Що таке кускус і чи корисний він для організму-5 наукових фактів
Кускус – Зернове блюдо, що виготовляється з маленьких кульок пшениці твердих сортів. У слов'янських країнах з'явилося не так давно, але швидко заслужило Популярність.
У складі кускусу є ряд цінних мінералів і протеїнів, які приносять відчутну користь здоров'ю. Регулярний прийом страви сприяє поліпшенню роботи імунної системи і щитовидної залози, зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань і злоякісних пухлин.
Що таке кускус?
Кус-кус (або кус – кус) - це пшенична крупа, яка є основним інгредієнтом для приготування однойменної страви.
У стародавні часи кускус виготовлявся з проса, в наш час – з пшеничної крупи твердих сортів або манної крупи. Зовні він нагадує рис з розміром крупинок від 1 до 3 мм.
Існує кілька типів кускусу:
- Марокканський. є найдоступнішим варіантом, характеризується дрібненьким розміром крупинок (іноді – менше 1 мм).
- Ізраїльський. має приємний горіховий смак, важко розжовується. Діаметр крупинок-середній (близько 2 мм).
- Ліванська. відрізняється найбільшим розміром (3 мм) і тривалим приготуванням.
Кус-кус в останні роки набув широкого поширення завдяки невеликій калорійності та біологічному потенціалу.
Зазвичай його готують на пару або відварюють. Традиційно подається разом з тушкованим м'ясом і овочами, заправляється лимонним соком.
Чим він корисний-5 фактів
В даний час доведено ряд корисних властивостей кускусу для людини. Нижче розглянуто 5 основних.
1. Має багатий склад
Кус-кус має невелику калорійність (близько 112 калорій на 100 грам) і містить багато цінних білків і мінералів:
найменування компонента | приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам) |
білки | 5 % |
клітковина | 7 % |
вітамін В1 | 4 % |
вітамін В5 | 7 % |
вітамін B9 | 4 % |
вітамін PP | 5 % |
калій | 2 % |
фосфор | 3 % |
Марганець | 4 % |
селен | 50 % |
Основна перевага крупи – високий рівень селену в складі, необхідного для злагодженої роботи щитовидної залози. Не менш цінна роль відводиться білків, які пов'язані з масою переваг (від профілактики серцево-судинних захворювань до зниження ваги).
2. Має антиоксидантну дію
Селен, що входить до складу крупи, за даними китайських вчених, є найпотужнішим антиоксидантом.
Селен пригнічує хронічне запалення (з яким пов'язана поява хронічних захворювань і раку), а також блокує вплив вільних радикалів на всі клітини організму, яке призводить до їх руйнування або злоякісного переродження.
Селен особливо важливий для щитовидної залози. Він знижує ризик розвитку захворювань з боку цього органу (дифузний токсичний зоб, аутоімунний тиреоїдит і т. п.), а також нормалізує вироблення гормонів (Т 3 і Т 4 ). Подібні відомості приводять експерти з Португалії.
3. Володіє протираковим ефектом
Доведено, що селен, що входить до складу кускусу, здатний знизити ризик злоякісного переродження тканин будь-якого органу.
Китайські вчені систематизували дані 69 досліджень і прийшли до висновку, що селен запобігає появі раку наступних органів:
- Молочні залози у жінок;
- Стравохід;
- Шлунок;
- Передміхурова залоза у чоловіків.
Також підкреслюється висока ефективність кускусу з метою профілактики раку легенів у завзятих курців при поєднанні з вітамінами C і E.
4. Зміцнює імунітет
Селен в складі крупи, як вже було сказано, пригнічує хронічне запалення і блокує вільно-радикальні механізми. Отже, він запобігає появі будь-яких збоїв в роботі імунної системи .
Дослідження, проведені під контролем американських вчених, демонструють , що селен посилює Місцеві та загальні фактори імунітету.
Мінерал покращує розпізнавання і забезпечує своєчасне знищення чужорідних агентів, що потрапили в організм.
5. Знижує ризик розвитку захворювань серця і судин
Наукові співробітники з США встановлено , що рослинні білки, які містяться в кускусі, мають масу переваг для здоров'я. Вони здатні:
- Знизити рівень артеріального тиску. таким чином запобігається розвиток або поліпшується перебіг гіпертонічної хвороби.
- Надавати гіполіпідемічний ефект. Кускус знижує концентрацію загального холестерину і його атерогенної фракції – ЛПНЩ. Подібна властивість дозволяє запобігти утворенню атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і попередити розвиток ішемічної хвороби серця, інсульту, інфаркту міокарда та ряду інших патологій, асоційованих з атеросклерозом.
Безпека та шкода
Незважаючи на всі лікувальні властивості, кускус має протипоказання і його вживання може завдати шкоди людині. Негативними якостями є:
- Велика кількість глютену. Кускус протипоказаний особам з алергією на глютен (та інші білки продукту) або непереносимістю цієї речовини (целіакією).
- Підвищення рівня цукру в крові. кус-кус (залежно від способу приготування) має середній або високий глікемічний індекс. Це означає, що він викликає різкі скачки глюкози в крові після вживання. Продукт заборонений до вживання особам, які страждають на цукровий діабет або мають високу схильність до нього.
Як готувати і приймати?
Кускус – простий у приготуванні продукт. Зазвичай крупу відварюють або готують на пару.
Для приготування вареного кускусу потрібні наступні інгредієнти:
- 200 грам кускусу;
- 300 мл води;
- 1 ч.л. солі або цукру (за смаком).
Рецепт:
- Залити в емальовану каструлю воду. Довести до кипіння. Вимкнути вогонь.
- Додати кускус. Накрити кришкою. Він повинен настоятися в гарячій воді близько 7-10 хвилин.
- Акуратно збити кускус виделкою, щоб він вийшов м'яким і розсипчастим.
Залежно від бажаного кінцевого продукту можна змінювати пропорції води і крупи:
- Для твердого - 200 грам крупи і 200 мл води;
- Для м'якого – 200 грам крупи і 400 мл води.
Кус-кус чудово поєднується з будь-яким видом риби або м'яса, овочами, екзотичними фруктами, м'ясними та овочевими бульйонами.
Рекомендується вживати його не частіше 5 разів на тиждень (по 200 грам) і обов'язково поєднувати з м'ясними продуктами або рослинною їжею з низьким глікемічним індексом.
Висновок
Таким чином, кускус багатий селеном і рослинними білками, які покращують роботу щитовидної залози, знижують ризик розвитку серцево-судинних розладів і сприятливо відбиваються на роботі імунної системи.
Підкреслюється особлива ефективність крупи по відношенню до злоякісних процесів.