Чим корисні сушені банани для організму і як їх приготувати вдома
Сушені банани, які також називають «банановими фігами», – це натуральний і здоровий десерт. Вони легко засвоюються організмом, насичені біологічно активними речовинами і несуть в собі масу енергії.
Завдяки багатому складу, сушені банани володіють багатогранними корисними властивостями. Їх вживання здатне поліпшити роботу практично всіх органів і знизити ризик розвитку багатьох поширених захворювань.
6 корисних властивостей
Нижче представлені 6 головних тез про користь сушених бананів (з опорою на наукові дослідження).
1. Мають багатий склад
В процесі висушування, банани не піддаються впливу високих температур і шкідливих хімічних речовин, що дозволяє зберегти значну частку вітамінів, мінералів і навіть антиоксидантів.
Сушені банани мають високу калорійність (близько 519 калорій на 100 грамів) і поєднують в складі наступні компоненти :
найменування речовини | приблизний відсоток від добової потреби (в 100 грамах продукту) |
харчові волокна | 31 % |
вітамін В1 | 6 % |
вітамін В3 | 6 % |
вітамін В6 | 13 % |
вітамін С | 11 % |
вітамін PP | 4 % |
Марганець | 78 % |
магній | 19 % |
калій | 15 % |
мідь | 10 % |
залізо | 7 % |
Сушені банани мають низький глікемічний індекс (27) і з безпекою можуть бути включені в раціон осіб з патологіями глікемічного фону.
2. Захищають від раку
Банани, навіть у висушеному вигляді, містять лектини – особливу групу білків, здатних пригнічувати проліферацію злоякісних клітин. Вони також стимулюють роботу макрофагів, що знищують будь-які чужорідні молекули в організмі людини.
За інформацією вчених, лектини можуть застосовуватися не тільки для профілактики, але і з метою уповільнення розвитку будь-яких пухлинних процесів.
Сухофрукт рекомендується вживати особам, які мають обтяжену спадковість по онкологічних захворювань.
3. Покращують здоров'я серця і судин
Згідно з дослідженнями , проведеним під контролем експертів з США, сушені банани здатні знизити рівень загального холестерину в крові, а також ліпопротеїнів низької щільності («шкідливого» холестеролу). Лікувальна властивість пов'язана з наявністю в їх складі фітостеролів.
Також банани здатні підвищити стійкість ендотеліальної оболонки артерій до відкладення кристалів холестерину.
Сушені банани не тільки нормалізують показники ліпідного профілю, а й попереджають формування атеросклеротичних бляшок на стінках артерій, що робить їх досить ефективними в цілях профілактики таких захворювань, як ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульти, хронічна ішемія головного мозку та ін.
Також банани багатий калієм . Цей мікроелемент, згідно сучасним науковим уявленням, зменшує артеріальний тиск і попереджає появу вкрай небезпечних серцево-судинних розладів (інсульту та інфаркту міокарда).
Додатковий внесок вносить магній, яким також багаті в'ялені банани. Він покращує обмінні процеси в кардіоміоцитах, забезпечуючи правильну роботу серцевого м'яза.
Сушені банани – цінне джерело мінералів і рослинних сполук, що попереджають появу грізних серцево-судинних патологій.
4. Допомагають схуднути
Дієта, багата бананами, навіть сушеними – це простий, але вкрай ефективний спосіб знизити масу тіла.
Велика кількість клітковини, на думку американських вчених, дозволяє швидко розвивати почуття ситості.
Харчові волокна переповнюють шлунок і, за допомогою нейрогуморальних і рефлекторних механізмів, гальмують активність центрів голоду в головному мозку. В результаті тяга до їжі пропадає на кілька годин.
Висушені, а також в'ялені банани, грають важливу роль в регуляції скорочувальної активності кишечника і виробленні ферментів , які підвищують біологічну доступність всіх вітамінів і мінералів, спожитих з їжею. Велика кількість цінних поживних речовин в раціоні – запорука стрункої фігури і міцного здоров'я.
Сухофрукт рекомендується включати в раціон харчування осіб, які страждають ожирінням або мають надлишкову масу тіла. Головне-не перевищувати загальну рекомендовану добову калорійність дієти.
5. Надають антиоксидантну дію
Сушені банани, як і будь – які висушені або свіжі фрукти-багате джерело антиоксидантів.
Вчені стверджують , що банани містять масу катехінів і дофаміну. Подібні речовини знижують ризик розвитку будь-яких нейродегенеративних захворювань (хвороби Піка, Альцгеймера, Паркінсона) і відіграють важливу роль у профілактиці серцево-судинних розладів.
При цьому екзогенний дофамін не здатний змінювати гормональний статус і психоемоційний фон , так як не проникає через гематоенцефалічний бар'єр.
Однак головне достоїнство антиоксидантів – здатність блокувати вплив вільних радикалів на всі клітини організму, які призводять до загибелі або злоякісного переродження останніх.
6. Регулюють роботу нирок
Будь-які банани при систематичному вживанні позитивно позначаються на анатомічної і функціональної цілісності сечовидільної системи.
Шведські експерти встановлено , що сухофрукт здатний істотно знизити ризик розвитку будь-яких захворювань нирок. Схожі дані демонструють праці вчених з США.
В основі цілющого ефекту лежить велика кількість калію в складі бананів. Мінерал ефективний з метою профілактики атрофії і дегенерації епітелію клубочків нирок. Підкреслюється навіть здатність сушених бананів змінювати перебіг хронічної хвороби нирок.
Безпека та шкода
Сушені банани неймовірно корисні, однак, в поодиноких випадках, вони можуть заподіяти шкоду здоров'ю. Найбільш частими побічними ефектами є:
- Ожиріння. безумовно, банани допомагають скинути вагу. Однак, при зловживанні вони здатні привести до формування надлишкової маси тіла.
- Диспепсичні розлади. банани насичені харчовими волокнами. Надмірне надходження клітковини в кишечник може привести до таких симптомів, як нудота, болі і важкість у животі, здуття, підвищене газоутворення.
- Алергічні реакції . Патологічні стани розвиваються внаслідок підвищеної чутливості організму людини до окремих білків рослини. Проявлятися можуть по-різному: від шкірних до системних реакцій.
Висушені банани мають практично аналогічний склад зі свіжими, різниця лише в калорійності.
Вони можуть з високою часткою безпеки входити в раціон вагітних жінок і годуючих матерів. Патологічного впливу сухофрукта на здоров'я плода, а також дитини, що знаходиться на грудному вигодовуванні, не було встановлено ні в одному з проведених досліджень.
Як приготувати вдома?
Сушені банани можна з легкістю зробити в домашніх умовах. Приготовлені подібним чином сухофрукти не будуть містити шкідливих хімічних речовин, які часто додають на виробництві.
Підготовчий етап:
- Наріжте банани тонкими скибочками. Товщина - від 3 до 5 мм.банани можна використовувати як очищеним, так і з шкіркою. Ні в якому разі не можна сушити фрукт цілком – вийдуть в'ялені банани.
- Занурити кожен скибочку в розчин лимонного соку (200 мл води на 10 мл соку цитрусового фрукта).
- Висушити одним з описаних нижче способів. В цілому для подібних завдань можна використовувати духовку, мікрохвильовку, електросушарку або прямі сонячні промені.
Способи приготування бананів:
- В духовій шафі. розкладіть скибочки на деко, сушіть при температурі від 100 до 110 градусів близько 5 годин. Кожні 1-2 години їх рекомендується перевертати.
- В електросушарці. банани поміщаються в сушарку і залишаються при температурі 40 градусів на 16-19 годин. Сушити потрібно до тих пір, поки кожна часточка не потемніє і не придбає характерний легкий хрускіт.
- Під сонцем. акуратно розкладіть скибочки на пергаментному папері. Тримати на свіжому повітрі (під тонким шаром марлі для захисту від комах) близько 24 годин.
- В мікрохвильовій печі. розкладіть банани на тарілці. Включити мікрохвильовку на 15-20 хвилин в режимі розморожування. Дістати фрукт і дати постояти при кімнатній температурі 20-25 годин.
Кожен з описаних вище рецептів дозволяє не тільки зберегти цінний склад, але і отримати дійсно корисний і натуральний сухофрукт.
Поради щодо прийому
Рекомендується дотримуватися ряду простих порад при вживанні сухофруктів з бананів:
- Денна норма. слід приймати не більше 50-70 грамів сухофрукта в день, обов'язково враховуючи загальну калорійність добового раціону.
- Оптимальний час прийому. бананові чіпси краще приймати в денні години. Вживання пізніше ніж за 2-3 години до сну може викликати перевантаження шлунково-кишкового тракту і порушити сон. Прийом рано вранці здатний спровокувати зміну калієво-магнієвого балансу в організмі, що призведе до втоми і сонливості протягом усього дня.
- Вибір у магазині. сушені банани можуть бути зі шкіркою або без неї. Потрібно брати сухофрукти тільки в герметичній упаковці, враховуючи терміни придатності. У складі не повинні бути присутніми цукор, пальмові і рапсові масла. Часто можна зустріти бананові чіпси в шоколадній глазурі, Якщо шоколад натуральний – такий варіант теж допустимо вживати.
- Зберігання. сушені банани слід зберігати в герметичному скляному посуді в темному прохолодному місці. Тривалість зберігання - від 6 до 12 місяців.
- Поєднання. сушені банани чудово поєднуються з будь-якими молочними десертами ( йогурти , сир), іншими сухофруктами і горіхами, вареннями і джемами
- Використання в кулінарії. кухарі додають сухофрукт в каші на основі молока, застосовують його для прикраси випічки. Рідше можна зустріти м'ясні страви і салати з банановими чіпсами. Також на їх основі поширені лікери, настоянки, сиропи і компоти.
Висновок
Таким чином, сушені банани – це не тільки солодкий десерт, але і багате джерело вітамінів, мінералів і природних антиоксидантів, вкрай необхідних організму.
Такий сухофрукт допоможе нормалізувати роботу серцево-судинної і сечовидільної систем, попередити розвиток злоякісних і нейродегенеративних захворювань, допомогти скинути вагу.