10 фактів про користь і шкоду волоського горіха для здоров'я

Волоські горіхи – одні з найбільш поживних продуктів на планеті, які здавна застосовувалися в народній медицині.

Вони містять корисні жири, клітковину , вітаміни та мінерали, а також інші цінні речовини.

Сучасна наука підтвердила багато лікувальні властивості волоських горіхів. Вони позитивно впливають на роботу головного мозку, попереджають розвиток раку, допомагають скинути вагу і уповільнюють загальне старіння організму.

Чим вони корисні - 10 фактів

Розглянемо 10 головних тез про користь волоських горіхів для нашого здоров'я, які мають наукове обгрунтування.

1. Володіють неймовірно багатим складом

Волоські горіхи-це дуже поживна і калорійна їжа (близько 654 калорій на 100 грам), яка містить наступні поживні речовини:

найменування компонента приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам)
білки 21 %
жири 109 %
харчові волокна 31 %
омега-3 жирні кислоти 192 %
вітамін В1 26 %
вітамін В2 7 %
вітамін В4 8 %
вітамін В5 16 %
вітамін В6 40 %
вітамін B9 19 %
Вітамін Е 17 %
вітамін H 38 %
вітамін PP 24 %
калій 19 %
кальцій 9 %
магній 30 %
фосфор 42 %
залізо 11 %
кобальт 73 %
Марганець 95 %
селен 9 %
фтор 17 %
цинк 21 %

Волоські горіхи приблизно на 65% складаються з жирів. Однак, за даними вчених з США, незважаючи на колосальну енергетичну цінність, вони не підвищують ризик розвитку ожиріння і, навпаки, сприяють схудненню.

Продукт також багатий поліненасиченими жирами, які вкрай корисні для здоров'я:

  • Омега-3 жирні кислоти;
  • Омега - 6 жирні кислоти;
  • Альфа-лінолева кислота.

Дані речовини запобігають розвитку серцево-судинних і ендокринних розладів.

В горіхах міститься і маса антиоксидантів:

  • Елагова кислота (бореться з раком, захворюваннями серця і судин);
  • Катехін (знижує ризик розвитку ішемічної хвороби серця);
  • Мелатонін (покращує функцію ендотелію судин);
  • Фітинова кислота (запобігає появі будь-яких хронічних захворювань).
волоські горіхи – це джерело життєво необхідних вітамінів, мінералів, жирних кислот і антиоксидантів, які важливі для підтримки здоров'я всього організму.

2. Зниження ризику розвитку захворювань серця і судин

Підвищення рівня холестерину в крові і, як наслідок, атеросклеротичне ураження артеріального русла – глобальна проблема сучасної охорони здоров'я.

Саме атеросклеротичні бляшки призводять до появи таких патологій, як ішемічна хвороба серця і інфаркт міокарда, інсульти, хронічна ішемія мозку, кульгавість і ін.

Американські фахівці стверджують , що включення в раціон горіхів допоможе запобігти розвитку описаних вище відхилень.

Волоські горіхи впливають на серцево-судинну систему наступним чином:

  1. Знижують загальний холестерин та його атерогенні фракції (ЛПНЩ). в результаті не створюється передумов для відкладення надлишкового холестерину в стінках артерій.
  2. Нормалізують функції ендотелію судин. горіхи зміцнюють внутрішню стінку артерій, роблячи її недоступною для введення та відкладення кристалів холестерину.
  3. Пригнічують хронічне запалення. таке запалення, за рахунок дискоординації обмінних процесів, підвищує ризик розвитку будь – яких хронічних захворювань (особливо-з боку серця і судин).

Горіхи рекомендовані (в помірній кількості) літнім людям, які страждають серцево-судинними патологіями або мають підвищену схильність до них (обтяжена спадковість, захворювання печінки).

включення волоських горіхів в раціон дозволяє знизити ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань, особливо асоційованих з атеросклерозом.

3. Борються з раком

Волоські горіхи містять масу антиоксидантів. Серед них фітостероли, токоферол, омега-3 жирні кислоти, елагова кислота, поліфеноли.

Доведено( 1 , 2 , 3 , 4 ), що ці речовини пригнічують хронічне запалення і блокують вплив вільних радикалів на клітини. В результаті значно знижується ймовірність злоякісної трансформації клітин і розвитку онкологічних захворювань.

Горіх також має руйнівну дію на вже наявні пухлини, блокуючи ріст ракових клітин.

Крім цього, доведено ( 1 , 2 , 3 , 4 ) пряма ефективність перерахованих антиоксидантів щодо раку наступних органів:

  • Простати у чоловіків;
  • Молочних залоз у жінок;
  • Товстого кишечника;
  • Прямої кишки;
  • Кісток і суглобів.

Як приклад можна навести експерименти американських фахівців на гризунах. Вони встановили, що волоські горіхи пригнічують швидкість ділення клітин раку молочних залоз на 80%, а ризик появи даної патології – на 60%.

регулярне включення горіхів в меню знижує частоту народження онкологічних захворювань.

4. Покращують здоров'я мозку

Волоські горіхи комплексно впливають на функціональну активність клітин центральної нервової системи.

Іспанські дослідники виявлено , що продукт може поліпшити загальний стан осіб, які страждають депресивними розладами .

За інформацією нідерландських експертів, горіхи уповільнюють вікове зниження когнітивних функцій мозку (пам'ять, увага, мислення), істотно відкладаючи розвиток деменції.

Окремі дослідження навіть відзначають поліпшення когнітивних показників у літніх людей, які почали регулярно вживати свіжі волоські горіхи.

Окремої уваги заслуговують праці фахівців з США. Була виявлена здатність продукту знижувати ризик розвитку нейродегенеративних захворювань (наприклад, хвороби Альцгеймера).

В процесі досліджень також було виявлено покращення пам'яті , швидкість навчання та запам'ятовування навичок у людей з хворобою Альцгеймера, які постійно вживають горіхи.

Передбачається, що описані вище ефекти пов'язані з наявністю в складі горіхів (особливо – свіжих) великих обсягів омега-3 жирних кислот і антиоксидантів.

вживання волоських горіхів покращує активність головного мозку і знижує ймовірність становлення нейродегенеративних розладів.

5. Підтримують роботу кишечника

За інформацією німецьких вчених, регулярне вживання волоських горіхів (43 грами на добу протягом 2 місяців) призводить до значного зростання числа корисних мікроорганізмів в просвіті товстого кишечника.

При цьому спостерігається тенденція до зниження кількості патогенних і умовно-патогенних представників мікрофлори.

Адекватний склад мікрофлори пов'язаний з масою переваг: поліпшення всмоктування і перетравлення поживних речовин, профілактика запорів, пригнічення процесів бродіння і гниття, зниження ризику розвитку захворювань шлунка і кишечника (в тому числі – раку), а також запобігання багатьох патологій з боку серцево-судинної та ендокринної систем.

Особлива роль відводиться харчовим волокнам, вони нормалізують роботу гладкої мускулатури стінки кишечника, забезпечуючи своєчасну евакуацію калових мас і профілактику запорів.

горіхи підтримують правильну роботу шлунково-кишкового апарату і знижують ймовірність розвитку багатьох захворювань.

6. Допомагають схуднути

Волоські горіхи багаті жирами і мають високу калорійність, але при цьому не викликають ожиріння (при помірному прийомі), а навпаки ефективні для схуднення.

Американські дослідження демонструють , що поглинається з горіхів енергія на 21% менше очікуваної.

Також горіхи пригнічують апетит. Потрапивши в шлунок, харчові волокна в їх складі швидко збільшуються в обсязі, викликаючи механічне розтягнення стінок органу. В результаті, за допомогою рефлекторних механізмів, знижується активність центрів голоду в головному мозку. Ефект зберігається не менше 4-8 годин.

Горіхи можна вживати з метою підтримки або зниження маси тіла. Особливо вони рекомендовані особам, що страждають ожирінням (I-II ступеня) або мають надлишкову масу тіла, а також жінкам для швидкого відновлення форми після вагітності.

волоські горіхи знижують апетит і відчуття голоду, що дозволяє знизити вагу при їх вживанні.

7. Забезпечують профілактику цукрового діабету II типу

Останні наукові дослідження наочно показують, що вживання волоських горіхів – ефективний спосіб профілактики і поліпшення перебігу цукрового діабету II типу.

Їх дія, імовірно, пов'язано з наступними механізмами:

  1. Корекція ожиріння. встановлено , що, чим вище обсяг жирової клітковини, тим гірше клітини взаємодіють з інсуліном, що уповільнює утилізацію глюкози з крові.
  2. Підвищення чутливості периферичних рецепторів до інсуліну. горіх безпосередньо бореться з головним патогенетичним механізмом розвитку цукрового діабету II типу – інсулінорезистентністю. Активні речовини в складі підвищують чутливість клітин м'язової і жирової тканин до інсуліну, забезпечуючи швидке і ефективне поглинання глюкози з крові.

Іранські вчені виявлено , що вживання всього 1 ст.л. волоських горіхів в день протягом 3 місяців призводить до зменшення рівня цукру в крові і глікованого гемоглобіну (HbA1c) на 8% (даний показник відображає рівень глікемії за останні 60-90 днів).

Рекомендується вживати горіхи на постійній основі всім, хто страждає на цукровий діабет II типу або має підвищену схильність до його розвитку.

горіхи, за рахунок корекції інсулінорезистентності і зниження ваги тіла, можуть знизити рівень цукру в крові і забезпечити профілактику цукрового діабету II типу.

8. Знижують артеріальний тиск

Гіпертонія-найпоширеніше захворювання серцево-судинної системи, частота народження якого неухильно зростає.

Працівники Університету Наварра (Іспанія) встановлено , що волоські горіхи можуть незначно знизити рівень артеріального тиску у здорових людей, а також у осіб, які страждають гіпертонічною хворобою.

Ефект реалізується за рахунок наявності в складі омега-3 жирних кислот, харчових волокон, мінералів (калій, магній, марганець) і антиоксидантів, які відновлюють обмін речовин в судинних стінках.

Волоські горіхи особливо рекомендовані на початкових етапах становлення гіпертонії, коли стінки артерій ще не зазнали фіброзну трансформацію.

вживання горіхів призводить до зниження рівня артеріального тиску. Ефект виражений як у здорових людей, так і у страждаючих підвищеним тиском.

9. Покращують чоловіче Репродуктивне здоров'я

За даними вчених з США, раціон більшості сучасних людей (велика кількість оброблених продуктів, рафінованих зерен і цукру) призводить до пригнічення функціональної активності сперматозоїдів і зниження потенції у чоловіків.

Встановлено, що споживання 75 грам волоських горіхів на добу протягом 3 місяців призводить до відновлення форми, розмірів, життєздатності і рухливості сперматозоїдів. Ефект порівнювався з особами, які не вживали горіхи.

Також волоські горіхи захищають чоловічі репродуктивні органи від впливу окисного стресу та хронічного запалення, стимулюють приплив крові до органів малого таза.

включення волоських горіхів в раціон дозволяє поліпшити потенцію і здоров'я сперматозоїдів.

10. Уповільнюють старіння

З віком спостерігається згасання діяльності всіх систем органів, а також підвищення частоти народження будь-яких захворювань.

Однак здорове і коректно підібране харчування дозволяє істотно знизити ризик розвитку патологій, асоційованих з віком.

Наприклад, волоські горіхи борються з найбільш частими захворюваннями літніх людей: гіпертонічною хворобою, ішемічною хворобою серця, хронічною ішемією головного мозку, цукровим діабетом II типу і раком.

Горіхи дозволяють також попередити розвиток старечої астенії, так як покращують фізичну і розумову працездатність , нормалізують когнітивну сферу .

дієта, багата волоськими горіхами, знижує ризик розвитку вікових захворювань, а також підвищує фізичну і розумову працездатність.

Безпека та шкода

У більшості випадків волоські горіхи добре переносяться і не завдають шкоди організму.

Однак, в поодиноких випадках, вони можуть привести до розвитку наступних ускладнень:

  1. Пригнічення всмоктування поживних речовин. Фітинова кислота, що міститься в горіхах, уповільнює засвоєння заліза і цинку.
  2. Розлади шлунково-кишкового тракту. при вживанні горіхів у великих обсягах клітковина може привести до порушення роботи мускулатури, активації процесів гниття і бродіння. Ці ефекти проявляються у формі підвищеного газоутворення, діареї або спастичних болів у животі.
  3. Подразнення слизових оболонок шлунково-кишкового тракту і стимуляція залоз зовнішньої секреції . При наявності гастриту, дуоденіту, виразкової хвороби, панкреатиту і холециститу в стадії загострення волоські горіхи протипоказані.
  4. Алергічні реакції. волоські горіхи входять в топ-8 найбільш алергенних продуктів. Зазвичай алегопатології носять системний характер (наприклад, анафілактичний шок) і важко піддаються терапії. Місцеві реакції (висип на шкірі і т.п.) зустрічаються рідко.

Окремо слід зазначити, що волоські горіхи можна вживати під час перебігу вагітності і в процесі грудного вигодовування. Жодне дослідження не змогло довести негативного впливу продукту на плід і дитину перших років життя. Також не було виявлено негативного впливу на лактацію.

рекомендується з обережністю включати волоські горіхи в раціон через наявність протипоказань і ризику розвитку побічних ефектів.

Поради щодо прийому

Волоські горіхи слід вживати без шкаралупи, перегородок і перетинок між ядрами. Після очищення вони не підлягають тривалому зберіганню (не більше 14-20 діб).

Важливо відзначити, що якісні волоські горіхи мають коричневе забарвлення (не зелений) і не гірчать.

Оптимальна добова норма для здорової людини – 20-40 грамів на добу (близько 2-5 горіхів), максимальна – не більше 100 грам.

При вагітності, з метою профілактики ускладнень з боку шлунково-кишкового тракту, не слід приймати на добу більше 5-7 штук.

Волоські горіхи дуже калорійні, отже, краще відмовитися від них рано вранці і перед сном. Прийом натщесерце може викликати подразнення слизових оболонок травного апарату, а у вечірній час – спровокувати перевантаження шлунково-кишкового тракту і розвиток проблем з відходом до сну. Оптимальний час для вживання – обід і полуденок.

Горіхи не рекомендується піддавати будь термічній обробці (жарка, відварювання і т.п.). Вона призводить до практично повної втрати біологічно активних речовин. Єдиний виняток-підсушування в духовці протягом 3-5 хвилин (при температурі 180 градусів).

Молоді, зелені, а також пророщені волоські горіхи вживати не слід, так як їх вплив на людину не вивчалося.

дотримання простих рекомендацій дозволить розкрити весь лікувальний потенціал горіхів.

Цілющі рецепти

Найздоровіший спосіб вживання горіхів – в чистому вигляді (як доповнення до обіду або полуденку). Також їх можна додавати в невеликих кількостях в каші, овочеві салати, десерти і випічку.

Але в народній медицині широко поширені лікарські засоби на їх основі. Розглянемо рецепти найпопулярніших з них:

  1. Настоянка. знадобиться близько 1 кг волоських горіхів. У них потрібно видалити внутрішні перегородки, обдати їх окропом і відразу ж помістити в друшляк. Покласти їх в скляну ємність, залити 1 л горілки, щільно закрити кришкою. Наполягати близько 2-3 діб в темному прохолодному місці, процідити. Застосовувати по 2-3 ст.л. 2 рази на день (не більше 1-2 місяців).
  2. Суміш з медом. 200 грамів горіхів очистити, ретельно видалити шкаралупу і стулки, просушити (в духовці або на сковороді), додати 3 ст.л. подрібненого імбиру. Розкласти горіхи по скляних банках, залити медом (близько 400-500 мл). Отримане "варення" є смачним десертом або доповненням до чаю.
  3. Відвар. Потрібно: 20 грамів подрібнених ядер горіха і 200-220 мл окропу. Рецепт приготування: залити ядра окропом і варити на слабкому вогні близько 15 хвилин, процідити. Приймати по 200 мл 2-3 рази на добу. Засіб ефективний при гіпертонічній хворобі і респіраторних інфекційних захворюваннях.
  4. Настій на листках і шкірці. ретельно подрібнити Висушені листя і шкірку (м'яку оболонку) волоського горіха (переважно – в кавомолці або блендері). Залити 500 мл окропу, дати настоятися близько 2-3 годин. Процідивши. Вживати по 30-40 мл 2-3 рази на добу. Зазвичай застосовується для зниження рівня холестерину в крові і тиску, усунення запорів.
на основі волоського горіха існує багато рецептів, які широко застосовуються в народній медицині.

Висновок

  1. Таким чином, волоські горіхи насичені вітамінами, мінералами, клітковиною, цінними жирами та антиоксидантами.
  2. При систематичному вживанні вони покращують роботу серцево-судинної, травної, центральної нервової та ендокринної систем, попереджають появу злоякісних новоутворень.
  3. Також вони покращують потенцію і функціональну активність сперматозоїдів у чоловіків, надають істотну допомогу в схудненні і, що найважливіше, уповільнюють старіння.
  4. Перед прийомом рекомендується уважно вивчити можливі побічні ефекти і протипоказання.