Чим корисні сушені яблука і як їх приготувати
Сушені яблука зберігають практично всі біологічно активні речовини, які є в свіжих плодах. Вони містять масу вітамінів, мінералів, антиоксидантів і харчових волокон.
Сучасна наука підтверджує ряд корисних властивостей сушених яблук. Вони здатні поліпшити здоров'я серця і судин, ендокринної та травної систем.
Зміст
7 корисних властивостей
Розглянемо докладніше 7 фактів про користь сушених яблук для людського організму (з опорою на науку).
1. Насичені поживними речовинами
Сушені яблука мають порівняно невелику калорійність: близько 243 калорій на 100 грам. Їх глікемічний індекс дорівнює 29.
Вони містять наступні біологічно активні речовини:
назва компонента | приблизний відсоток від добової норми (в 100 грамах продукту) |
харчові волокна | 75 % |
омега-3 жирні кислоти | 2 % |
вітамін В4 | 4 % |
вітамін В5 | 5 % |
вітамін В6 | 6 % |
вітамін С | 2 % |
Вітамін Е | 7 % |
калій | 23 % |
кальцій | 11 % |
магній | 8 % |
фосфор | 10 % |
залізо | 33 % |
Марганець | 5 % |
мідь | 19 % |
селен | 2 % |
За інформацією фахівців з США, яблука також багаті такими антиоксидантними речовинами:
- Кверцетин. має протизапальну, противірусну, протиракову дію. Ефективний при депресії .
- Катехін. покращує метаболічні процеси в головному мозку , запобігає деяким нейродегенеративним патологіям.
- Хлорогенова кислота. сприяє зниженню ваги і профілактиці розладів глікемічного профілю (цукровий діабет II типу, порушення толерантності до глюкози, гіперглікемія натще).
2. Знижують ризик розвитку раку
Сушені яблука, як уже було сказано, насичені антиоксидантними речовинами.
Антиоксидантні нейтралізують вільні радикали і попереджають їх вплив на клітини організму, в процесі якого ті гинуть або зазнають злоякісну трансформацію.
Антиоксидантні властивості яблук реалізуються у всіх тканинах організму, отже, сухофрукт знижує ризик розвитку раку будь-якого органу (дана інформація підкріплена працями американських вчених)
Проводилися і невеликі дослідження для вивчення впливу продукту на окремі форми раку. Наприклад, доведено ефективність яблук з метою профілактики раку передміхурової залози у чоловіків.
3. Борються з хронічним запаленням
Сушені яблука містять масу протизапальних та антиоксидантних речовин, які пригнічують хронічне запалення. Саме воно відповідально за передчасний розвиток хронічних захворювань і раку, а також частково за старіння організму.
Праці американських вчених демонструють , що яблука, за рахунок вираженого протизапального ефекту, здатні попередити розвиток серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми і навіть хвороби Альцгеймера.
4. Покращують здоров'я серця і судин
Сушені яблука-багатий джерело клітковини , антиоксидантів, а також деяких мінералів (марганець, калій).
Як стверджують експерти з Польщі, клітковина в поєднанні з антиоксидантами знижує рівень загального холестерину в крові (в тому числі атерогенних фракцій – ЛПНЩ).
В результаті значно знижується ризик розвитку атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і маніфестації таких патологій, як ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульти, хронічна ішемія головного мозку.
Також доведено , що яблука знижують швидкість наростання вже наявних холестеринових бляшок. підкреслюється особлива ефективність з метою профілактики інсульту.
Сушені яблука не менше ефективні для зниження рівня артеріального тиску. Вони дозволяють запобігти гіпертонічні кризи, в тому числі – ускладнені.
Їх рекомендується вживати на регулярній основі літнім людям, у яких серцево-судинні захворювання зустрічаються найбільш часто.
5. Нормалізують травлення
Всього 100 грам яблук забезпечують ¾ добової потреби в клітковині .
Харчові волокна необхідні для злагодженої роботи гладкої мускулатури травної трубки і профілактики запорів.
За даними фахівців з Норвегії, клітковина необхідна для своєчасного і повноцінного спорожнення кишечника, запобігання калової інтоксикації.
Сушені яблука здатні полегшити перебіг ряду захворювань, при яких затримка стільця призводить до посилення вираженості симптоматики (синдром роздратованого кишечника, хвороба Крона).
Частина харчових волокон, за інформацією британських вчених, активно ферментується дружніми мікроорганізмами в дистальних відділах травного апарату, що сприяє підвищенню їх чисельності. На цьому тлі пригнічується зростання і розмноження патогенних і умовно-патогенних бактерій.
В процесі взаємодії мікроорганізмів з харчовими волокнами утворюються особливі жирні кислоти з коротким ланцюгом (бутират, ацетат і ін.). Вони покращують обмінні процеси в клітинах товстого кишечника, знижуючи ризик їх злоякісного переродження.
6. Допомагають схуднути
Дослідження демонструють , що систематичне вживання яблук, в тому числі сушених, сприяє схудненню і безпосередньо пов'язане з рідкісною частотою ожиріння.
Висушені яблука рясніють клітковиною, яка, при попаданні в шлунок, значно збільшується в розмірах. Дана обставина, за допомогою рефлекторних і нейрогуморальних механізмів, призводить до пригнічення центрів голоду в головному мозку і придушення апетиту на кілька годин.
Також харчові волокна уповільнюють або зовсім блокують всмоктування деяких жирів з просвіту шлунково-кишкового тракту.
Вплив яблук на масу тіла не пов'язаний із статевими гормонами. Тому ефект однаково виражений як у чоловіків, так і у жінок.
7. Попереджають розвиток цукрового діабету II типу
Вчені з США доведено , що велика кількість фруктів і сухофруктів в раціоні пов'язано з низькою частотою народження цукрового діабету II типу.
Сушені яблука мають невеликий глікемічний індекс (29), отже, не викликають різких стрибків цукру в крові після вживання.
Харчові волокна в складі яблук уповільнюють всмоктування будь-яких вуглеводів з просвіту шлунково-кишкового тракту, забезпечуючи плавне зростання концентрації цукру в крові.
Також яблука знижують вираженість інсулінорезистентності – ключового патогенетичного механізму становлення цукрового діабету II типу. Вони підвищують чутливість інсулінових рецепторів до інсуліну, що дозволяє швидко і ефективно клітинам організму захоплювати глюкозу з крові.
В'ялені яблука рекомендовані особам всіх вікових груп для профілактики раннього розвитку і навіть терапії (спільно з медичними препаратами) цукрового діабету II типу.
Безпека та шкода
Сушені яблука практично не здатні принести шкоду здоров'ю, якщо їсти їх в обмежених кількостях (за винятком алергічних реакцій, обумовлених індивідуальною підвищеною чутливістю організму).
При зловживанні можлива поява наступних побічних ефектів:
- Руйнування зубної емалі. яблука багаті рослинними речовинами, здатними привести до підвищеної чутливості зубів і появи мікротріщин, в яких згодом спостерігаються каріозні процеси.
- Диспепсичні розлади. велика кількість клітковини в складі яблук може спровокувати розвиток дезорганізації діяльності шлунково-кишкового тракту, що проявляється у формі діареї або запорів, здуття живота, болю в лівій і правій клубових областях, нудоти.
Сушені яблука можна вживати під час вагітності та грудного вигодовування. Негативного впливу продукту на здоров'я плода, немовляти і дитини перших років життя відзначено не було ні в одному з досліджень.
Рецепт приготування вдома
Рецепт приготування сушених яблук в домашніх умовах неймовірно простий. Зупинимося на ключових кроках:
- Підготуйте яблука. кожне яблуко необхідно ретельно промити і витерти насухо, видалити насіння, шкірку залишити. З 1 кг свіжих яблук вийде від 120 до 200 грам сушених.
- Нарізати. повинні вийти тонкі гуртки однакової товщини (в межах 5 мм).
- Укласти. фрукти слід викласти на піддон в 1 шар. Бажано, щоб краї яблук не стикалися між собою.
- Висушити. для сушіння можна використовувати духовку або електросушарку. Сушити потрібно стільки, скільки буде потрібно, в середньому – 6-8 годин.
Після приготування рекомендується дати продукту охолонути і тільки потім приймати в їжу.
Поради щодо вибору та прийому
При виборі в магазині, якісні сушені яблука повинні відповідати наступним критеріям:
- Суха і гладка поверхня;
- Відсутність злипання яблук між собою;
- Відсутність будь-яких чорних, білих, зелених вкраплень, що вказують на персистенцію грибків або бактерій;
- Приємний насичений смак і аромат (наявність стороннього присмаку і запаху неприпустимо);
- Кремовий або коричневий забарвлення (залежить від сорту яблук).
Без шкоди для організму можна вживати в день до 150-200 грамів сухофрукта (з урахуванням загальної добової калорійності). Сушені яблука в чистому вигляді переважно приймати в денні години, категорично заборонено вживання натщесерце і перед сном.
Висушені яблука можна зберігати в будь-якій герметичній ємності до 12 місяців. Оптимальна температура навколишнього повітря - від 5 до 20 градусів, потрапляння прямих сонячних променів неприпустимо.
Сушені яблука можна вживати як закуску або як альтернативу свіжим фруктам у міжсезонний період. Для збільшення користі можна чергувати їх з сушеними грушами, сливами, абрикосами та іншими сухофруктами.
На основі сушених яблук можна варити компоти, готувати пироги (наприклад, шарлотку), варення та інші десерти. У випічці бажано використовувати якомога менше цукру, оскільки яблука самі здатні підсолодити будь-яку страву.
У народній медицині широко поширені відвари, настої і настоянки, киселі з висушених яблук.
Також їх можна використовувати в якості начинки для желе і мармеладу, пастили, готувати пудинги, сирні запіканки.
Висновок
- Таким чином, сушені яблука є кращим перекусом з точки зору доказової медицини.
- Вони насичені вітамінами, мінералами, клітковиною та антиоксидантами.
- Такі яблука допомагають запобігти розвитку безлічі серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу і навіть раку.
- Блюдо також ефективно з метою зниження ваги тіла і поліпшення травної функції.