користь і шкода лисичок для здоров'я-6 доведених фактів

Лисички – одні з найпоширеніших диких їстівних грибів. Вони бувають оранжевого, жовтого або білого кольору, мають приємний смак і аромат.

При цьому лисички використовуються не тільки в кулінарії, але і в доказовій медицині, оскільки мають ряд лікувальних властивостей для здоров'я. При регулярному прийомі гриби знижують рівень цукру і холестерину в крові і навіть здатні знизити ризик розвитку злоякісних новоутворень.

6 корисних властивостей

Нижче розглянуті 6 фактів про користь лисичок (з опорою на доказову базу).

1. Містять поживні речовини

Лисички містять багато цінних речовин. У 100 грамах грибів є всього 19 калорій і наступні компоненти:

найменування нутрієнта приблизний відсоток від добової потреби
харчові волокна 35 %
вітамін А 16 %
вітамін В2 19 %
вітамін В5 22 %
Вітамін C 38 %
вітамін D 53 %
вітамін PP 25 %
калій 18 %
фосфор 6 %
Марганець 21 %
мідь 29 %
хром 48 %
цинк 2 %
селен 4 %

Також лисички містять велику кількість каротиноїдів, ферментів, стеролів та інших речовин, що володіють біологічною активністю.

Дані групи нутрієнтів визначають здатність грибів надавати імуномодулююча , протизапальну, антиоксидантну, противірусну, антимікробну та антигенотоксичну дії.

Лисички містять масу компонентів, що надають комплексний позитивний вплив на організм людини.

2. Мають антиоксидантну дію

Дослідження демонструють , що лисички багаті антиоксидантами, які пригнічують хронічне запалення і нейтралізують вільні радикали. Окремо підкреслюється здатність грибів підтримувати всі обмінні процеси в організмі.

Регулярне вживання лисичок дозволяє знизити ризик розвитку раку, а також ряду хронічних захворювань з боку наступних систем:

  • Серцево-судинної (гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця);
  • Ендокринної (цукровий діабет II типу);
  • Нервової (хвороба Альцгеймера, аутизм, катаракта).

Антиоксидантні запобігають появі захворювань, частота розвитку яких корелює з віком. Отже, лисички уповільнюють старіння. Ефект однаково виражений як у чоловіків, так і у жінок.

Лисички, завдяки наявності антиоксидантів в складі, знижують ймовірність розвитку більшості «вікових» патологій.

3. Борються з раком

Польські та португальські експерти виявили , що лисички (особливо білий вид) мають виражену протипухлинну активність.

У складі грибів є особливі полісахариди – маннани, які, в поєднанні з антиоксидантами, попереджають появу будь-яких злоякісних процесів в організмі.

Також підкреслюються здатність лікарських грибів пригнічувати ріст і поділ злоякісних клітин, попереджати метастазування пухлин.

Додатково лисички мають підвищену тропностью до злоякісних епітеліальних клітин товстого кишечника і шкіри.

включення лисичок в раціон дозволяє попередити появу будь-яких злоякісних новоутворень в організмі.

4. Підвищують стійкість до гіпоксії

за даними іранських вчених, лисички мають антигіпоксичну активність, тобто підвищують життєздатність тканин організму в умовах зниженої доставки кисню.

Особливо наочні експерименти на мишах . Введення екстракту грибів в організм гризунів, що знаходяться в стані гіпоксії, продовжувало тривалість життя майже в 2 рази (55 хвилин замість 28).

З огляду на описані вище властивості, лисички можуть виявитися вкрай корисним продуктом при перебігу захворювань, пов'язаних з частковою обструкцією судин через наявність на їх стінках атеросклеротичних бляшок (хронічна ішемія головного мозку, ішемічна хвороба серця, розлади мікроциркуляції в нижніх кінцівках при цукровому діабеті та ін.).

Лисички підвищують життєздатність тканин в умовах зниженого припливу крові з киснем.

5. Мають протизапальну і ранозагоювальну дію

Лисички, за рахунок бактерицидної та антиоксидантної дії, здатні зменшувати вираженість запальних змін в тканинах і прискорювати загоєння будь-яких поранень.

Цілющі гриби блокують вироблення циклооксигенази-2 (ЦОГ-2), яка бере участь у розвитку болю і запалення. Отже, вони можуть використовуватися для усунення будь-якого больового синдрому в організмі і купірування запальних змін (наприклад, при артриті, захворюваннях зубів або кісток).

Місцеве нанесення мазі на основі 2% екстракту лисичок на шкіру прискорює загоєння ранових дефектів на 30-45%. Вчені рекомендують включити такий засіб в стандарт надання допомоги хворим з важкими ураженнями шкіри.

Лисички мають протизапальну, знеболюючу і ранозагоювальну діями. Їх можна використовувати для терапії захворювань, що супроводжуються запаленням, болем і пошкодженням шкіри.

6. Знижують рівень холестерину в крові

Британські вчені виявили здатність лисичок зменшувати концентрацію холестерину (а також однієї з його атерогенних фракцій – ЛПНЩ) в крові.

Механізм дії до кінця не вивчений. Передбачається, що гриби блокують синтез холестерину в печінці.

В результаті знижується ризик появи атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і розвиток безлічі захворювань, асоційованих з атеросклерозом: ішемічної хвороби серця, хронічної ішемії мозку, інсультів, інфаркту міокарда і т. п.

Лисички рекомендується вживати літнім людям з метою профілактики розвитку найбільш поширених серцево-судинних захворювань, а також для зниження ризику інвалідизації та смерті від них.

Лисички нормалізують рівень холестерину в крові і запобігають появі захворювань, розвиток яких обумовлено атеросклеротичним ураженням судинного русла.

Шкода і протипоказання

Лисички вважаються безпечними грибами. Але і вони мають протипоказання, і, в рідкісних випадках, можуть завдати шкоди людині.

При їх вживанні можливий розвиток наступних побічних ефектів:

  1. Отруєння. гриби здатні акумулювати в собі шкідливі речовини (переважно важкі метали) з грунту і навколишнього повітря. Їх потрапляння в організм може привести до інтоксикації і розладів травлення .
  2. Диспепсичні розлади. гриби багаті клітковиною , яка, при надмірному вживанні, може викликати діарею, нудоту (рідше – блювоту), здуття живота, підвищене газовиділення. Також лисички надають невелику подразнюючу дію на слизові оболонки, що може погіршити перебіг гастриту, дуоденіту або виразкової хвороби.
  3. Алергічні реакції. можуть бути викликані підвищеною чутливістю організму людини до білків грибів і проявляються переважно в легкій формі (шкірні реакції).

З особливою обережністю рекомендується включати лисички в раціон вагітних жінок через відсутність клінічних даних щодо їх впливу на стан здоров'я плода.

Лисички мають ряд побічних ефектів, ризик розвитку яких слід враховувати перед вживанням.

Способи вживання

Лисички широко поширені в кулінарній справі, існує багато способів їх застосування. Гриби можна смажити, тушкувати, запікати в духовці, варити, маринувати, засолювати. Але найбільш популярними вважаються сушені лисички.

Також з них роблять цілющі засоби. Розглянемо один з найпоширеніших рецептів в народній медицині – настоянку.

Настоянка на лисичках

Для рецепта потрібно:

  • 200 мл горілки;
  • 1 ст.л. сирих лисичок або 20 грам сухих.

Спосіб приготування:

  1. Помістити гриби в скляну ємність.
  2. Додати горілку, добре перемішати. Щільно закрити кришкою.
  3. Поставити в будь-яке темне місце, недоступне прямих сонячних променів.
  4. Настоянка готова.

Приймати настоянку з лисичок слід по 1-2 ч.л. в день (попередньо збовтавши посудину) не більше 3-4 місяців.

Висновок

  1. Таким чином, лисички – це цінні лікарські гриби. Вони мають приємний смак і аромат, а також містять в складі масу вітамінів, мінералів, харчових волокон і антиоксидантів.
  2. Гриби здатні знизити ризик розвитку серцево-судинних і ендокринних розладів, попередити появу злоякісних новоутворень і поліпшити роботу всіх органів в умовах гіпоксії.
  3. Лисички рекомендовані до вживання особам старших вікових груп.