Чим корисний кокос для здоров'я-7 наукових фактів
Кокосове молоко, м'якоть і масло широко використовуються в кулінарії, косметології і навіть в медицині.
Вчені підтвердили ряд корисних властивостей, якими володіють кокоси для людини. Велика кількість вітамінів, мінералів, клітковини і антиоксидантів в складі дозволяють використовувати їх з метою поліпшення здоров'я серця і судин, зниження рівня цукру в крові, нормалізації роботи травної системи і зменшення маси тіла.
7 корисних властивостей
Нижче розглянуто 7 головних тез про користь кокосів для нашого організму (з опорою на наукові джерела інформації).
1. Володіють багатим складом
Кокоси містять в основному жири і вітаміни групи B. відрізняються високим обсягом мікроелемента марганцю в складі, який необхідний для нормалізації рівня холестерину і артеріального тиску, а також збільшення мінеральної щільності кісток.
Основні біологічно активні речовини в кокосі розподілені наступним чином:
найменування компонента | приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам) |
білки | 4 % |
жири | 60 % |
клітковина | 45 % |
вітамін В5 | 6 % |
вітамін B9 | 7 % |
вітамін С | 4 % |
калій | 14 % |
магній | 8 % |
фосфор | 14 % |
залізо | 14 % |
Марганець | 75 % |
мідь | 44 % |
селен | 18 % |
цинк | 9 % |
Значна частина жирів представлена тригліцеридами із середньою довжиною ланцюга. Вони швидко всмоктуються з просвіту дванадцятипалої кишки і використовуються для задоволення енергетичних потреб організму. Тригліцериди не перетворюються в жирові запаси і не направляються на синтез ендогенного холестерину.
2. Покращують здоров'я серця і судин
Експерти з Нової Зеландії, за допомогою проведення оглядових досліджень, виявили , що люди, чий раціон багатий кокосами, мають низьку частоту патологій серця і судин.
Дослідження демонструють здатність кокосової м'якоті і масла знижувати рівень загального холестерину в крові, а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ), підвищувати концентрацію «корисного» холестерину – ЛПВЩ.
Дане лікувальна властивість дозволяє використовувати горіх в цілях профілактики утворення атеросклеротичних бляшок на стінках судин і появи таких захворювань, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, ішемічний інсульт, хронічна ішемія головного мозку.
Кокоси обов'язково слід включати в систему харчування осіб, які страждають серцево-судинними розладами або мають підвищену схильність до них.
3. Знижують рівень глюкози в крові
Кокос поєднує в собі багато жирів і харчових волокон, але практично не містить вуглеводів. Подібний склад дозволяє горіху знижувати рівень глюкози в крові.
Фахівці з Індії стверджують , що аргінін (амінокислота в м'якоті рослини) підвищує функціональну активність бета-клітин підшлункової залози. В результаті зростає вироблення інсуліну, який і зменшує концентрацію цукру в плазмі крові.
Вживання кокосових горіхів також призводить до зниження інсулінорезистентності. В результаті клітини периферичних тканин (м'язової і жирової) починають більш ефективно поглинати глюкозу з кров'яного русла.
Достаток клітковини також уповільнює всмоктування будь-яких вуглеводів з їжі і, як наслідок, запобігає появі стрибків цукру в крові.
Кокоси рекомендовані особам, які страждають на цукровий діабет I або II типу, а також мають схильність до нього. Вони є ефективним засобом профілактики і контролю перебігу патологій глікемічного фону. Найбільшою ефективністю володіє кокосове масло.
4. Надають антиоксидантну дію
Кокоси багаті антиоксидантами, переважно – фенолами. Найбільш цінними фенолами є: галова, кавова, саліцилова і кумарова кислоти.
Антиоксидантні нейтралізують вільні радикали, які здатні привести до загибелі або злоякісного переродження будь-яких клітин організму, прискорити процеси старіння (поява зморшок на обличчі, зменшення товщини або випадання волосся) і підвищити ймовірність розвитку хронічних захворювань з боку серцево-судинної, ендокринної або травної систем.
Окремі дослідження навіть підкреслюють здатність антиоксидантів перешкоджати утворенню атеросклеротичних бляшок на стінках артерій.
Антиоксиданти, наявні в ефірному маслі кокоса, зменшують шкідливий вплив хіміотерапевтичних засобів, що призначаються при онкології.
5. Допомагають схуднути
Праці американських експертів демонструють , що жири, білки і харчові волокна, наявні в складі кокосів, після потрапляння в шлунок здатні викликати відчуття ситості.
Ефект реалізується за допомогою рефлекторних і нейрогуморальних механізмів і заснований на пригніченні центрів голоду в головному мозку.
Дослідження показують ( 1 , 2 ), що вживання кокосового масла (близько 30 мл) протягом 1-3 місяців призводить до зменшення обсягу талії на 3 см у чоловіків і на 1,4 см – у жінок (без зміни рівня рухової активності і системи харчування).
За рахунок нормалізації обміну речовин і активації процесів ліполізу, кокоси не просто зменшують вагу тіла, але і надають косметичний ефект. Вони блокують обвисання шкіри і утворення зморшок, характерних для швидкого зниження маси тіла. Саме тому кокосове масло широко поширене в косметологічній практиці.
6. Покращують здоров'я травної системи
Кокоси-це неймовірно багатий джерело клітковини .
Саме клітковина, за інформацією американських вчених, грає головну роль у підтримці функціональної та анатомічної цілісності всіх відділів шлунково-кишкового тракту.
Харчові волокна нормалізують роботу гладкої мускулатури стінки кишечника, забезпечуючи своєчасне засвоєння поживних речовин і швидку евакуацію калових мас. А велика кількість жирів дозволяє краще засвоюватися жиророзчинних вітамінів (E, k, d, a).
Також клітковина є їжею для дружніх бактерій, що призводить до збільшення їх чисельності. На такому тлі пригнічується зростання і розмноження патогенних представників мікрофлори.
Окремо слід зазначити, що в ході ферментації харчових волокон виділяються особливі коротколанцюгові жирні кислоти (наприклад, бутират). Вони покращують обмінні процеси в слизовій оболонці товстого кишечника, знижують ризик появи раку ободової і прямої кишки.
7. Зміцнюють імунітет
Велика кількість антиоксидантів, протизапальних речовин, а також деякі мінерали (Марганець) дозволяють використовувати кокоси в якості потужного стимулятора імунної системи .
Рослина підтримує вироблення імунних клітин і забезпечує профілактику збоїв, що лежать в основі розвитку аутоімунних захворювань.
Окремі наукові праці підкреслюють ефективність кокоса в плані посилення місцевого імунітету (на рівні товстого кишечника) , а також пряму антибактеріальну активність (щодо золотистого стафілокока).
Можлива шкода
Хоча кокоси вважаються безпечним продуктом, вони мають протипоказання і, в поодиноких випадках, можуть завдати шкоди людині.
Можлива поява наступних побічних ефектів:
- Ожиріння. незважаючи на велику кількість корисних жирів, при нераціональному вживанні кокос може привести до збільшення ваги. Калорійність кокосів - від 300 до 350 калорій на 100 грам.
- Алергічні реакції. ізольована алергія на кокоси – надзвичайно рідкісне явище. Зазвичай реєструються перехресні випадки алергопатологій (при сенсибілізації організму до кокосів та інших горіхів одночасно). Прояви, як правило, системні і гострі – за типом анафілаксій.
Кокоси дозволено вживати жінкам під час вагітності. Негативного впливу на стан плода і дитини в перші роки життя не відзначено.
Поради щодо прийому
Кокоси можна вживати в декількох формах.
Найбільш поширений варіант – це кокосова м'якоть і стружка. Вони широко застосовуються для приготування десертів, салатів і супів, страв з риби. Свіжа м'якоть і сік підходять для створення соусів.
Також кокос можна вживати у вигляді сушених (в'ялених) цукатів. Подібний варіант дозволяє швидко вгамувати відчуття голоду.
Рекомендована добова норма – до 250-300 грамів.
Кокоси (в будь-якому вигляді) переважно їсти вранці і в денні години. Вони служать ідеальним варіантом для сніданку або перекусу. Вживання продукту у вечірній і нічний час загрожує розвитком проблем з відходом до сну через перевантаження травної системи.
Також можна застосовувати кокосове масло і молоко, які отримали широке визнання в кулінарній справі, фармацевтичної та косметичної промисловості. Вони входять до складу сироваток, що уповільнюють старіння, а також служать основою для виготовлення свічок, кремів і мазей для обличчя і тіла.
Висновок
- Таким чином, кокоси – це цінні горіхи, багаті вітамінами, мінералами та антиоксидантними речовинами.
- Вони сприятливо відбиваються на стані здоров'я серця і судин, ендокринної системи; допомагають налагодити роботу шлунково-кишкового тракту, зміцнити імунітет і скинути зайві кілограми.
- Головне – дотримуватися рекомендацій щодо вживання та враховувати можливі ризики для здоров'я.