони переробляються.

Алгоритм переробки зародків наступний:

  1. Промивання гексаном. зародки промиваються спеціальною хімічною речовиною, яка викликає вивільнення олії. Однак доведено , що гексан може мати негативний вплив на здоров'я центральної нервової системи. Метод "холодного віджиму" у виробництві даного продукту не застосовується.
  2. Дезодорація. дозволяє видалити неприємні запахи і смак.
  3. Видалення твердих жирів. необхідно для того, щоб масло залишалося рідким при будь-яких температурах.
кукурудзяна олія зазнає великої кількості виробничих процесів, які використовують потенційно небезпечні хімічні речовини.

3 корисні властивості

Деякі дослідження демонструють, що кукурудзяна олія може мати лікувальні властивості по відношенню до організму людини. Розглянемо їх детальніше.

1. Пригнічує хронічне запалення

Хронічне запалення – це фізіологічний, але вкрай небезпечний процес, який підвищує ризик розвитку будь-яких хронічних захворювань і навіть раку.

У складі кукурудзяної олії є безліч фітостеролів.

Дослідження вчених з Канади демонструють здатність даної групи хімічних речовин пригнічувати хронічне запалення і знижувати ризик розвитку таких патологій, як цукровий діабет II типу, хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт та ішемічна хвороба серця.

кукурудзяна олія має протизапальну активність, що дозволяє попереджати розвиток хронічних захворювань.

2. Нібито бореться з раком

Кукурудзяна олія перевершує за кількістю фітостеролу та бета-фітостеролу інші рослинні олії ( оливкова , рапсове , арахісове).

Численні дослідження виявили, що високий обсяг фітостеролів дозволяє істотно знизити ризик розвитку злоякісних пухлин в організмі людини.

Наприклад, експерти університету Алагаппа (Індія) встановлено , що активні речовини кукурудзяної олії пригнічують поділ будь-яких злоякісних клітин. Китайські вчені вказують на високу ефективність продукту з метою профілактики і уповільнення перебігу лейкозів.

Масло допустимо використовувати для профілактики і уповільнення розвитку злоякісних пухлин (спільно з медикаментозними препаратами) з метою поліпшення прогнозу.

завдяки великій кількості фітостеролів, кукурудзяна олія, імовірно, має протиракові властивості.

3. Покращує здоров'я серця і судин

Кукурудзяна олія – цінне джерело вітаміну E, фітостеролів, лінолевої кислоти. Всі описані речовини знижують зустрічальність патологій серцево-судинної системи.

Вітамін Е запобігає пошкодження міокарда і ендотелію судин вільними радикалами (в процесі окисного стресу), що зменшує ймовірність дистрофічних змін і впровадження кристалів холестерину.

Американські фахівці доведено , що велика кількість лінолевої кислоти в раціоні (5% від добової калорійності) дозволяє істотно знизити ризик розвитку інфаркту міокарда (на 9%) і смерті від будь-яких серцево-судинних захворювань у чоловіків і жінок.

Виявлено позитивний вплив продукту і на показники ліпідного профілю. Масло зменшує загальний рівень холестерину і його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ). В результаті істотно знижується ризик розвитку ішемічної хвороби серця, хронічної ішемії мозку, інсультів та інфаркту міокарда.

регулярне додавання масла в раціон дозволяє попередити розвиток серцево-судинних захворювань, полегшити їх перебіг і знизити ризик кардіогенної смерті.

3 шкідливі властивості

Кукурудзяна олія має ряд недоліків і може завдати шкоди здоров'ю, що ставить під сумнів доцільність його вживання. Зупинимося докладніше на його шкідливі властивості.

1. Насичене омега - 6 жирними кислотами

Продукт містить велику кількість омега - 6 жирних і лінолевої кислот.

Як підкреслюють іспанські вчені, омега-6 жири можуть завдати шкоди в окремих ситуаціях. Фахівці пов'язують високий рівень споживання даних речовин з розвитком ожиріння , хвороби Альцгеймера , атеросклерозу і цукрового діабету II типу.

«здорове» співвідношення омега-6 і омега-3 жирів становить не менше 4:1 і дозволяє істотно знизити ризик розвитку небажаних ефектів. Але в кукурудзяній олії співвідношення жирів становить 46:1.

кукурудзяна олія містить омега-6 жирні кислоти, які можуть підвищити ризик розвитку ряду хронічних захворювань.

2. Є генетично модифікованим продуктом

за даними Міністерства сільського господарства США понад 90% вирощуваної кукурудзи є генномодифікованою.

Зміна генів зробила кукурудзу стійкою до гліфосату, який використовують для знищення бур'янів. В результаті дане з'єднання накопичується в кукурудзі і може потрапити в організм людини.

Всесвітня Організація Охорони Здоров'я розцінює гліфосат як потенційний канцероген, здатний підвищити ризик розвитку злоякісних пухлин.

у складі масла може бути присутнім гліфосат, що запускає ріст ракових клітин.

3. Піддається значній обробці

У процесі приготування масло неодноразово нагрівається і окислюється, що призводить до накопичення ряду токсичних сполук, найбільш небезпечним з яких вважається акриламід.

Він здатний викликати гормональні порушення, дисфункцію нервових волокон і м'язових тканин.

Згідно останнім дослідженням, акриламід є канцерогеном і може викликати розвиток злоякісних пухлин.

багатоступенева обробка, якій піддається масло, може привести до утворення токсичної речовини – акриламіду. Він викликає зростання ракових клітин і порушує роботу нервової та опорно-рухової систем.

Чи варто його приймати?

Кукурудзяна олія багата вітаміном E і фітостеролами, проте є рафінованим продуктом і насичене омега-6 жирними кислотами.

Вчені рекомендують відмовитися від вживання продукту і віддати перевагу іншим, більш корисним в біологічному плані масел.

Італійські експерти в якості альтернативи пропонують оливкова олія , що виготовляється методом холодного віджиму, тобто не зазнає впливу високих температур і хімічних речовин.

До того ж, оливкова олія прекрасно вивчено, виявлені його протизапальні, антиоксидантні, антипроліферативні та інші властивості. Воно може застосовуватися в цілях профілактики і терапії раку, захворювань серцево-судинної системи, ожиріння і цукрового діабету. До подібних висновків прийшли іспанські фахівці.

Оливкова олія має схожі області застосування – заправка салатів, додавання в тісто і смаження.

кукурудзяна олія хоч і містить корисні компоненти, для здоров'я воно не безпечно. Рекомендується віддавати перевагу більш натуральним оліям, наприклад, оливковій.

Висновок

  1. Кукурудзяна олія містить у складі великі обсяги омега-3 жирів і вітаміну E, фітостеролів, які позитивно впливають на здоров'я: попереджають розвиток серцево-судинних захворювань, борються з раком і хронічним запаленням.
  2. Однак, в складі є і ряд потенційно небезпечних канцерогенних речовин, які ставлять користь під сумнів.
  3. Вчені рекомендують утриматися від прийому кукурудзяної олії і зупинити вибір на менш технологічно оброблених продуктах. Ідеальна альтернатива-оливкова олія.