5 корисних властивостей булгура для організму і його протипоказання
Булгур – це злакова крупа, зроблена з роздробленої і обробленої окропом пшениці (найчастіше твердих сортів). Є одним з найдавніших страв на планеті, родом з близькосхідної кухні.
Каша з булгуру багата поживними речовинами, які обумовлюють її корисні властивості для здоров'я. Вона дозволяє попередити розвиток ряду захворювань, нормалізувати роботу шлунково-кишкового апарату, а також надати істотну допомогу в схудненні.
Булгур: що це за крупа?
Булгур - це крупа з обробленої парою, висушеної і подрібненої пшениці. Залежно від ступеня розмеленості булгур буває:
- Великий;
- Середнім;
- Дрібним.
Ступінь дроблення не позначається на смакових показниках, але відбивається на тривалості приготування.
На смак булгур нагадує горіхи. Має аналогічний з макаронними виробами склад.
Продукт широко поширений в кухнях країн Сходу і на Кавказі. З нього можна приготувати масу страв: салати, супи. Поєднується з будь-якими овочами, м'ясом і рибою.
Чим він корисний-5 тез
Нижче детально розглянуті 5 головних фактів про користь булгура (з опорою на наукові дослідження).
1. Містить поживні речовини
Булгур володіє невеликою калорійністю, але надає організму масу біологічно активних речовин. У 100 грамах звареного булгура міститься:
найменування нутрієнта | приблизний відсоток рекомендованої добової потреби |
білки | 4 % |
харчові волокна | 14 % |
вітамін B3 | 5 % |
вітамін В6 | 4 % |
вітамін B9 | 5 % |
вітамін K | 2 % |
Марганець | 30 % |
магній | 8 % |
залізо | 5 % |
фосфор | 5 % |
цинк | 4 % |
Булгур є цінним джерело клітковини і марганцю. Дані речовини необхідні для злагодженої роботи практично всіх систем органів. Вони також знижують ризик становлення хронічних захворювань.
2. Покращує здоров'я серця і судин
Регулярне вживання цільних зернових продуктів – основа міцного здоров'я серцево-судинної системи.
Норвезькі експерти встановлено , що вживання 90-225 грамів цільних злаків на добу пов'язано зі зниженням ризику розвитку захворювань з боку серця і судин на 20%.
Праці американських вчених показують , що булгур, за рахунок наявності в складі клітковини, вітамінів K і групи B, марганцю і калію, здатний знижувати артеріальний тиск і рівень холестерину (включаючи атерогенні фракції) в крові.
В результаті знижується ризик формування атеросклеротичних бляшок на стінках артеріальних судин і розвитку патологій, асоційованих з атеросклерозом (ішемічної хвороби серця та інфаркту міокарда, хронічної ішемії мозку, інсульту).
Крупа може застосовуватися для профілактики раннього розвитку (при обтяженому сімейному анамнезі), а також в якості методу додаткової терапії гіпертонії і ряду захворювань серцевого м'яза.
3. Знижує рівень цукру в крові
Дослідження, виконані під керівництвом вчених з США, демонструють здатність булгура знижувати концентрацію глюкози в плазмі крові.
В основі лікувального властивості лежить наявність в складі клітковини і ряду рослинних антиоксидантів.
Вони впливають на інсулінові рецептори периферичних тканин, підвищуючи їх чутливість до інсуліну. В результаті клітини починають ефективно витрачати цукор з крові для задоволення власних енергетичних потреб.
Окремо слід зазначити, що пшениця не впливає на активність В-клітин підшлункової залози і безпосередньо не змінює секрецію інсуліну.
Крупу рекомендується включати в систему харчування осіб, хворих на цукровий діабет II типу або з високою схильністю до нього.
4. Нормалізує роботу кишечника
Будь-які продукти на основі цільних зерен багаті клітковиною і рядом рослинних сполук. Включення подібних страв в дієту пов'язано з наступними перевагами:
- Відновлення балансу мікрофлори . харчові волокна є їжею для дружніх мікроорганізмів, в результаті є тенденція до збільшення їх чисельності. Також харчові волокна пригнічують ріст і розмноження патогенних і умовно-патогенних представників мікробіоценозу кишечника.
- Профілактика захворювань товстого кишечника. під час ферментації клітковини корисними бактеріями виділяються жирні кислоти з коротким ланцюгом (в основному – бутират). Вони підтримують обмін речовин в колоноцитах, попереджаючи їх злоякісне переродження. Також коротколанцюгові жирні кислоти знижують ризик маніфестації будь-яких аутоімунних (хвороба Крона, НВК) і інфекційно-запальних захворювань.
- Попередження запорів . харчові волокна покращують скоротливу функцію гладкої мускулатури стінки кишечника, що призводить до своєчасного спорожнення.
5. Допомагає схуднути
Булгур-це цінне джерело клітковини . За інформацією американського наукового співтовариства, високий рівень споживання харчових волокон пов'язаний з низькою частотою ожиріння.
Клітковина в складі булгура сприяє схудненню за рахунок наступних механізмів:
- Придушення апетиту. харчові волокна, після потрапляння в організм, значно збільшуються в розмірі, викликаючи механічне перерозтягнення стінок шлунка. За рефлекторним механізмам це призводить до пригнічення центрів голоду в головному мозку на кілька годин.
- Регулювання функції всмоктування. харчові волокна уповільнюють всмоктування поживних речовин, забезпечуючи їх поступове надходження в кров. В результаті організм більш ефективно витрачає їх, рідше утворює жирові депо. Також клітковина повністю блокує засвоєння деяких жирів.
- Зміна обміну жирів. Булгур прискорює розпад клітин жирової тканини.
Перероблена пшениця однакова ефективна в цілях профілактики ожиріння як у жінок, так і у чоловіків.
Ймовірна шкода
Безсумнівно, булгур є корисним продуктом. Однак він має протипоказання і, в окремих ситуаціях, може завдати шкоди організму. До числа побічних ефектів відносять:
- Загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. пшениця має в складі екстрактивні речовини, що викликають подразнення слизових оболонок травної системи. Подібна обставина може спровокувати загострення гастриту, дуоденіту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, ГЕРХ.
- Диспепсичні розлади. обумовлені великою кількістю клітковини в складі і проявляються у формі діареї або запорів, підвищеного газоутворення, спастичних болів в нижніх відділах живота.
- Утворення каменів у сечовидільному тракті. Булгур багатий оксалатами. Вони збільшують виділення кальцію з сечею, що може привести до появи конкрементів в просвіті сечовидільного тракту.
- Алергічні реакції. обумовлені сенсибілізацією організму до глютену і іншим білкам пшениці. Виявляються по-різному, але зазвичай характеризуються легким перебігом (за типом кропив'янки).
Більшість небажаних реакцій (за винятком алергій і целіакії) викликані надмірним включенням булгура в раціон.
Приготування та прийом
Одне з головних достоїнств булгура – простота і швидкість приготування.
Спосіб приготування середньо - і крупноизмельченного булгура значно відрізняється від кулінарної обробки мелкоізмельченного.
Для приготування каші потрібно:
- 200 мл води;
- 100 грам крупи булгура (середньої або великої);
- ½ ч. л. солі або цукру (за смаком).
Рецепт:
- Залити воду в емальовану каструлю. Довести до кипіння.
- Додати булгур.
- Варіть на повільному вогні 15 (середній) або 20 (великий) хвилин. Важливо щільно накрити каструлю кришкою і намагатися випускати мінімально можливу кількість пара.
- Злийте воду, що залишилася, укутайте каструлю щільною тканиною. Дайте настоятися ще хвилин 20-30.
- Блюдо готове.
Готовий продукт можна вживати в чистому вигляді (як кашу), додавати в салати і супи, використовувати як гарнір. Булгур прекрасно поєднується з м'ясом і рибою, овочами.
Рекомендується норма – 100-150 грам 3-5 разів на тиждень. Краще їсти булгур в середині дня. Не слід приймати його вранці на "голодний шлунок" і перед сном.
Висновок
- Таким чином, булгур поєднує в складі масу цінних біологічно активних речовин: вітамінів, мінералів, антиоксидантів, харчових волокон.
- При регулярному додаванні в дієту він покращує здоров'я серцево-судинної і ендокринної систем, допомагає в зниженні маси тіла, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту.
- Перед прийомом бажано детально ознайомитися з побічними ефектами.