Чим корисні печериці для здоров'я-6 фактів з опорою на науку

Печериця (агарікус) – це найпопулярніший гриб в світі. У їжу використовуються далеко не всі печериці. Культивованим і їстівним вважається печериця двуспоровый. Його легко знайти на прилавках магазинів.

Завдяки великій кількості мінералів, вітамінів і фотохімічних речовин в складі, печериці володіють відчутними корисними властивостями для здоров'я.

6 корисних властивостей

Нижче розглянуті 6 фактів про користь печериць для людського організму (з опорою на доказову базу).

1. Містять цінні речовини

Печериці мають невелику калорійність (близько 22 калорій на 100 грам) і містять наступні поживні речовини:

Назва нутрієнта приблизний відсоток від добової потреби (в 100 грамах)
білки 6 %
жири 2 %
харчові волокна 13 %
вітамін В1 7 %
вітамін В2 25 %
вітамін В5 42 %
вітамін B9 8 %
вітамін С 8 %
вітамін Н 32 %
вітамін РР 28 %
калій 21 %
магній 4 %
фосфор 14 %
кобальт 150 %
Марганець 7 %
мідь 50 %
селен 47 %

Також гриби є багатими джерелами фотохімічних речовин (L-ерготіонеїн, кон'югована лінолева кислота), які мають потужний протираковий ефект і уповільнюють старіння. Відзначається особлива роль цієї групи компонентів з метою виведення токсичних речовин з організму.

Печериця двуспоровый – це цінне джерело вітамінів, мінералів і рослинних речовин.

2. Запобігають появі злоякісних новоутворень

Як вже було сказано, гриб багатий фотохімічними речовинами, які уповільнюють проліферацію злоякісних клітин і навіть викликають загибель деяких з них.

Експерименти на мишах, проведені під контролем американських вчених, демонструють виражений протипухлинний ефект печериць.

У гризунів зі злоякісними новоутвореннями передміхурової залози, які отримували екстракт гриба, було відзначено зменшення розмірів пухлини.

Екстракт гриба також впливає на генетичні механізми, запобігаючи появі раку в майбутньому.

Печериці можна вважати одними з найкращих продуктів для боротьби з аномальною проліферацією клітин.

включення печериць в раціон знижує ризик появи ракових пухлин, а також сприяє загибелі і уповільнення проліферації злоякісних клітин.

3. Надають антиоксидантну та протизапальну дію

L-ерогтіонеїн, за даними досліджень , має виражену протизапальну дію.

Дана речовина уповільнює вироблення основних маркерів запалення, блокуючи запальний процес в стінках товстого кишечника і ендотелії артеріальних судин.

В результаті знижується ймовірність появи не тільки ракових пухлин, але і безлічі хронічних захворювань з боку всіх систем органів (хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт, гіпертонічна хвороба, цукровий діабет II типу).

Наукові співробітники Університету Пенсільванії доведено здатність печериць захищати клітини головного мозку від дегенеративних змін. Вони встановили зниження частоти хвороби Паркінсона при систематичному прийомі грибів.

печериці, за рахунок наявності в складі L-ерогтіонеїну, пригнічують хронічне запалення, знижуючи ймовірність появи хронічних захворювань.

4. Покращують когнітивні функції

Експерти Саміту з грибів та Здоров'я, скликаного у 2013 році у Вашингтоні, встановлено , що шампіньйони знижують токсичність B-амілоїдного пептиду в головному мозку і можуть усувати невеликі когнітивні порушення (зниження пам'яті , погіршення уваги і мислення).

Печериці рекомендовані особам похилого віку з метою підтримки роботи головного мозку і профілактики різних порушень.

вживання печериць позитивно відбивається на таких функціях мозку, як пам'ять, увага і мислення.

5. Допомагають схуднути

Доведено, що регулярне вживання грибів (незалежно від добової калорійності меню) сприяє зниженню маси тіла і окружності талії – показника скупчення абдомінальної (найбільш небезпечною) жирової клітковини.

Ефективність печериць однаково виражена як у чоловіків, так і у жінок.

Гриби сприяють схудненню за допомогою декількох механізмів:

  • Покращують обмін речовин на рівні жирової тканини;
  • Активують руйнування адипоцитів з метою задоволення енергетичних потреб організму;
  • Уповільнюють всмоктування жирів з просвіту кишечника.
включення печериць в раціон сприяє зниженню або підтримці маси тіла на належному рівні.

6. Підтримують всі види обміну речовин

Гриби сімейства печериці багаті міддю і селеном. Дані мінерали грають безліч незамінних функцій в організмі людини.

Мідь надає наступні ефекти:

  • Підтримує вироблення гемоглобіну і синтез еритроцитів;
  • Бере участь в процесах росту і розвитку організму;
  • Регулює вироблення гормонів (особливо-статевих);
  • Прискорює синтез «молекул енергії» &8212; АТФ.

Селен підтримує всі окислювально-відновні процеси. Він володіє підвищеною тропностью до щитовидної залози, забезпечуючи злагоджену вироблення йодовмісних гормонів і знижуючи ризик появи аутоімунних і злоякісних процесів в цьому органі.

печериці необхідні для підтримки обміну речовин на рівні всього організму.

Безпека та шкода

Печериці вважаються одними з найбезпечніших грибів. Однак, вони мають протипоказання, і, в окремих ситуаціях, можуть завдати шкоди здоров'ю.

До числа найбільш часто зустрічаються побічних ефектів відносять:

  1. Розвиток сечокам'яної хвороби. печериці багаті пуриновими основами, які розпадаються з вивільненням сечової кислоти, що бере участь в утворенні конкрементів. Особам з уже наявними каменями в просвіті сечовидільного тракту слід строго нормувати споживання грибів.
  2. Загострення подагри. Та ж сечова кислота здатна відкладатися в навколосуглобових тканинах, викликаючи запалення.
  3. Отруєння. печериці, діючи подібно губці, вбирають будь-які шкідливі речовини з грунту і атмосферного повітря. Слід ретельно вибирати виробника і віддавати перевагу грибам, вирощеним в штучних умовах.

Не слід зловживати печерицями. Велика кількість клітковини може спровокувати появу диспепсичних розладів (здуття живота, порушення стільця, спастичні болі в правій і лівій клубових областях).

Також гриби багаті хітином, який здатний уповільнювати всмоктування деяких поживних речовин. У зв'язку з цією особливістю печериці не рекомендовані дітям.

печериці можуть мати негативний вплив на організм. Рекомендується з обережністю підходити до включення грибів в раціон.

Прийом і приготування

Налічується безліч різних страв на основі печериць. Їх можна смажити і варити, тушкувати і запікати, солити і маринувати, консервувати, сушити і навіть заморожувати.

Кулінари виготовляють з них ікру, яку згодом додають в салати, супи або каші. Допускається навіть вживання сирих грибів.

Існує кілька простих правил приготування і обробки грибів, які дозволять максимально розкрити їх користь:

  1. Короткий термін зберігання. зібрані гриби не можна зберігати більше 6 годин. Протягом максимально короткого проміжку часу їх необхідно промити, очистити, перекласти в злегка підсолену воду, а потім – піддати кулінарній обробці.
  2. Відсутність спецій. зловживання сіллю і спеціями погіршує смак і сприяє виведенню деяких поживних речовин.
  3. Швидке приготування. печериці практично ніколи не викликають отруєння. Будь-яка теплова обробка повинна бути короткою.

Розглянемо кілька популярних рецептів приготування.

1. Гриби на пару

Буде потрібно:

  • 350 грамів грибів;
  • 1 цибулина середнього розміру;
  • 10 грам подрібненої меленої паприки;
  • За смаком – сіль, перець, сметана.

Рецепт:

  1. Очистити і порізати соломкою цибулю.
  2. Гриби добре промити, подрібнити.
  3. Помістити гриби і цибулю в пароварку.
  4. Готуйте близько 25-30 хвилин.
  5. Додати сметану, паприку та інші спеції. Ретельно перемішати.
  6. Блюдо готове.

Отримане блюдо буде не тільки смачним, але і максимально поживним.

2. Рагу з овочами

Необхідні:

  • 2 червоних солодких перцю;
  • 2 зелених солодких перцю;
  • 2 помідори середнього розміру;
  • 200 грамів грибів;
  • 30 мл оливкової олії;
  • За смаком – сіль.

Схема приготування:

  1. Ретельно очистити перець від насіння, нарізати соломкою.
  2. Нарізати помідори кубиками.
  3. Промити, очистити печериці. Здрібнити.
  4. Помістити гриби в пароварку, готувати близько 10 хвилин.
  5. Додати овочі. Варити ще хвилин 20-25.
  6. Викласти всі продукти на блюдо, заправити маслом, додати сіль.

3. Настоянка

Буде потрібно:

  • 700 грам грибів;
  • 400 мл горілки.

Рецепт:

  1. Гриби ретельно промити і заповнити ними банку, об'ємом 1 літр. Печериці повинні повністю заповнити всю посудину.
  2. Залити продукти горілкою (доверху). Щільно закрити кришкою.
  3. Наполягати протягом 21 дня в будь-якому темному і прохолодному місці.
  4. Процідити і перелити в будь-яку скляну ємність.

Приймати по 1 ч.л. 2 рази на добу (за 20-30 хвилин до їди). Настоянка шапміньонов особливо ефективна в цілях боротьби з атеросклерозом і поліпшення роботи головного мозку.

печериці – універсальний продукт. Будь-яка страва на їх основі, при дотриманні технології приготування, дозволить розкрити весь біологічний потенціал.

Висновок

  1. Таким чином, печериці – це їстівні, смачні і досить корисні гриби.
  2. Вони борються з хронічним запаленням і злоякісними пухлинами, нормалізують роботу головного мозку і щитовидної залози, підтримують обмін речовин.
  3. Для дієтичних цілей вони також використовуються для схуднення.