Що таке кускус і чи корисний він для організму-5 наукових фактів

Кускус – Зернове блюдо, що виготовляється з маленьких кульок пшениці твердих сортів. У слов'янських країнах з'явилося не так давно, але швидко заслужило Популярність.

У складі кускусу є ряд цінних мінералів і протеїнів, які приносять відчутну користь здоров'ю. Регулярний прийом страви сприяє поліпшенню роботи імунної системи і щитовидної залози, зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань і злоякісних пухлин.  

Що таке кускус?

Кус-кус (або кус – кус) - це пшенична крупа, яка є основним інгредієнтом для приготування однойменної страви.

У стародавні часи кускус виготовлявся з проса, в наш час – з пшеничної крупи твердих сортів або манної крупи. Зовні він нагадує рис з розміром крупинок від 1 до 3 мм.

Існує кілька типів кускусу:

  1. Марокканський. є найдоступнішим варіантом, характеризується дрібненьким розміром крупинок (іноді – менше 1 мм).
  2. Ізраїльський. має приємний горіховий смак, важко розжовується. Діаметр крупинок-середній (близько 2 мм).
  3. Ліванська. відрізняється найбільшим розміром (3 мм) і тривалим приготуванням.

Кус-кус в останні роки набув широкого поширення завдяки невеликій калорійності та біологічному потенціалу.

Зазвичай його готують на пару або відварюють. Традиційно подається разом з тушкованим м'ясом і овочами, заправляється лимонним соком.

Кускус – поживне блюдо, яке готують з однойменної пшеничної крупи.

Чим він корисний-5 фактів

В даний час доведено ряд корисних властивостей кускусу для людини. Нижче розглянуто 5 основних.

1. Має багатий склад

Кус-кус має невелику калорійність (близько 112 калорій на 100 грам) і містить багато цінних білків і мінералів:

найменування компонента приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам)
білки 5 %
клітковина 7 %
вітамін В1 4 %
вітамін В5 7 %
вітамін B9 4 %
вітамін PP 5 %
калій 2 %
фосфор 3 %
Марганець 4 %
селен 50 %

Основна перевага крупи – високий рівень селену в складі, необхідного для злагодженої роботи щитовидної залози. Не менш цінна роль відводиться білків, які пов'язані з масою переваг (від профілактики серцево-судинних захворювань до зниження ваги).

Кускус - багате джерело селену і ряду інших біологічно активних речовин, важливих для здоров'я.

2. Має антиоксидантну дію

Селен, що входить до складу крупи, за даними китайських вчених, є найпотужнішим антиоксидантом.

Селен пригнічує хронічне запалення (з яким пов'язана поява хронічних захворювань і раку), а також блокує вплив вільних радикалів на всі клітини організму, яке призводить до їх руйнування або злоякісного переродження.

Селен особливо важливий для щитовидної залози. Він знижує ризик розвитку захворювань з боку цього органу (дифузний токсичний зоб, аутоімунний тиреоїдит і т. п.), а також нормалізує вироблення гормонів (Т 3 і Т 4 ). Подібні відомості приводять експерти з Португалії.

Пшеничний кус-кус, за рахунок великої кількості селену в складі, має виражену антиоксидантну дію.

3. Володіє протираковим ефектом

Доведено, що селен, що входить до складу кускусу, здатний знизити ризик злоякісного переродження тканин будь-якого органу.

Китайські вчені систематизували дані 69 досліджень і прийшли до висновку, що селен запобігає появі раку наступних органів:

  • Молочні залози у жінок;
  • Стравохід;
  • Шлунок;
  • Передміхурова залоза у чоловіків.

Також підкреслюється висока ефективність кускусу з метою профілактики раку легенів у завзятих курців при поєднанні з вітамінами C і E.

Кускус, за рахунок великої кількості селену в складі, має виражений протипухлинний ефект.

4. Зміцнює імунітет

Селен в складі крупи, як вже було сказано, пригнічує хронічне запалення і блокує вільно-радикальні механізми. Отже, він запобігає появі будь-яких збоїв в роботі імунної системи .

Дослідження, проведені під контролем американських вчених, демонструють , що селен посилює Місцеві та загальні фактори імунітету.

Мінерал покращує розпізнавання і забезпечує своєчасне знищення чужорідних агентів, що потрапили в організм.

Селен, який входить до складу кус-куса, покращує роботу імунної системи, посилюючи резистентність організму і запобігаючи появі «збоїв».

5. Знижує ризик розвитку захворювань серця і судин

Наукові співробітники з США встановлено , що рослинні білки, які містяться в кускусі, мають масу переваг для здоров'я. Вони здатні:

  1. Знизити рівень артеріального тиску. таким чином запобігається розвиток або поліпшується перебіг гіпертонічної хвороби.
  2. Надавати гіполіпідемічний ефект. Кускус знижує концентрацію загального холестерину і його атерогенної фракції – ЛПНЩ. Подібна властивість дозволяє запобігти утворенню атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і попередити розвиток ішемічної хвороби серця, інсульту, інфаркту міокарда та ряду інших патологій, асоційованих з атеросклерозом.
включення кускусу в дієту сприятливо відбивається на здоров'ї серцево-судинної системи.

Безпека та шкода

Незважаючи на всі лікувальні властивості, кускус має протипоказання і його вживання може завдати шкоди людині. Негативними якостями є:

  1. Велика кількість глютену. Кускус протипоказаний особам з алергією на глютен (та інші білки продукту) або непереносимістю цієї речовини (целіакією).
  2. Підвищення рівня цукру в крові. кус-кус (залежно від способу приготування) має середній або високий глікемічний індекс. Це означає, що він викликає різкі скачки глюкози в крові після вживання. Продукт заборонений до вживання особам, які страждають на цукровий діабет або мають високу схильність до нього.
слід уважно підходити до включення кускусу в раціон, щоб знизити ймовірність появи побічних ефектів.

Як готувати і приймати?

Кускус – простий у приготуванні продукт. Зазвичай крупу відварюють або готують на пару.

Для приготування вареного кускусу потрібні наступні інгредієнти:

  • 200 грам кускусу;
  • 300 мл води;
  • 1 ч.л. солі або цукру (за смаком).

Рецепт:

  1. Залити в емальовану каструлю воду. Довести до кипіння. Вимкнути вогонь.
  2. Додати кускус. Накрити кришкою. Він повинен настоятися в гарячій воді близько 7-10 хвилин.
  3. Акуратно збити кускус виделкою, щоб він вийшов м'яким і розсипчастим.

Залежно від бажаного кінцевого продукту можна змінювати пропорції води і крупи:

  • Для твердого - 200 грам крупи і 200 мл води;
  • Для м'якого – 200 грам крупи і 400 мл води.

Кус-кус чудово поєднується з будь-яким видом риби або м'яса, овочами, екзотичними фруктами, м'ясними та овочевими бульйонами.

Рекомендується вживати його не частіше 5 разів на тиждень (по 200 грам) і обов'язково поєднувати з м'ясними продуктами або рослинною їжею з низьким глікемічним індексом.

кус-кус простий у приготуванні і поєднується з багатьма поширеними продуктами.

Висновок

Таким чином, кускус багатий селеном і рослинними білками, які покращують роботу щитовидної залози, знижують ризик розвитку серцево-судинних розладів і сприятливо відбиваються на роботі імунної системи.

Підкреслюється особлива ефективність крупи по відношенню до злоякісних процесів.