6 фактів про користь і шкоду пророщеної пшениці для здоров'я
Пророщена пшениця стала важливим компонентом здорового харчування. Вона широко використовується в їжу сама по собі, а також для приготування хліба, соку, харчових добавок та інших продуктів.
Наукові дослідження з кожним роком знаходять все більше корисних властивостей у пророщеної пшениці.
Зміст
Що таке пророщена пшениця?
Пророщена пшениця, вітграсс (від англ. wheatgrass) - це недавно пророслі зерна звичайної пшениці. Зелені пагони містять хлорофіл, а зародки (центральні частини пророслих зерен) містять набагато більше вітамінів і мінеральних речовин, ніж непророслі зерна. Додатковий плюс-більш ефективне засвоєння даних поживних речовин.
Паростки не містять глютену і рідко викликають алергічні реакції. Вони ідеально підходять для включення в раціон дітей, а також жінок під час вагітності та грудного вигодовування.
Паростки пшениці почали використовувати в їжу в 1930-х роках, коли було помічено, що включення пророщеного злаку в раціон курей призводило до збільшення несучості практично на 100%.
Потім наукові дослідження підтвердили їх ефективність з метою профілактики раку, цукрового діабету II типу, ожиріння і ряду інших захворювань.
6 корисних властивостей
Нижче розглянуті 6 головних фактів про користь пророщеної пшениці (з опорою на доказову базу).
1. Насичує організм цінними речовинами
Зародки пшениці-досить калорійні (близько 198 калорій на 100 грам) і містять багато поживних компонентів:
назва речовини | приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам) |
білки | 10 % |
жири | 2 % |
вуглеводи | 19 % |
харчові волокна | 6 % |
вітамін В1 | 15 % |
вітамін В2 | 9 % |
вітамін В5 | 19 % |
вітамін В6 | 13 % |
вітамін B9 | 10 % |
вітамін С | 3 % |
нікотинова кислота | 15 % |
калій | 7 % |
магній | 21 % |
фосфор | 25 % |
залізо | 12 % |
Марганець | 93 % |
мідь | 26 % |
селен | 77 % |
цинк | 14 % |
Всі описані речовини важливі для здоров'я людини, наприклад:
- Вітаміни групи В підтримують роботу нервової системи , а також обмін речовин в цілому;
- Калій і магній регулюють рівень артеріального тиску;
- Селен захищає весь організм від злоякісних новоутворень.
2. Покращує всмоктування поживних речовин
Практично всі зернові культури (пшениця не виняток) багаті антинутрієнтами (фітинова кислота, лектин, інгібітори протеаз) – особливими речовинами, що гальмують засвоєння вітамінів і мінералів з спожитої їжі.
Паростки пшениці не мають подібного недоліку. Наприклад, китайські вчені доведено , що в пророщених зернах вміст фітинової кислоти нижче на 81%.
Вчені з Нідерландів виявили зменшення концентрації лектину в проростках на 85%, інгібіторів протеаз – на 76%.
В результаті організм без праці здатний засвоїти білки і ряд життєво важливих мінералів: залізо, магній, марганець, цинк і кальцій.
3. Допомагає схуднути
Пророщена пшениця багата клітковиною . Харчові волокна, потрапивши в шлунок, значно збільшуються в об'ємі, що викликає механічне розтягнення тканин шлунка.
В результаті пригнічений активність центрів голоду в головному мозку, і пропадає тяга до їжі на кілька годин.
Лікарі радять вживати не менше 25 грамів клітковини щодня.
Також в проростках досить багато білків. Вони на гормональному рівні знижують апетит і, як наслідок, тягу до їжі.
Регулярне вживання будь-яких продуктів, багатих білками і клітковиною, але містять мало жирів (таких як пророщена пшениця) пов'язано з рідкісною частотою зустрічальності ожиріння і надмірної маси тіла. Примітно, що клітковина однаково ефективна в цілях боротьби з ожирінням як у жінок, так і у чоловіків.
4. Знижує рівень цукру в крові
Як вже було сказано, паростки пшениці містять багато харчових волокон.
За даними вчених, харчові волокна уповільнюють всмоктування цукру з просвіту шлунково-кишкового тракту. В результаті запобігають різкі скачки глюкози в крові після вживання їжі.
Також вони мають здатність підвищувати чутливість периферичних рецепторів м'язової і жирової тканини до інсуліну. Це призводить до більш ефективної утилізації глюкози клітинами і зниження її концентрації в крові.
Велика кількість клітковини в раціоні пов'язані з рядом переваг:
- Зниження ризику розвитку цукрового діабету II типу, що особливо важливо при обтяженому сімейному анамнезі.
- Стабільний рівень глюкози в крові при споживанні будь-яких продуктів.
- Зниження дози цукрознижувальних препаратів (при активному перебігу цукрового діабету II типу).
5. Запобігає раку
Встановлено , що в паростках пшениці міститься безліч найпотужніших антиоксидантів (вітаміни A, E, C, селен, цинк і хлорофіл).
Дані речовини пригнічують хронічне запалення і блокують вплив вільних радикалів на клітини організму, які призводять до загибелі або злоякісного переродження тканин.
Додатковий плюс продукту – здатність покращувати обмін речовин і блокувати вплив ряду токсичних речовин, що потрапили в організм.
Індійські експерти відзначають низьку частоту злоякісних новоутворень порожнини рота у осіб, які вживають пророслі насіння пшениці на регулярній основі.
А харчові волокна в свою чергу нормалізують склад мікрофлори і служать джерелом їжі для корисних мікроорганізмів. У процесі взаємодії бактерій з клітковиною виділяється особливою речовина – бутират. Воно запобігає злоякісне переродження тканин товстої і прямої кишок.
6. Покращує стан шкіри і волосся
У косметологічних цілях активно використовується масло проростків або зародків пшениці. Воно багате аміно - і омега - 3 жирними кислотами, антиоксидантами, вітамінами групи B, а також А і D.
Застосування цього продукту, за даними російських фахівців, призводить до наступних ефектів:
- Поліпшення стану волосся (усунення жирного блиску);
- Усунення дрібних зморшок на обличчі (зважаючи стимуляції вироблення колагену і еластину);
- Прискорення загоєння будь-яких пошкоджень шкіри;
- Профілактика целюліту.
Безпека та шкода
В окремих ситуаціях, пророщені зерна пшениці можуть завдати шкоди здоров'ю. До числа найбільш поширених побічних ефектів відносять:
- Диспепсичні розлади. паростки багаті клітковиною і білками. Велика кількість даних речовин в раціоні призводить до розладу моторної діяльності мускулатури стінки кишки, активації процесів бродіння і газоутворення. В результаті спостерігається метеоризм, нудота, порушення стільця за типом діареї (рідше) або запорів (частіше).
- Отруєння. неправильне пророщування пшениці самостійно або тривале зберігання паростків може призвести до активації грибкової або бактеріальної флори на пагонах. Попадання шкідливих мікроорганізмів і їх токсинів може привести до харчової токсикоінфекції або іншим отруєнням.
- Алергічні реакції. пшеничні паростки не містять глютену і мають низьку алергогенну активність. Однак у рідкісних випадках алегопатології можуть мати місце. Проявляються по-різному: від місцевих шкірних реакцій до системних анафілаксій.
Категорично не рекомендується вживати Пророщені зерна спільно з молочними продуктами (з метою профілактики диспепсичних розладів).
Як правильно приймати?
Існує кілька основних способів прийому.
Цілі паростки
Рекомендується віддавати перевагу саме живим паросткам пшениці.
Вживати пророщену пшеницю рекомендується в середині дня перед будь-яким прийомом їжі.
Прийом ввечері може привести до перевантаження шлунково-кишкового тракту і проблем з відходом до сну, а вранці (особливо натщесерце) – може викликати подразнення слизових оболонок травного апарату і привести до загострення хронічних захворювань.
Рекомендоване дозування: 60-100 грам цілих зелених паростків.
Сік або порошок
Також в магазинах можна придбати сік або порошок (борошно) проростків.
Сік паростків пшениці часто можна придбати в магазинах, а також приготувати вдома самостійно. Він доступний у свіжому вигляді, а також у вигляді капсул, замороженого соку та порошку.
Також сік додається в спреї, креми, гелі, лосьйони та інші косметичні засоби.
Борошно (порошок) можна приймати всередину, змішуючи з водою або додаючи в будь-які страви.
Рекомендовані добові дози:
- 30 мл соку;
- 5-15 г порошку на склянку води;
Масло
Не менш цінним продуктом є масло зародків або проростків пшениці. Воно виходить методом холодного пресування і широко застосовується в косметичних і харчових цілях.
Приймати всередину слід по 0.5-1 ст.л. 2 рази на день (до їди). Можна додавати його в салати та інші страви.
Також масло широко використовується зовнішньо в косметичних цілях (згідно інструкції конкретного продукту).
Висновок
- Таким чином, паростки пшениці – це унікальний і вкрай поживний продукт. Вони багаті вітамінами і мінералами, харчовими волокнами і антиоксидантами.
- Пророщені зерна не містять глютену і відрізняються низьким обсягом антинутрієнтів.
- Вживання паростків сприятливо відбивається на масі тіла і привабливості шкірного покриву, знижує ризик розвитку раку, цукрового діабету і безлічі хронічних захворювань.