Чим корисний кокос для здоров'я-7 наукових фактів

Кокосове молоко, м'якоть і масло широко використовуються в кулінарії, косметології і навіть в медицині.

Вчені підтвердили ряд корисних властивостей, якими володіють кокоси для людини. Велика кількість вітамінів, мінералів, клітковини і антиоксидантів в складі дозволяють використовувати їх з метою поліпшення здоров'я серця і судин, зниження рівня цукру в крові, нормалізації роботи травної системи і зменшення маси тіла.

7 корисних властивостей

Нижче розглянуто 7 головних тез про користь кокосів для нашого організму (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Володіють багатим складом

Кокоси містять в основному жири і вітаміни групи B. відрізняються високим обсягом мікроелемента марганцю в складі, який необхідний для нормалізації рівня холестерину і артеріального тиску, а також збільшення мінеральної щільності кісток.

Основні біологічно активні речовини в кокосі розподілені наступним чином:

найменування компонента приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам)
білки 4 %
жири 60 %
клітковина 45 %
вітамін В5 6 %
вітамін B9 7 %
вітамін С 4 %
калій 14 %
магній 8 %
фосфор 14 %
залізо 14 %
Марганець 75 %
мідь 44 %
селен 18 %
цинк 9 %

Значна частина жирів представлена тригліцеридами із середньою довжиною ланцюга. Вони швидко всмоктуються з просвіту дванадцятипалої кишки і використовуються для задоволення енергетичних потреб організму. Тригліцериди не перетворюються в жирові запаси і не направляються на синтез ендогенного холестерину.

Кокоси – цінне джерело ряду біологічно активних речовин, що підтримують здоров'я людини.

2. Покращують здоров'я серця і судин

Експерти з Нової Зеландії, за допомогою проведення оглядових досліджень, виявили , що люди, чий раціон багатий кокосами, мають низьку частоту патологій серця і судин.

Дослідження демонструють здатність кокосової м'якоті і масла знижувати рівень загального холестерину в крові, а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ), підвищувати концентрацію «корисного» холестерину – ЛПВЩ.

Дане лікувальна властивість дозволяє використовувати горіх в цілях профілактики утворення атеросклеротичних бляшок на стінках судин і появи таких захворювань, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, ішемічний інсульт, хронічна ішемія головного мозку.

Кокоси обов'язково слід включати в систему харчування осіб, які страждають серцево-судинними розладами або мають підвищену схильність до них.

кокосові горіхи, за рахунок нормалізації показників ліпідного профілю, борються із захворюваннями серцево-судинної системи.

3. Знижують рівень глюкози в крові

Кокос поєднує в собі багато жирів і харчових волокон, але практично не містить вуглеводів. Подібний склад дозволяє горіху знижувати рівень глюкози в крові.

Фахівці з Індії стверджують , що аргінін (амінокислота в м'якоті рослини) підвищує функціональну активність бета-клітин підшлункової залози. В результаті зростає вироблення інсуліну, який і зменшує концентрацію цукру в плазмі крові.

Вживання кокосових горіхів також призводить до зниження інсулінорезистентності. В результаті клітини периферичних тканин (м'язової і жирової) починають більш ефективно поглинати глюкозу з кров'яного русла.

Достаток клітковини також уповільнює всмоктування будь-яких вуглеводів з їжі і, як наслідок, запобігає появі стрибків цукру в крові.

Кокоси рекомендовані особам, які страждають на цукровий діабет I або II типу, а також мають схильність до нього. Вони є ефективним засобом профілактики і контролю перебігу патологій глікемічного фону. Найбільшою ефективністю володіє кокосове масло.

Кокоси, за рахунок особливого складу, мають здатність знижувати рівень глюкози в крові і покращувати перебіг цукрового діабету.

4. Надають антиоксидантну дію

Кокоси багаті антиоксидантами, переважно – фенолами. Найбільш цінними фенолами є: галова, кавова, саліцилова і кумарова кислоти.

Антиоксидантні нейтралізують вільні радикали, які здатні привести до загибелі або злоякісного переродження будь-яких клітин організму, прискорити процеси старіння (поява зморшок на обличчі, зменшення товщини або випадання волосся) і підвищити ймовірність розвитку хронічних захворювань з боку серцево-судинної, ендокринної або травної систем.

Окремі дослідження навіть підкреслюють здатність антиоксидантів перешкоджати утворенню атеросклеротичних бляшок на стінках артерій.

Антиоксиданти, наявні в ефірному маслі кокоса, зменшують шкідливий вплив хіміотерапевтичних засобів, що призначаються при онкології.

включення кокосів в раціон дозволяє підвищити антиоксидантний статус організму.

5. Допомагають схуднути

Праці американських експертів демонструють , що жири, білки і харчові волокна, наявні в складі кокосів, після потрапляння в шлунок здатні викликати відчуття ситості.

Ефект реалізується за допомогою рефлекторних і нейрогуморальних механізмів і заснований на пригніченні центрів голоду в головному мозку.

Дослідження показують ( 1 , 2 ), що вживання кокосового масла (близько 30 мл) протягом 1-3 місяців призводить до зменшення обсягу талії на 3 см у чоловіків і на 1,4 см – у жінок (без зміни рівня рухової активності і системи харчування).

За рахунок нормалізації обміну речовин і активації процесів ліполізу, кокоси не просто зменшують вагу тіла, але і надають косметичний ефект. Вони блокують обвисання шкіри і утворення зморшок, характерних для швидкого зниження маси тіла. Саме тому кокосове масло широко поширене в косметологічній практиці.

додавання продуктів на основі кокоса в меню дозволяє схуднути без шкоди для естетики тіла.

6. Покращують здоров'я травної системи

Кокоси-це неймовірно багатий джерело клітковини .

Саме клітковина, за інформацією американських вчених, грає головну роль у підтримці функціональної та анатомічної цілісності всіх відділів шлунково-кишкового тракту.

Харчові волокна нормалізують роботу гладкої мускулатури стінки кишечника, забезпечуючи своєчасне засвоєння поживних речовин і швидку евакуацію калових мас. А велика кількість жирів дозволяє краще засвоюватися жиророзчинних вітамінів (E, k, d, a).

Також клітковина є їжею для дружніх бактерій, що призводить до збільшення їх чисельності. На такому тлі пригнічується зростання і розмноження патогенних представників мікрофлори.

Окремо слід зазначити, що в ході ферментації харчових волокон виділяються особливі коротколанцюгові жирні кислоти (наприклад, бутират). Вони покращують обмінні процеси в слизовій оболонці товстого кишечника, знижують ризик появи раку ободової і прямої кишки.

регулярне вживання кокосів підтримує здоров'я шлунково-кишкового тракту.

7. Зміцнюють імунітет

Велика кількість антиоксидантів, протизапальних речовин, а також деякі мінерали (Марганець) дозволяють використовувати кокоси в якості потужного стимулятора імунної системи .

Рослина підтримує вироблення імунних клітин і забезпечує профілактику збоїв, що лежать в основі розвитку аутоімунних захворювань.

Окремі наукові праці підкреслюють ефективність кокоса в плані посилення місцевого імунітету (на рівні товстого кишечника) , а також пряму антибактеріальну активність (щодо золотистого стафілокока).

Кокоси підтримують функціональну цілісність імунної системи і мають антибактеріальний ефект, захищаючи організм від інфекційно-запальних патологій.

Можлива шкода

Хоча кокоси вважаються безпечним продуктом, вони мають протипоказання і, в поодиноких випадках, можуть завдати шкоди людині.

Можлива поява наступних побічних ефектів:

  1. Ожиріння. незважаючи на велику кількість корисних жирів, при нераціональному вживанні кокос може привести до збільшення ваги. Калорійність кокосів - від 300 до 350 калорій на 100 грам.
  2. Алергічні реакції. ізольована алергія на кокоси – надзвичайно рідкісне явище. Зазвичай реєструються перехресні випадки алергопатологій (при сенсибілізації організму до кокосів та інших горіхів одночасно). Прояви, як правило, системні і гострі – за типом анафілаксій.

Кокоси дозволено вживати жінкам під час вагітності. Негативного впливу на стан плода і дитини в перші роки життя не відзначено.

хоч і рідко, але при вживанні кокосів зустрічаються побічні реакції.

Поради щодо прийому

Кокоси можна вживати в декількох формах.

Найбільш поширений варіант – це кокосова м'якоть і стружка. Вони широко застосовуються для приготування десертів, салатів і супів, страв з риби. Свіжа м'якоть і сік підходять для створення соусів.

Також кокос можна вживати у вигляді сушених (в'ялених) цукатів. Подібний варіант дозволяє швидко вгамувати відчуття голоду.

Рекомендована добова норма – до 250-300 грамів.

Кокоси (в будь-якому вигляді) переважно їсти вранці і в денні години. Вони служать ідеальним варіантом для сніданку або перекусу. Вживання продукту у вечірній і нічний час загрожує розвитком проблем з відходом до сну через перевантаження травної системи.

Також можна застосовувати кокосове масло і молоко, які отримали широке визнання в кулінарній справі, фармацевтичної та косметичної промисловості. Вони входять до складу сироваток, що уповільнюють старіння, а також служать основою для виготовлення свічок, кремів і мазей для обличчя і тіла.

Висновок

  1. Таким чином, кокоси – це цінні горіхи, багаті вітамінами, мінералами та антиоксидантними речовинами.
  2. Вони сприятливо відбиваються на стані здоров'я серця і судин, ендокринної системи; допомагають налагодити роботу шлунково-кишкового тракту, зміцнити імунітет і скинути зайві кілограми.
  3. Головне – дотримуватися рекомендацій щодо вживання та враховувати можливі ризики для здоров'я.