Чим корисна суміш часнику з медом для здоров'я-5 доведених властивостей
Часник і мед багато років використовуються для зміцнення імунітету , а також для полегшення застуди та інших запальних захворювань.
Численні наукові дослідження показують значущу користь часнику і меду для здоров'я людини, як в комбінації, так і окремо. Серед іншого, ці продукти здатні поліпшити здоров'я серця і судин, прискорити загоєння ран і опіків, а також налагодити роботу головного мозку.
5 лікувальних властивостей
Розглянемо 5 головних корисних властивостей поєднання меду і часнику для організму (з опорою на науку).
1. Пригнічують ріст бактерій
Вчені виявили , що часник в поєднанні з медом зупиняє зростання деяких патогенних бактерій. Ефективність суміші порівнянна з дією антибактеріального препарату – хлорамфеніколу.
Підкреслюється висока ефективність щодо стрепококів, стафілококів і сальмонели. Дані мікроорганізми здатні викликати захворювання верхніх і нижніх дихальних шляхів, шкіри і шлунково-кишкового тракту.
Окремі дослідження вказують на ефективність суміші з метою полегшення інфекційно-запальних патологій, що не піддаються терапії антибіотиками. Однак потрібно більше даних, щоб з високою точністю судити про ефективність і безпеку цього поєднання.
2. Знищують віруси
Окремі види меду , особливо в поєднанні з часником, демонструють потужну противірусну дію.
Їх вживання вказує істотну допомогу в терапії та профілактиці застуди та грипу, а також інших вірусних захворювань. На тлі прийому знижується температура, зменшується запалення мигдалин і кашель.
Доведено, що мед Мануки здатний зупинити зростання вірусу грипу. Він діє не менш ефективно, ніж противірусні засоби.
3. Покращують серцево-судинне здоров'я
Мед і часник – ефективні засоби, здатні надати допомогу в профілактиці і полегшенні безлічі серцево-судинних захворювань.
Іранські дослідники встановлено , що часник здатний знизити рівень артеріального тиску, нормалізувати показники ліпідного профілю (зменшити концентрацію загального холестерину і його атерогенних фракцій – ЛПНЩ, ТАГ), попередити утворення тромботичних мас всередині артерій і підвищити еластичність судинних стінок.
Практично схожими властивостями володіє мед. У його складі присутні рослинні речовини, що розширюють просвіт артерій і знижують артеріальний тиск. Важливо відзначити, що дія доведено, як на людях , так і на тварин .
Доступні дані і про виражену гіполіпідемічну дію меду і його здатності знижувати активність хронічного запалення.
Поєднання з меду з часником дозволяє, як у жінок, так і у чоловіків, попередити розвиток або полегшити перебіг гіпертонічної хвороби, ішемічної хвороби серця, хронічної ішемії головного мозку, а також таких грізних ускладнень, як інсульт та інфаркт міокарда.
4. Нормалізують роботу головного мозку
Обидва продукти насичені антиоксидантними речовинами.
Антиоксиданти захищають всі клітини організму від впливу вільних радикалів (що утворюються в ході окисного стресу) і попереджають становлення безлічі хронічних і злоякісних патологій, переважно – з боку головного мозку.
За інформацією наукового співтовариства, часник багатий кіолової кислотою, яка знижує концентрацію деяких маркерів запалення (фактора некрозу пухлини-альфа, інтерлейіну-1) в тканинах головного мозку. Це дозволяє істотно знизити ризик розвитку хвороб Альцгеймера, піку і Паркінсона, а також поліпшити когнітивну сферу (увага, пам'ять і мислення).
Мед також багатий антиоксидантами і надає в організмі людини схожі ефекти.
5. Прискорює загоєння опіків і поранень
Мед і часник мають виражену антибактеріальну та противірусну активність, що створює захист для ранових поверхонь від патогенних бактерій і вірусів із зовнішнього середовища.
Додатково мед володіє наступними ефектами:
- Знижує вираженість запальних реакцій;
- Покращує обмінні процеси;
- Активує процеси регенерації тканин;
- Зміцнює місцевий імунітет.
Суміш можна використовувати місцево або вживати всередину, щоб прискорити одужання після важких травм або оперативних втручань, опіків.
Рецепти засобів
Розглянемо кілька популярних рецептів на основі двох інгредієнтів.
1. Класична суміш
Буде потрібно:
- 90 мл натурального меду;
- 50-55 грамів часнику.
Схема:
- Ретельно промити, очистити і подрібнити часник.
- Влити мед в будь-яку скляну ємність. Додати часник.
- Ретельно перемішати масу, дати настоятися 1-2 години.
- Блюдо готове.
Отримане домашнє ліки рекомендується зберігати в холодильнику з герметично закритою кришкою. Вживати-вранці (після сніданку) або в середині дня по 40-60 грамів. Можна приймати в чистому вигляді або додавати в різні салати та інші страви в якості соусу.
Ось кілька простих правил здорового вживання суміші:
- Денна норма. при змішуванні компонентів в рівних частинах максимальна добова доза готової суміші не повинна перевищувати 30-50 грамів.
- Оптимальний час прийому. краще вживати суміш в першій половині дня. Від прийому вранці натщесерце рекомендується відмовитися через вираженого дратівної дії на слизову шлунка і дванадцятипалої кишки.
- Як зберігати і чи варто. після приготування, засіб можна зберігати до 5-6 годин при кімнатній температурі і до 24 годин – в холодильнику. Через добу склад втратить практично всі антиоксиданти.
2. Часник, ферментований медом
Буде потрібно мед і часник в рівних пропорціях.
Рецепт приготування:
- Промийте і очистіть часник. Будуть потрібні цілі зубчики.
- Помістити овоч в скляну посудину і залити медом. Ємність рекомендується попередньо обдати окропом.
- Ретельно закатати посудину і залишити на 72 години в темному місці при кімнатній температурі.
- Відкрити ємність, випустити зайве повітря, перемішати всі компоненти.
- Повторно закатати. Дайте настоятися не менше 2 тижнів при кімнатній температурі.
- Продукт готовий.
Застосовувати по 2-3 столові ложки в день (краще на сніданок).
Подібний склад можна зберігати при кімнатній температурі (з щільно закритою кришкою) до 1-2 місяців.
Для посилення ефективності можна додавати в суміш горіхи (особливо волоські) і деякі ягоди (малину, журавлину), імбир. Поєднувати суміш з молоком не слід. Додавання цибулі може негативно позначитися на здоров'ї шлунка і викликати загострення хронічних захворювань.
Безпека та шкода
На жаль, медово-часниковий засіб може заподіяти і шкоду здоров'ю.
Побічними ефектами можуть бути:
- Зниження в'язкості крові. часник "розріджує" кров і може призвести до кровотеч при прийомі таких медикаментозних засобів, як ацетилсаліцилова кислота, варфарин, клопідогрель.
- Підвищення рівня глюкози в крові. Мед багатий цукрами (до 80% від маси). При надмірному вживанні можливий розвиток порушень з боку вуглеводного обміну. Він протипоказаний особам, що страждають на цукровий діабет I і II типів.
- Ожиріння. часник – найпотужніший стимулятор центрів голоду в головному мозку. Протягом 6-8 годин від моменту прийому значно зростає апетит. Додатковий мінус вносить мед, що відрізняється високою калорійністю.
- Пригнічення нервової системи. Мед може містити ботулотоксини (виділяються мешкають в ньому клострідіямі), проте їх концентрація низька і не є небезпечною для дорослих. Потрапивши в організм дитини у віці до 1 року, ботулотоксини можуть порушити роботу нервової системи, аж до паралічу дихальної мускулатури.
- Інтоксикація. при зборі нектару, бджоли можуть захопити ряд токсичних речовин, присутніх в рослинах. Токсини, як правило, викликають харчове отруєння. Для попередження побічного ефекту рекомендується вибирати мед від перевірених виробників, які розводять бджіл в екологічно чистій обстановці.
- Алергічні реакції. викликані підвищеною чутливістю організму до окремих компонентів продуктів. Виявляються зазвичай у важкій формі (анафілактичний шок, ангіоневротичний набряк і ін.).
Висновок
Таким чином, суміш часнику з медом – це неймовірно корисне блюдо, що об'єднує властивості обох продуктів.
Вона здатна придушити ріст патогенних бактерій і вірусів, прискорити загоєння будь-яких травм і опіків і, що найголовніше, поліпшити здоров'я серця і судин. Такий склад знижує ризик розвитку найнебезпечніших серцево-судинних захворювань.