Чим корисна манна каша-6 наукових фактів про вплив на здоров'я
Манна каша (розм. манка) – це блюдо, приготоване з манної крупи-грубо подрібнених зерен пшениці. У багатьох країнах вона є одним з основних страв в раціоні дітей (в тому числі немовлят), а також в дієтичному харчуванні.
Будучи джерелом вітамінів, мінералів і антиоксидантів, манна каша має ряд корисних властивостей для здоров'я. Вона може допомогти схуднути, нормалізувати роботу багатьох систем організму, і навіть знизити ризик розвитку деяких форм раку.
6 корисних властивостей
Нижче розглянуті 6 головних фактів про користь манної каші (з опорою на доказову базу).
1. Містить поживні речовини
Манна крупа-досить калорійний продукт (близько 360 калорій на 100 грам).
Манна каша, приготована на воді, містить наступні поживні речовини:
Назва нутрієнта | приблизний відсоток від добової норми (в 100 грамах каші) |
Вітамін Е | 1 % |
вітамін В1 | 30 % |
вітамін В6 | 5 % |
вітамін B9 | 46 % |
фосфор | 14 % |
залізо | 24 % |
калій | 5 % |
магній | 12 % |
кальцій | 2 % |
Також каша багата харчовими волокнами , вживання яких пов'язано з рядом переваг для здоров'я: від нормалізації моторної діяльності кишечника до профілактики серцево-судинних і ендокринних розладів.
2. Допомагає схуднути
Манка рясніє харчовими волокнами., який сприяють схудненню . Потрапивши в організм, вони значно збільшуються в розмірі і викликають механічне переповнення шлунка. В результаті пригнічуються центри голоду в головному мозку, знижується тяга до їжі.
Вживання достатніх обсягів клітковини, як стверджують канадські вчені, лежить в основі підтримки або зниження ваги тіла.
За даними досліджень, виконаних під контролем американських фахівців, збільшення вмісту клітковини на 1 грам на добу призводить до втрати 0,25 кг ваги протягом 1,5 років.
Манна каша також багата білком. Збільшення обсягу протеїнів в раціоні (при збереженні загальної добової калорійності) завжди пов'язаний з втратою ваги. Додаткова властивість білків – здатність змінювати вироблення гормонів голоду і знижувати почуття голоду.
3. Підтримує здоров'я серця і судин
згідно науковими даними, будь-яка дієта, багата харчовими волокнами, знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань приблизно на 24%.
Клітковина, що міститься в манній крупі, сприятливо відбивається на показниках ліпідного профілю. Вона знижує концентрацію в крові загального холестерину і його атерогенних фракцій (ЛПНЩ).
В результаті запобігається формування атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і розвиток таких захворювань, як ішемічна хвороба серця, інсульт, інфаркт міокарда.
Також манна крупа багата калієм, магнієм і фолієвою кислотою. Ці речовини знижують артеріальний тиск і сприяють профілактиці раннього розвитку гіпертонічної хвороби.
Крім того, японські фахівці виявлено прямий зв'язок між високим споживанням фолієвої кислоти і частотою розвитку серцево-судинних патологій. При достатній кількості даного нутрієнта в раціоні, ризик виникнення захворювань з боку серця і судин знижується на 38%.
4. Знижує цукор в крові
Як вже було сказано, манна каша багата харчовими волокнами і магнієм. Ці речовини, за даними працівників Національного інституту громадської охорони здоров'я (Фінляндія), знижують ризик розвитку цукрового діабету II типу.
Речовини в складі манної каші підвищують чутливість рецепторів периферичних тканин (жирової і м'язової) до інсуліну. В результаті клітини більш ефективно витрачають глюкозу, знижуючи її концентрацію в крові. Таким чином, вони впливають на головний патогенетичний механізм формування цукрового діабету II типу – інсулінорезистентність.
Додатково клітковина уповільнює всмоктування вуглеводів в кишечнику, що запобігає різкий підйом цукру в крові після вживання будь-якої їжі спільно з манною кашею.
Є дані про довгострокове позитивний ефект клітковини . На тлі її регулярного вживання зменшується рівень глікованого гемоглобіну в крові, що відображає глікемію за останні 2-3 місяці.
5. Знижує ризик розвитку залізодефіцитної анемії
Залізодефіцитна анемія – досить поширене патологічний стан (особливо в літньому віці).
Причин безліч: неадекватне харчування, хронічні крововтрати, захворювання шлунково-кишкового тракту і кісткового мозку. Анемія також може розвинутися у жінок на тлі вагітності.
Манна крупа має в складі велику кількість заліза, необхідного для синтезу червоних кров'яних клітин ( еритроцитів ).
Однак це залізо з великими труднощами всмоктується в шлунку. Для усунення даного ефекту рекомендується спільно з кашею вживати фрукти і овочі, багаті вітаміном C (цитрусові, ягоди, томати).
6. Підтримує здоров'я травної системи
Клітковина, наявна в манній каші, має масу позитивних ефектів по відношенню до кишечнику:
- Нормалізація складу мікрофлори. харчові волокна збільшити чисельність корисних бактерій, пригнічуючи ріст і розмноження патогенних і умовно-патогенних форм.
- Профілактика раку. в ході ферментації харчових волокон дружніми мікроорганізмами виділяється бутират. Ця речовина нормалізує обмін речовин в епітеліальній пластинці товстого кишечника і знижує ризик розвитку злоякісних новоутворень товстої і прямої кишок.
- Відновлення перистальтики. клітковина нормалізує скоротливу активність гладкої мускулатури стінки кишечника, забезпечуючи адекватне і своєчасне спорожнення. Регулярне вживання продуктів, багатих харчовими волокнами (в тому числі манної каші) – запорука відсутності запорів.
Можлива шкода
На жаль, манна крупа має протипоказання і може завдати шкоди людині в окремих ситуаціях. До числа найбільш поширених побічних ефектів відносять:
- Диспепсичні розлади. при надмірному вживанні манної каші активуються процеси бродіння і гниття, активується патогенна мікрофлора. Як результат, розвивається здуття живота, посилюється газовідведення, змінюється стілець (по типу діареї), порушується баланс мікрофлори.
- Алергічні реакції. непереносимість глютену – поширене явище. Особам з целіакією слід відмовитися від включення каші в раціон. Рідше зустрічається підвищена сенсибілізація організму на інші білки крупи. Алергопатології можуть мати будь-який характер (місцевий або системний).
Як готувати і приймати?
Манна крупа – висококалорійний і вкрай поживний продукт. Її можна регулярно включати в раціон як дорослої людини, так і дитини.
Кашу рекомендується вживати вранці на сніданок або денні години. При прийомі в ранкові години порція каші повинна бути невеликою і обов'язково поєднуватися з фруктами або овочами. Їсти кашу на вечерю (або перед сном) не слід. Це може привести до перевантаження шлунково-кишкового апарату і появі проблем з відходом до сну.
Манну кашу можна приготувати на молоці або на воді. Обидва варіанти корисні для людини і рекомендовані дієтологами.
Розглянемо класичний рецепт каші на молоці:
Буде потрібно:
- 200 мл молока;
- 2 ст. л. манної крупи;
- 1 ч. л. солі та цукру;
- За смаком – ягоди, фрукти, сухофрукти.
Рецепт:
- Влити молоко в емальовану каструлю. Довести до кипіння.
- Додати сіль і цукор.
- Повільно висипати крупу, постійно помішуючи молоко.
- Тушкуйте близько 4-6 хвилин, перемішуйте кожні 30-40 секунд.
- Перекласти на тарілку, додати фрукти і ягоди, сухофрукти.
- Блюдо готове.
Як правило, кашу готують з манної крупи м'яких сортів пшениці. Крупу твердих сортів зазвичай використовують для приготування супів, фаршу і десертів.
Висновок
- Таким чином, манна каша є цінним продуктом для людини. Вона багата вітамінами, мінералами і харчовими волокнами.
- При регулярному вживанні манка покращує серцево-судинне здоров'я, знижує ризик розвитку цукрового діабету II типу і залізодефіцитної анемії, підтримує роботу шлунково-кишкового апарату, сприяє схудненню.
- При відсутності протипоказань, каша рекомендована як дітям, так і дорослим.