10 фактів про користь і шкоду волоського горіха для здоров'я
Волоські горіхи – одні з найбільш поживних продуктів на планеті, які здавна застосовувалися в народній медицині.
Вони містять корисні жири, клітковину , вітаміни та мінерали, а також інші цінні речовини.
Сучасна наука підтвердила багато лікувальні властивості волоських горіхів. Вони позитивно впливають на роботу головного мозку, попереджають розвиток раку, допомагають скинути вагу і уповільнюють загальне старіння організму.
Чим вони корисні - 10 фактів
Розглянемо 10 головних тез про користь волоських горіхів для нашого здоров'я, які мають наукове обгрунтування.
1. Володіють неймовірно багатим складом
Волоські горіхи-це дуже поживна і калорійна їжа (близько 654 калорій на 100 грам), яка містить наступні поживні речовини:
найменування компонента | приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам) |
білки | 21 % |
жири | 109 % |
харчові волокна | 31 % |
омега-3 жирні кислоти | 192 % |
вітамін В1 | 26 % |
вітамін В2 | 7 % |
вітамін В4 | 8 % |
вітамін В5 | 16 % |
вітамін В6 | 40 % |
вітамін B9 | 19 % |
Вітамін Е | 17 % |
вітамін H | 38 % |
вітамін PP | 24 % |
калій | 19 % |
кальцій | 9 % |
магній | 30 % |
фосфор | 42 % |
залізо | 11 % |
кобальт | 73 % |
Марганець | 95 % |
селен | 9 % |
фтор | 17 % |
цинк | 21 % |
Волоські горіхи приблизно на 65% складаються з жирів. Однак, за даними вчених з США, незважаючи на колосальну енергетичну цінність, вони не підвищують ризик розвитку ожиріння і, навпаки, сприяють схудненню.
Продукт також багатий поліненасиченими жирами, які вкрай корисні для здоров'я:
- Омега-3 жирні кислоти;
- Омега - 6 жирні кислоти;
- Альфа-лінолева кислота.
Дані речовини запобігають розвитку серцево-судинних і ендокринних розладів.
В горіхах міститься і маса антиоксидантів:
- Елагова кислота (бореться з раком, захворюваннями серця і судин);
- Катехін (знижує ризик розвитку ішемічної хвороби серця);
- Мелатонін (покращує функцію ендотелію судин);
- Фітинова кислота (запобігає появі будь-яких хронічних захворювань).
2. Зниження ризику розвитку захворювань серця і судин
Підвищення рівня холестерину в крові і, як наслідок, атеросклеротичне ураження артеріального русла – глобальна проблема сучасної охорони здоров'я.
Саме атеросклеротичні бляшки призводять до появи таких патологій, як ішемічна хвороба серця і інфаркт міокарда, інсульти, хронічна ішемія мозку, кульгавість і ін.
Американські фахівці стверджують , що включення в раціон горіхів допоможе запобігти розвитку описаних вище відхилень.
Волоські горіхи впливають на серцево-судинну систему наступним чином:
- Знижують загальний холестерин та його атерогенні фракції (ЛПНЩ). в результаті не створюється передумов для відкладення надлишкового холестерину в стінках артерій.
- Нормалізують функції ендотелію судин. горіхи зміцнюють внутрішню стінку артерій, роблячи її недоступною для введення та відкладення кристалів холестерину.
- Пригнічують хронічне запалення. таке запалення, за рахунок дискоординації обмінних процесів, підвищує ризик розвитку будь – яких хронічних захворювань (особливо-з боку серця і судин).
Горіхи рекомендовані (в помірній кількості) літнім людям, які страждають серцево-судинними патологіями або мають підвищену схильність до них (обтяжена спадковість, захворювання печінки).
3. Борються з раком
Волоські горіхи містять масу антиоксидантів. Серед них фітостероли, токоферол, омега-3 жирні кислоти, елагова кислота, поліфеноли.
Доведено( 1 , 2 , 3 , 4 ), що ці речовини пригнічують хронічне запалення і блокують вплив вільних радикалів на клітини. В результаті значно знижується ймовірність злоякісної трансформації клітин і розвитку онкологічних захворювань.
Горіх також має руйнівну дію на вже наявні пухлини, блокуючи ріст ракових клітин.
Крім цього, доведено ( 1 , 2 , 3 , 4 ) пряма ефективність перерахованих антиоксидантів щодо раку наступних органів:
- Простати у чоловіків;
- Молочних залоз у жінок;
- Товстого кишечника;
- Прямої кишки;
- Кісток і суглобів.
Як приклад можна навести експерименти американських фахівців на гризунах. Вони встановили, що волоські горіхи пригнічують швидкість ділення клітин раку молочних залоз на 80%, а ризик появи даної патології – на 60%.
4. Покращують здоров'я мозку
Волоські горіхи комплексно впливають на функціональну активність клітин центральної нервової системи.
Іспанські дослідники виявлено , що продукт може поліпшити загальний стан осіб, які страждають депресивними розладами .
За інформацією нідерландських експертів, горіхи уповільнюють вікове зниження когнітивних функцій мозку (пам'ять, увага, мислення), істотно відкладаючи розвиток деменції.
Окремі дослідження навіть відзначають поліпшення когнітивних показників у літніх людей, які почали регулярно вживати свіжі волоські горіхи.
Окремої уваги заслуговують праці фахівців з США. Була виявлена здатність продукту знижувати ризик розвитку нейродегенеративних захворювань (наприклад, хвороби Альцгеймера).
В процесі досліджень також було виявлено покращення пам'яті , швидкість навчання та запам'ятовування навичок у людей з хворобою Альцгеймера, які постійно вживають горіхи.
Передбачається, що описані вище ефекти пов'язані з наявністю в складі горіхів (особливо – свіжих) великих обсягів омега-3 жирних кислот і антиоксидантів.
5. Підтримують роботу кишечника
За інформацією німецьких вчених, регулярне вживання волоських горіхів (43 грами на добу протягом 2 місяців) призводить до значного зростання числа корисних мікроорганізмів в просвіті товстого кишечника.
При цьому спостерігається тенденція до зниження кількості патогенних і умовно-патогенних представників мікрофлори.
Адекватний склад мікрофлори пов'язаний з масою переваг: поліпшення всмоктування і перетравлення поживних речовин, профілактика запорів, пригнічення процесів бродіння і гниття, зниження ризику розвитку захворювань шлунка і кишечника (в тому числі – раку), а також запобігання багатьох патологій з боку серцево-судинної та ендокринної систем.
Особлива роль відводиться харчовим волокнам, вони нормалізують роботу гладкої мускулатури стінки кишечника, забезпечуючи своєчасну евакуацію калових мас і профілактику запорів.
6. Допомагають схуднути
Волоські горіхи багаті жирами і мають високу калорійність, але при цьому не викликають ожиріння (при помірному прийомі), а навпаки ефективні для схуднення.
Американські дослідження демонструють , що поглинається з горіхів енергія на 21% менше очікуваної.
Також горіхи пригнічують апетит. Потрапивши в шлунок, харчові волокна в їх складі швидко збільшуються в обсязі, викликаючи механічне розтягнення стінок органу. В результаті, за допомогою рефлекторних механізмів, знижується активність центрів голоду в головному мозку. Ефект зберігається не менше 4-8 годин.
Горіхи можна вживати з метою підтримки або зниження маси тіла. Особливо вони рекомендовані особам, що страждають ожирінням (I-II ступеня) або мають надлишкову масу тіла, а також жінкам для швидкого відновлення форми після вагітності.
7. Забезпечують профілактику цукрового діабету II типу
Останні наукові дослідження наочно показують, що вживання волоських горіхів – ефективний спосіб профілактики і поліпшення перебігу цукрового діабету II типу.
Їх дія, імовірно, пов'язано з наступними механізмами:
- Корекція ожиріння. встановлено , що, чим вище обсяг жирової клітковини, тим гірше клітини взаємодіють з інсуліном, що уповільнює утилізацію глюкози з крові.
- Підвищення чутливості периферичних рецепторів до інсуліну. горіх безпосередньо бореться з головним патогенетичним механізмом розвитку цукрового діабету II типу – інсулінорезистентністю. Активні речовини в складі підвищують чутливість клітин м'язової і жирової тканин до інсуліну, забезпечуючи швидке і ефективне поглинання глюкози з крові.
Іранські вчені виявлено , що вживання всього 1 ст.л. волоських горіхів в день протягом 3 місяців призводить до зменшення рівня цукру в крові і глікованого гемоглобіну (HbA1c) на 8% (даний показник відображає рівень глікемії за останні 60-90 днів).
Рекомендується вживати горіхи на постійній основі всім, хто страждає на цукровий діабет II типу або має підвищену схильність до його розвитку.
8. Знижують артеріальний тиск
Гіпертонія-найпоширеніше захворювання серцево-судинної системи, частота народження якого неухильно зростає.
Працівники Університету Наварра (Іспанія) встановлено , що волоські горіхи можуть незначно знизити рівень артеріального тиску у здорових людей, а також у осіб, які страждають гіпертонічною хворобою.
Ефект реалізується за рахунок наявності в складі омега-3 жирних кислот, харчових волокон, мінералів (калій, магній, марганець) і антиоксидантів, які відновлюють обмін речовин в судинних стінках.
Волоські горіхи особливо рекомендовані на початкових етапах становлення гіпертонії, коли стінки артерій ще не зазнали фіброзну трансформацію.
9. Покращують чоловіче Репродуктивне здоров'я
За даними вчених з США, раціон більшості сучасних людей (велика кількість оброблених продуктів, рафінованих зерен і цукру) призводить до пригнічення функціональної активності сперматозоїдів і зниження потенції у чоловіків.
Встановлено, що споживання 75 грам волоських горіхів на добу протягом 3 місяців призводить до відновлення форми, розмірів, життєздатності і рухливості сперматозоїдів. Ефект порівнювався з особами, які не вживали горіхи.
Також волоські горіхи захищають чоловічі репродуктивні органи від впливу окисного стресу та хронічного запалення, стимулюють приплив крові до органів малого таза.
10. Уповільнюють старіння
З віком спостерігається згасання діяльності всіх систем органів, а також підвищення частоти народження будь-яких захворювань.
Однак здорове і коректно підібране харчування дозволяє істотно знизити ризик розвитку патологій, асоційованих з віком.
Наприклад, волоські горіхи борються з найбільш частими захворюваннями літніх людей: гіпертонічною хворобою, ішемічною хворобою серця, хронічною ішемією головного мозку, цукровим діабетом II типу і раком.
Горіхи дозволяють також попередити розвиток старечої астенії, так як покращують фізичну і розумову працездатність , нормалізують когнітивну сферу .
Безпека та шкода
У більшості випадків волоські горіхи добре переносяться і не завдають шкоди організму.
Однак, в поодиноких випадках, вони можуть привести до розвитку наступних ускладнень:
- Пригнічення всмоктування поживних речовин. Фітинова кислота, що міститься в горіхах, уповільнює засвоєння заліза і цинку.
- Розлади шлунково-кишкового тракту. при вживанні горіхів у великих обсягах клітковина може привести до порушення роботи мускулатури, активації процесів гниття і бродіння. Ці ефекти проявляються у формі підвищеного газоутворення, діареї або спастичних болів у животі.
- Подразнення слизових оболонок шлунково-кишкового тракту і стимуляція залоз зовнішньої секреції . При наявності гастриту, дуоденіту, виразкової хвороби, панкреатиту і холециститу в стадії загострення волоські горіхи протипоказані.
- Алергічні реакції. волоські горіхи входять в топ-8 найбільш алергенних продуктів. Зазвичай алегопатології носять системний характер (наприклад, анафілактичний шок) і важко піддаються терапії. Місцеві реакції (висип на шкірі і т.п.) зустрічаються рідко.
Окремо слід зазначити, що волоські горіхи можна вживати під час перебігу вагітності і в процесі грудного вигодовування. Жодне дослідження не змогло довести негативного впливу продукту на плід і дитину перших років життя. Також не було виявлено негативного впливу на лактацію.
Поради щодо прийому
Волоські горіхи слід вживати без шкаралупи, перегородок і перетинок між ядрами. Після очищення вони не підлягають тривалому зберіганню (не більше 14-20 діб).
Важливо відзначити, що якісні волоські горіхи мають коричневе забарвлення (не зелений) і не гірчать.
Оптимальна добова норма для здорової людини – 20-40 грамів на добу (близько 2-5 горіхів), максимальна – не більше 100 грам.
При вагітності, з метою профілактики ускладнень з боку шлунково-кишкового тракту, не слід приймати на добу більше 5-7 штук.
Волоські горіхи дуже калорійні, отже, краще відмовитися від них рано вранці і перед сном. Прийом натщесерце може викликати подразнення слизових оболонок травного апарату, а у вечірній час – спровокувати перевантаження шлунково-кишкового тракту і розвиток проблем з відходом до сну. Оптимальний час для вживання – обід і полуденок.
Горіхи не рекомендується піддавати будь термічній обробці (жарка, відварювання і т.п.). Вона призводить до практично повної втрати біологічно активних речовин. Єдиний виняток-підсушування в духовці протягом 3-5 хвилин (при температурі 180 градусів).
Молоді, зелені, а також пророщені волоські горіхи вживати не слід, так як їх вплив на людину не вивчалося.
Цілющі рецепти
Найздоровіший спосіб вживання горіхів – в чистому вигляді (як доповнення до обіду або полуденку). Також їх можна додавати в невеликих кількостях в каші, овочеві салати, десерти і випічку.
Але в народній медицині широко поширені лікарські засоби на їх основі. Розглянемо рецепти найпопулярніших з них:
- Настоянка. знадобиться близько 1 кг волоських горіхів. У них потрібно видалити внутрішні перегородки, обдати їх окропом і відразу ж помістити в друшляк. Покласти їх в скляну ємність, залити 1 л горілки, щільно закрити кришкою. Наполягати близько 2-3 діб в темному прохолодному місці, процідити. Застосовувати по 2-3 ст.л. 2 рази на день (не більше 1-2 місяців).
- Суміш з медом. 200 грамів горіхів очистити, ретельно видалити шкаралупу і стулки, просушити (в духовці або на сковороді), додати 3 ст.л. подрібненого імбиру. Розкласти горіхи по скляних банках, залити медом (близько 400-500 мл). Отримане "варення" є смачним десертом або доповненням до чаю.
- Відвар. Потрібно: 20 грамів подрібнених ядер горіха і 200-220 мл окропу. Рецепт приготування: залити ядра окропом і варити на слабкому вогні близько 15 хвилин, процідити. Приймати по 200 мл 2-3 рази на добу. Засіб ефективний при гіпертонічній хворобі і респіраторних інфекційних захворюваннях.
- Настій на листках і шкірці. ретельно подрібнити Висушені листя і шкірку (м'яку оболонку) волоського горіха (переважно – в кавомолці або блендері). Залити 500 мл окропу, дати настоятися близько 2-3 годин. Процідивши. Вживати по 30-40 мл 2-3 рази на добу. Зазвичай застосовується для зниження рівня холестерину в крові і тиску, усунення запорів.
Висновок
- Таким чином, волоські горіхи насичені вітамінами, мінералами, клітковиною, цінними жирами та антиоксидантами.
- При систематичному вживанні вони покращують роботу серцево-судинної, травної, центральної нервової та ендокринної систем, попереджають появу злоякісних новоутворень.
- Також вони покращують потенцію і функціональну активність сперматозоїдів у чоловіків, надають істотну допомогу в схудненні і, що найважливіше, уповільнюють старіння.
- Перед прийомом рекомендується уважно вивчити можливі побічні ефекти і протипоказання.