6 доведених лікувальних властивостей чаги для здоров'я і протипоказання

Гриб чага століттями використовувався в Сибіру та інших частинах Азії як засіб для підвищення імунітету та поліпшення загального стану здоров'я.

Незважаючи на непривабливий зовнішній вигляд, чага набула широкої популярності в медицині завдяки своїм корисним властивостям. За своїм складом вона перевершує всі відомі на сьогоднішній день лікарські гриби.

Чашка чаю з чаги наповнена антиоксидантами та іншими біологічними речовинами, а її застосування дійсно пов'язане з поліпшенням імунітету і профілактикою багатьох захворювань.

Однак цей особливий гриб має протипоказання і його прийом пов'язаний з деякими ризиками.

Що це за гриб?

Гриб чага (також відомий як трутовик скошений або березовий гриб) – це гриб-паразит, який росте переважно на березах. Рідше його можна виявити на інших деревах: клені, в'язі, буку, горобині і вільсі.

Рослина можна зустріти в березових лісах Росії, Східної Європи, Кореї та США. Як правило, за межами зростання беріз, він не зустрічається.

Чага широко поширена в народній і доказовій медицині завдяки своїм лікувальним властивостям. Вона застосовується для зміцнення імунітету, профілактики злоякісних пухлин, а також в якості симптоматичного засобу для поліпшення перебігу гастриту і виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.

Традиційно гриб натирається в дрібний порошок і використовується для приготування напою, що нагадує каву або чай.

Сучасна медична промисловість також випускає ряд препаратів на основі екстракту гриба («Буфенгін», свічки «Чага»).

Чага-це паразитичний гриб, що використовується як в народній, так і в доказовій медицині.

6 лікувальних властивостей

Нижче розглянуті 6 головних фактів про користь чаги (з опорою на наукові джерела).

1. Містить поживні речовини

Чага вважається одним з найпотужніших антиоксидантів на планеті.

У складі гриба є велика кількість супероксиддисмутази, яка пригнічує хронічне запалення і блокує взаємодія вільних радикалів з клітинами, знижуючи ризик розвитку злоякісних пухлин і ряду хронічних захворювань.

Гриб також містить масу мінералів (мідь, селен, цинк, залізо, магній, калій, кальцій, натрій, марганець), вітамінів (В1, В2, В3, D2) і рослинних речовин, що діють як антиоксиданти і адаптогени.

Дивовижний збалансований склад чаги дозволяє нормалізувати всі види обміну речовин в організмі. Гриб покращує роботу імунітету , знижує рівень цукру і холестерину в крові, коригує роботу нервової системи .

Однак біологічною цінністю володіє не вся частина гриба. У медичних цілях застосовуються виключно гриби, що ростуть на березах. Після зрубування з гриба видаляються пухкі светлоокрашенние частини, вони не містять поживних речовин, але мають високу калорійність.

Чага-це унікальний цілющий гриб, який містить в складі масу цінних речовин

2. Покращує роботу імунної системи

Чага комплексно впливає на імунітет.

Як стверджують корейські вчені, гриб стимулює вироблення імунних клітин у відповідь на впровадження в організм чужорідних речовин (бактерії, віруси, гриби, токсини).

При регулярному вживанні, чага здатна запобігти появі як гострих респіраторних захворювань (зокрема – грипу), так і важких системних інфекцій з множинним ураженням органів.

Також березовий гриб регулює активність хронічного запалення. Цей процес хоч і є фізіологічним, але відповідальний за появу безлічі хронічних захворювань і злоякісних пухлин.

Дослідження демонструють здатність чаги уповільнювати вироблення ключових цитокінів, що підтримують хронічне запалення (інтерлейкін-6, фактор некрозу пухлини-альфа, C-реактивний білок).

В експериментах на гризунах рослина значно зменшило вираженість запального ураження кишечника.

регулярне вживання чаги позитивно відбивається на роботі імунної системи. Гриб пригнічує хронічне запалення і створює захист від зовнішніх патогенів.

3. Бореться з раком

Попередні дані показують , що Деревний гриб має здатність не тільки запобігати появі раку, але і значно знижувати активність і розмір вже наявних пухлин.

В експериментах на мишах, виконаних під контролем вчених з Японії, чага зменшувала розмір пухлини на 60%. У роботі використовувався екстракт гриба. Однак фахівці так і не встановили, що лежить в основі настільки вираженого протипухлинного ефекту.

При виконанні ряду досліджень в пробірці ( 1 , 2 , 3 , 4 ) встановлено, що лікарський грибок може запобігти росту ракових клітин наступних органів:

  • Товстого кишечника;
  • Прямої кишки;
  • Печінки;
  • Легких;
  • Шлунка;
  • Шийки матки у жінок;
  • Простати у чоловіків;
  • Молочних залоз.

Передбачається, що протипухлинна дія рослини обумовлено великою кількістю антиоксидантних речовин в складі. Вони уповільнюють активність хронічного запалення і перешкоджають впливу вільних радикалів на клітини. Саме дані процеси викликають збої в роботі клітин, підвищуючи ризик їх злоякісного переродження.

Китайські вчені встановлено , що екстракт чаги здатний не тільки уповільнити розвиток злоякісних клітин, але і викликати їх загибель. Дія зв'язується з наявністю в складі особливого антиоксиданту – тритерпену.

Однак слід врахувати, що незважаючи на масу позитивних якостей, ефективність гриба знаходиться під сумнівом. Його протиракові властивості були перевірені виключно на тваринах або в пробірці. Досліджень на людях не проводилися.

Гриб чага, мабуть, має антиракову активність. Його вживання пов'язане з рідкісною частотою народження онкологічних захворювань у тварин.

4. Знижує рівень цукру в крові

доступні дані , що чага має здатність зменшувати концентрацію глюкози в плазмі крові, а також покращувати перебіг цукрового діабету II типу.

Гриб знижує інсулінорезистентність (основний механізм формування цукрового діабету II типу), а також бере участь у виробленні білків, відповідальних за транспорт глюкози в клітини організму. В результаті тканини починають більш ефективно поглинати цукор з крові, знижуючи його концентрацію.

Експериментальним шляхом встановлено (на мишах), що включення добавок з екстрактом чаги, дозволяє знизити концентрацію глюкози в кров'яному руслі на 31% за 3 тижні.

Подібні дані дозволяють використовувати гриб для профілактики цукрового діабету II типу (при підвищеній схильності), а також для його терапії (спільно з застосовуваними медикаментами, для зменшення їх дози).

включення чаги в раціон покращує перебіг цукрового діабету II типу і забезпечує профілактику його розвитку.

5. Знижує рівень холестерину

Підвищення рівня холестерину в крові (особливо його атерогенних фракцій-ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ) - провідний фактор ризику утворення атеросклеротичних бляшок на стінках артерій.

В результаті атеросклеротичного ураження судин спостерігається погіршення кровопостачання органів і підвищується ймовірність поява тромбів, здатних повністю блокувати потік крові. У слідстві чого розвиваються: ішемічна хвороба серця, хронічна ішемія мозку, інфаркт міокарда та інсульт.

Праці китайських вчених показують , що чага здатна не тільки зменшити рівень холестерину в крові (включаючи ЛПНЩ), але і підвищити концентрацію «корисного» холестеролу – ЛПВЩ.

Дія, імовірно, пов'язана з низкою механізмів:

  • Уповільнення зворотного всмоктування холестерину з просвіту шлунково-кишкового тракту;
  • Поліпшення обмінних процесів в печінці;
  • Посилення екскреції холестерину через біліарний тракт.
лікарський гриб може використовуватися для зниження рівня холестерину і профілактики поширених серцево-судинних захворювань.

6. Захищає клітини печінки від пошкоджень

Березовий гриб здатний безпосередньо втручатися протягом обмінних процесів в печінці.

За даними одного з великих досліджень, чага блокує активність вільнорадикальних механізмів, підтримує трофіку гепатоцитів, а також покращує роботу деяких ферментативних систем печінки.

Ефективність продукту підтверджується зниженням в крові АЛТ і АСТ – маркерів загибелі клітин печінки.

Таким чином, гриб може використовуватися для захисту печінки при прийомі лікарських засобів (наприклад, нестероїдних анальгетиків), а також для профілактики таких патологій, як:

  • Алкогольна хвороба печінки;
  • Жировий гепатоз;
  • Хронічний вірусний гепатит;
  • Рак печінки.
Чага покращує роботу клітин печінки і захищає їх від пошкоджень. В результаті значно знижується ризик розвитку захворювань цього органу.

Шкода і протипоказання

Чага вважається безпечним грибом для людини, проте доказова база поки недостатня і вичерпний список протипоказань надати неможливо.

Відомо лише, що у деяких людей гриб може викликати побічні ефекти. До числа найбільш поширених несприятливих реакцій відносять:

  1. Розвиток сечокам'яної хвороби. Чага багата оксалатами, які здатні зв'язуватися з кальцієм і викликати утворення конкрементів в просвіті сечовидільного тракту. Описані навіть випадки розвитку ниркової недостатності при споживанні порошку гриба. При вже наявної сечокам'яної хвороби продукт протипоказаний.
  2. Зниження згортання крові. для здорової людини чага не є небезпечною. Однак, при прийомі препаратів, що впливають на «в'язкість» крові (варфарин, клопідогрель), гриб може викликати кровотечі.
  3. Погіршення перебігу аутоімунних захворювань. Чага надає протилежні ефекти на роботу імунної системи: пригнічує хронічне запалення і підсилює імунну відповідь на впровадження патогенів із зовнішнього середовища. Дія гриба при перебігу аутоімунних розладів непередбачувано (імовірно – негативне) і не було досі змодельовано ні в одному з досліджень.

Окремо слід зазначити, що не було досліджень, які б вивчали вплив чаги на перебіг вагітності у жінок, а також на здоров'я дитини на грудному вигодовуванні.

з метою запобігання можливого негативного впливу гриба на здоров'я рекомендується обов'язково проконсультуватися з лікарем перед початком прийому.

Способи прийому

Існує ряд способів приготування засобів на основі чаги. Однак, для більшості з них попередньо потрібно висушити гриб. Для цього потрібно:

  1. Розділити чагу на кілька частин.
  2. Помістити в ємність, недоступну для комах.
  3. Сушити під сонячними променями (2-4 дні) або в спеціалізованих сушарках (8-10 годин).

Після висушування гриби рекомендується зберігати в герметичних контейнерах (бажано – зі скла) в сухому і темному місці.

1. Чай (Відвар)

Щоб заварити чай з чаги, будуть потрібні:

  • 30-40 грам чаги;
  • 2 000 мл води.

Спосіб приготування

  1. Подрібнити висушений гриб до порошкоподібного стану.
  2. Помістити чагу в холодну воду. Дати настоятися 45-60 хвилин.
  3. Перелити склад в чайник або каструлю, довести до кипіння.
  4. Варіть на повільному вогні близько 40-45 хвилин.
  5. Процідити (за допомогою ситечка).
  6. Чай готовий.

Рекомендується приймати напій по 200 мл 2-3 рази на добу. Тривалість курсу - до 14 днів.

2. Настій

Інгредієнти:

  • 100 грам свіжої чаги;
  • 500 мл води.

Приготування:

  1. Помістити попередньо промитий гриб в емальовану або керамічну ємність. Залити водою.
  2. Дати настоятися протягом 6-8 годин.
  3. Вийміть гриб з води. Ретельно віджати.
  4. Пропустити чагу через м'ясорубку.
  5. Повторно перекласти в емальовану каструлю. Залити водою (в якій він настоювався). Накрити кришкою.
  6. Настояти ще близько 2 діб (в темному прохолодному місці).
  7. Процідити воду, додати 100-150 мл кип'яченої води.
  8. Настій готовий. Припустимо зберігати в холодильнику до 4 діб.

Вживати по 100 мл 3 рази на день (бажано – перед прийомом їжі).

3. Настоянка на горілці

Компоненти:

  • 150 грам висушеного гриба;
  • 1 000 мл горілки або аптечного спирту (40 градусів).

Схема приготування:

  1. Подрібнити гриб. Перекласти в керамічну або скляну ємність.
  2. Залити горілкою. Щільно закрити кришкою.
  3. Помістити в темне прохолодне місце на 3 дні. Температура повинна бути кімнатної.
  4. Процідити.

Приймати отриманий спиртовий напій по 1 ст.л. 3 рази на добу. Максимальна тривалість лікування - до 3 місяців.

4. Сироп " Чага з медом»

Необхідно:

  • 30-50 грам чаги;
  • 500 мл води;
  • 50 мл меду.

Етапи приготування:

  1. Помістити чагу в емальовану ємність. Додати воду і мед.
  2. Поставити на вогонь, довести до кипіння.
  3. Варити на повільному вогні близько 2-3 годин (під кришкою).
  4. Перелити склад в термос. Наполягати 8-12 годин.
  5. Процідити. Сироп готовий.

Рекомендується приймати по 2-3 ч.л. з кожним прийомом їжі. Тривалість терапії Необмежена.

на основі чаги розроблено багато рецептів, які дозволяють повністю розкрити біологічний потенціал.

Висновок

  1. Таким чином, чага хоч і є паразитичним грибом по відношенню до дерев, організму людини вона приносить виключно користь.
  2. Гриб насичений вітамінами і мінералами, але головне достоїнство – велика кількість рослинних речовин, що володіють антиоксидантною активністю.
  3. Трутовик здатний знизити рівень цукру і холестерину в крові, поліпшити роботу печінки і головного мозку, боротися зі злоякісними пухлинами.
  4. Рекомендується дотримуватися технологію приготування і брати до уваги можливість розвитку побічних ефектів.