8 фактів про користь і шкоду олії розторопші для організму

Розторопша плямиста (Мар'їн чортополох) з точки зору екології – бур'янова рослина. Однак в останні роки воно отримало широку увагу з боку народної та доказової медицини, і особливо фармацевтичних компаній.

Вчені виявили, що олія розторопші має відчутну користь для здоров'я. Воно покращує роботу печінки і центральної нервової системи, знижує концентрацію холестерину і цукру в крові, бореться з акне. 

Чим воно корисне-8 фактів

Нижче описані 8 головних корисних властивостей масла розторопші (з опорою на доказову базу).

1. Захищає печінку від пошкоджень

Розторопша – один з сильних гепатопротекторів. У народній медицині вона використовується для додаткового захисту клітин печінки при перебігу раку, гепатитів, цирозу і жирового гепатозу.

За інформацією фахівців з США, масло розторопші навіть попереджає руйнівний вплив на печінку аматоксину – отрути, що виробляється блідою поганкою.

Китайські експерти доведено здатність масла покращувати роботу печінки при перебігу будь-яких хронічних захворювань даного органу.

Вчені відзначають зниження набряку і запалення, а також концентрації в крові маркерів некрозу печінкових клітин – аланінамінотрансферази (АЛТ) і аспартатамінотрансферази (АСТ). Також масло розторопші нейтралізує дію вільних радикалів і токсичних речовин на тканини печінки, здатних запустити злоякісну трансформацію клітин.

Співробітники Університету штату Ідальго (Мексика) в процесі проведення дослідження виявили , що масло збільшує тривалість життя людей, які страждають цирозом печінки, так як активність всіх патологічних процесів знижується.

Масло розторопші можна використовувати як засіб допоміжної терапії при перебігу будь-яких захворювань печінки з метою уповільнення їх прогресування.

олія розторопші захищає клітини печінки від будь-яких руйнівних процесів (хронічних захворювань, отрут).

2. Покращує роботу головного мозку

Розторопша, за даними наукового співтовариства, вже більше 2 000 років застосовується для лікування неврологічних захворювань. Особлива ефективність підкреслюється щодо хвороби Альцгеймера і Паркінсона.

Встановлено, що олія розторопші має антиоксидантну та протизапальну дію. Воно захищає тканини центральної нервової системи від впливу будь-яких факторів, що ушкоджують і уповільнює прогресування когнітивних порушень (зниження пам'яті і мислення, здібності концентрувати увагу ) з віком.

Мексиканські експерти стверджують , що продукт здатний зменшити кількість амілоїдних білків в нервових волокнах, накопичення яких провокує розвиток клінічно вираженої хвороби Альцгеймера.

За останніми даними, рослина може застосувати не тільки для профілактики, але і для терапії хвороби Альцгеймера, а також для захисту від будь-яких інших нейродегенеративних патологій.

вживання олії насіння розторопші – це простий спосіб убезпечити власний організм від вікових захворювань центральної нервової системи.

3. Зміцнює кістки

Остеопороз – це важке захворювання, при якому зменшується щільність кісткових тканин, розвивається виражений больовий синдром і підвищується ризик виникнення патологічних переломів.

Частота неухильно зростає з роками і зачіпає переважно людей похилого віку, а також жінок після менопаузи.

Дослідження, проведені корейськими фахівцями, демонструють здатність олії розторопші підвищити мінеральну щільність кісток .

Лікувальна дія зачіпає і гормональні (естрогензалежні) механізми регуляції міцності кісток, отже, засіб може бути ефективно при тривалій гормональної терапії.

Вчені рекомендують вживати олію і чоловікам, і жінкам старше 60 років, особливо – жіночій половині населення після менопаузи.

Масло підвищує мінеральну щільність кісток і попереджає патологічні переломи.

4. Бореться з раком

за даними останніх досліджень, олія розторопші має антиоксидантний ефект, тобто блокує вплив вільних радикалів на будь-які клітини організму.

Механізм дії до кінця не вивчений і, імовірно, пов'язаний з наявністю рослинних біологічно активних речовин і селену в складі.

Відповідно до інформації , що приводиться вченими з Іспанії, продукт знижує вираженість побічних ефектів при тривалій хіміотерапії з приводу злоякісних новоутворень. Також підкреслюється здатність розторопші підвищувати ефективність протиракових медикаментів.

масло розторопші може бути показано для профілактики і поліпшення перебігу злоякісних пухлин з метою уповільнення поширення ракових клітин і підвищення ефективності медикаментозної терапії.

5. Підвищує кількість грудного молока у жінок при лактації

Однією з корисних властивостей олії насіння розторопші є збільшення вироблення грудного молока у годуючих матерів. Ефект реалізується за рахунок збільшення вироблення пролактину – гормону передньої долі гіпофіза.

Італійські працівники науки продемонстрували , що прийом продукту протягом двох місяців підвищує обсяг вироблюваного молока у жінок на 64%.

Однак дане дослідження є єдиним і не можна на нього спиратися. До того ж достовірно не встановлена безпека рослини для плоду.

масло розторопші, імовірно, підвищує обсяг виробленого грудного молока під час грудного вигодовування.

6. Покращує стан шкіри

Акне або «прищі» &8212; запальне ураження шкіри, що бере початок з волосяних фолікулів і сальних залоз. Головна небезпека патології-поява грубих рубців, що змінюють зовнішній вигляд.

Турецькі фахівці вважають , що в основі розвитку акне лежить окислювальний стрес, який виходить з-під контролю антиоксидантних механізмів захисту.

Масло розторопші багате антиоксидантами і здатне уповільнити вільно-радикальні реакції, що і призводить до запобігання запальних змін в товщі шкіри.

Дослідження показують , що регулярне вживання масла протягом двох місяців знижує кількість вогнищ запалення на шкірі обличчя вдвічі.

Також продукт може застосовуватися для терапії аутоімунних захворювань шкірного покриву (наприклад, псоріазу або шкірної форми склеродермії).

застосування масла дозволяє усунути акне і забезпечити їх профілактику в майбутньому.

7. Знижує рівень цукру в крові

Олія розторопші може бути корисним продуктом для людей, які страждають на цукровий діабет II типу.

Експерти з Греції виявлено , що рослинні сполуки, що входять до складу розторопші, підвищують чутливість клітин периферичних тканин (жирової, м'язової) до інсуліну. В результаті тканини ефективно поглинають глюкозу, а її рівень в крові знижується.

Розторопша впливає на головний патогенетичний фактор розвитку цукрового діабету II типу – інсулінорезистентність.

Румунські вчені відзначають зниження не тільки концентрацію цукру в крові, але і гликированного гемоглобіну – показника рівня глюкози в організмі за останні 2-3 місяці (при регулярному додаванні масла в раціон).

Антиоксидантні та протизапальні властивості рослини дозволяють попередити розвиток ускладнень цукрового діабету. Найбільш грізними вважаються: нефропатія, полінейропатія, ретинопатія.

Масло розторопші рекомендується до прийому особам, що страждають на цукровий діабет II типу, так як воно зменшує концентрацію глюкози в крові і попереджає розвиток ускладнень.

8. Знижує рівень холестерину в крові

Дослідження іранських фахівців демонструють здатність олії розторопші знижувати рівень загального холестерину в крові. При регулярному вживанні спостерігається також зменшення рівня "шкідливого «(ЛПНЩ, ТАГ) і підвищення» корисного" (ЛПВЩ) холестерину.

На тлі адекватних показників ліпідного обміну не відбувається формування атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і маніфестації таких захворювань, як ішемічна хвороба серця, хронічна ішемія головного мозку, інфаркт міокарда, інсульти та інші судинні порушення.

Масло розторопші рекомендується регулярно приймати особам старших вікових груп з метою профілактики і уповільнення прогресування захворювань, розвиток яких пов'язано з атеросклерозом.

розторопша здатна приводити показники ліпідного профілю в норму, знижуючи ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Можлива шкода

Розторопша і будь-які продукти на основі рослини (масло, настої і відвари, шрот) вважаються безпечними для здоров'я людини.

Однак, масло розторопші має протипоказання і може завдати шкоди організму. До числа побічних ефектів відносять:

  1. Диспепсичні розлади. можуть спостерігатися при надмірному прийомі. Характерно виникнення болю в животі, нудоти і блювоти, діареї, підвищеного газоутворення.
  2. Зміна гормонального фону. розторопша втручається в метаболізм естрогенів в організмі і може погіршити перебіг злоякісних пухлин молочних залоз, клітини яких є естрогенозавісімимі.
  3. Алергічні реакції. обумовлені підвищеною чутливістю імунної системи людини до окремих компонентів рослини. Описуються випадки перехресних алергічних реакцій (при сенсибілізації до інших рослин сімейства Айстрові). Зазвичай проявляються в легкій формі (кропив'янка, ізольований свербіж шкіри та ін.).

Окремо слід зазначити, що вплив олії розторопші на перебіг вагітності та здоров'я плода практично не вивчався. Жінкам в період виношування майбутньої дитини слід утриматися від прийому рослини в будь-якій формі. Також продукт протипоказаний дітям до 12 років.

Хоча побічні ефекти і зустрічаються рідко (менш ніж в 1% випадків) виключати їх виникнення не варто. Слід уважно підходити до включення розторопші в раціон, щоб убезпечити себе від можливих ризиків.

при вживанні олії розторопші можливий розвиток побічних ефектів. Найчастіше спостерігаються алергічні реакції і диспепсичні розлади.

Як приймати?

З метою оздоровлення організму потрібно використовувати нерафіновану олію розторопші, яке можна придбати в аптеках і продуктових магазинах в скляних пляшках або капсулах.

Масло можна вживати всередину або застосовувати місцево – в осередках ураження.

Пити продукт слід в першій половині дня (в ідеальному варіанті – за 30-40 хвилин до сніданку або обіду) 1-2 рази на день. Максимальна одноразова доза - 1-2 ч. л., добова – 4 ч. л.

Рекомендована тривалість самолікування – до 6-8 тижнів, потім слід проконсультуватися з лікарем щодо доцільності продовження прийому.

При наявності акне, запальних захворювань шкірних покривів або суглобів, масло використовується місцево – втирається масажними рухами в уражені ділянки і залишається до повного вбирання і висихання.

рекомендується уважно підходити до використання масла і нормувати споживання.

Висновок

  1. Масло насіння розторопші – це цінний рослинний продукт, який надає позитивний вплив практично на всі системи органів.
  2. Воно захищає клітини печінки від пошкоджень, знижує рівень цукру і холестерину в крові, попереджає розвиток нейродегенеративних і злоякісних захворювань, усуває акне і підвищує міцність кісток.
  3. При вживанні можливий розвиток побічних ефектів, в зв'язку з чим потрібно уважно оцінювати власний стан після початку прийому і дотримуватися рекомендовану дозу (до 4 ч.л. на добу в 2 прийоми).
  4. Олія може бути небезпечною під час вагітності, а також для дітей віком до 12 років.