8 корисних властивостей меду для здоров'я на думку вчених

Мед здавна використовувався не тільки в якості їжі, але і як засіб від опіків, поранень і різних інфекційно-запальних захворювань.

Склад меду безпосередньо визначається видом бджіл і рослинами, які вони використовують. Він може мати будь-який смак, аромат і колір.

Сучасна наука підтвердила багато корисних для здоров'я властивостей меду. Відомо, що він зміцнює імунну систему , має антибактеріальну дію і здатний істотно знизити ризик розвитку злоякісних пухлин і серцево-судинних патологій.

8 корисних властивостей

Розглянемо 8 головних фактів про користь меду для людського організму (з опорою на доказову базу).

1. Містить поживні речовини

Мед приблизно на 80% складається з цукрів, на 18% &8212; з води. Точний обсяг рідини визначається видом бджіл і рослин, а також ступенем промислової обробки.

Калорійність меду досить високий - близько 304 калорій на 100 грам.

Мед практично не містить харчових волокон, білків (тільки деякі незамінні амінокислоти) і жирів. У ньому є невелика кількість заліза, йоду, кобальту, міді, фтору, цинку, калію, кальцію, фосфору, магнію і деяких вітамінів групи B, C, PP.

Вчені відзначають , що головне достоїнство меду – велика кількість антиоксидантів та інших рослинних сполук. При цьому, чим темніше сорт – тим їх вище.

Мед багатий рослинними сполуками, особливо-антиоксидантами.

2. Має антиоксидантний ефект

Як стверджують вчені з США, якісний мед насичений цінними антиоксидантами: органічними кислотами і фенольними сполуками (флавоноїдами).

Також він містить корисні амінокислоти та ферменти, що виділяються бджолами.

Сукупність описаних компонентів робить мед неймовірно потужним антиоксидантом. Дослідження показують, що найбільша кількість антиоксидантних речовин міститься в гречаному меді.

Антиоксиданти захищають всі клітини організму від впливу вільних радикалів (що утворюються в ході окисного стресу). Саме дані агресивні молекули відіграють важливу роль у розвитку злоякісних пухлин і деяких хронічних захворювань (цукровий діабет II типу, хвороба Крона та ін.).

Антиоксиданти можуть знизити ймовірність розвитку вікових захворювань органів зору, а також зменшити ризик інфаркту міокарда та інсульту. Подібні дані приводять фахівці з Малайзії.

Мед має виражену антиоксидантну активність. Він може використовуватися для профілактики раку і безлічі хронічних патологій.

3. Знижує артеріальний тиск

Працівники Національного університету Малайзії встановлено , що рослинні сполуки в складі меду мають здатність розширити дрібні і великі артеріальні судини, в тому числі – коронарні.

Подібна особливість дозволяє використовувати мед для зниження рівня артеріального тиску і збільшення припливу крові до серцевого м'яза, що особливо важливо при перебігу ішемічної хвороби серця (знижується частота і вираженість нападів).

Подібні дані демонструють експерименти на щурах. У всіх гризунів в ході дослідів знижувався артеріальний тиск, пригнічувався окислювальний стрес.

Високий рівень артеріального тиску є значущим серцево-судинним фактором ризику і може сприяти розвитку інсультів, хронічної та гострої серцевої недостатності.

Мед рекомендується приймати, як чоловікам, так і жінкам, для попередження грізних ускладнень з боку серця і судин (при відсутності порушень вуглеводного обміну, наприклад, цукрового діабету).

Мед здатний знизити артеріальний тиск і запобігти грізні ускладнення гіпертонічної хвороби.

4. Знижує рівень холестерину

Високий рівень загального холестерину, а також його атерогенних фракцій – ЛПНЩ і ТАГ, є важливим фактором ризику розвитку атеросклерозу і таких захворювань, як ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт.

Судинні катастрофи трапляються, коли просвіт артерій повністю перекривається атеросклеротичними бляшками або тромботичними масами, що утворюються на поверхні пошкоджених бляшок.

Єгипетські вчені виявили , що вживання меду дозволяє привести показники ліпідного обміну в норму, а також підвищити вміст в крові корисного холестерину – ЛПВЩ, які перешкоджають відкладенню кристалів холестерину в стінках судин.

За інформацією науково-дослідного інституту ім. Бу-Алі (Іран), вживання 70 грамів меду на добу дозволяє зменшити концентрацію в крові загального холестерину – на 3,3%, ЛНПН – на 4,3%, ТАГ – на 19%. Точні механізми до кінця не вивчені, передбачається, що гіпохолестеринемічний ефект пов'язаний зі зміною роботи ферментів печінки.

вживання меду дозволяє знизити рівень холестерину в крові і попередити маніфестацію патологій, пов'язаних з атеросклерозом.

5. Покращує роботу серця

Фенольні сполуки меду (кверцетин, фенетиловий ефір кофеїнової кислоти, акацетин, кемферол та ін.) вкрай корисні для злагодженої роботи серцевого м'яза .

Вони покращують обмінні процеси на рівні кардіоміоцитів, попереджаючи дистрофічні і атрофічні зміни, підтримують провідність нервових волокон. Дані відомості приводять експерти з Малайзії.

Як вже було сказано, продукт бджільництва покращує приплив крові до серця і знижує ризик утворення тромботичних мас (згустків крові), які можуть стати причиною інфаркту міокарда.

Окремі дослідження демонструють здатність меду пригнічувати вільно-радикальні механізми саме в серцевому м'язі.

Описані вище ефекти дозволяють захистити серце людини від будь-яких негативних впливів (недостатній приплив крові, куріння і зловживання алкоголем) і знизити ризик розвитку аритмій.

антиоксидантні речовини меду покращують здоров'я серця, знижуючи ймовірність появи інфаркту міокарда, аритмій та інших порушень.

6. Прискорює загоєння поранень і опіків

Великий огляд літературних даних, проведений вченими з Нової Зеландії, показує , що мед здатний прискорити загоєння ран (в тому числі інфікованих) після оперативних втручань.

За інформацією американських вчених, продукт може використовуватися для терапії діабетичних виразок на стопах, здатних привести до ампутації кінцівок.

Передбачається, що лікувальні властивості меду обумовлені його антибактеріальну та протизапальну дію. Продукт нормалізує місцеві обмінні процеси і прискорює швидкість відновлення будь-яких пошкоджених тканин.

Вчені з Ірану та Пакистану вважають , що мед також активує місцеві фактори імунітету, що сприяє швидкому загоєнню опікових поверхонь.

Продукт бджільництва не менш ефективний з метою терапії інших шкірних захворювань. Доведено позитивний вплив на перебіг псоріазу і герпетичної інфекції (при місцевому використанні – натирання або прийомі медикаментозних засобів з екстрактом меду).

Мед можна використовувати для лікування ран та опіків, герпесу та псоріазу. Він має протизапальну та антимікробну дію, стимулює регенерацію уражених тканин.

7. Ефективний при кашлі

Кашель – поширений супутник простудних та інших захворювань верхніх дихальних шляхів. Він здатний погіршити якість життя і сон.

Наукові дослідження показують , що мед здатний знизити вираженість кашлю. При цьому він не має побічних ефектів, властивих лікарських засобів.

Працівники університету медичних наук ім. Шахіда Садуги (Іран) навіть встановлено , що продукт бджільництва перевершує по ефективності деякі медикаменти (декстрометорфан і димедрол).

Мед ефективно усуває будь-які прояви кашлю і може використовуватися для його терапії у дітей, щоб уникнути негативного впливу лікарських препаратів.

Однак вчені не радять давати мед дітям молодше 1 року через ризик розвитку ботулізму і алергії.

Мед може ефективно усунути кашель. За дією він перевершує деякі медикаменти.

8. Має антибактеріальну дію

Мед приблизно на 80% представлений цукрами. Подібна властивість, відповідно до інформації фахівців з США, дозволяє пригнічувати життєдіяльність деяких бактерій і грибів.

Цукру підвищують осмотичний тиск меду, що дозволяє йому «витягати» воду з клітин патогенних мікроорганізмів, що зупиняє їх ріст і розмноження.

Найбільша ефективність меду виявляється при місцевому впливі. Він здатний поліпшити здоров'я ротової порожнини, а також надати деякий вплив на перебіг гастриту, панкреатиту і навіть гепатиту.

Мед здатний пригнічувати життєдіяльність бактерій і грибів.

Можлива шкода

Безумовно, мед є вкрай корисним продуктом з точки зору народної та доказової медицини. Однак він має протипоказання і в деяких випадках може завдати істотної шкоди здоров'ю.

Найпоширенішими небажаними ефектами меду є:

  1. Підвищення рівня глюкози в крові. при надмірному вживанні меду може істотно зрости концентрація цукру в крові. Продукт не рекомендовано вживати особам, що страждають на цукровий діабет I і II типів.
  2. Отруєння. Мед є цінним живильним середовищем для клостридій. Вони накопичують ботулотоксини і можуть призвести до ураження нервової системи. Для дорослих такі концентрації не є небезпечними, але у дітей до року можуть викликати важке ураження нервової системи, аж до паралічу дихальної мускулатури.
  3. Інтоксикація. бджоли, при зборі нектару, можуть захопити ряд токсичних речовин, присутніх в рослинах. Токсини, як правило, викликають харчове отруєння. З метою профілактики рекомендується купувати мед у перевірених виробників, які розводять бджіл в екологічно чистих районах земної кулі.
  4. Алергічні реакції. Пов'язані з підвищеною чутливістю організму до деяких білків меду. Виявляються зазвичай у важкій формі (анафілактичний шок, ангіоневротичний набряк). При наявності алергопатологій в анамнезі, мед категорично протипоказаний.

Мед дозволено вживати під час вагітності, однак, в невеликих кількостях (до 30 мл на добу). Подібні обсяги не зроблять негативного впливу на стан плода, але можуть поліпшити загальний стан вагітної жінки і забезпечити профілактику деяких розладів (наприклад, анемії), частково компенсувати нестачу вітамінів і мінералів в організмі.

Мед може негативно позначитися на здоров'ї. Щоб уникнути побічних ефектів, слід ретельно нормувати споживання продукту, вибирати перевірених виробників.

Поради щодо прийому

Нижче розглянуто кілька простих порад щодо правильного вживання меду:

  1. Денна норма. на добу дозволяється приймати не більше 50-100 мл (до 3,5 столових ложок) продукту. Нехтування цим нормативом може привести до утворення надлишкових жирових тканин і порушити вуглеводний обмін в організмі.
  2. Оптимальний час прийому. Мед краще їсти в вранці або в денні години. Прийом меду натщесерце допустимо тільки спільно з іншими продуктами (з кашею, водою). Від вживання меду на ніч краще відмовитися через велику кількість цукрів, здатних викликати сильне навантаження на шлунково-кишковий тракт і порушити сон.
  3. Як вибрати в магазині. дійсно якісний мед повинен повільно перетікати по краях банки, мати квітково-пряний смак і аромат, колір може бути будь-яким. Слід віддавати перевагу меду, упакованому в герметичну тару (загорнені банки). Важливо звертати увагу на кристалізацію, вона в нормі настає через 1-2 місяці після збору.
  4. З чим можна поєднувати. Мед ідеально гармонує з будь-якими фруктами і ягодами, фруктовими салатами. З хлібобулочними і молочними виробами його краще не приймати.
  5. Як зберігати. Мед допустимо зберігати тільки в герметичних ємностях в темній місці і при температурі навколишнього повітря близько 10-20 градусів.
  6. Використання в кулінарії. Мед часто застосовують як соус до м'ясних страв і салатів. У російській кухні він додається в безліч напоїв (трав'яні та ягідні чаї), морси.
Мед-універсальний продукт. Рекомендується уважно підходити до його включення в раціон, щоб розкрити весь біологічний потенціал.

Висновок

Таким чином, мед багатий антиоксидантами та різними сполуками, цінними для здоров'я.

Він здатний попередити розвиток багатьох серцево-судинних захворювань, усунути прояви кашлю, поліпшити здоров'я ротової порожнини і травної системи і, що найголовніше, захистити від раку.