Все про сушеної хурмі-6 корисних властивостей, склад і рецепт приготування

Сушена хурма – це традиційне блюдо в країнах Східної Азії (особливо в Японії і Китаї). Вона також називається ШИПІНГ і хошігакі. Її вживають в чистому вигляді, а також використовують для приготування десертів.

Завдяки великій кількості цінних речовин в складі, сушена хурма володіє відчутною користю для організму. Вона здатна поліпшити здоров'я серця і судин, головного мозку і травної системи, а також полегшити перебіг цукрового діабету II типу і навіть попередити появу злоякісних пухлин. 

6 тез про користь

Сучасна наука довела ряд корисних властивостей сушеної хурми, які детально розглянуті нижче.

1. Має багатий склад

Сушена хурма має високу калорійність (близько 274 калорій на 100 грамів). зміст основних поживних речовин можна представити наступним чином:

Назва нутрієнта відсоток від добової потреби
харчові волокна 60 %
білки 4 %
вітамін А 15 %
залізо 5 %
кальцій 5 %

Кожне з представлених речовин необхідно для підтримки здоров'я в цілому:

Також сушена хурма містить масу антиоксидантних речовин, які уповільнюють старіння і борються зі злоякісними новоутвореннями.

сушена хурма – це цінний продукт, що надає організму людини життєво важливі біологічно активні речовини.

2. Покращує здоров'я головного мозку

Сушена хурма містить масу антиоксидантів і вітамін А, які необхідні для підтримки функціональної і анатомічної цілісності головного мозку.

Наукові дослідження показують , що регулярне додавання продукту в раціон дозволяє поліпшити когнітивну сферу (мислення, увага, пам'ять) у осіб похилого віку, а також підвищити увагу і швидкість реакцій.

Також хурма дозволяє полегшити перебіг будь-яких депресивних розладів , знизити ризик розвитку деменції і ряду нейродегенеративних захворювань (хвороби Альцгеймера, Піка, Паркінсона).

регулярне вживання сушеної хурми покращує працездатність головного мозку і попереджає розвиток вікових захворювань.

3. Має антиоксидантну дію

Антиоксиданти – це особливі речовини, які блокують вплив вільних радикалів на всі клітини організму в ході окисного стресу.

Вільні радикали – це агресивні молекули, що сприяють загибелі або злоякісному переродженню окремих ділянок тканин організму.

Експерти з Японії виявлено , що в складі висушеної хурми є маса антиоксидантних речовин, які пригнічують дію вільних радикалів і можуть використовуватися для попередження ракових пухлин.

Італійські фахівці виявили здатність сухофрукта пригнічувати поділ і зростання вже наявних злоякісних клітин в організмі. В основі лікувальної властивості лежить дія поліфенолів.

Окремо слід зазначити, що регулярне вживання антиоксидантів пов'язане з низькою частотою виникнення ряду хронічних захворювань з боку ендокринної та серцево-судинної систем.

сушена хурма має антиоксидантні властивості і може використовуватися в цілях профілактики злоякісних процесів і деяких хронічних патологій.

4. Нормалізує роботу кишечника

Сушена хурма рясніє харчовими волокнами, які регулюють моторну функцію гладкої мускулатури стінок шлунково-кишкового тракту.

Дослідження американських фахівців показують , що збільшення частки клітковини в раціоні дозволяє прискорити проходження їжі по травній трубці, збільшити обсяг калових мас і кратність актів дефекації.

Вчені рекомендують вживати не менше 25 грамів клітковини на добу жінкам і 38 грамів – чоловікам, що еквівалентно 167 і 253 грамам сушеної хурми відповідно.

Частина харчових волокон в незміненому вигляді доставляється до дистальних відділів кишечника. Там клітковина активно ферментується дружніми мікроорганізмами (наприклад, біфідобактеріями), що дозволяє збільшити їх чисельність. На цьому тлі пригнічується зростання і розмноження патогенних і умовно-патогенних представників мікрофлори.

В процесі ферментації утворюються особливі жирні кислоти з коротким ланцюгом (бутират, пропіонат ацетат), які регулюють обмінні процеси в клітинах товстого кишечника і значно знижують ризик розвитку раку прямої і ободової кишки.

Сушену хурму рекомендується вживати особам старших вікових груп, а також вагітним жінкам з метою підтримки травної функції і профілактики запорів.

сушена хурма дозволяє поліпшити роботу кишечника, попередити розвиток запорів і пухлин товстої кишки.

5. Забезпечує профілактику захворювань серця і судин

Сушена хурма містить цінні для серцево-судинної системи поживні речовини – харчові волокна і антиоксиданти.

Праці зарубіжних фахівців демонструють здатність хурми знижувати артеріальний тиск і попереджати гіпертонічні кризи.

Рослина можна використовувати спільно з медикаментозними антигіпертензивними засобами для підвищення їх ефекту і профілактики грізних ускладнень гіпертонічної хвороби (хронічна або гостра серцева недостатність, інсульт).

Також доведено здатність в'яленої хурми зменшувати концентрацію загального холестерину в крові (дія реалізується за рахунок безлічі механізмів: від регуляції роботи клітин печінки до уповільнення зворотної реабсорбції холестерину з просвіту шлунково-кишкового тракту).

В результаті знижується ймовірність маніфестації захворювань, асоційованих з атеросклерозом (ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, ішемічні інсульти, хронічна ішемія головного мозку та ін.).

Продукт обов'язково повинен бути включений в дієту осіб, які страждають серцево-судинними розладами або мають підвищену схильність до них.

включення сушеної хурми в раціон дозволяє знизити ймовірність розвитку найбільш поширених патологій серця і судин.

6. Контролює перебіг цукрового діабету

Сушена хурма має низький глікемічний індекс і не викликає різких стрибків рівня глюкози в крові після вживання.

Велика кількість антиоксидантів і харчових волокон в складі сухофрукта дозволяють припустити, що сушена хурма знижує вираженість інсулінорезистентності – головного механізму становлення цукрового діабету II типу.

Бразильські вчені стверджують , що додавання продукту в дієту дозволяє поліпшити глікемічний контроль.

Експерти рекомендують використовувати сушену хурму як допоміжний засіб для терапії цукрового діабету II типу.

сушена хурма здатна забезпечити профілактику і надати допомогу в терапії цукрового діабету II типу.

Ймовірна шкода

Сушена хурма – це ідеальна альтернатива солодким десертів (здобним або кондитерським). Особливо вона корисна для літніх людей.

Хурма прекрасно переноситься організмом. Однак, в одиничних випадках, продукт може завдати шкоди здоров'ю. До числа побічних ефектів відносять:

  1. Ожиріння. сушена хурма багата вуглеводами. Надмірне вживання може привести до зростання обсягу жирової клітковини.
  2. Диспепсичні розлади. велика кількість клітковини в складі здатне спровокувати дезорганізацію діяльності мускулатури кишечника і привести до таких симптомів, як діарея і запори, здуття живота, нудота.
  3. Спайкові процеси. доведено , що надмірне споживання сушеної хурми може привести до утворення спайок між стінками кишечника (аж до повної обструкції).
  4. Алергічні реакції. найчастіше обумовлені сенсибілізацією організму до білків хурми і можуть проявлятися по-різному: від сверблячки до анафілаксій. При наявності алергопатологій в анамнезі продукт протипоказаний.

Сушену хурму (до 75-100 грамів на добу) можна вживати жінкам під час вагітності та грудного вигодовування. Дослідження не виявили негативного впливу на організм плода або дитини в перші роки життя.

слід з обережністю включати сушену хурму в дієту через наявність ризику розвитку побічних ефектів.

Як приготувати вдома?

Приготувати сушену хурму в домашніх умовах досить просто. Попередньо слід вибрати якісний фрукт, який буде відповідати наступним критеріям:

  • Ідеально цілісні плоди (без тріщин, вм'ятин і гнилих ділянок);
  • Яскравий окрас (якісна хурма має яскраво-оранжевий колір і щільно натягнуту шкірку);
  • Сухий і не Зелений хвіст.

Існує 2 основних рецепта правильного приготування сушеної хурми – в духовці або електросушарці, або ж на відкритому повітрі. Розглянемо перший варіант:

  1. Занурити кожен плід в окріп приблизно на 8-12 хвилин.
  2. Обережно зніміть шкірку з кожного плоду. Бажано не пошкоджувати м'якоть.
  3. Покладіть хурму на деко. Кожен шматочок не повинен стикатися один з одним.
  4. Сушити до потемніння. Для цього буде потрібно близько 7-8 годин – в духовій шафі і 4-6 годин – в електросушарці.

А ось так можна зробити сушену хурму на відкритому повітрі:

  1. Попередньо підготувати очищену дерев'яну гілку або емальований металевий стрижень.
  2. Обдати окропом і очистити хурму (аналогічно попередньому способу).
  3. Насадити кожен фрукт на стрижень. Краї хурми не повинні стикатися один з одним.
  4. Повісити на мотузку або гачки. Накрити марлею для захисту від комах.
  5. Сушити до потемніння. Буде потрібно від 2 до 4 діб.

При дотриманні технології приготування виходить дійсно смачний і корисний продукт, здатний оздоровити організм.

приготувати сушену хурму вдома не складно. Головне-дотримуватися всіх рекомендацій.

Поради щодо вибору та прийому

При покупці сушеної хурми в магазині слід уважно підходити до вибору. Якісний продукт відповідає наступним критеріям:

  • Колір - будь-який відтінок коричневого;
  • На поверхні невеликий білий наліт, що не знімається пальцем;
  • Консистенція – м'яка і еластична (за типом гуми).

Сушену хурму можна зберігати в будь-якій герметичній ємності в холодильнику (до 18 місяців) або темному прохолодному місці (близько 6-12 місяців). При зберіганні не можна допускати попадання прямих сонячних променів або вологи.

Сухофрукт можна вживати як в чистому вигляді (невеликий перекус, Заміна цукерок та інших солодощів), так і використовувати для приготування різних страв.

Висушену хурму можна розглядати як альтернативу свіжим фруктам або поєднувати з ними.

Їсти хурму краще в денні години. Прийом на ніч або натщесерце категорично заборонений. Рекомендована максимальна добова норма - до 100 грамів.

Також вона може використовуватися для створення чаю, компотів, настоянок і відварів; її додають в пироги та інші кондитерські вироби, медово-горіхові суміші.

існує маса тонкощів вибору, зберігання і вживання сушеної хурми, які дозволяють розкрити біологічний потенціал в повній мірі.

Висновок

Таким чином, сушена хурма – це корисна Азіатська солодкість, яка комплексно впливає на стан здоров'я організму.

Сухофрукт здатний поліпшити перебіг цукрового діабету II типу, знизити ризик розвитку найбільш поширених серцево-судинних захворювань і злоякісних пухлин, підтримати роботу кишечника і головного мозку.