Користь і шкода бразильського горіха-7 доведених фактів
Бразильський горіх (також відомий як Американський або Південноамериканський горіх)-їстівні плоди однойменного дерева, корінного в тропічних амазонських лісах.
Він насичений вітамінами, мінералами і, що найважливіше, антиоксидантами. Є одним з найбагатших джерел селену на планеті.
Бразильські горіхи можуть принести користь людині за допомогою декількох механізмів, включаючи нормалізацію роботи щитовидної залози, зменшення запалення, а також поліпшення роботи серця, мозку та імунної системи.
Чим він корисний-7 фактів
Нижче розглянуті 7 основних корисних властивостей бразильського горіха (з опорою на доказову базу).
1. Володіє багатим складом
Бразильський горіх має високу калорійність (близько 659 калорій на 100 грам) і містить наступні поживні речовини:
найменування компонента | відсоток рекомендованої добової потреби( на 100 грам) |
білки | 20 % |
жири | 120 % |
харчові волокна | 38 % |
вітамін В1 | 41 % |
вітамін В4 | 6 % |
вітамін B9 | 6 % |
Вітамін Е | 38 % |
калій | 26 % |
кальцій | 16 % |
магній | 94 % |
фосфор | 91 % |
залізо | 14 % |
Марганець | 61 % |
мідь | 174 % |
селен | 3486 % |
цинк | 34 % |
Практично всі жири в складі горіха є поліненасиченими (24%) або мононенасиченими (41%). Їх вживання пов'язане зі зниженням частоти народження серцево-судинних і ендокринних захворювань.
2. Має антиоксидантну дію
Бразильський горіх багатий антиоксидантами, головним з яких є селен. Всього 1 горіх забезпечує майже 2 добові норми даного мінералу.
Антиоксиданти нівелюють вплив вільних радикалів на всіх клітини організму, в результаті значно знижується ризик розвитку злоякісних пухлин і сповільнюється загальне старіння організму.
За інформацією польських вчених, адекватний рівень селену в раціоні також підтримує роботу імунної системи і забезпечує правильний ріст організму дитини в юні роки.
Британські експерти стверджують , що селен в складі горіха не тільки знижує ризик розвитку раку, але і підвищує ймовірність успішного результату при наявності даного захворювання.
Фахівці також підкреслюють ефективність бразильського горіха при інфекційних захворюваннях, безплідді у чоловіків і жінок, вадах серця і порушеннях емоційного фону .
3. Покращує здоров'я щитовидної залози
Селен, що міститься в складі горіха, необхідний для адекватного вироблення гормонів щитовидної залози (Т3 і Т4). Мінерал також бере участь в секреції білків, що захищають тканини органу від впливу вільних радикалів та інших пошкоджуючих агентів.
Вчені з Польщі та Португалії встановлено , що низький рівень селену в меню значно підвищує ризик становлення раку щитовидної залози, а також аутоімунних розладів (хвороби Грейвса, тиреоїдиту Хашимото).
Фахівці з Греції відзначають , що селен також покращує перебіг аутоімунних розладів. Наприклад, він нормалізує імунітет і покращує настрій у осіб, які страждають аутоімунним тиреоїдитом.
4. Бореться з хронічним запаленням
Бразильський горіх містить масу антиоксидантних та протизапальних речовин. Найбільш важливими з них є: галова і елагова кислоти, селен і вітамін E.
Селен, згідно з інформацією експертів з Австралії і Бразилії , підвищує вироблення ферменту – глутатіонпероксидази, який підсилює синтез власних антиоксидантів в організмі і знижує обсяг вільних радикалів.
При вживанні всього 20-50 грамів бразильських горіхів на добу зафіксовано зниження концентрації в крові ключових маркерів хронічного запалення (з-реактивний білок, фактор некрозу пухлини-альфа, інтерлейкін-6).
Пригнічення хронічного запалення дозволяє захистити організм не тільки від злоякісних пухлин, але і від безлічі захворювань з боку серцево-судинної, ендокринної, травної та центральної нервової систем.
Вчені стверджують , що регулярне вживання бразильських горіхів дозволяє значно знизити активність хронічного запалення. Однак ефект носить короткочасний характер. При припиненні вживання продукту всі показники повертаються до вихідних позначок.
5. Покращує здоров'я серця і судин
Бразильський горіх – це джерело поліненасичених жирів, харчових волокон, антиоксидантів і мінералів (магній і марганець), які необхідні для злагодженої роботи всіх відділів серцево-судинної системи.
Бразильські горіхи достовірно знижують рівень загального холестерину в крові (а також його атерогенних фракцій – ЛПНЩ і ТАГ). Відзначається зростання "корисного" холестеролу-ЛПВЩ. При цьому, згідно науковими даними, всього 1 порції горіхів (від 5 до 20 грамів) достатньо для зміни біохімічних показників.
Рослина не тільки покращує показники ліпідного профілю, і підвищує стійкість ендотелію артеріальних судин до впровадження і відкладення кристалів холестерину.
При частому вживанні горіха не спостерігається формування атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і значно знижується ризик розвитку серцево-судинних захворювань, поява яких асоційована з атеросклерозом (ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, інсульт, хронічна ішемія головного мозку).
Додатковий внесок вносять магній, марганець і калій. Мінерали викликають розслаблення гладкої мускулатури судин і знижують артеріальний тиск, попереджають фіброзну трансформацію судинних стінок. Таким чином, бразильський горіх може також використовуватися для терапії та профілактики гіпертонії.
6. Підтримує здоров'я головного мозку
Бразильський горіх покращує функціональну активність і анатомічну цілісність тканин головного мозку.
В основі лікувальної властивості лежить високий рівень селену і елагової кислоти в складі.
Дослідження бразильських вчених демонструють здатність елагової кислоти блокувати дію вільних радикалів, пригнічувати хронічне запалення в тканинах головного мозку; покращувати емоційний фон і боротися з проявами депресивних розладів .
Згідно з даними експертів з Австралії, систематичне споживання горіха асоційоване з низькою частотою народження нейродегенеративних розладів (хвороби Піка, Альцгеймера і Паркінсона).
Особлива роль відводиться селену. Він не тільки знижує захворюваність, але і попереджає розвиток будь-яких депресивних розладів. У популяціях, де селен вживається у великих обсягах, рідше реєструються випадки суїциду.
7. Знижує рівень цукру в крові
Встановлено, що вживання американського горіха протягом 8 тижнів призводить до зниження рівня глюкози в плазмі крові натще, а також зменшує амплітуду її коливань після їжі.
Бразильський горіх підвищує чутливість рецепторів периферичних тканин (жирової і м'язової) до інсуліну, що забезпечує швидку і ефективну утилізацію цукру з крові.
Таким чином, продукт бореться з головним патогенетичним механізмом становлення цукрового діабету II типу – інсулінорезистентністю.
Горіх рекомендується включати в систему харчування осіб, які страждають на цукровий діабет II типу (для зниження дози прийнятих медикаментів), а також схильних до розвитку даного захворювання (з профілактичною метою).
Безпека та шкода
Бразильські горіхи не позбавлені протипоказань і, в поодиноких випадках, можуть завдати істотної шкоди здоров'ю (особливо при вживанні у великих обсягах).
Найбільш поширеними побічними ефектами є:
- Диспепсичні розлади. горіх багатий білками і клітковиною, які, при надмірному вживанні, можуть порушити адекватну роботу мускулатури кишечника і активувати процеси гниття і бродіння. В результаті спостерігаються: здуття і спастичні болі в нижніх відділах живота, діарея, нудота, рідше – блювота.
- Алергічні реакції. підвищена чутливість до бразильського горіха відзначається у 30% людей, які страждають алергією на арахіс . Алергопатології, як правило, носять системний і вкрай важкий характер (анафілактичний шок, ангіоневротичний набряк і т.п.).
Отруєння селеном заслуговує на особливу увагу. Воно може мати місце при вживанні за 1 раз близько 250 грамів бразильських горіхів. Головними проявами селенової інтоксикації є:
- Втома, дратівливість і апатія;
- Плямисто-папульозні висипання на шкірі та слизових оболонках;
- Порушення роботи серця( будь-які аритмії);
- Пригнічення центральної нервової системи;
- М'язові та суглобові болі.
У важких випадках (більше 500 грамів горіхів за 1 раз) на перший план виступають симптоми гострої серцевої або ниркової недостатності, респіраторного дистрес-синдрому.
Правила вживання
Бразильський горіх можна вживати як в чистому вигляді, так і додавати в різні страви.
Рекомендована добова норма – 20-45 грамів. Кратність-від 2 до 4 разів на тиждень.
Краще їсти горіх в ранкові (з іншими стравами) або Денні (в якості перекусу) години. Від прийому ввечері і особливо перед сном краще відмовитися, щоб попередити розвиток проблем із засипанням.
Плоди американського горіха можна також обсмажувати або висушувати в духовій шафі. Подібна кулінарна обробка покращує органолептичні властивості, але призводить до втрати значної частини біологічно активних речовин.
Горіх найкраще поєднується з хлібобулочними виробами, овочевими салатами, яловичиною і свининою, м'ясом птиці.
Широко поширене застосування рослини в косметології. Масла на основі бразильського горіха мають ранозагоювальну і омолоджуючу дію.
Висновок
- Таким чином, бразильський горіх відрізняється рекордним вмістом селену в складі (35 добових норм в 100 грамах).
- Він знижує ризик появи злоякісних новоутворень, а також захворювань з боку серцево-судинної, ендокринної, травної та центральної нервової систем.
- Щоб уникнути появи побічних ефектів, слід ретельно нормувати споживання.