Чим корисна суміш часнику з медом для здоров'я-5 доведених властивостей

Часник і мед багато років використовуються для зміцнення імунітету , а також для полегшення застуди та інших запальних захворювань.

Численні наукові дослідження показують значущу користь часнику і меду для здоров'я людини, як в комбінації, так і окремо. Серед іншого, ці продукти здатні поліпшити здоров'я серця і судин, прискорити загоєння ран і опіків, а також налагодити роботу головного мозку.

5 лікувальних властивостей

Розглянемо 5 головних корисних властивостей поєднання меду і часнику для організму (з опорою на науку).

1. Пригнічують ріст бактерій

Вчені виявили , що часник в поєднанні з медом зупиняє зростання деяких патогенних бактерій. Ефективність суміші порівнянна з дією антибактеріального препарату – хлорамфеніколу.

Підкреслюється висока ефективність щодо стрепококів, стафілококів і сальмонели. Дані мікроорганізми здатні викликати захворювання верхніх і нижніх дихальних шляхів, шкіри і шлунково-кишкового тракту.

Окремі дослідження вказують на ефективність суміші з метою полегшення інфекційно-запальних патологій, що не піддаються терапії антибіотиками. Однак потрібно більше даних, щоб з високою точністю судити про ефективність і безпеку цього поєднання.

суміш меду з часником ефективна в цілях знищення деяких бактерій, що викликають ураження дихальних шляхів, травної системи і шкіри.

2. Знищують віруси

Окремі види меду , особливо в поєднанні з часником, демонструють потужну противірусну дію.

Їх вживання вказує істотну допомогу в терапії та профілактиці застуди та грипу, а також інших вірусних захворювань. На тлі прийому знижується температура, зменшується запалення мигдалин і кашель.

Доведено, що мед Мануки здатний зупинити зростання вірусу грипу. Він діє не менш ефективно, ніж противірусні засоби.

суміш меду і часнику дозволяє знищити патогенні віруси, що викликають ураження дихальної та інших систем організму.

3. Покращують серцево-судинне здоров'я

Мед і часник – ефективні засоби, здатні надати допомогу в профілактиці і полегшенні безлічі серцево-судинних захворювань.

Іранські дослідники встановлено , що часник здатний знизити рівень артеріального тиску, нормалізувати показники ліпідного профілю (зменшити концентрацію загального холестерину і його атерогенних фракцій – ЛПНЩ, ТАГ), попередити утворення тромботичних мас всередині артерій і підвищити еластичність судинних стінок.

Практично схожими властивостями володіє мед. У його складі присутні рослинні речовини, що розширюють просвіт артерій і знижують артеріальний тиск. Важливо відзначити, що дія доведено, як на людях , так і на тварин .

Доступні дані і про виражену гіполіпідемічну дію меду і його здатності знижувати активність хронічного запалення.

Поєднання з меду з часником дозволяє, як у жінок, так і у чоловіків, попередити розвиток або полегшити перебіг гіпертонічної хвороби, ішемічної хвороби серця, хронічної ішемії головного мозку, а також таких грізних ускладнень, як інсульт та інфаркт міокарда.

вживання обох продуктів добре відбивається на здоров'ї серцево-судинної системи. Знижується ризик розвитку найбільш поширених захворювань.

4. Нормалізують роботу головного мозку

Обидва продукти насичені антиоксидантними речовинами.

Антиоксиданти захищають всі клітини організму від впливу вільних радикалів (що утворюються в ході окисного стресу) і попереджають становлення безлічі хронічних і злоякісних патологій, переважно – з боку головного мозку.

За інформацією наукового співтовариства, часник багатий кіолової кислотою, яка знижує концентрацію деяких маркерів запалення (фактора некрозу пухлини-альфа, інтерлейіну-1) в тканинах головного мозку. Це дозволяє істотно знизити ризик розвитку хвороб Альцгеймера, піку і Паркінсона, а також поліпшити когнітивну сферу (увага, пам'ять і мислення).

Мед також багатий антиоксидантами і надає в організмі людини схожі ефекти.

включення медово-часникової суміші в дієту дозволяє захистити тканини головного мозку від пошкоджень, а також попередити розвиток нейродегенеративних патологій і вікового згасання когнітивних функцій.

5. Прискорює загоєння опіків і поранень

Мед і часник мають виражену антибактеріальну та противірусну активність, що створює захист для ранових поверхонь від патогенних бактерій і вірусів із зовнішнього середовища.

Додатково мед володіє наступними ефектами:

  • Знижує вираженість запальних реакцій;
  • Покращує обмінні процеси;
  • Активує процеси регенерації тканин;
  • Зміцнює місцевий імунітет.

Суміш можна використовувати місцево або вживати всередину, щоб прискорити одужання після важких травм або оперативних втручань, опіків.

Мед і часник ефективні при будь-яких пораненнях шкірних покривів. Вони знищують віруси і бактерії, покращують місцевий імунітет і стимулюють відновлювальні процеси в тканинах.

Рецепти засобів

Розглянемо кілька популярних рецептів на основі двох інгредієнтів.

1. Класична суміш

Буде потрібно:

  • 90 мл натурального меду;
  • 50-55 грамів часнику.

Схема:

  1. Ретельно промити, очистити і подрібнити часник.
  2. Влити мед в будь-яку скляну ємність. Додати часник.
  3. Ретельно перемішати масу, дати настоятися 1-2 години.
  4. Блюдо готове.

Отримане домашнє ліки рекомендується зберігати в холодильнику з герметично закритою кришкою. Вживати-вранці (після сніданку) або в середині дня по 40-60 грамів. Можна приймати в чистому вигляді або додавати в різні салати та інші страви в якості соусу.

Ось кілька простих правил здорового вживання суміші:

  1. Денна норма. при змішуванні компонентів в рівних частинах максимальна добова доза готової суміші не повинна перевищувати 30-50 грамів.
  2. Оптимальний час прийому. краще вживати суміш в першій половині дня. Від прийому вранці натщесерце рекомендується відмовитися через вираженого дратівної дії на слизову шлунка і дванадцятипалої кишки.
  3. Як зберігати і чи варто. після приготування, засіб можна зберігати до 5-6 годин при кімнатній температурі і до 24 годин – в холодильнику. Через добу склад втратить практично всі антиоксиданти.

2. Часник, ферментований медом

Буде потрібно мед і часник в рівних пропорціях.

Рецепт приготування:

  1. Промийте і очистіть часник. Будуть потрібні цілі зубчики.
  2. Помістити овоч в скляну посудину і залити медом. Ємність рекомендується попередньо обдати окропом.
  3. Ретельно закатати посудину і залишити на 72 години в темному місці при кімнатній температурі.
  4. Відкрити ємність, випустити зайве повітря, перемішати всі компоненти.
  5. Повторно закатати. Дайте настоятися не менше 2 тижнів при кімнатній температурі.
  6. Продукт готовий.

Застосовувати по 2-3 столові ложки в день (краще на сніданок).

Подібний склад можна зберігати при кімнатній температурі (з щільно закритою кришкою) до 1-2 місяців.

Для посилення ефективності можна додавати в суміш горіхи (особливо волоські) і деякі ягоди (малину, журавлину), імбир. Поєднувати суміш з молоком не слід. Додавання цибулі може негативно позначитися на здоров'ї шлунка і викликати загострення хронічних захворювань.

є кілька перевірених способів приготування медово-часникової суміші, які легко зробити вдома.

Безпека та шкода

На жаль, медово-часниковий засіб може заподіяти і шкоду здоров'ю.

Побічними ефектами можуть бути:

  1. Зниження в'язкості крові. часник "розріджує" кров і може призвести до кровотеч при прийомі таких медикаментозних засобів, як ацетилсаліцилова кислота, варфарин, клопідогрель.
  2. Підвищення рівня глюкози в крові. Мед багатий цукрами (до 80% від маси). При надмірному вживанні можливий розвиток порушень з боку вуглеводного обміну. Він протипоказаний особам, що страждають на цукровий діабет I і II типів.
  3. Ожиріння. часник – найпотужніший стимулятор центрів голоду в головному мозку. Протягом 6-8 годин від моменту прийому значно зростає апетит. Додатковий мінус вносить мед, що відрізняється високою калорійністю.
  4. Пригнічення нервової системи. Мед може містити ботулотоксини (виділяються мешкають в ньому клострідіямі), проте їх концентрація низька і не є небезпечною для дорослих. Потрапивши в організм дитини у віці до 1 року, ботулотоксини можуть порушити роботу нервової системи, аж до паралічу дихальної мускулатури.
  5. Інтоксикація. при зборі нектару, бджоли можуть захопити ряд токсичних речовин, присутніх в рослинах. Токсини, як правило, викликають харчове отруєння. Для попередження побічного ефекту рекомендується вибирати мед від перевірених виробників, які розводять бджіл в екологічно чистій обстановці.
  6. Алергічні реакції. викликані підвищеною чутливістю організму до окремих компонентів продуктів. Виявляються зазвичай у важкій формі (анафілактичний шок, ангіоневротичний набряк і ін.).
медово-часникова суміш має протипоказання і може викликати ряд побічних ефектів. Рекомендується уважно підходити до вибору кожного компонента на прилавках магазинів і дотримуватися рекомендацій по прийому.

Висновок

Таким чином, суміш часнику з медом – це неймовірно корисне блюдо, що об'єднує властивості обох продуктів.

Вона здатна придушити ріст патогенних бактерій і вірусів, прискорити загоєння будь-яких травм і опіків і, що найголовніше, поліпшити здоров'я серця і судин. Такий склад знижує ризик розвитку найнебезпечніших серцево-судинних захворювань.