7 доведених фактів про користь і шкоду лляної олії для організму

Лляне масло виготовляється з насіння льону, які були подрібнені і спресовані для вивільнення з них натурального масла. Воно доступне в декількох формах: в рідкій (в продуктових магазинах) і в капсулах (в аптеках).

Олія льону має ряд доведених корисних властивостей. Воно багате поживними речовинами, здатними поліпшити здоров'я всіх систем органів людини і навіть попередити появу злоякісних пухлин. 

7 корисних властивостей

Нижче розглянуті 7 фактів про користь від вживання лляної олії (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Володіє багатим складом

Олія льону містить у складі ряд біологічно активних речовин:

  1. Омега-3 та інші жирні кислоти.
  2. Фенольні сполуки (лігнани). виступають в ролі антиоксидантів, нейтралізуючи вільні радикали.
  3. Мінеральні речовини. за даними російських вчених, лляне масло багате магнієм, залізом, марганцем, хромом, міддю.

Вживання омега - 3 жирних кислот асоціюється з наступними лікувальними властивостями для здоров'я:

  • Підтримка роботи серцевого м'яза ;
  • Пригнічення хронічного запалення;
  • Профілактика нейродегенеративних захворювань.
Лляна олія може стати не тільки прекрасним доповненням до будь-якої страви, але і джерелом цінних речовин: омега-3 жирних кислот, антиоксидантів і мінералів.

2. Бореться з раком

Доказова база дозволяє припускати, що лляне масло здатне попередити розвиток злоякісних процесів в організмі, а також знищувати ракові клітини.

Роботи, виконані китайськими вченими, демонструють здатність лляної олії уповільнювати метастазування раку легенів.

У лабораторних мишей, яким давали по 0,3 мл олії протягом 40 діб, частота народження віддалених вогнищ метастатичного росту була нижче.

За інформацією фахівців, лляне масло пригнічує проліферацію злоякісних клітин в товщі слизової оболонки товстого кишечника, що призводить до зупинки росту раку.

Деякі дослідження вказують на ефективність продукту щодо клітин раку молочних залоз у жінок.

В основі лікувального ефекту лляної олії лежить виражена антиоксидантна активність. Продукт блокує вплив вільних радикалів на всі клітини організму (в ході окисного стресу), які здатні викликати пошкодження, загибель або злоякісне переродження останніх.

включення лляної олії в раціон нібито захищає організм від раку.

3. Знижує артеріальний тиск

Дієтологи Університету Харокопіо (Греція ) встановлено , що лляна олія знижує рівень систолічного та діастолічного артеріального тиску.

Для досягнення цілющого ефекту досить вживати всього 15 мл олії протягом 4 місяців.

Експерти відзначають, що велика кількість омега-3 жирних кислот в складі захищає серце від дистрофічних змін і попереджає аритмії.

Також виявлено здатність лляної олії підвищувати еластичність стінок артерій, які часто піддають фіброзним змінам на тлі тривалого перебігу гіпертонічної хвороби. Це теж пов'язано з дією омега-3 жирних кислот.

Лляне масло рекомендовано літнім людям як натуральний засіб додаткового контролю перебігу гіпертонічної хвороби (з метою зниження доз прийнятих антигіпертензивних препаратів).

за рахунок вмісту омега-3 жирних кислот, масло знижує рівень артеріального тиску.

4. Знижує концентрацію холестерину в крові

Насіння та олія льону ефективні для цілей зниження рівня холестерину у плазмі крові.

Дослідження показують , що прийом кошти (протягом 4 і більше тижнів) викликає зниження концентрації загального холестерину, а також атерогенних ліпідів – ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ).

Велика кількість ЛПНЩ і загального холестерину асоційоване з високим ризиком утворення атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і розвитком таких патологій, як ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, інсульт, хронічна ішемія головного мозку та ін.

прийом натурального масла льону знижує рівень холестерину в крові і запобігає розвитку захворювань, обумовлених атеросклеротичним ураженням судинного русла.

5. Покращує здоров'я кишечника

Експерименти на тваринах показали здатність лляної олії підвищувати обсяг і кратність стільця і осіб, які страждають запорами. При цьому дія спостерігалося навіть при тривалій затримці стільця (понад 4 доби).

Подібні результати виявили експерти з Бразилії. Фахівці стверджують, що лляне і оливкове масла – найкращі натуральні засоби для терапії запорів.

Масло льону рекомендовано приймати при запорах або схильності до них. Воно дозволяє нормалізувати стілець практично при повній відсутності побічних ефектів, властивих лікарських препаратів. Дія в однаковій мірі виражено як у чоловіків, так і у жінок.

Є дані про здатність кошти забезпечувати профілактику запальних уражень верхніх відділів шлунково-кишкового тракту (гастрит, дуоденіт, ГЕРХ).

масло льону усуває запори і може використовуватися замість медикаментів.

6.Підтримує здоров'я шкіри

Лляна олія може покращити здоров'я шкіри, волосся та нігтів. Недарма на його основі виготовляють косметичні засоби по догляду за обличчям та іншими ділянками тіла.

Німецькі фахівці доведено , що тривалий прийом продукту (близько 12 тижнів) призводить до підвищення гладкості і еластичності шкіри, зниження чутливості, придушення будь-яких ознак подразнення і запалення.

Масло також ефективно з метою лікування дерматитів, алергічних та інфекційно-запальних процесів на рівні шкірних покривів. Корейські вчені виявили , що вживання олії льону знижує вираженість свербежу, усуває набряк і гіперемію. При його вживанні нігті стають менш ламкими, а волосся не січеться.

Натуральний засіб можна використовувати як всередину, так і місцево. Перевагу рекомендується віддавати лляній олії холодного віджиму.

Масло льону і косметика на його основі – ефективні засоби для оздоровлення шкіри.

7. Пригнічує хронічне запалення

Численні дослідження показують здатність омега-3 жирних кислот і деяких антиоксидантів насіння льону пригнічувати хронічне запалення.

Хронічне запалення – це фізіологічний, але вкрай небезпечний процес в організмі. Саме він лежить в основі розвитку хронічних захворювань з боку травної, серцево-судинної та ендокринної систем, кісток і суглобів, печінки.

Також даний процес підвищує ймовірність розвитку злоякісних процесів в організмі.

Згідно з даними китайських фахівців, масло знижує концентрацію C-реактивного білка у осіб, які страждають ожирінням. Зниження рівня одного з ключових маркерів запальної реакції дозволяє поліпшити обмінні процеси в жировій тканині і сприяє схудненню.

Подібні дані демонструють дослідження індійських вчених. Вони зафіксували зниження інтерлейкінів 1 і 6, а також фактора некрозу пухлини-альфа при регулярному додаванні лляної олії в раціон.

При цьому, як підкреслюють Грецькі експерти, результативність лляної олії порівнянна з оливковою.

додавання олії в дієту призводить до зниження активності хронічного запалення і забезпечує профілактику хронічних захворювань.

Безпека та шкода

Вживання лляної олії несе певні ризики і, в окремих випадках, може завдати шкоди здоров'ю. Основними побічними ефектами є:

  1. Диспепсичні розлади. при прийомі великих доз (більше 100 мл за раз) можлива поява діареї, підвищеного газоутворення, спастичних болів в животі.
  2. Алергічні реакції. Алергопатології на продукт можуть проявлятися по-різному: від банальних шкірних реакцій до анафілактичного шоку. При наявності подібних явищ в анамнезі, лляне масло протипоказано.
  3. Зміна в'язкості крові. активні речовини насіння льону «розріджують» кров , що може призвести до кровотеч при прийомі таких препаратів, як варфарин.

Лляне масло не рекомендується вживати вагітним жінкам. У ньому містяться лігнани, що володіють естрогенною активністю і здатні порушити перебіг вагітності.

Протипоказань для дітей немає. Однак не рекомендується давати масло дитині до 5-7 річного віку.

олія льону може призвести до розвитку побічних ефектів. Дана обставина слід враховувати перед включенням продукту в систему харчування.

Поради щодо прийому

Нижче розглянуто кілька рекомендацій щодо правильного застосування продукту:

  1. Способи прийому і дозування. щодня рекомендується вживати до 20 мл олії, максимальна добова доза – 100 мл.лляне масло можна пити в чистому вигляді або додавати в будь – які продукти і страви, бажано-не піддавати термічному впливу (наприклад, смаженні на сковороді).
  2. Оптимальний час прийому. рослинний засіб можна вживати всередину в будь-який час доби, за винятком вечора. Прийом за 2-3 години до сну (на ніч) може викликати перевантаження травної системи (через велику кількість жирів) і викликати проблеми зі сном. Якщо масло приймається вранці натщесерце, то максимум через 30 хвилин повинен слідувати сніданок.
  3. Як вибрати в магазині. перед покупкою рекомендується уважно вивчити склад (не повинно бути присутнім сторонніх речовин, зокрема &8212; води) і термін придатності. Консистенція повинна бути однорідною, а колір – від світло-жовтого до коричневого (залежить від використовуваної сировини і ступеня очищення). Найбільш цінним з біологічної точки зору є нерафінована олія.
  4. З чим можна поєднувати. Лляна олія служить акомпанементом до будь-яких овочів і фруктів, хліба і хлібобулочних виробів. У народній медицині використовується в рецептах спільно з часником, лимоном, медом.
  5. Використання в кулінарії. Масло застосовується для заправки овочевих і фруктових салатів, додається в м'ясні та рибні страви на будь-якому етапі приготування, а також перед подачею на стіл. Продукт можна додавати в будь-який хліб на етапі приготування тіста.
  6. Як зберігати. у заводській герметичній упаковці масло зберігається не більше 1 року, після розтину – до 1 місяця (в холодильнику). Рекомендується захищати продукт від впливу сонячного випромінювання, вологого повітря і сторонніх джерел запаху.
правильне вживання масла дозволяє розкрити весь біологічний потенціал без шкоди здоров'ю.

Висновок

  1. Лляна олія є цінним джерелом омега – 3 жирних кислот, мінералів та антиоксидантних речовин.
  2. Ефективність продукту перевіряється за допомогою наукових досліджень. Лляна олія знижує рівень артеріального тиску і холестерину в крові, бореться з раком і хронічними захворюваннями, покращує роботу кишечника.
  3. Засіб дозволено вживати дітям (з 5-7 років), а ось вагітним жінкам краще від нього відмовитися.