наукові факти про шкоду та користь пальмової олії для людини
Пальмова олія за останні роки стала однією з найпоширеніших продуктів. Воно активно використовується виробниками харчування і косметики з метою здешевлення вартості кінцевої продукції.
Однак безпека пальмової олії ставиться під сумнів, а проведені дослідження суперечливі. У статті детально розглянуті сфери використання продукту і його вплив на здоров'я.
Зміст
Що це за масло?
Пальмова олія-це різновид рослинної олії, яка виробляється з м'ясистої частини олійної пальми. Масло використовується людством ще з часів Стародавнього Єгипту для різних харчових і побутових цілей.
В даний час Малайзія та Індонезія виробляють до 80% світового обсягу пальмової олії. У 2016 році експорт пальмової олії перевищив обсяги поставок інших олій (включаючи соняшникову, рапсову та соєву). На його частку припадає понад 35% від світового виробництва масел, що мають рослинне походження.
Пальмова олія при кімнатній температурі Напівтверда, плавиться при 35 градусах Цельсія.
Не слід плутати пальмову олію з пальмоядровою. Останнє виробляється з насіння пальми і вважається більш цінним, так як містить більше біологічно активних речовин.
Де він використовується?
Пальмова олія широко застосовується в харчовій промисловості. Воно входить до складу маргарину, плавлених сирів, сумішей дитячого харчування, морозива. Додавання цього продукту призводить до зниження витрат на виробництво та збільшення прибутку виробника.
Також масло можна зустріти в складі майонезів, супових сумішей, кондитерських жирів і глазурі, шоколаду, цукерок і кондитерської продукції, будь-яких хлібобулочних виробів.
Воно застосовується для виробництва деяких молочних продуктів харчування: йогуртів, сирних мас, молочних коктейлів.
У багатьох країнах додавання масла дозволено всіма законодавчими технічними нормативами, так як вміст небезпечних хімічних речовин в ньому не перевищує гранично допустимих значень.
Крім харчової промисловості, пальмова олія знайшла застосування в створенні косметичних засобів і кремів по догляду за шкірою і волоссям. Продукти дезодорації пальмової олії в останні роки стали активно впроваджувати для виготовлення мила.
Чи шкідливо воно і чому?
Вплив пальмової олії на здоров'я людини суперечливий і є предметом гострих наукових дискусій.
Окремі наукові дослідження показують , що воно шкідливо для серця і судин, так як сприяє підвищенню &171;поганого&187; холестерину і появи атеросклеротичних бляшок на стінках артерій.
Вчені з Таїланду виявили схожу закономірність. При цьому вони не відзначили зростання &171;поганого&187; холестерину при прийомі інших рослинних олій (рапсового і соєвого).
Експерти з Малайзії стверджують , що пальмову олію ні в якому разі не можна нагрівати, особливо – багаторазово. Вчені давали гризунам масло, яке було підігріте 10 разів. В результаті у гризунів протягом 6 місяців утворювалися великі бляшки на судинних стінках і розвивалися інші серцево-судинні порушення.
Однак шкода пальмової олії для серцево-судинної системи ставиться під сумнів. Основний насичений жир продукту-це пальмітинова кислота. Вона впливає на здоров'я, аналогічне мононенасиченим (корисним) жирам.
Окремо потрібно відзначити, що масло багате лінолевої кислотою, вітаміном E – потужними антиоксидантами, що пригнічують синтез холестерину. До того ж, за даними шведських вчених, вміст насичених жирів в пальмовій олії в 1,5 нижче, ніж в молочному жирі.
Особливо шкідливо частково гідрогенізоване масло
Гідрування &8212; це процес, при якому рідкий ненасичений жир перетворюється на твердий жир шляхом додавання водню. В процесі гідрогенізації утворюється велика кількість трансжирів.
Продовольчі компанії почали використовувати частково гідрогенізовану пальмову олію, щоб збільшити термін придатності продуктів і скоротити витрати.
Хоча деякі продукти, природно, містять невеликі кількості твердих жирів, більшість трансжирів у раціоні людини – це саме оброблені гідровані жири.
Частково гідрогенізовані масла підвищують рівень «шкідливого» холестерину в крові – ЛПНЩ і, як наслідок, концентрацію загального холестеролу. Високий рівень загального холестерину і ЛПНЩ призводить до формування атеросклеротичних накладень на стінках судин і розвитку таких захворювань, як ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт.
Повністю гідрогенізована олія , з іншого боку, містить дуже мало трансжирів і багато насичених жирів, воно не несе істотної небезпеки для здоров'я.
Тим не менш, виробники продуктів харчування продовжують використовувати саме частково гідрогенізовані масла, щоб:
- Заощадити гроші;
- Продовжити термін придатності продуктів;
- Поліпшити текстуру;
- Підвищити стабільність.
4 корисні властивості
Проведені дослідження виявили певну користь від натуральної пальмової олії (не гідрогенізованої і не рафінованої). Зупинимося на них детальніше.
1. Містить поживні речовини
Пальмова олія володіє досить високою енергетичною цінністю (884 калорії на 100 грамів), але рясніє моно - і поліненасиченими жирними кислотами і вітамінами A і E.
Дані речовини мають антиоксидантну активність і можуть перешкоджати розвитку злоякісних пухлин і деяких хронічних захворювань.
Однак не вся олія корисна. Для промислових потреб масло часто модифікується (піддається кристалізації і фільтрації), що призводить до зниження обсягу ненасичених жирів.
2. Знижує ризик розвитку захворювань мозку
Пальмова олія – цінне джерело токотрієнолів – особливої форми вітаміну E, що володіє потужною антиоксидантною активністю.
Експерименти на гризунах демонструють , що токотрієноли здатні знизити ризик розвитку інсульту.
Дослідження, виконані на базі Університету штату Огайо (США) встановлено , що пальмова олія знижує активність нейродегенеративних процесів (які мають місце при хворобі Альцгеймера або Паркінсона), а також уповільнюють атрофічні зміни після перенесеного інсульту.
Масло може принести користь особам старших вікових груп, коли нейродегенеративні захворювання і порушення когнітивної сфери дають про себе знати.
3. Покращує здоров'я серця
Незважаючи на описані негативні ефекти масла на серцево-судинну систему, зупинимося на більш великих дослідженнях.
Великий мета-аналіз на базі 51 роботи, проведений італійськими фахівцями, показав , що натуральна пальмова олія здатна зменшити загальний рівень холестерину та ЛПНЩ у крові.
За даними наукового співтовариства, вживання всього 2 ст.л. продукту протягом декількох тижнів призводить до зниження концентрації ЛПНЩ на 15%.
Американські вчені порівняли дія на ліпідний профіль з плацебо. В результаті у осіб, які не отримували пальмову олію, була зафіксована негативна тенденція.
4. Насичує організм вітаміном A
Вітамін А покращує роботу зорового апарату, а також володіє потужною антиоксидантною активністю.
Він особливо необхідний жінкам при вагітності (для правильного розвитку нервової системи плода), а також дітям перших років життя (зокрема – новонародженим і грудним).
Численні роботи вчених показують, що пальмова олія – це багате джерело вітаміну А.
За інформацією вчених, засіб підвищує вміст вітаміну А в крові у осіб, хворих на муковісцидоз. Це захворювання порушує поглинання жиророзчинних вітамінів.
Окремої уваги заслуговують праці індійських експертів. Вони виявили, що прийом вітаміну А за допомогою пальмової олії призводить до більш високого підйому концентрації даної речовини, ніж використання медикаментозних вітамінних комплексів.
Етична сторона питання
Виробництво пальмової олії пов'язане з негативним впливом на навколишнє середовище. В останні роки попит на продукт призвів до масштабного розширення виробництва в таких країнах, як Малайзія, Індонезія та Таїланд.
Під розміщення плантацій олійних пальм знищуються тропічні ліси і торфовища. Майже половина поточних насаджень ще 30 років тому була засаджена зеленим лісом.
Екологи прогнозують, що подібна вирубка лісів прискорить глобальне потепління, так як дерева відіграють важливу роль в скороченні викиду парникових газів.
Додатково, зміна природного ландшафту призводить до змін у дикій природі та вимирання деяких видів тварин. Під загрозою вимирання опинилися орангутани.
Окремі побоювання викликають умови роботи на пальмових плантаціях. Працівники знаходяться в небезпечних умовах праці, живуть в непридатних для проживання бараках і отримують низьку заробітну плату.
З метою недопущення екологічної катастрофи створена організація rspo – круглий стіл зі сталого виробництва пальмової олії.
Фахівці встановили, що висадка нових пальм в районах без лісів і з низькими запасами вуглецю може зменшити обсяг парникових газів, що викидаються в атмосферу, на 60%. Організація видає сертифікати тільки тим виробникам, які дотримуються певних рекомендацій:
- Не знищують ліси;
- Зменшити використання пестицидів;
- Дотримуються прав працівників;
- Враховують думку місцевих жителів перед висадкою нових пальм.
Висновок
- Пальмова олія – найпоширеніша у світі олія рослинного походження.
- Основна область застосування – косметичні засоби і виробництво продуктів харчування. Масло дозволяє знизити вартість витрат на виробництво.
- Натуральне масло швидше корисно для людини. Воно містить масу поживних речовин (особливо – вітамін А), покращує роботу головного мозку і, імовірно, забезпечує профілактику судинних катастроф, пов'язаних з утворенням атеросклеротичних бляшок.
- Частково гідрогенізоване масло, а саме його найчастіше додають в продукти для економії і збільшення терміну придатності, – вкрай шкідливо для здоров'я, особливо для серцево-судинної системи.
- Масивна висадка олійних пальм шкодить навколишньому середовищу і дикій природі, прискорює глобальне потепління.