користь і шкода лисичок для здоров'я-6 доведених фактів
Лисички – одні з найпоширеніших диких їстівних грибів. Вони бувають оранжевого, жовтого або білого кольору, мають приємний смак і аромат.
При цьому лисички використовуються не тільки в кулінарії, але і в доказовій медицині, оскільки мають ряд лікувальних властивостей для здоров'я. При регулярному прийомі гриби знижують рівень цукру і холестерину в крові і навіть здатні знизити ризик розвитку злоякісних новоутворень.
6 корисних властивостей
Нижче розглянуті 6 фактів про користь лисичок (з опорою на доказову базу).
1. Містять поживні речовини
Лисички містять багато цінних речовин. У 100 грамах грибів є всього 19 калорій і наступні компоненти:
найменування нутрієнта | приблизний відсоток від добової потреби |
харчові волокна | 35 % |
вітамін А | 16 % |
вітамін В2 | 19 % |
вітамін В5 | 22 % |
Вітамін C | 38 % |
вітамін D | 53 % |
вітамін PP | 25 % |
калій | 18 % |
фосфор | 6 % |
Марганець | 21 % |
мідь | 29 % |
хром | 48 % |
цинк | 2 % |
селен | 4 % |
Також лисички містять велику кількість каротиноїдів, ферментів, стеролів та інших речовин, що володіють біологічною активністю.
Дані групи нутрієнтів визначають здатність грибів надавати імуномодулююча , протизапальну, антиоксидантну, противірусну, антимікробну та антигенотоксичну дії.
2. Мають антиоксидантну дію
Дослідження демонструють , що лисички багаті антиоксидантами, які пригнічують хронічне запалення і нейтралізують вільні радикали. Окремо підкреслюється здатність грибів підтримувати всі обмінні процеси в організмі.
Регулярне вживання лисичок дозволяє знизити ризик розвитку раку, а також ряду хронічних захворювань з боку наступних систем:
- Серцево-судинної (гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця);
- Ендокринної (цукровий діабет II типу);
- Нервової (хвороба Альцгеймера, аутизм, катаракта).
Антиоксидантні запобігають появі захворювань, частота розвитку яких корелює з віком. Отже, лисички уповільнюють старіння. Ефект однаково виражений як у чоловіків, так і у жінок.
3. Борються з раком
Польські та португальські експерти виявили , що лисички (особливо білий вид) мають виражену протипухлинну активність.
У складі грибів є особливі полісахариди – маннани, які, в поєднанні з антиоксидантами, попереджають появу будь-яких злоякісних процесів в організмі.
Також підкреслюються здатність лікарських грибів пригнічувати ріст і поділ злоякісних клітин, попереджати метастазування пухлин.
Додатково лисички мають підвищену тропностью до злоякісних епітеліальних клітин товстого кишечника і шкіри.
4. Підвищують стійкість до гіпоксії
за даними іранських вчених, лисички мають антигіпоксичну активність, тобто підвищують життєздатність тканин організму в умовах зниженої доставки кисню.
Особливо наочні експерименти на мишах . Введення екстракту грибів в організм гризунів, що знаходяться в стані гіпоксії, продовжувало тривалість життя майже в 2 рази (55 хвилин замість 28).
З огляду на описані вище властивості, лисички можуть виявитися вкрай корисним продуктом при перебігу захворювань, пов'язаних з частковою обструкцією судин через наявність на їх стінках атеросклеротичних бляшок (хронічна ішемія головного мозку, ішемічна хвороба серця, розлади мікроциркуляції в нижніх кінцівках при цукровому діабеті та ін.).
5. Мають протизапальну і ранозагоювальну дію
Лисички, за рахунок бактерицидної та антиоксидантної дії, здатні зменшувати вираженість запальних змін в тканинах і прискорювати загоєння будь-яких поранень.
Цілющі гриби блокують вироблення циклооксигенази-2 (ЦОГ-2), яка бере участь у розвитку болю і запалення. Отже, вони можуть використовуватися для усунення будь-якого больового синдрому в організмі і купірування запальних змін (наприклад, при артриті, захворюваннях зубів або кісток).
Місцеве нанесення мазі на основі 2% екстракту лисичок на шкіру прискорює загоєння ранових дефектів на 30-45%. Вчені рекомендують включити такий засіб в стандарт надання допомоги хворим з важкими ураженнями шкіри.
6. Знижують рівень холестерину в крові
Британські вчені виявили здатність лисичок зменшувати концентрацію холестерину (а також однієї з його атерогенних фракцій – ЛПНЩ) в крові.
Механізм дії до кінця не вивчений. Передбачається, що гриби блокують синтез холестерину в печінці.
В результаті знижується ризик появи атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і розвиток безлічі захворювань, асоційованих з атеросклерозом: ішемічної хвороби серця, хронічної ішемії мозку, інсультів, інфаркту міокарда і т. п.
Лисички рекомендується вживати літнім людям з метою профілактики розвитку найбільш поширених серцево-судинних захворювань, а також для зниження ризику інвалідизації та смерті від них.
Шкода і протипоказання
Лисички вважаються безпечними грибами. Але і вони мають протипоказання, і, в рідкісних випадках, можуть завдати шкоди людині.
При їх вживанні можливий розвиток наступних побічних ефектів:
- Отруєння. гриби здатні акумулювати в собі шкідливі речовини (переважно важкі метали) з грунту і навколишнього повітря. Їх потрапляння в організм може привести до інтоксикації і розладів травлення .
- Диспепсичні розлади. гриби багаті клітковиною , яка, при надмірному вживанні, може викликати діарею, нудоту (рідше – блювоту), здуття живота, підвищене газовиділення. Також лисички надають невелику подразнюючу дію на слизові оболонки, що може погіршити перебіг гастриту, дуоденіту або виразкової хвороби.
- Алергічні реакції. можуть бути викликані підвищеною чутливістю організму людини до білків грибів і проявляються переважно в легкій формі (шкірні реакції).
З особливою обережністю рекомендується включати лисички в раціон вагітних жінок через відсутність клінічних даних щодо їх впливу на стан здоров'я плода.
Способи вживання
Лисички широко поширені в кулінарній справі, існує багато способів їх застосування. Гриби можна смажити, тушкувати, запікати в духовці, варити, маринувати, засолювати. Але найбільш популярними вважаються сушені лисички.
Також з них роблять цілющі засоби. Розглянемо один з найпоширеніших рецептів в народній медицині – настоянку.
Настоянка на лисичках
Для рецепта потрібно:
- 200 мл горілки;
- 1 ст.л. сирих лисичок або 20 грам сухих.
Спосіб приготування:
- Помістити гриби в скляну ємність.
- Додати горілку, добре перемішати. Щільно закрити кришкою.
- Поставити в будь-яке темне місце, недоступне прямих сонячних променів.
- Настоянка готова.
Приймати настоянку з лисичок слід по 1-2 ч.л. в день (попередньо збовтавши посудину) не більше 3-4 місяців.
Висновок
- Таким чином, лисички – це цінні лікарські гриби. Вони мають приємний смак і аромат, а також містять в складі масу вітамінів, мінералів, харчових волокон і антиоксидантів.
- Гриби здатні знизити ризик розвитку серцево-судинних і ендокринних розладів, попередити появу злоякісних новоутворень і поліпшити роботу всіх органів в умовах гіпоксії.
- Лисички рекомендовані до вживання особам старших вікових груп.