Чим корисний чорнослив для здоров'я-7 доведених властивостей

Чорносливом називають будь-які сушені сливи. Будучи одним з найпопулярніших сухофруктів на планеті, чорнослив з давніх часів застосовується як проносний засіб, так як містить хлорогенні та неохлорогенні кислоти, а також сорбітол та клітковину.

Сучасна наука змогла підтвердити безліч інших корисних властивостей чорносливу. Він здатний запобігти ряд поширених захворювань, попередити появу злоякісних пухлин, цукрового діабету II типу, а також зміцнити кістки і зменшити масу тіла.  

7 корисних властивостей

Розглянемо докладніше 7 доведених фактів про користь чорносливу для нашого організму.

1. Володіє багатим складом

Чорнослив – це сухофрукт з досить високою калорійністю (близько 240 калорій на 100 грам), який містить наступні поживні речовини:

найменування нутрієнта приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам)
білки 3 %
жири 1 %
харчові волокна 45 %
вуглеводи 26 %
вітамін В2 6 %
вітамін В5 8 %
вітамін В6 10 %
Вітамін Е 12 %
вітамін K 50 %
вітамін PP 9 %
калій 35 %
кальцій 8 %
кремній 65 %
магній 26 %
фосфор 10 %
залізо 17 %
Марганець 15 %
мідь 28 %
хром 23 %
цинк 4 %

Чорнослив також має в складі безліч антиоксидантів і харчових волокон, вживання яких дозволяє знизити ризик розвитку шлунково-кишкових захворювань, інсульту, ожиріння, цукрового діабету II типу та ішемічної хвороби серця.

сушені сливи містять ряд поживних речовин, життєво необхідних для здоров'я людини.

2. Покращує роботу травної системи

Чорнослив-цінний джерело харчових волокон (особливо нерозчинних), які відіграють важливу роль у регуляції діяльності кишечника.

Клітковина покращує скоротливу активність гладкої мускулатури стінки кишки, забезпечуючи своєчасну евакуацію калових мас.

Чорнослив також багатий сорбітолом, який є одним з найпоширеніших лікарських засобів для терапії та профілактики запорів. За ефективністю він перевершує багато відомих медикаменти.

Вживання всього 50 грамів чорносливу протягом 3 тижнів дозволяє збільшити частоту стільця і нормалізувати його консистенцію.

Окремо слід зазначити, що нерозчинні харчові волокна в незміненому вигляді доставляються до дистальних відділів травної трубки, де активно ферментуються дружніми бактеріями. В результаті підвищується чисельність корисних представників мікрофлори, пригнічується ріст і розмноження патогенних і умовно-патогенних мешканців кишечника.

В процесі ферментації клітковини також утворюється ряд речовин (наприклад, бутират), які знижують ризик виникнення злоякісних пухлин ободової і прямої кишок.

регулярне вживання чорносливу дозволяє знизити ризик розвитку запору або полегшити його перебіг, а також відновити мікрофлору і запобігти появі злоякісних пухлин.

3. Має антиоксидантну дію

Чорнослив рясніє антиоксидантами.

Антиоксидантні речовини нейтралізують дію вільних радикалів (під час окисного стресу) на клітини, що приводить до злоякісного переродження або загибелі останніх.

Також доведено , що антиоксиданти підтримують міцність кісткових тканин і попереджають появу ендокринних і серцево-судинних розладів.

Експерименти на тваринах демонструють протизапальну активність ряду антиоксидантів (поліфенолів).

Чорнослив також блокує хронічне запалення, що знижує ризик становлення безлічі хронічних захворювань кишечника, цукрового діабету II типу та ішемічної хвороби серця.

додавання чорносливу в раціон – простий спосіб посилити антиоксидантний потенціал організму і запобігти розвитку раку і ряду хронічних захворювань.

4. Підвищує міцність кісток

Чорнослив багатий мінералами (фосфор, калій, магній) і вітаміном K, граючими важливу роль в регулюванні метаболізму на рівні кісток.

Систематичне додавання чорносливу в раціон дозволяє підвищити мінеральну щільність кісткових тканин і попередити розвиток остеопорозу, що є провідною причиною переломів кісток у літніх людей.

Певну роль в підтримці балансу мінералів в кістках відіграють антиоксиданти і протизапальні речовини, які борються з окислювальним стресом і хронічним запаленням.

Американські вчені виявлено , що вживання 50 грамів (або 5-6 плодів) чорносливу в день дозволяє запобігти появі остеопорозу у жінок після менопаузи.

Також рекомендується вживати чорнослив всім особам похилого та старечого віку, як чоловікам, так і жінкам. Це дозволить попередити або полегшити перебіг остеопорозу, а також знизити ризик переломів.

чорнослив підвищує міцність кісткових тканин і попереджає появу переломів.

5. Зменшує рівень холестерину

Серцево-судинні захворювання, викликані підвищенням рівня холестерину, займають лідируючі позиції за рівнем захворюваності та смертності в усьому світі.

В основі розвитку патологій найчастіше лежить підвищення рівня холестерину (особливо його атерогенних фракцій – ТАГ, ЛПНЩ, ЛПДНЩ). В результаті на стінках артерій утворюються атеросклеротичні бляшки, повністю або частково перекривають потік крові.

Потім, при зростанні бляшок або через надрив, з'являються такі захворювання, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, ішемічний інсульт, хронічна ішемія головного мозку.

Американськими фахівцями встановлено здатність чорносливу істотно знижувати рівень холестерину, покращуючи всі показники ліпідного профілю (за даними біохімічного аналізу крові).

Експерти з Австралії підкреслюють , що при вживанні чорносливу спостерігається зниження «шкідливих» фракцій холестерину (ЛПНЩ, ТАГ), незначно підвищується концентрацію «корисного» (ЛПВЩ).

Лікувальна властивість нібито пов'язана зі здатністю клітковини та антиоксидантів підтримувати метаболізм жирів на рівні печінки.

Впливу на зворотну реабсорбцію холестерину з просвіту шлунково-кишкового тракту не було відзначено ні в одному з досліджень.

Окремо слід підкреслити роль антиоксидантів. Вони, покращуючи обмінні процеси в інтимі артерій, підвищують стійкість судин до введення та відкладення кристалів холестерину.

Чорнослив рекомендується вживати всім особам старших вікових груп незалежно від наявності або відсутності захворювань серця і судин.

чорнослив здатний знизити концентрацію холестерину в плазмі крові і як наслідок попередити появу захворювань, розвиток яких обумовлено атеросклеротичним ураженням артеріального русла.

6. Допомагає схуднути

Регулярне вживання чорносливу асоціюється з більш швидким схудненням. Ефект пов'язаний з декількома механізмами.

Чорнослив багатий харчовими волокнами, які, після потрапляння в шлунок, збільшуються в обсязі. В результаті спостерігається розтягнення шлунка і, за допомогою рефлекторних і нейрогуморальних механізмів, пригнічення центрів голоду в головному мозку, що знижує тягу до їжі на кілька годин.

Американські фахівці рекомендують вживати чорнослив маленькими порціями (в якості закуски) кілька разів протягом дня, щоб вгамувати відчуття голоду.

Певну роль в регуляції апетиту грає глюкоза. Різкі зміни цукру в крові сприяють підвищенню апетиту. Висушена слива володіє низьким глікемічним індексом і не здатна викликати різких коливань рівня глюкози в крові після вживання.

Сухофрукт рекомендується приймати всім особам, які страждають ожирінням і прагнуть знизити власну вагу. Додавання посильних фізичних навантажень посилить ефект.

включення чорносливу в систему харчування на регулярній основі може стати грамотною стратегією, спрямованої на зниження ваги.

7. Знижує рівень цукру в крові

Чорнослив, незважаючи на велику кількість вуглеводів у складі, не викликає значних коливань рівня глюкози в крові після вживання.

За даними іранських джерел, він знижує активність синтезу глюкози клітинами печінки, що також важливо в регуляції рівня глюкози.

Антиоксидантні і харчові волокна чорносливу підвищують чутливість периферичних інсулінових рецепторів (розташовані на клітинах м'язової і жирової тканини) до інсуліну, що призводить до більш ефективного захоплення глюкози з крові.

Таким чином чорнослив зменшує вираженість інсулінорезистентності – ключового патогенетичного механізму становлення цукрового діабету II типу.

Регулярне вживання в'ялених слив, як стверджують експерти з США, пов'язано з низькою частотою розвитку цукрового діабету II типу.

чорнослив містить безліч речовин в складі, які дозволяють знизити ризик розвитку або полегшити перебіг цукрового діабету II типу.

Безпека та шкода

Чорнослив вважається безпечним сухофруктом, хоча і має протипоказання. У поодиноких випадках він може завдати шкоди організму.

До числа найбільш часто зустрічаються побічних ефектів можна віднести:

  1. Диспепсичні розлади. велика кількість вуглеводів, сорбітолу і харчових волокон, при нераціональному прийомі, може привести до дезорганізації роботи гладкої мускулатури стінки кишечника і активізації процесів газоутворення. Це призведе до здуття живота і підвищеного газовиділення, спастичних болів в нижніх відділах живота, нудоті і діареї, рідше – до запорів.
  2. Ожиріння. незважаючи на те, що чорнослив вважається кращим продуктом для схуднення, надмірне вживання може привести до формування надлишкових жирових відкладень.
  3. Загострення хронічних захворювань кишечника. при зловживанні чорносливом можливе загострення ряду хронічних патологій (гастрит, дуоденіт, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки). Особливо небезпечно зловживання сухими сливами при неспецифічному виразковому коліті і хвороби Крона.
  4. Алергічні реакції. зустрічаються вкрай рідко і зазвичай характеризуються легким перебігом (кропив'янка, закладеність носа, сльозотеча). У разі алергопатологій при вживанні чорносливу в минулому, продукт протипоказаний.

Важливо відзначити, що при нагріванні чорносливу до 100 градусів (за Цельсієм) і вище починається утворення акриламіду. Дана речовина є нейротоксином і підвищує ризик розвитку злоякісних пухлин будь-якого органу.

Чорнослив дозволено і рекомендовано вживати під час вагітності. Спостерігається нормалізація роботи кишечника і емоційного фону , згладжуються перепади настрою у вагітних жінок. Згубного впливу на організм майбутньої дитини не було відзначено ні в одному з досліджень (при вживанні якісного чорносливу).

рекомендується з обережністю підходити до вживання чорносливу через можливі ризики для здоров'я. Термічна обробка протипоказана.

Поради щодо вибору та прийому

При виборі чорносливу на прилавку магазинів слід звертати особливу увагу на наступні критерії:

  1. Колір. якісно висушена цільна слива має яскраво-чорне забарвлення (зі злегка синюватим відтінком). Будь-які відхилення вказують на термічну або хімічну обробку.
  2. Поверхня. чорнослив в нормі матовий. Блиск вказує на обробку гліцерином, наліт – на персистенцію грибків або бактерій.
  3. Консистенція. плоди повинні бути пружними, але не жорсткими, не прилипати до пальців і не залишати на них слідів.
  4. Смак. у нормі – солодкий, з легкою кислинкою, без гіркоти.
  5. Наявність кісточки. рекомендується купувати чорнослив з кісточкою. Її видалення підвищує ймовірність зміни органолептичних властивостей в гіршу сторону і активізації грибкової флори в м'якоті.

Після висушування чорнослив можна зберігати в будь-якому сухому прохолодному місці до 12 місяців. Ідеально для цього підійдуть будь-які герметичні контейнери. Не рекомендується укладати плоди в поліетиленові пакети щільно.

Чорнослив можна вживати в чистому вигляді. Для цього з нього видаляються кісточки.

Добова норма – до 5-8 плодів. Краще їсти його вдень або вранці. Прийом на ніч перед сном може спровокувати появу проблем із засипанням через перевантаження шлунково-кишкового тракту.

Чорнослив прекрасно поєднується з будь-якими овочами (існує безліч рецептів салатів на його основі).

Для посилення проносного ефекту його їдять разом з буряком, рясно приправляючи оливковою олією.

Також сушена слива прекрасно поєднується з м'ясом птиці (курка і індичка), яловичиною.

У кулінарній справі поширені різні напої на основі чорносливу (коктейлі, компоти, відвари, киселі), виготовляються шоколадні цукерки (з додаванням різних сухофруктів і ягід – кураги, полуниці і вишні).

У народній медицині чорнослив часто змішують з медом, родзинками і волоськими горіхами. Отримана суміш використовується для полегшення і профілактики серцево-судинних розладів.

Також чорнослив прекрасно поєднується з сиром (хлібобулочні вироби), може подаватися зі сметаною або іншими кисломолочними продуктами.

грамотний підхід до включення чорносливу в раціон дозволяє максимально розкрити біологічний потенціал і уникнути розвитку побічних ефектів.

Висновок

  1. Таким чином, чорнослив вважається цінним сухофруктом. Він насичений вітамінами і мінералами, клітковиною і безліччю антиоксидантів.
  2. Регулярне вживання пов'язане з низькою частотою виникнення серцево-судинних захворювань і цукрового діабету II типу.
  3. Чорнослив також покращує роботу шлунково-кишкового тракту і зміцнює кісткові тканини, допомагає знизити масу тіла без шкоди для здоров'я.
  4. Щоб отримати виключно користь, рекомендується нормувати споживання, уникати термічної обробки і враховувати можливі побічні ефекти.