6 корисних властивостей жита для здоров'я на думку вчених
Жито – це поширена злакова культура. Житнє зерно використовується для приготування борошна, хліба, пива, квасу, а також деяких видів віскі і горілки. Його також можна вживати в їжу цілком після відварювання, або у вигляді пластівців.
Завдяки вмісту цінних білків, вітамінів і мінералів, жито може принести користь людині. Вона використовується для поліпшення роботи травного апарату, профілактики цукрового діабету II типу і зниження ризику утворення каменів у жовчному міхурі.
6 фактів про користь
Нижче розглянуті 6 головних корисних властивостей жита (з опорою на наукові дослідження).
1. Володіє багатим складом
Житнє зерно, як і продукти його переробки (борошно), мають досить високу калорійність (близько 335 калорій на 100 грам) і мають у складі наступні речовини:
найменування компонента | приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам) |
білки | 14 % |
харчові волокна | 76 % |
вітамін В1 | 21 % |
вітамін В2 | 14 % |
вітамін В5 | 29 % |
вітамін В6 | 15 % |
Вітамін Е | 6 % |
вітамін K | 5 % |
нікотинова кислота | 21 % |
калій | 20 % |
магній | 28 % |
фосфор | 42 % |
залізо | 15 % |
Марганець | 129 % |
Селен | 25 % |
Цинк | 22 % |
мідь | 37 % |
омега-3 жирні кислоти | 12 % |
Жито за складом наближена до пшениці, але містить в кілька разів більше незамінних амінокислот, які є будівельним матеріалом для всіх тканин організму.
Рослина також багатий харчовими волокнами , які необхідні для злагодженої роботи шлунково-кишкового тракту і профілактики безлічі хронічних захворювань.
2. Допомагає схуднути
Жито і, особливо, хліб, приготований з неї, &8212; цінний продукт для зниження маси тіла.
Житній хліб багатий клітковиною, яка відіграє важливу роль у контролі ваги.
Клітковина, потрапивши в організм, швидко збільшується в розмірах, викликаючи механічне розтягнення стінок шлунка. Це призводить до пригнічення центрів голоду в мозку і зниження тяги до їжі на наступні 6-10 годин.
Шведські вчені радять вживати житній хліб на сніданок або на обід, щоб контролювати апетит протягом усього дня.
3. Запобігає розвитку цукрового діабету II типу
доведено , що житні пластівці і хліб здатні знижувати концентрацію цукру в крові і забезпечувати профілактику розвитку цукрового діабету II типу.
В основі лікувальної властивості лежить здатність жита підвищувати чутливість інсулінових рецепторів на жирових і м'язових клітинах. В результаті тканини починають ефективно поглинати глюкозу, знижуючи її рівень в крові. Таким чином, жито впливає на основний причинний фактор розвитку діабету – інсулінорезистентність.
За даними експертів зі Швеції, жито має значний вплив на метаболічні процеси, зокрема: вироблення інсуліну підшлунковою залозою, апетит, катаболізм в жировій тканині. Це додатково знижує ризик появи цукрового діабету II типу.
Лікарі рекомендують включати житній хліб в меню при наявності цукрового діабету II типу або підвищеної схильності до нього (в разі патології у найближчих родичів).
4. Знижує ймовірність появи каменів у жовчному міхурі
Експерименти на тваринах демонструють , що жито ефективна з метою запобігання появи конкрементів в біліарному тракті.
У хом'яків, чий раціон був багатий житніми висівками, частота появи каменів була нижче на 60-75%. Підкреслюється ефективність щодо всіх типів каменів (в тому числі холестеринових).
Але слід звернути увагу, що досліджень даної властивості на людях поки не проводилося.
5. Запобігає раку
Жито-багате джерело харчових волокон , мінералів (селен) а також природних антиоксидантів (лігнанів, алкілрезорцинолів, фітинова кислота).
Дані компоненти пригнічують хронічне запалення, блокують вплив вільних радикалів на клітини і покращують перебіг обмінних процесів в цілому.
Експерти з Фінляндії стверджують , що регулярне вживання страв на основі цільнозерновий жита або житнього борошна знижує ризик злоякісного переродження тканин наступних органів:
- Товстої і прямої кишок;
- Молочних залоз у жінок;
- Щитовидної залози у чоловіків.
6. Покращує роботу шлунково-кишкового тракту
Хліб на основі житнього борошна містить масу харчових волокон, що виконують такі функції для шлунка і кишечника:
- Підтримання складу мікрофлори. клітковина є їжею для дружніх мікроорганізмів в просвіті кишечника. В результаті збільшується їх чисельність, а також пригнічується ріст і розмноження патогенних і умовно-патогенних представників мікрофлори.
- Своєчасне виведення калових мас . Харчові волокна активують роботу гладкої мускулатури стінки травної трубки. В результаті спостерігається своєчасне і повноцінне спорожнення, в кілька разів рідше реєструються запори.
І, що найважливіше, житній хліб ефективний з метою запобігання раку товстої і прямої кишки, які насилу діагностуються і тривалий час протікають без клінічних проявів.
Безпека та шкода
Жито і практично всі страви на її основі висококалорійні і володіють деяким дратівливою дією по відношенню до шлунково-кишковому тракту. Слід нормувати їх споживання при наявності протипоказань:
- Ожиріння. при дотриманні загальної калорійності раціону жито сприяє схудненню, в іншому випадку – збільшує жирові резерви.
- Гострі прояви або загострення хронічних захворювань стравоходу, шлунка і дванадцятипалої кишки. до групи належать: виразкова хвороба, гастрит, дуоденіт, ГЕРХ.
- Алергія. при наявності алергії на жито в анамнезі слід категорично відмовитися від її вживання.
При надмірному споживанні також можуть спостерігатися побічні ефекти у вигляді диспепсичних розладів:
- Нудота;
- Блювота;
- Печія;
- Здуття живота;
- Підвищене газовиділення;
- Спастичні болі в нижніх відділах живота;
- Зміна стільця (діарея або запор).
Перераховані вище ефекти можуть бути обумовлені надлишком клітковини, яка активує процеси бродіння і гниття в кишечнику, викликає дисбаланс в роботі гладкої мускулатури.
Поради щодо застосування
Жито – популярна сировина для приготування ряду продуктів, а також інгредієнт великої кількості страв.
Різні напої на основі жита (відвар, квас) ефективні при запорах, підвищеному артеріальному тиску. Вони також застосовуються для профілактики утворення атеросклеротичних бляшок.
Житній хліб і хлібці асоційовані з схудненням, насиченням організму вітамінами і мінералами і зниженням рівня цукру в крові.
Окремої уваги заслуговує пророщене жито. Проростки містять більше біологічно активних речовин, ніж цільні злаки. При регулярному вживанні паростки покращують роботу травного апарату і біліарного тракту, знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань (так як багаті омега-3 жирними кислотами) і підвищують резистентність організму до зовнішніх інфекційних агентів.
Не менш широкою популярністю користуються каша і макарони з житнього борошна і крупи. Вони швидко втамовують голод і прискорюють обмін речовин, викликаючи розпад клітин жирової тканини.
Також широко використовуються в їжу житні висівки.
Висновок
Таким чином, жито – цінна злакова рослина, яка багата антиоксидантами, вітамінами, мінеральними речовинами, харчовими волокнами і незамінними амінокислотами.
При регулярному вживанні злак здатний знизити масу тіла, забезпечити профілактику утворення жовчних каменів і розвитку цукрового діабету і навіть запобігти формуванню злоякісних пухлин.
Щоб отримати виключно користь, слід ретельно нормувати споживання.