5 корисних властивостей грибів трюфелів для здоров'я (з опорою на науку)
Трюфелі – це їстівні гриби, які вважаються цінним делікатесом у всьому світі. Не слід їх плутати з однойменною шоколадним кондитерським виробом.
Гриби не тільки мають особливий аромат і смак, але й містять багато поживних речовин.
Сучасна наука змогла виявити чимало корисних властивостей трюфелів. Вони здатні попередити появу злоякісних пухлин і ряду інших захворювань інфекційної або неінфекційної природи.
Що це за гриби?
Трюфель-рід цінних м'ясистих грибів з масивними підземними бульбами.
Дані гриби виростають переважно в листяних лісах і утворюють з корінням дерев мікоризу – особливу мережу, яка обплітає дерево. Трюфелі ростуть по сусідству з такими деревами, як дуб, бук, граб, липа, береза, тополя, глід, горобина і ліщина.
Трюфелі – це їстівні гриби. Вони мають особливий витончений смак, що поєднує нотки підсмаженого соняшникового насіння і волоських горіхів. Налічується кілька десятків різновидів трюфелів, проте найбільш популярними вважаються: лерігорський, пьмонтскій і зимовий. У Росії можна зустріти тільки один вид – річний.
Через смак, невластивого більшості грибів, а також особливостей вирощування і зростання в «дикій» середовищі, трюфелі вважаються делікатесом і відрізняються високою вартістю (Ціна за 1 кг чорних трюфелів знаходиться на позначці в 2 500 доларів, білих-може доходити до 10 000 доларів).
5 корисних властивостей
Розглянемо докладніше 5 фактів про користь трюфелів, які підтверджуються науково.
1. Володіють багатим складом
Трюфелі багаті клітковиною (5,5 грам на 100 грам), білками з незамінними амінокислотами (6 грам на 100 грам) і мають невелику калорійність (близько 51 калорії на 100 грам).
У складі присутній маса насичених і ненасичених жирних кислот, вітамінів (особливо C і групи B) і мінералів (переважно – фосфор, кальцій, залізо, магній і марганець).
Обсяг біологічно активних речовин варіюється в залежності від різновиду гриба. Наприклад, білі трюфелі містять більше білків і харчових волокон, а чорні – жирів.
2. Надають антиоксидантну дію
Трюфель-цінне джерело антиоксидантів, що захищають клітини організму від злоякісного переродження і запобігають розвитку хронічних захворювань.
За інформацією китайських вчених, головними антиоксидантними речовинами трюфеля є: вітамін C, ліпокін, галова і гомогентізіновая кислоти.
Американські дослідження демонструють , що дані компоненти дозволяють знизити ймовірність розвитку раку, а також захворювань з боку серцево-судинної (ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба) і ендокринної (цукровий діабет II типу) систем.
Сербські фахівці підкреслюють , що антиоксидантний профіль як білих, так і чорних трюфелів подібний. Обидва види грибів однаково ефективні з метою пригнічення хронічного запалення і вільно-радикальних механізмів.
Однак описані вище дослідження вивчали користь екстракту гриба. Дія свіжих або термічно оброблених трюфелів не вивчалася.
3. Вбивають шкідливі бактерії
Встановлено, що трюфелі мають протимікробну дію.
На даний момент доведена активність грибів щодо наступних мікроорганізмів:
Дані види збудників здатні вражати практично будь-які тканини людини і відрізняються підвищеною стійкістю до антибактеріальних препаратів.
Включення трюфелів в раціон дозволяє знизити ризик появи інфекційно-запальних патологій, викликаних даними мікроорганізмами.
4. Борються зі злоякісними новоутвореннями
Вважається, що трюфелі – це ефективний протираковий засіб.
На даний момент доведено ( 1 , 2 ) результативність застосування грибів щодо злоякісного переродження клітин наступних органів:
- Молочних залоз у жінок;
- Печінки;
- Легких;
- Товстого кишечника;
- Прямої кишки;
- Шийки матки.
Трюфелі не тільки запобігають розвитку ракових пухлин, але і здатні пригнічувати ріст і розмноження злоякісних клітин, знижувати ризик появи віддалених вогнищ метастатичного зростання.
5. Мають протизапальну дію
Запалення – це захисна реакція організму, спрямована на захист від збудників інфекційних захворювань і різних патологій.
Однак хронічне запалення є одним із провідних причин становлення аутоімунних і хронічних захворювань.
Гриби блокують вироблення специфічних ферментів, що беруть участь у розвитку запального процесу – циклооксигеназ 1 і 2, а також фактора некрозу пухлини-альфа і інтерлейкінів 1 і 6.
Сербські вчені припускають , що трюфелі знижують активність хронічного запалення, а також ефективні з метою зниження вираженості симптоматики гострих захворювань, що супроводжуються болем і набряком тканин (наприклад, при артриті).
Можлива шкода
Трюфелі добре вивчені» в пробірці " і за допомогою експериментів на тваринах. Досліджень на людях проведено недостатньо, щоб точно уявити картину можливої шкоди здоров'ю людини.
Найбільш поширеними побічними ефектами грибів є:
- Диспепсичні розлади. розвиваються з двох причин: через подразнення слизових оболонок шлунково-кишкового тракту, а також через велика кількість клітковини (при споживанні великих обсягів трюфелів). Виявляються по-різному: діарея або запор, нудота і блювота, здуття і болі в нижніх відділах живота.
- Отруєння. трюфелі «вбирають» всі шкідливі речовини з атмосферного повітря і грунту. Рекомендується уважно вивчити умови вирощування грибів перед вживанням.
- Алергічні реакції. обумовлені підвищеною чутливістю організму до окремих білків грибів. Можуть проявлятися по-різному.
Вплив трюфеля на стан плода під час вагітності не вивчався в жодному дослідженні.
Способи вживання
Сучасні трюфелі досить широко доступні для населення. Необов'язково відвідувати дорогі ресторани, щоб насолодитися їх смаком і ароматом. Штучно вирощені гриби продаються в безлічі магазинів і на просторах інтернету.
Через високу вартість гриб не вживається в чистому вигляді і, в більшості випадків, входить до складу різних страв. Трюфелі можна засолювати, відварювати і смажити. Варять гриби зазвичай в білому вині або шампанському.
Подаються трюфелі зазвичай з пастою, м'ясними стравами або морепродуктами, рисом. Прекрасно поєднуються з вершковим і винним соусами.
Висновок
- Отже, трюфелі – це смачні та ароматні, але дорогі гриби. Вони багаті поживними речовинами і мають ряд доведених цілющих властивостей.
- Вони надають антибактеріальну, протизапальну, протиракову дії.
- При їх вживанні рідше відзначаються злоякісні пухлини і хронічні захворювання з боку серцево-судинної та ендокринної систем.