5 корисних властивостей булгура для організму і його протипоказання

Булгур – це злакова крупа, зроблена з роздробленої і обробленої окропом пшениці (найчастіше твердих сортів). Є одним з найдавніших страв на планеті, родом з близькосхідної кухні.

Каша з булгуру багата поживними речовинами, які обумовлюють її корисні властивості для здоров'я. Вона дозволяє попередити розвиток ряду захворювань, нормалізувати роботу шлунково-кишкового апарату, а також надати істотну допомогу в схудненні.

Булгур: що це за крупа?

Булгур - це крупа з обробленої парою, висушеної і подрібненої пшениці. Залежно від ступеня розмеленості булгур буває:

  • Великий;
  • Середнім;
  • Дрібним.

Ступінь дроблення не позначається на смакових показниках, але відбивається на тривалості приготування.

На смак булгур нагадує горіхи. Має аналогічний з макаронними виробами склад.

Продукт широко поширений в кухнях країн Сходу і на Кавказі. З нього можна приготувати масу страв: салати, супи. Поєднується з будь-якими овочами, м'ясом і рибою.

Булгур-продукт на основі пшениці, який чудово поєднується практично з будь-якими інгредієнтами.

Чим він корисний-5 тез

Нижче детально розглянуті 5 головних фактів про користь булгура (з опорою на наукові дослідження).

1. Містить поживні речовини

Булгур володіє невеликою калорійністю, але надає організму масу біологічно активних речовин. У 100 грамах звареного булгура міститься:

найменування нутрієнта приблизний відсоток рекомендованої добової потреби
білки 4 %
харчові волокна 14 %
вітамін B3 5 %
вітамін В6 4 %
вітамін B9 5 %
вітамін K 2 %
Марганець 30 %
магній 8 %
залізо 5 %
фосфор 5 %
цинк 4 %

Булгур є цінним джерело клітковини і марганцю. Дані речовини необхідні для злагодженої роботи практично всіх систем органів. Вони також знижують ризик становлення хронічних захворювань.

вживання булгура – простий спосіб надати організму людини необхідні вітаміни і мінеральні речовини.

2. Покращує здоров'я серця і судин

Регулярне вживання цільних зернових продуктів – основа міцного здоров'я серцево-судинної системи.

Норвезькі експерти встановлено , що вживання 90-225 грамів цільних злаків на добу пов'язано зі зниженням ризику розвитку захворювань з боку серця і судин на 20%.

Праці американських вчених показують , що булгур, за рахунок наявності в складі клітковини, вітамінів K і групи B, марганцю і калію, здатний знижувати артеріальний тиск і рівень холестерину (включаючи атерогенні фракції) в крові.

В результаті знижується ризик формування атеросклеротичних бляшок на стінках артеріальних судин і розвитку патологій, асоційованих з атеросклерозом (ішемічної хвороби серця та інфаркту міокарда, хронічної ішемії мозку, інсульту).

Крупа може застосовуватися для профілактики раннього розвитку (при обтяженому сімейному анамнезі), а також в якості методу додаткової терапії гіпертонії і ряду захворювань серцевого м'яза.

Булгур, завдяки збалансованому складу, ефективний з метою профілактики найбільш поширених серцево-судинних розладів.

3. Знижує рівень цукру в крові

Дослідження, виконані під керівництвом вчених з США, демонструють здатність булгура знижувати концентрацію глюкози в плазмі крові.

В основі лікувального властивості лежить наявність в складі клітковини і ряду рослинних антиоксидантів.

Вони впливають на інсулінові рецептори периферичних тканин, підвищуючи їх чутливість до інсуліну. В результаті клітини починають ефективно витрачати цукор з крові для задоволення власних енергетичних потреб.

Окремо слід зазначити, що пшениця не впливає на активність В-клітин підшлункової залози і безпосередньо не змінює секрецію інсуліну.

Крупу рекомендується включати в систему харчування осіб, хворих на цукровий діабет II типу або з високою схильністю до нього.

Булгур здатний зменшувати концентрацію цукру в крові, покращуючи перебіг або запобігаючи розвитку цукрового діабету II типу.

4. Нормалізує роботу кишечника

Будь-які продукти на основі цільних зерен багаті клітковиною і рядом рослинних сполук. Включення подібних страв в дієту пов'язано з наступними перевагами:

  1. Відновлення балансу мікрофлори . харчові волокна є їжею для дружніх мікроорганізмів, в результаті є тенденція до збільшення їх чисельності. Також харчові волокна пригнічують ріст і розмноження патогенних і умовно-патогенних представників мікробіоценозу кишечника.
  2. Профілактика захворювань товстого кишечника. під час ферментації клітковини корисними бактеріями виділяються жирні кислоти з коротким ланцюгом (в основному – бутират). Вони підтримують обмін речовин в колоноцитах, попереджаючи їх злоякісне переродження. Також коротколанцюгові жирні кислоти знижують ризик маніфестації будь-яких аутоімунних (хвороба Крона, НВК) і інфекційно-запальних захворювань.
  3. Попередження запорів . харчові волокна покращують скоротливу функцію гладкої мускулатури стінки кишечника, що призводить до своєчасного спорожнення.
додавання пшеничного булгура в раціон позитивно відбивається на роботі шлунково-кишкового апарату.

5. Допомагає схуднути

Булгур-це цінне джерело клітковини . За інформацією американського наукового співтовариства, високий рівень споживання харчових волокон пов'язаний з низькою частотою ожиріння.

Клітковина в складі булгура сприяє схудненню за рахунок наступних механізмів:

  1. Придушення апетиту. харчові волокна, після потрапляння в організм, значно збільшуються в розмірі, викликаючи механічне перерозтягнення стінок шлунка. За рефлекторним механізмам це призводить до пригнічення центрів голоду в головному мозку на кілька годин.
  2. Регулювання функції всмоктування. харчові волокна уповільнюють всмоктування поживних речовин, забезпечуючи їх поступове надходження в кров. В результаті організм більш ефективно витрачає їх, рідше утворює жирові депо. Також клітковина повністю блокує засвоєння деяких жирів.
  3. Зміна обміну жирів. Булгур прискорює розпад клітин жирової тканини.

Перероблена пшениця однакова ефективна в цілях профілактики ожиріння як у жінок, так і у чоловіків.

додавання булгура в меню позитивно відбивається на масі тіла. Продукт може використовуватися для схуднення або підтримки ваги на належному рівні.

Ймовірна шкода

Безсумнівно, булгур є корисним продуктом. Однак він має протипоказання і, в окремих ситуаціях, може завдати шкоди організму. До числа побічних ефектів відносять:

  1. Загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. пшениця має в складі екстрактивні речовини, що викликають подразнення слизових оболонок травної системи. Подібна обставина може спровокувати загострення гастриту, дуоденіту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, ГЕРХ.
  2. Диспепсичні розлади. обумовлені великою кількістю клітковини в складі і проявляються у формі діареї або запорів, підвищеного газоутворення, спастичних болів в нижніх відділах живота.
  3. Утворення каменів у сечовидільному тракті. Булгур багатий оксалатами. Вони збільшують виділення кальцію з сечею, що може привести до появи конкрементів в просвіті сечовидільного тракту.
  4. Алергічні реакції. обумовлені сенсибілізацією організму до глютену і іншим білкам пшениці. Виявляються по-різному, але зазвичай характеризуються легким перебігом (за типом кропив'янки).

Більшість небажаних реакцій (за винятком алергій і целіакії) викликані надмірним включенням булгура в раціон.

рекомендується з обережністю підходити до вживання булгура через наявність ризику розвитку ускладнень.

Приготування та прийом

Одне з головних достоїнств булгура – простота і швидкість приготування.

Спосіб приготування середньо - і крупноизмельченного булгура значно відрізняється від кулінарної обробки мелкоізмельченного.

Для приготування каші потрібно:

  • 200 мл води;
  • 100 грам крупи булгура (середньої або великої);
  • ½ ч. л. солі або цукру (за смаком).

Рецепт:

  1. Залити воду в емальовану каструлю. Довести до кипіння.
  2. Додати булгур.
  3. Варіть на повільному вогні 15 (середній) або 20 (великий) хвилин. Важливо щільно накрити каструлю кришкою і намагатися випускати мінімально можливу кількість пара.
  4. Злийте воду, що залишилася, укутайте каструлю щільною тканиною. Дайте настоятися ще хвилин 20-30.
  5. Блюдо готове.

Готовий продукт можна вживати в чистому вигляді (як кашу), додавати в салати і супи, використовувати як гарнір. Булгур прекрасно поєднується з м'ясом і рибою, овочами.

Рекомендується норма – 100-150 грам 3-5 разів на тиждень. Краще їсти булгур в середині дня. Не слід приймати його вранці на "голодний шлунок" і перед сном.

Булгур-універсальний продукт, який досить простий в готуванні. При дотриманні технології кулінарної обробки він принесе тільки користь.

Висновок

  1. Таким чином, булгур поєднує в складі масу цінних біологічно активних речовин: вітамінів, мінералів, антиоксидантів, харчових волокон.
  2. При регулярному додаванні в дієту він покращує здоров'я серцево-судинної і ендокринної систем, допомагає в зниженні маси тіла, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту.
  3. Перед прийомом бажано детально ознайомитися з побічними ефектами.