наукові факти про шкоду та користь пальмової олії для людини

Пальмова олія за останні роки стала однією з найпоширеніших продуктів. Воно активно використовується виробниками харчування і косметики з метою здешевлення вартості кінцевої продукції.

Однак безпека пальмової олії ставиться під сумнів, а проведені дослідження суперечливі. У статті детально розглянуті сфери використання продукту і його вплив на здоров'я.

Що це за масло?

Пальмова олія-це різновид рослинної олії, яка виробляється з м'ясистої частини олійної пальми. Масло використовується людством ще з часів Стародавнього Єгипту для різних харчових і побутових цілей.

В даний час Малайзія та Індонезія виробляють до 80% світового обсягу пальмової олії. У 2016 році експорт пальмової олії перевищив обсяги поставок інших олій (включаючи соняшникову, рапсову та соєву). На його частку припадає понад 35% від світового виробництва масел, що мають рослинне походження.

Пальмова олія при кімнатній температурі Напівтверда, плавиться при 35 градусах Цельсія.

Не слід плутати пальмову олію з пальмоядровою. Останнє виробляється з насіння пальми і вважається більш цінним, так як містить більше біологічно активних речовин.

пальмова олія отримується шляхом переробки олійних пальм. Воно використовується вже багато тисячоліть і в останні роки користується високим попитом.

Де він використовується?

Пальмова олія широко застосовується в харчовій промисловості. Воно входить до складу маргарину, плавлених сирів, сумішей дитячого харчування, морозива. Додавання цього продукту призводить до зниження витрат на виробництво та збільшення прибутку виробника.

Також масло можна зустріти в складі майонезів, супових сумішей, кондитерських жирів і глазурі, шоколаду, цукерок і кондитерської продукції, будь-яких хлібобулочних виробів.

Воно застосовується для виробництва деяких молочних продуктів харчування: йогуртів, сирних мас, молочних коктейлів.

У багатьох країнах додавання масла дозволено всіма законодавчими технічними нормативами, так як вміст небезпечних хімічних речовин в ньому не перевищує гранично допустимих значень.

Крім харчової промисловості, пальмова олія знайшла застосування в створенні косметичних засобів і кремів по догляду за шкірою і волоссям. Продукти дезодорації пальмової олії в останні роки стали активно впроваджувати для виготовлення мила.

пальмова олія застосовується в харчовій промисловості з метою здешевлення вартості продуктів харчування, а також для виготовлення косметичних засобів по догляду за волоссям і шкірою.

Чи шкідливо воно і чому?

Вплив пальмової олії на здоров'я людини суперечливий і є предметом гострих наукових дискусій.

Окремі наукові дослідження показують , що воно шкідливо для серця і судин, так як сприяє підвищенню &171;поганого&187; холестерину і появи атеросклеротичних бляшок на стінках артерій.

Вчені з Таїланду виявили схожу закономірність. При цьому вони не відзначили зростання &171;поганого&187; холестерину при прийомі інших рослинних олій (рапсового і соєвого).

Експерти з Малайзії стверджують , що пальмову олію ні в якому разі не можна нагрівати, особливо – багаторазово. Вчені давали гризунам масло, яке було підігріте 10 разів. В результаті у гризунів протягом 6 місяців утворювалися великі бляшки на судинних стінках і розвивалися інші серцево-судинні порушення.

Однак шкода пальмової олії для серцево-судинної системи ставиться під сумнів. Основний насичений жир продукту-це пальмітинова кислота. Вона впливає на здоров'я, аналогічне мононенасиченим (корисним) жирам.

Окремо потрібно відзначити, що масло багате лінолевої кислотою, вітаміном E – потужними антиоксидантами, що пригнічують синтез холестерину. До того ж, за даними шведських вчених, вміст насичених жирів в пальмовій олії в 1,5 нижче, ніж в молочному жирі.

Особливо шкідливо частково гідрогенізоване масло

Гідрування &8212; це процес, при якому рідкий ненасичений жир перетворюється на твердий жир шляхом додавання водню. В процесі гідрогенізації утворюється велика кількість трансжирів.

Продовольчі компанії почали використовувати частково гідрогенізовану пальмову олію, щоб збільшити термін придатності продуктів і скоротити витрати.

Хоча деякі продукти, природно, містять невеликі кількості твердих жирів, більшість трансжирів у раціоні людини – це саме оброблені гідровані жири.

Частково гідрогенізовані масла підвищують рівень «шкідливого» холестерину в крові – ЛПНЩ і, як наслідок, концентрацію загального холестеролу. Високий рівень загального холестерину і ЛПНЩ призводить до формування атеросклеротичних накладень на стінках судин і розвитку таких захворювань, як ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт.

Повністю гідрогенізована олія , з іншого боку, містить дуже мало трансжирів і багато насичених жирів, воно не несе істотної небезпеки для здоров'я.

Тим не менш, виробники продуктів харчування продовжують використовувати саме частково гідрогенізовані масла, щоб:

  • Заощадити гроші;
  • Продовжити термін придатності продуктів;
  • Поліпшити текстуру;
  • Підвищити стабільність.
натуральне пальмова олія має скоріше позитивну дію на здоров'я. А ось частково гідрогенізована олія чинить негативний вплив на серце і судини, і особливо небезпечно при багаторазовому нагріванні.

4 корисні властивості

Проведені дослідження виявили певну користь від натуральної пальмової олії (не гідрогенізованої і не рафінованої). Зупинимося на них детальніше.

1. Містить поживні речовини

Пальмова олія володіє досить високою енергетичною цінністю (884 калорії на 100 грамів), але рясніє моно - і поліненасиченими жирними кислотами і вітамінами A і E.

Дані речовини мають антиоксидантну активність і можуть перешкоджати розвитку злоякісних пухлин і деяких хронічних захворювань.

Однак не вся олія корисна. Для промислових потреб масло часто модифікується (піддається кристалізації і фільтрації), що призводить до зниження обсягу ненасичених жирів.

натуральна пальмова олія є багатим джерелом вітамінів А і Е, а також ненасичених жирів.

2. Знижує ризик розвитку захворювань мозку

Пальмова олія – цінне джерело токотрієнолів – особливої форми вітаміну E, що володіє потужною антиоксидантною активністю.

Експерименти на гризунах демонструють , що токотрієноли здатні знизити ризик розвитку інсульту.

Дослідження, виконані на базі Університету штату Огайо (США) встановлено , що пальмова олія знижує активність нейродегенеративних процесів (які мають місце при хворобі Альцгеймера або Паркінсона), а також уповільнюють атрофічні зміни після перенесеного інсульту.

Масло може принести користь особам старших вікових груп, коли нейродегенеративні захворювання і порушення когнітивної сфери дають про себе знати.

Масло Пальми, за рахунок вмісту вітаміну E, захищає головний мозок від пошкоджень, обумовлених гострими або хронічними процесами.

3. Покращує здоров'я серця

Незважаючи на описані негативні ефекти масла на серцево-судинну систему, зупинимося на більш великих дослідженнях.

Великий мета-аналіз на базі 51 роботи, проведений італійськими фахівцями, показав , що натуральна пальмова олія здатна зменшити загальний рівень холестерину та ЛПНЩ у крові.

За даними наукового співтовариства, вживання всього 2 ст.л. продукту протягом декількох тижнів призводить до зниження концентрації ЛПНЩ на 15%.

Американські вчені порівняли дія на ліпідний профіль з плацебо. В результаті у осіб, які не отримували пальмову олію, була зафіксована негативна тенденція.

виходить, що натуральне, необроблене пальмова олія робить позитивний вплив на роботу серцево-судинної системи, попереджаючи розвиток патологій, асоційованих з атеросклерозом.

4. Насичує організм вітаміном A

Вітамін А покращує роботу зорового апарату, а також володіє потужною антиоксидантною активністю.

Він особливо необхідний жінкам при вагітності (для правильного розвитку нервової системи плода), а також дітям перших років життя (зокрема – новонародженим і грудним).

Численні роботи вчених показують, що пальмова олія – це багате джерело вітаміну А.

За інформацією вчених, засіб підвищує вміст вітаміну А в крові у осіб, хворих на муковісцидоз. Це захворювання порушує поглинання жиророзчинних вітамінів.

Окремої уваги заслуговують праці індійських експертів. Вони виявили, що прийом вітаміну А за допомогою пальмової олії призводить до більш високого підйому концентрації даної речовини, ніж використання медикаментозних вітамінних комплексів.

вживання пальмової олії-це простий спосіб отримати достатню кількість біологічно доступного вітаміну А.

Етична сторона питання

Виробництво пальмової олії пов'язане з негативним впливом на навколишнє середовище. В останні роки попит на продукт призвів до масштабного розширення виробництва в таких країнах, як Малайзія, Індонезія та Таїланд.

Під розміщення плантацій олійних пальм знищуються тропічні ліси і торфовища. Майже половина поточних насаджень ще 30 років тому була засаджена зеленим лісом.

Екологи прогнозують, що подібна вирубка лісів прискорить глобальне потепління, так як дерева відіграють важливу роль в скороченні викиду парникових газів.

Додатково, зміна природного ландшафту призводить до змін у дикій природі та вимирання деяких видів тварин. Під загрозою вимирання опинилися орангутани.

Окремі побоювання викликають умови роботи на пальмових плантаціях. Працівники знаходяться в небезпечних умовах праці, живуть в непридатних для проживання бараках і отримують низьку заробітну плату.

З метою недопущення екологічної катастрофи створена організація rspo – круглий стіл зі сталого виробництва пальмової олії.

Фахівці встановили, що висадка нових пальм в районах без лісів і з низькими запасами вуглецю може зменшити обсяг парникових газів, що викидаються в атмосферу, на 60%. Організація видає сертифікати тільки тим виробникам, які дотримуються певних рекомендацій:

  • Не знищують ліси;
  • Зменшити використання пестицидів;
  • Дотримуються прав працівників;
  • Враховують думку місцевих жителів перед висадкою нових пальм.
масштабна висадка пальмових дерев знищує навколишнє середовище і дику природу. А працівники на пальмових плантаціях часто працюють в нестерпних умовах. Однак, людство вживає заходів для боротьби з даними порушеннями.

Висновок

  1. Пальмова олія – найпоширеніша у світі олія рослинного походження.
  2. Основна область застосування – косметичні засоби і виробництво продуктів харчування. Масло дозволяє знизити вартість витрат на виробництво.
  3. Натуральне масло швидше корисно для людини. Воно містить масу поживних речовин (особливо – вітамін А), покращує роботу головного мозку і, імовірно, забезпечує профілактику судинних катастроф, пов'язаних з утворенням атеросклеротичних бляшок.
  4. Частково гідрогенізоване масло, а саме його найчастіше додають в продукти для економії і збільшення терміну придатності, – вкрай шкідливо для здоров'я, особливо для серцево-судинної системи.
  5. Масивна висадка олійних пальм шкодить навколишньому середовищу і дикій природі, прискорює глобальне потепління.