Користь і шкода кіноа-6 доведених фактів про вплив крупи на здоров'я

Кіноа (квіноа, рисова Лобода) – це псевдозерновое квітуча рослина, насіння якого вкрай популярні серед прихильників здорового харчування.

Рослина не містить глютену, має в складі багато білка і є одним з небагатьох рослинних продуктів, що містять достатню кількість всіх дев'яти незамінних амінокислот.

Крупа кіноа має ряд доведених корисних властивостей для людини і входить в дієти, спрямовані на зниження ваги, профілактику серцево-судинних захворювань і оздоровлення організму в цілому.

Що таке кіноа?

Кіноа – це псевдозернова культура, поширена в Південній Америці. Вона перевершує за вмістом білка всі злакові рослини, а її амінокислотний склад наближений до молока. Кіноа містить всі 20 незамінних амінокислот, які необхідні для організму людини.

В їжу вживаються тільки насіння кіноа. Вони зовні нагадують зерна гречки, але мають різні кольори. Найбільш поширені наступні різновиди:

  1. Білі. мають м'яку структуру і швидко готуються.
  2. Червоні. мають жорстку структуру, ідеально підходять для додавання в салати.
  3. Чорні. вважаються найсолодшими і поживними, характеризуються тривалим приготуванням.

Найпопулярніша страва з кіноа – каша. Вона за зовнішнім виглядом нагадує рис. Також з насіння готують хлібобулочні вироби, макарони, додають їх в різні десерти, салати і супи.

кіноа – поживна псевдозернова культура, яка відрізняється високим вмістом білка.

Чим вона корисна-6 фактів

Нижче детально розглянуті 6 тез про користь кіноа для нашого здоров'я (з опорою на доказову базу).

1. Має вкрай багатий склад

Кіноа має досить високу калорійність (близько 378 калорій) і містить у складі наступні нутрієнти:

назва речовини відсоток від добової потреби (на 100 грам)
білки 19 %
харчові волокна 35 %
вітамін В1 24 %
вітамін В2 18 %
вітамін В4 14 %
вітамін B5 15 %
вітамін В6 24 %
вітамін B9 46 %
Вітамін Е 16 %
вітамін PP 8 %
калій 23 %
кальцій 5 %
магній 49 %
фосфор 57 %
залізо 25 %
Марганець 102 %
мідь 59 %
селен 16 %
цинк 26 %
омега-3 жирні кислоти 34 %

Насіння кіноа не містять глютену і не є генно-модифікованим продуктом. Завдяки майже ідеальному збалансованому складу, експерти НАСА розглядають рисову Лободу в якості гідного страви для харчування космонавтів.

кіноа – це поживний продукт, що володіє збалансованим складом. Вживання насіння вкрай корисно для підтримки здоров'я людини.

2. Має антиоксидантну дію

Кіноа містить в складі масу антиоксидантів. Вони пригнічують хронічне запалення і нейтралізують вільно-радикальні механізми.

Саме з даними патологічними процесами пов'язаний розвиток хронічних захворювань, злоякісних пухлин і старіння організму.

Найефективнішим антиоксидантом кіноа є кверцетин. Слід зазначити, що кверцетин – добре вивчене рослинне з'єднання. Він здатний надавати наступні дії на організм людини:

Завдяки антиоксидантній дії, регулярне вживання кіноа пов'язано з низькою частотою виникнення хронічних захворювань (гіпертонії, ішемічної хвороби серця, цукрового діабету II типу) і раку.

кіноа має виражену антиоксидантну дію і знижує ризик розвитку поширених захворювань.

3. Допомагає схуднути

Незважаючи на високу калорійність, кіноа має ряд переваг, здатних надати істотну допомогу в схудненні.

Нідерландські фахівці стверджують , що білки, якими рясніє рослина, прискорюють обмін речовин в цілому і пригнічують почуття апетиту, так як втручаються в гормональні процеси регуляції голоду.

Не менш важлива роль належить клітковині . Харчові волокна викликає механічне розтягнення тканин шлунка, що рефлекторно викликає пригнічення почуття голоду. В результаті тяга до їжі пропадає на кілька годин. Подібні відомості приводять експерти з США.

Також харчові волокна уповільнюють всмоктування поживних речовин з кишечника і блокують засвоєння деяких жирів.

Кіноа може бути включена в дієти, спрямовані на схуднення або підтримку маси тіла як у чоловіків, так і у жінок.

додавання кіноа в раціон дозволяє знизити вагу тіла завдяки ряду механізмів.

4. Запобігає залізодефіцитну анемію

Анемія-це патологічний стан, викликаний зниженням крові еритроцитів і (або) гемоглобіну .

Найбільш частою причиною відхилення є дефіцит заліза через різних факторів: хронічна крововтрата, неадекватне харчування, захворювання кісткового мозку і шлунково-кишкового тракту.

Зерна кіноа є досить багатим джерелом заліза.

За даними національного інституту здоров'я США, регулярне включення в раціон будь-яких тварин або рослинних продуктів, багатих залізом, лежить в основі профілактики залізодефіцитної анемії.

Особливо рослина рекомендовано особам похилого віку, коли спостерігається найбільша частота народження цього захворювання.

кіноа, за рахунок великої кількості заліза в складі, може бути ефективним засобом профілактики анемії.

5. Запобігає розвитку цукрового діабету II типу

Крупа володіє низьким глікемічним індексом. Це означає, що вона не викликає різких стрибків цукру в крові після вживання.

Додатково кіноа містить магній і харчові волокна , які підвищують чутливість інсулінових рецепторів клітин м'язової і жирової тканини. В результаті клітини починають ефективно витрачати глюкозу, знижуючи її рівень в крові.

Німецькі фахівці стверджують , що харчові волокна сприяють профілактиці і навіть терапії (спільно з медичними препаратами) цукрового діабету II типу.

кіноа здатний забезпечити профілактику розвитку цукрового діабету II типу. Також рослина може застосовуватися для додаткового контролю перебігу захворювання.

6. Знижує рівень холестерину в крові і артеріальний тиск

згідно з даними Канадських дослідників, кіноа нормалізує показники ліпідного профілю в крові. Злак знижує концентрацію загального холестерину і його атерогенних фракцій (ТАГ і ЛПНЩ, ЛПДНЩ), підвищує рівень «корисного» (ЛПВЩ).

В результаті не створюється передумов для утворення атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і не розвиваються такі захворювання, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт.

За рахунок наявності в складі досить великих обсягів магнію, клітковини і калію, зерна кіноа можуть знижувати рівень артеріального тиску і використовуватися для профілактики розвитку і додаткового контролю перебігу гіпертонічної хвороби.

кіноа, за рахунок збалансованого складу, є ефективним засобом профілактики гіпертонічної хвороби і патологій, асоційованих з атеросклерозом.

Потенційна шкода

Кіноа має протипоказання і може завдати шкоди здоров'ю, особливо при надмірному споживанні. До найбільш часто зустрічається побічних ефектів відносять:

  1. Утворення каменів у нирках. насіння кіноа багаті оксалатами. Такі речовини в кілька разів підвищують ризик утворення конкрементів в просвіті сечовидільної системи. Особам, які вже мають сечокам'яну хворобу, краще відмовитися від продукту.
  2. Диспепсичні розлади. велика кількість клітковини в кишечнику може привести до активації процесів бродіння і гниття і ряду патологічних симптомів: нудота, здуття живота, підвищене газовиділення, спастичні болі в нижніх відділах живота, зміна стела (частіше – діарея, рідше – запор).
  3. Загострення хронічних патологій шлунково-кишкового тракту. кіноа багатий сапонінами. Дані речовини дратують слизові оболонки і можуть спровокувати загострення хронічного гастриту, дуоденіту, виразкової хвороби, ГЕРХ.
  4. Алергічні реакції. у науковій літературі не описані випадки сенсибілізації організму до білків рослини. Однак виключати можливості появи алергопатології не варто.
рекомендується обережно підходити до включення кіноа в раціон через можливість розвитку несприятливих ефектів.

Спосіб приготування та прийому

Класичним способом приготування кіноа є відварювання, яке дозволяє зберегти максимум цінних речовин. Однак насіння вимагають правильної попередньої підготовки, яка полягає в наступному:

  1. Промивання насіння. під час цього процесу видаляється велика частина сапонінів, що викликають ураження слизових оболонок травного апарату.
  2. Замочування. дозволяє усунути решту сапонінів. Рекомендується залишати кіноа у воді на 8-12 годин. Потім насіння повторно промивають.

Для відвареного кіноа знадобиться:

  • 100 грам насіння кіноа;
  • 200-200 мл води.

Як приготувати:

  1. Викласти крупу в емальовану каструлю. Додати холодну воду. У процесі приготування обсяг насіння збільшується приблизно в 4 рази, отже, необхідно підбирати відповідну за розміром посуд.
  2. Доведіть воду до кипіння.
  3. Готуйте на повільному вогні близько 15-20 хвилин. Тривалість варіння залежить від різновиду насіння (білі – 15 хвилин, червоні – 15-17 хвилин, чорні – від 20 хвилин).
  4. Накрити блюдо кришкою, укутати рушником і дати настоятися протягом 30 хвилин.
  5. Каша з відвареного насіння кіноа готова.

Каша відмінно поєднується з овочами, м'ясом птиці, різними соусами для макаронних виробів.

Рекомендується приймати не більше 100-150 грам кіноа по 2-3 рази на тиждень. Цього достатньо для реалізації біологічного потенціалу.

насіння кіноа просто приготувати. Головне-дотримуватися технологію готування, щоб отримати дійсно корисне блюдо.

Висновок

Таким чином, кіноа поєднує в складі ряд цінних вітамінів, мінералів, антиоксидантів і харчових волокон, володіє збалансованим амінокислотним складом.

При регулярному вживанні рослина може поліпшити здоров'я серцево-судинної, ендокринної та травної систем, знизити ризик появи злоякісних новоутворень і надати істотну допомогу в схудненні.