6 фактів про шкоду і користь ріпакової олії для людини

Ріпакова олія – це рослинний продукт, що отримується з насіння ріпаку. До 1960-х років воно використовувалося тільки в промислових цілях. У другій половині XX століття, після виведення сортів ріпаку з низьким вмістом шкідливої для людини ерукової кислоти, масло стало використовуватися в харчовій сфері.

Рапсова олія має ряд доведених корисних властивостей. Воно здатне знизити ризик розвитку злоякісних новоутворень і захворювань серця і судин, поліпшити стан шкіри і органів зору, знизити концентрацію цукру в крові.

Але незважаючи на очевидну користь, багато вчених ставлять під сумнів доцільність вживання подібного продукту.

Види ріпакової олії

На споживчому ринку можна зустріти два принципово різних види ріпакової олії:

  • Кулінарне;
  • Промислове.

Індустріальне масло застосовується в автомобільній і хімічній промисловості, зрідка – в меблевій і будівельній (в якості мастильних матеріалів).

Кулінарне рапсове масло прекрасно підходить для вживання в їжу, так як володіє багатим біологічним потенціалом.

Принципова відмінність між харчовим і промисловим маслом – різниця в змісті ерукової кислоти – 56-65% проти 0,2-2 %. Дане хімічна сполука токсична для м'язових тканин організму людини. Кислота провокує розвиток серцево-судинних патологій, атрофію скелетної мускулатури і цирозу печінки.

Харчове масло – це продукт гібридизації промислового. Має і другу назву-масло канола (на честь найбільшого канадського виробника).

існують два різновиди ріпакової олії – корисне для здоров'я кулінарне і промислове, яке може завдати шкоди людині через вміст великих обсягів ерукової кислоти.

Склад продукту

Рапсове масло не має в складі білків і вуглеводів, але є постачальником цінних жирів і вітамінів для організму людини.

Продукт має високу енергетичну цінність (близько 826 калорій на 100 грамів). У кулінарному маслі присутні наступні речовини:

найменування компонента питома вага або відсоток від добової потреби (в 100 грамах продукту)
жири 14 грамів
мононенасичені жири 9 грамів
поліненасичені жири 4 грами
Вітамін Е 16 %
вітамін K 8 %

У складі ріпакової олії є невелика кількість насичених жирів, але воно рясніє поліненасиченими жирними кислотами. Зокрема багате альфа-лінолевої кислотою, яка неймовірно корисна для здоров'я серця і судинного русла.

Масло канола наближене за складом до оливковій олії , що вважається найкориснішим для здоров'я.

харчове рапсове масло – це цінне джерело ненасичених жирних кислот і деяких вітамінів.

Чим воно корисне - 6 фактів

Нижче розглянуті головні тези про користь харчового ріпакової олії (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Покращує здоров'я шкіри та очей

Олія ріпаку багата вітаміном E – потужною антиоксидантною речовиною, що поліпшує обмінні процеси на рівні шкіри та органів зору.

За інформацією німецьких вчених, вітамін E зволожує шкіру, активує синтез колагенових і еластинових волокон, сприяє розгладженню дрібних зморшок. Саме тому він включений в ряд сучасних кремів і масок по догляду за шкірою тіла і обличчя.

Американські фахівці відзначають високу частоту виникнення вікових дегенеративних захворювань очей (наприклад, макулярної дегенерації) при низькому рівні вітаміну E в раціоні.

Як стверджують російські фахівці, речовина підвищує гостроту зору (особливо – в темряві).

рапсове масло, за рахунок вмісту вітаміну E, може використовуватися для омолодження шкіри і профілактики вікових захворювань органів зору.

2. Знижує ризик розвитку захворювань серця і судин

Ріпакова олія містить масу ненасичених жирів, які пов'язані з позитивним впливом на серцево-судинну систему.

Наприклад, праці американських фахівців демонструють , що при частому прийомі масла рідше зустрічається ішемічна хвороба серця.

Вчені університету медичних наук Саве (Іран ) виявлено здатність ріпакової олії знижувати рівень загального холестерину, а також його «шкідливих» фракцій (ЛПНЩ, ТАГ) в крові.

В результаті, на тлі нормалізації показників ліпідного обміну, знижується ймовірність відкладення атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і як наслідок, зменшується ризик розвитку таких патологій, як хронічна ішемія головного мозку, інфаркт міокарда, інсульт, ішемічна хвороба серця.

Рапсове масло рекомендується вживати чоловікам і жінкам старше 40-50 років з метою профілактики або уповільнення прогресування захворювань серцево-судинної системи.

Масло багате ненасиченими жирами, що знижують ризик розвитку найбільш поширених патологій серця і судин.

3. Знижує рівень цукру в крові

За даними шведських працівників науки, вживання олії ріпаку призводить до зниження рівня глюкози в плазмі крові натще.

Також відзначається зменшення концентрації глікованого гемоглобіну – маркера вмісту цукру в крові за останні 2-3 місяці. Схожі дані показують праці вчених з Фінляндії.

В основі лікувального властивості лежить вплив ріпакової олії на інсулінорезистентність – головний патогенетичний механізм становлення цукрового діабету II типу.

Продукт підвищує чутливість периферичних рецепторів на м'язових і жирових тканинах до інсуліну. В результаті клітини ефективно поглинають цукор з крові.

Масло рекомендується вживати з метою профілактики і терапії (з метою зменшення дози прийнятих медикаментів) цукрового діабету II типу.

ріпакова олія знижує рівень глюкози в крові. Ефект носить довгостроковий характер.

4. Бореться з раком

У складі масла присутня велика кількість омега-3 жирних кислот. Їх вплив на здоров'я до теперішнього часу залишається предметом гострих дискусій.

Одиничні дослідження вказують на здатність омега-3 жирів активувати канцерогенез і прискорювати ріст злоякісних клітин.

Однак великі огляди, наприклад, виконані на базі Університету Східної Англії, не підтверджують цієї інформації.

Достовірно встановлено, що омега-3 жирні кислоти знижують ймовірність появи будь-яких злоякісних клітин в організмі. Виявлено прямий зв'язок між великою кількістю даних речовин в раціоні і низькою частотою народження пухлин наступних органів ( 1 , 2 , 3 ):

  • Молочних залоз у жінок;
  • Ободової кишки;
  • Прямої кишки;
  • Простати у чоловіків.

При цьому, по протипухлинній дії масло канола перевершує кукурудзяна і оливкова.

включення ріпакової олії в дієту дозволяє знизити ризик розвитку раку.

5. Безпечно при термічній обробці

Ріпакова олія має високу температуру горіння – 204 градуси Gorenje. Це означає, що тільки при досягненні даного показника жири починають руйнуватися, виділяючи токсичні хімічні сполуки, що підвищують ризик розвитку пухлин і хронічних захворювань.

Висока температура Gorenje досягається шляхом багатоетапної обробки продукту з метою видалення ерукової кислоти.

На даному маслі можна готувати їжу дітям. Відсутність Gorenje навіть при смаженні робить його безпечним.

рапсова олія має високу температуру горіння і може бути схильна практично до будь-якого типу кулінарної обробки Gorenje.

6. Є універсальним продуктом

Масло канола володіє приємним і м'яким смаком і ароматом. Воно можна використовувати для приготування будь-яких страв.

Масло підходить для заправки салатів, приготування соусів, додавання в тісто. Продукт можливо використовувати для смаження, гасіння, варіння і навіть для фритюру.

рапсове масло – це універсальний продукт, стійкий до термічного впливу.

Чим воно небезпечне

Будучи предметом суперечок і дискусій, рапсове масло має протипоказання і може завдати істотної шкоди здоров'ю. Розглянемо основні шкідливі властивості.

1. Генетично модифікований продукт

Практично все харчове рапсове масло є генномодифікованим продуктом харчування.

За інформацією співробітників Університету Святого Георгія, зміна генів ріпаку дозволяє отримати високоврожайну культуру, стійку до впливу шкідників і впливу несприятливих кліматичних умов.

З одного боку, подібна тенденція дозволяє знизити вартість, з іншого – пов'язана з ризиками для здоров'я.

Індійські вчені підкреслюють , що до сих пір існують побоювання щодо того, що генетично змінені продукти сприяють розвитку алергічних реакцій і злоякісних пухлин, викликають стійкість до антибактеріальних препаратів.

Однак жодне з досліджень не змогло довести шкоду або нешкідливість подібних продуктів. Дана технологія Нова, отже, вимагає довгострокових клінічних випробувань.

рапсова олія – генномодифікований продукт, шкода якого в даний час не може бути спростована або доведена.

2. Високий ступінь обробки

Кулінарна ріпакова олія – це «оброблена» промислова олія. Для подібних цілей використовується хімічний розчинник гексан.

Трансформація масла призводить до значної втрати вітаміну E, вільних полі - і мононенасичених жирних кислот, що знижує біологічний потенціал масла. Додатковий мінус-підвищення частки омега - 6 жирних поліненасичених кислот, які здатні активувати хронічне запалення і підвищувати ризик розвитку злоякісних пухлин.

Експерти стверджують, що у подібного обробленого масла є аналог – нерафінована рапсове масло холодного віджиму. Але його практично неможливо зустріти на полицях продуктових магазинів.

Масло піддається високому ступеню обробки, що знижує частку біологічно активних речовин у складі.

3. Викликає побічні ефекти

Найбільш частими небажаними реакціями при застосуванні продукту є:

  1. Диспепсичні розлади. Масло змінює роботу травної системи і, при надмірному вживанні, може викликати болі в животі, нудоту і блювоту, діарею.
  2. Посилення моторики біліарного тракту. олія підвищує тонус жовчного міхура, що може погіршити загальний стан при калькульозному холециститі або дискінезії жовчовивідних шляхів за гіпермоторним типом.
  3. Алергічні реакції. зустрічаються вкрай рідко і практично не описані в літературі. Можуть проявлятися як в легкій, так і у важкій формі: від кропив'янки до анафілактичного шоку.

З профілактичною метою рекомендується не вживати масло при вагітності. Вплив на плід не вивчався в жодному з відомих досліджень.

олія може порушити роботу травної системи і викликати алергічні реакції. Слід уважно підходити до його включення в меню.

Висновок

  1. Харчове рапсове масло – це генетично модифікований продукт, одержуваний шляхом багатоступінчастої обробки промислового аналога.
  2. Воно містить цінні жирні кислоти і вітаміни, надає позитивні ефекти в організмі людини: покращує стан шкіри і очей, знижує ризик розвитку серцево-судинних і злоякісних захворювань, зменшує рівень цукру в крові.
  3. Однак, ріпакова олія та потенційно шкідливий продукт. Сучасна наука не може ні довести, ні спростувати його шкоду для здоров'я.
  4. Продукт можна піддавати дії високих температур (до 204 градусів) – смажити, варити, тушкувати на ньому.
  5. Слід з особливою обережністю включати масло канола в раціон через наявність ризику розвитку побічних ефектів.