Чим корисна манна каша-6 наукових фактів про вплив на здоров'я

Манна каша (розм. манка) – це блюдо, приготоване з манної крупи-грубо подрібнених зерен пшениці. У багатьох країнах вона є одним з основних страв в раціоні дітей (в тому числі немовлят), а також в дієтичному харчуванні.

Будучи джерелом вітамінів, мінералів і антиоксидантів, манна каша має ряд корисних властивостей для здоров'я. Вона може допомогти схуднути, нормалізувати роботу багатьох систем організму, і навіть знизити ризик розвитку деяких форм раку.

6 корисних властивостей

Нижче розглянуті 6 головних фактів про користь манної каші (з опорою на доказову базу).

1. Містить поживні речовини

Манна крупа-досить калорійний продукт (близько 360 калорій на 100 грам).

Манна каша, приготована на воді, містить наступні поживні речовини:

Назва нутрієнта приблизний відсоток від добової норми (в 100 грамах каші)
Вітамін Е 1 %
вітамін В1 30 %
вітамін В6 5 %
вітамін B9 46 %
фосфор 14 %
залізо 24 %
калій 5 %
магній 12 %
кальцій 2 %

Також каша багата харчовими волокнами , вживання яких пов'язано з рядом переваг для здоров'я: від нормалізації моторної діяльності кишечника до профілактики серцево-судинних і ендокринних розладів.

манна каша – цінне джерело біологічно активних речовин, необхідних для організму людини.

2. Допомагає схуднути

Манка рясніє харчовими волокнами., який сприяють схудненню . Потрапивши в організм, вони значно збільшуються в розмірі і викликають механічне переповнення шлунка. В результаті пригнічуються центри голоду в головному мозку, знижується тяга до їжі.

Вживання достатніх обсягів клітковини, як стверджують канадські вчені, лежить в основі підтримки або зниження ваги тіла.

За даними досліджень, виконаних під контролем американських фахівців, збільшення вмісту клітковини на 1 грам на добу призводить до втрати 0,25 кг ваги протягом 1,5 років.

Манна каша також багата білком. Збільшення обсягу протеїнів в раціоні (при збереженні загальної добової калорійності) завжди пов'язаний з втратою ваги. Додаткова властивість білків – здатність змінювати вироблення гормонів голоду і знижувати почуття голоду.

регулярне вживання манної каші – простий і корисний спосіб знизити масу тіла.

3. Підтримує здоров'я серця і судин

згідно науковими даними, будь-яка дієта, багата харчовими волокнами, знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань приблизно на 24%.

Клітковина, що міститься в манній крупі, сприятливо відбивається на показниках ліпідного профілю. Вона знижує концентрацію в крові загального холестерину і його атерогенних фракцій (ЛПНЩ).

В результаті запобігається формування атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і розвиток таких захворювань, як ішемічна хвороба серця, інсульт, інфаркт міокарда.

Також манна крупа багата калієм, магнієм і фолієвою кислотою. Ці речовини знижують артеріальний тиск і сприяють профілактиці раннього розвитку гіпертонічної хвороби.

Крім того, японські фахівці виявлено прямий зв'язок між високим споживанням фолієвої кислоти і частотою розвитку серцево-судинних патологій. При достатній кількості даного нутрієнта в раціоні, ризик виникнення захворювань з боку серця і судин знижується на 38%.

манну крупу рекомендується включати в раціон (особливо літніх людей) з метою зниження ризику розвитку багатьох захворювань з боку серцево-судинної системи.

4. Знижує цукор в крові

Як вже було сказано, манна каша багата харчовими волокнами і магнієм. Ці речовини, за даними працівників Національного інституту громадської охорони здоров'я (Фінляндія), знижують ризик розвитку цукрового діабету II типу.

Речовини в складі манної каші підвищують чутливість рецепторів периферичних тканин (жирової і м'язової) до інсуліну. В результаті клітини більш ефективно витрачають глюкозу, знижуючи її концентрацію в крові. Таким чином, вони впливають на головний патогенетичний механізм формування цукрового діабету II типу – інсулінорезистентність.

Додатково клітковина уповільнює всмоктування вуглеводів в кишечнику, що запобігає різкий підйом цукру в крові після вживання будь-якої їжі спільно з манною кашею.

Є дані про довгострокове позитивний ефект клітковини . На тлі її регулярного вживання зменшується рівень глікованого гемоглобіну в крові, що відображає глікемію за останні 2-3 місяці.

манна каша знижує вміст цукру в крові і запобігає розвитку одного з найнебезпечніших ендокринних захворювань – цукрового діабету II типу.

5. Знижує ризик розвитку залізодефіцитної анемії

Залізодефіцитна анемія – досить поширене патологічний стан (особливо в літньому віці).

Причин безліч: неадекватне харчування, хронічні крововтрати, захворювання шлунково-кишкового тракту і кісткового мозку. Анемія також може розвинутися у жінок на тлі вагітності.

Манна крупа має в складі велику кількість заліза, необхідного для синтезу червоних кров'яних клітин ( еритроцитів ).

Однак це залізо з великими труднощами всмоктується в шлунку. Для усунення даного ефекту рекомендується спільно з кашею вживати фрукти і овочі, багаті вітаміном C (цитрусові, ягоди, томати).

часте вживання манної каші спільно з овочами і фруктами забезпечує профілактику розвитку залізодефіцитної анемії.

6. Підтримує здоров'я травної системи

Клітковина, наявна в манній каші, має масу позитивних ефектів по відношенню до кишечнику:

  1. Нормалізація складу мікрофлори. харчові волокна збільшити чисельність корисних бактерій, пригнічуючи ріст і розмноження патогенних і умовно-патогенних форм.
  2. Профілактика раку. в ході ферментації харчових волокон дружніми мікроорганізмами виділяється бутират. Ця речовина нормалізує обмін речовин в епітеліальній пластинці товстого кишечника і знижує ризик розвитку злоякісних новоутворень товстої і прямої кишок.
  3. Відновлення перистальтики. клітковина нормалізує скоротливу активність гладкої мускулатури стінки кишечника, забезпечуючи адекватне і своєчасне спорожнення. Регулярне вживання продуктів, багатих харчовими волокнами (в тому числі манної каші) – запорука відсутності запорів.
манна каша нормалізує моторику кишкової стінки, підтримує баланс мікроорганізмів і знижує ризик розвитку пухлинних процесів.

Можлива шкода

На жаль, манна крупа має протипоказання і може завдати шкоди людині в окремих ситуаціях. До числа найбільш поширених побічних ефектів відносять:

  1. Диспепсичні розлади. при надмірному вживанні манної каші активуються процеси бродіння і гниття, активується патогенна мікрофлора. Як результат, розвивається здуття живота, посилюється газовідведення, змінюється стілець (по типу діареї), порушується баланс мікрофлори.
  2. Алергічні реакції. непереносимість глютену – поширене явище. Особам з целіакією слід відмовитися від включення каші в раціон. Рідше зустрічається підвищена сенсибілізація організму на інші білки крупи. Алергопатології можуть мати будь-який характер (місцевий або системний).
рекомендується з обережністю підходити до вживання манної крупи, щоб уникнути розвитку побічних ефектів.

Як готувати і приймати?

Манна крупа – висококалорійний і вкрай поживний продукт. Її можна регулярно включати в раціон як дорослої людини, так і дитини.

Кашу рекомендується вживати вранці на сніданок або денні години. При прийомі в ранкові години порція каші повинна бути невеликою і обов'язково поєднуватися з фруктами або овочами. Їсти кашу на вечерю (або перед сном) не слід. Це може привести до перевантаження шлунково-кишкового апарату і появі проблем з відходом до сну.

Манну кашу можна приготувати на молоці або на воді. Обидва варіанти корисні для людини і рекомендовані дієтологами.

Розглянемо класичний рецепт каші на молоці:

Буде потрібно:

  • 200 мл молока;
  • 2 ст. л. манної крупи;
  • 1 ч. л. солі та цукру;
  • За смаком – ягоди, фрукти, сухофрукти.

Рецепт:

  1. Влити молоко в емальовану каструлю. Довести до кипіння.
  2. Додати сіль і цукор.
  3. Повільно висипати крупу, постійно помішуючи молоко.
  4. Тушкуйте близько 4-6 хвилин, перемішуйте кожні 30-40 секунд.
  5. Перекласти на тарілку, додати фрукти і ягоди, сухофрукти.
  6. Блюдо готове.

Як правило, кашу готують з манної крупи м'яких сортів пшениці. Крупу твердих сортів зазвичай використовують для приготування супів, фаршу і десертів.

манна каша – досить простий у приготуванні продукт. Їсти її краще вранці і вдень, поєднуючи з овочами і фруктами.

Висновок

  1. Таким чином, манна каша є цінним продуктом для людини. Вона багата вітамінами, мінералами і харчовими волокнами.
  2. При регулярному вживанні манка покращує серцево-судинне здоров'я, знижує ризик розвитку цукрового діабету II типу і залізодефіцитної анемії, підтримує роботу шлунково-кишкового апарату, сприяє схудненню.
  3. При відсутності протипоказань, каша рекомендована як дітям, так і дорослим.