Користь і шкода бразильського горіха-7 доведених фактів

Бразильський горіх (також відомий як Американський або Південноамериканський горіх)-їстівні плоди однойменного дерева, корінного в тропічних амазонських лісах.

Він насичений вітамінами, мінералами і, що найважливіше, антиоксидантами. Є одним з найбагатших джерел селену на планеті.

Бразильські горіхи можуть принести користь людині за допомогою декількох механізмів, включаючи нормалізацію роботи щитовидної залози, зменшення запалення, а також поліпшення роботи серця, мозку та імунної системи.

Чим він корисний-7 фактів

Нижче розглянуті 7 основних корисних властивостей бразильського горіха (з опорою на доказову базу).

1. Володіє багатим складом

Бразильський горіх має високу калорійність (близько 659 калорій на 100 грам) і містить наступні поживні речовини:

найменування компонента відсоток рекомендованої добової потреби( на 100 грам)
білки 20 %
жири 120 %
харчові волокна 38 %
вітамін В1 41 %
вітамін В4 6 %
вітамін B9 6 %
Вітамін Е 38 %
калій 26 %
кальцій 16 %
магній 94 %
фосфор 91 %
залізо 14 %
Марганець 61 %
мідь 174 %
селен 3486 %
цинк 34 %

Практично всі жири в складі горіха є поліненасиченими (24%) або мононенасиченими (41%). Їх вживання пов'язане зі зниженням частоти народження серцево-судинних і ендокринних захворювань.

бразильський горіх – це неймовірно цінне джерело селену, а також ряду інших вітамінів і мінералів, необхідних для підтримки життєдіяльності організму людини.

2. Має антиоксидантну дію

Бразильський горіх багатий антиоксидантами, головним з яких є селен. Всього 1 горіх забезпечує майже 2 добові норми даного мінералу.

Антиоксиданти нівелюють вплив вільних радикалів на всіх клітини організму, в результаті значно знижується ризик розвитку злоякісних пухлин і сповільнюється загальне старіння організму.

За інформацією польських вчених, адекватний рівень селену в раціоні також підтримує роботу імунної системи і забезпечує правильний ріст організму дитини в юні роки.

Британські експерти стверджують , що селен в складі горіха не тільки знижує ризик розвитку раку, але і підвищує ймовірність успішного результату при наявності даного захворювання.

Фахівці також підкреслюють ефективність бразильського горіха при інфекційних захворюваннях, безплідді у чоловіків і жінок, вадах серця і порушеннях емоційного фону .

включення бразильського горіха в раціон – простий спосіб підвищити антиоксидантний статус організму, знизити ризик розвитку раку і ряду інших патологій.

3. Покращує здоров'я щитовидної залози

Селен, що міститься в складі горіха, необхідний для адекватного вироблення гормонів щитовидної залози (Т3 і Т4). Мінерал також бере участь в секреції білків, що захищають тканини органу від впливу вільних радикалів та інших пошкоджуючих агентів.

Вчені з Польщі та Португалії встановлено , що низький рівень селену в меню значно підвищує ризик становлення раку щитовидної залози, а також аутоімунних розладів (хвороби Грейвса, тиреоїдиту Хашимото).

Фахівці з Греції відзначають , що селен також покращує перебіг аутоімунних розладів. Наприклад, він нормалізує імунітет і покращує настрій у осіб, які страждають аутоімунним тиреоїдитом.

достатній рівень селену в раціоні – запорука підтримки функціональної активності щитовидної залози і профілактики будь-яких захворювань цього органу.

4. Бореться з хронічним запаленням

Бразильський горіх містить масу антиоксидантних та протизапальних речовин. Найбільш важливими з них є: галова і елагова кислоти, селен і вітамін E.

Селен, згідно з інформацією експертів з Австралії і Бразилії , підвищує вироблення ферменту – глутатіонпероксидази, який підсилює синтез власних антиоксидантів в організмі і знижує обсяг вільних радикалів.

При вживанні всього 20-50 грамів бразильських горіхів на добу зафіксовано зниження концентрації в крові ключових маркерів хронічного запалення (з-реактивний білок, фактор некрозу пухлини-альфа, інтерлейкін-6).

Пригнічення хронічного запалення дозволяє захистити організм не тільки від злоякісних пухлин, але і від безлічі захворювань з боку серцево-судинної, ендокринної, травної та центральної нервової систем.

Вчені стверджують , що регулярне вживання бразильських горіхів дозволяє значно знизити активність хронічного запалення. Однак ефект носить короткочасний характер. При припиненні вживання продукту всі показники повертаються до вихідних позначок.

даний тип горіхів пригнічує хронічне запалення, що дозволяє знизити ризик розвитку раку і ряду хронічних захворювань.

5. Покращує здоров'я серця і судин

Бразильський горіх – це джерело поліненасичених жирів, харчових волокон, антиоксидантів і мінералів (магній і марганець), які необхідні для злагодженої роботи всіх відділів серцево-судинної системи.

Бразильські горіхи достовірно знижують рівень загального холестерину в крові (а також його атерогенних фракцій – ЛПНЩ і ТАГ). Відзначається зростання "корисного" холестеролу-ЛПВЩ. При цьому, згідно науковими даними, всього 1 порції горіхів (від 5 до 20 грамів) достатньо для зміни біохімічних показників.

Рослина не тільки покращує показники ліпідного профілю, і підвищує стійкість ендотелію артеріальних судин до впровадження і відкладення кристалів холестерину.

При частому вживанні горіха не спостерігається формування атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і значно знижується ризик розвитку серцево-судинних захворювань, поява яких асоційована з атеросклерозом (ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, інсульт, хронічна ішемія головного мозку).

Додатковий внесок вносять магній, марганець і калій. Мінерали викликають розслаблення гладкої мускулатури судин і знижують артеріальний тиск, попереджають фіброзну трансформацію судинних стінок. Таким чином, бразильський горіх може також використовуватися для терапії та профілактики гіпертонії.

включення бразильського горіха в раціон дозволяє істотно знизити ризик розвитку найпоширеніших захворювань серця і судин.

6. Підтримує здоров'я головного мозку

Бразильський горіх покращує функціональну активність і анатомічну цілісність тканин головного мозку.

В основі лікувальної властивості лежить високий рівень селену і елагової кислоти в складі.

Дослідження бразильських вчених демонструють здатність елагової кислоти блокувати дію вільних радикалів, пригнічувати хронічне запалення в тканинах головного мозку; покращувати емоційний фон і боротися з проявами депресивних розладів .

Згідно з даними експертів з Австралії, систематичне споживання горіха асоційоване з низькою частотою народження нейродегенеративних розладів (хвороби Піка, Альцгеймера і Паркінсона).

Особлива роль відводиться селену. Він не тільки знижує захворюваність, але і попереджає розвиток будь-яких депресивних розладів. У популяціях, де селен вживається у великих обсягах, рідше реєструються випадки суїциду.

додавання американського горіха в меню – простий спосіб поліпшити здоров'я головного мозку і підняти настрій.

7. Знижує рівень цукру в крові

Встановлено, що вживання американського горіха протягом 8 тижнів призводить до зниження рівня глюкози в плазмі крові натще, а також зменшує амплітуду її коливань після їжі.

Бразильський горіх підвищує чутливість рецепторів периферичних тканин (жирової і м'язової) до інсуліну, що забезпечує швидку і ефективну утилізацію цукру з крові.

Таким чином, продукт бореться з головним патогенетичним механізмом становлення цукрового діабету II типу – інсулінорезистентністю.

Горіх рекомендується включати в систему харчування осіб, які страждають на цукровий діабет II типу (для зниження дози прийнятих медикаментів), а також схильних до розвитку даного захворювання (з профілактичною метою).

бразильський горіх знижує рівень цукру в крові і забезпечує додатковий контроль перебігу цукрового діабету II типу.

Безпека та шкода

Бразильські горіхи не позбавлені протипоказань і, в поодиноких випадках, можуть завдати істотної шкоди здоров'ю (особливо при вживанні у великих обсягах).

Найбільш поширеними побічними ефектами є:

  1. Диспепсичні розлади. горіх багатий білками і клітковиною, які, при надмірному вживанні, можуть порушити адекватну роботу мускулатури кишечника і активувати процеси гниття і бродіння. В результаті спостерігаються: здуття і спастичні болі в нижніх відділах живота, діарея, нудота, рідше – блювота.
  2. Алергічні реакції. підвищена чутливість до бразильського горіха відзначається у 30% людей, які страждають алергією на арахіс . Алергопатології, як правило, носять системний і вкрай важкий характер (анафілактичний шок, ангіоневротичний набряк і т.п.).

Отруєння селеном заслуговує на особливу увагу. Воно може мати місце при вживанні за 1 раз близько 250 грамів бразильських горіхів. Головними проявами селенової інтоксикації є:

  • Втома, дратівливість і апатія;
  • Плямисто-папульозні висипання на шкірі та слизових оболонках;
  • Порушення роботи серця( будь-які аритмії);
  • Пригнічення центральної нервової системи;
  • М'язові та суглобові болі.

У важких випадках (більше 500 грамів горіхів за 1 раз) на перший план виступають симптоми гострої серцевої або ниркової недостатності, респіраторного дистрес-синдрому.

слід з особливою обережністю підходити до включення південно-американського горіха в раціон, ретельно нормувати його вживання.

Правила вживання

Бразильський горіх можна вживати як в чистому вигляді, так і додавати в різні страви.

Рекомендована добова норма – 20-45 грамів. Кратність-від 2 до 4 разів на тиждень.

Краще їсти горіх в ранкові (з іншими стравами) або Денні (в якості перекусу) години. Від прийому ввечері і особливо перед сном краще відмовитися, щоб попередити розвиток проблем із засипанням.

Плоди американського горіха можна також обсмажувати або висушувати в духовій шафі. Подібна кулінарна обробка покращує органолептичні властивості, але призводить до втрати значної частини біологічно активних речовин.

Горіх найкраще поєднується з хлібобулочними виробами, овочевими салатами, яловичиною і свининою, м'ясом птиці.

Широко поширене застосування рослини в косметології. Масла на основі бразильського горіха мають ранозагоювальну і омолоджуючу дію.

бразильський горіх – універсальний продукт, який отримав визнання не тільки в медицині та кулінарії, але і в косметології.

Висновок

  1. Таким чином, бразильський горіх відрізняється рекордним вмістом селену в складі (35 добових норм в 100 грамах).
  2. Він знижує ризик появи злоякісних новоутворень, а також захворювань з боку серцево-судинної, ендокринної, травної та центральної нервової систем.
  3. Щоб уникнути появи побічних ефектів, слід ретельно нормувати споживання.