6 доведених лікувальних властивостей чаги для здоров'я і протипоказання
Гриб чага століттями використовувався в Сибіру та інших частинах Азії як засіб для підвищення імунітету та поліпшення загального стану здоров'я.
Незважаючи на непривабливий зовнішній вигляд, чага набула широкої популярності в медицині завдяки своїм корисним властивостям. За своїм складом вона перевершує всі відомі на сьогоднішній день лікарські гриби.
Чашка чаю з чаги наповнена антиоксидантами та іншими біологічними речовинами, а її застосування дійсно пов'язане з поліпшенням імунітету і профілактикою багатьох захворювань.
Однак цей особливий гриб має протипоказання і його прийом пов'язаний з деякими ризиками.
Що це за гриб?
Гриб чага (також відомий як трутовик скошений або березовий гриб) – це гриб-паразит, який росте переважно на березах. Рідше його можна виявити на інших деревах: клені, в'язі, буку, горобині і вільсі.
Рослина можна зустріти в березових лісах Росії, Східної Європи, Кореї та США. Як правило, за межами зростання беріз, він не зустрічається.
Чага широко поширена в народній і доказовій медицині завдяки своїм лікувальним властивостям. Вона застосовується для зміцнення імунітету, профілактики злоякісних пухлин, а також в якості симптоматичного засобу для поліпшення перебігу гастриту і виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.
Традиційно гриб натирається в дрібний порошок і використовується для приготування напою, що нагадує каву або чай.
Сучасна медична промисловість також випускає ряд препаратів на основі екстракту гриба («Буфенгін», свічки «Чага»).
6 лікувальних властивостей
Нижче розглянуті 6 головних фактів про користь чаги (з опорою на наукові джерела).
1. Містить поживні речовини
Чага вважається одним з найпотужніших антиоксидантів на планеті.
У складі гриба є велика кількість супероксиддисмутази, яка пригнічує хронічне запалення і блокує взаємодія вільних радикалів з клітинами, знижуючи ризик розвитку злоякісних пухлин і ряду хронічних захворювань.
Гриб також містить масу мінералів (мідь, селен, цинк, залізо, магній, калій, кальцій, натрій, марганець), вітамінів (В1, В2, В3, D2) і рослинних речовин, що діють як антиоксиданти і адаптогени.
Дивовижний збалансований склад чаги дозволяє нормалізувати всі види обміну речовин в організмі. Гриб покращує роботу імунітету , знижує рівень цукру і холестерину в крові, коригує роботу нервової системи .
Однак біологічною цінністю володіє не вся частина гриба. У медичних цілях застосовуються виключно гриби, що ростуть на березах. Після зрубування з гриба видаляються пухкі светлоокрашенние частини, вони не містять поживних речовин, але мають високу калорійність.
2. Покращує роботу імунної системи
Чага комплексно впливає на імунітет.
Як стверджують корейські вчені, гриб стимулює вироблення імунних клітин у відповідь на впровадження в організм чужорідних речовин (бактерії, віруси, гриби, токсини).
При регулярному вживанні, чага здатна запобігти появі як гострих респіраторних захворювань (зокрема – грипу), так і важких системних інфекцій з множинним ураженням органів.
Також березовий гриб регулює активність хронічного запалення. Цей процес хоч і є фізіологічним, але відповідальний за появу безлічі хронічних захворювань і злоякісних пухлин.
Дослідження демонструють здатність чаги уповільнювати вироблення ключових цитокінів, що підтримують хронічне запалення (інтерлейкін-6, фактор некрозу пухлини-альфа, C-реактивний білок).
В експериментах на гризунах рослина значно зменшило вираженість запального ураження кишечника.
3. Бореться з раком
Попередні дані показують , що Деревний гриб має здатність не тільки запобігати появі раку, але і значно знижувати активність і розмір вже наявних пухлин.
В експериментах на мишах, виконаних під контролем вчених з Японії, чага зменшувала розмір пухлини на 60%. У роботі використовувався екстракт гриба. Однак фахівці так і не встановили, що лежить в основі настільки вираженого протипухлинного ефекту.
При виконанні ряду досліджень в пробірці ( 1 , 2 , 3 , 4 ) встановлено, що лікарський грибок може запобігти росту ракових клітин наступних органів:
- Товстого кишечника;
- Прямої кишки;
- Печінки;
- Легких;
- Шлунка;
- Шийки матки у жінок;
- Простати у чоловіків;
- Молочних залоз.
Передбачається, що протипухлинна дія рослини обумовлено великою кількістю антиоксидантних речовин в складі. Вони уповільнюють активність хронічного запалення і перешкоджають впливу вільних радикалів на клітини. Саме дані процеси викликають збої в роботі клітин, підвищуючи ризик їх злоякісного переродження.
Китайські вчені встановлено , що екстракт чаги здатний не тільки уповільнити розвиток злоякісних клітин, але і викликати їх загибель. Дія зв'язується з наявністю в складі особливого антиоксиданту – тритерпену.
Однак слід врахувати, що незважаючи на масу позитивних якостей, ефективність гриба знаходиться під сумнівом. Його протиракові властивості були перевірені виключно на тваринах або в пробірці. Досліджень на людях не проводилися.
4. Знижує рівень цукру в крові
доступні дані , що чага має здатність зменшувати концентрацію глюкози в плазмі крові, а також покращувати перебіг цукрового діабету II типу.
Гриб знижує інсулінорезистентність (основний механізм формування цукрового діабету II типу), а також бере участь у виробленні білків, відповідальних за транспорт глюкози в клітини організму. В результаті тканини починають більш ефективно поглинати цукор з крові, знижуючи його концентрацію.
Експериментальним шляхом встановлено (на мишах), що включення добавок з екстрактом чаги, дозволяє знизити концентрацію глюкози в кров'яному руслі на 31% за 3 тижні.
Подібні дані дозволяють використовувати гриб для профілактики цукрового діабету II типу (при підвищеній схильності), а також для його терапії (спільно з застосовуваними медикаментами, для зменшення їх дози).
5. Знижує рівень холестерину
Підвищення рівня холестерину в крові (особливо його атерогенних фракцій-ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ) - провідний фактор ризику утворення атеросклеротичних бляшок на стінках артерій.
В результаті атеросклеротичного ураження судин спостерігається погіршення кровопостачання органів і підвищується ймовірність поява тромбів, здатних повністю блокувати потік крові. У слідстві чого розвиваються: ішемічна хвороба серця, хронічна ішемія мозку, інфаркт міокарда та інсульт.
Праці китайських вчених показують , що чага здатна не тільки зменшити рівень холестерину в крові (включаючи ЛПНЩ), але і підвищити концентрацію «корисного» холестеролу – ЛПВЩ.
Дія, імовірно, пов'язана з низкою механізмів:
- Уповільнення зворотного всмоктування холестерину з просвіту шлунково-кишкового тракту;
- Поліпшення обмінних процесів в печінці;
- Посилення екскреції холестерину через біліарний тракт.
6. Захищає клітини печінки від пошкоджень
Березовий гриб здатний безпосередньо втручатися протягом обмінних процесів в печінці.
За даними одного з великих досліджень, чага блокує активність вільнорадикальних механізмів, підтримує трофіку гепатоцитів, а також покращує роботу деяких ферментативних систем печінки.
Ефективність продукту підтверджується зниженням в крові АЛТ і АСТ – маркерів загибелі клітин печінки.
Таким чином, гриб може використовуватися для захисту печінки при прийомі лікарських засобів (наприклад, нестероїдних анальгетиків), а також для профілактики таких патологій, як:
- Алкогольна хвороба печінки;
- Жировий гепатоз;
- Хронічний вірусний гепатит;
- Рак печінки.
Шкода і протипоказання
Чага вважається безпечним грибом для людини, проте доказова база поки недостатня і вичерпний список протипоказань надати неможливо.
Відомо лише, що у деяких людей гриб може викликати побічні ефекти. До числа найбільш поширених несприятливих реакцій відносять:
- Розвиток сечокам'яної хвороби. Чага багата оксалатами, які здатні зв'язуватися з кальцієм і викликати утворення конкрементів в просвіті сечовидільного тракту. Описані навіть випадки розвитку ниркової недостатності при споживанні порошку гриба. При вже наявної сечокам'яної хвороби продукт протипоказаний.
- Зниження згортання крові. для здорової людини чага не є небезпечною. Однак, при прийомі препаратів, що впливають на «в'язкість» крові (варфарин, клопідогрель), гриб може викликати кровотечі.
- Погіршення перебігу аутоімунних захворювань. Чага надає протилежні ефекти на роботу імунної системи: пригнічує хронічне запалення і підсилює імунну відповідь на впровадження патогенів із зовнішнього середовища. Дія гриба при перебігу аутоімунних розладів непередбачувано (імовірно – негативне) і не було досі змодельовано ні в одному з досліджень.
Окремо слід зазначити, що не було досліджень, які б вивчали вплив чаги на перебіг вагітності у жінок, а також на здоров'я дитини на грудному вигодовуванні.
Способи прийому
Існує ряд способів приготування засобів на основі чаги. Однак, для більшості з них попередньо потрібно висушити гриб. Для цього потрібно:
- Розділити чагу на кілька частин.
- Помістити в ємність, недоступну для комах.
- Сушити під сонячними променями (2-4 дні) або в спеціалізованих сушарках (8-10 годин).
Після висушування гриби рекомендується зберігати в герметичних контейнерах (бажано – зі скла) в сухому і темному місці.
1. Чай (Відвар)
Щоб заварити чай з чаги, будуть потрібні:
- 30-40 грам чаги;
- 2 000 мл води.
Спосіб приготування
- Подрібнити висушений гриб до порошкоподібного стану.
- Помістити чагу в холодну воду. Дати настоятися 45-60 хвилин.
- Перелити склад в чайник або каструлю, довести до кипіння.
- Варіть на повільному вогні близько 40-45 хвилин.
- Процідити (за допомогою ситечка).
- Чай готовий.
Рекомендується приймати напій по 200 мл 2-3 рази на добу. Тривалість курсу - до 14 днів.
2. Настій
Інгредієнти:
- 100 грам свіжої чаги;
- 500 мл води.
Приготування:
- Помістити попередньо промитий гриб в емальовану або керамічну ємність. Залити водою.
- Дати настоятися протягом 6-8 годин.
- Вийміть гриб з води. Ретельно віджати.
- Пропустити чагу через м'ясорубку.
- Повторно перекласти в емальовану каструлю. Залити водою (в якій він настоювався). Накрити кришкою.
- Настояти ще близько 2 діб (в темному прохолодному місці).
- Процідити воду, додати 100-150 мл кип'яченої води.
- Настій готовий. Припустимо зберігати в холодильнику до 4 діб.
Вживати по 100 мл 3 рази на день (бажано – перед прийомом їжі).
3. Настоянка на горілці
Компоненти:
- 150 грам висушеного гриба;
- 1 000 мл горілки або аптечного спирту (40 градусів).
Схема приготування:
- Подрібнити гриб. Перекласти в керамічну або скляну ємність.
- Залити горілкою. Щільно закрити кришкою.
- Помістити в темне прохолодне місце на 3 дні. Температура повинна бути кімнатної.
- Процідити.
Приймати отриманий спиртовий напій по 1 ст.л. 3 рази на добу. Максимальна тривалість лікування - до 3 місяців.
4. Сироп " Чага з медом»
Необхідно:
- 30-50 грам чаги;
- 500 мл води;
- 50 мл меду.
Етапи приготування:
- Помістити чагу в емальовану ємність. Додати воду і мед.
- Поставити на вогонь, довести до кипіння.
- Варити на повільному вогні близько 2-3 годин (під кришкою).
- Перелити склад в термос. Наполягати 8-12 годин.
- Процідити. Сироп готовий.
Рекомендується приймати по 2-3 ч.л. з кожним прийомом їжі. Тривалість терапії Необмежена.
Висновок
- Таким чином, чага хоч і є паразитичним грибом по відношенню до дерев, організму людини вона приносить виключно користь.
- Гриб насичений вітамінами і мінералами, але головне достоїнство – велика кількість рослинних речовин, що володіють антиоксидантною активністю.
- Трутовик здатний знизити рівень цукру і холестерину в крові, поліпшити роботу печінки і головного мозку, боротися зі злоякісними пухлинами.
- Рекомендується дотримуватися технологію приготування і брати до уваги можливість розвитку побічних ефектів.