Топ-6 лікувальних властивостей грибів шиітаке для здоров'я

Гриби шиітаке – це не тільки смачний та ароматний делікатес, але й джерело багатьох поживних речовин, які визначають його користь для здоров'я.

Цей вид грибів знижує ризик розвитку небезпечних серцево-судинних і онкологічних захворювань. Також він здатний зміцнити імунітет і безпосередньо боротися з патогенними бактеріями і вірусами.

Що це за гриб?

Шиітаке (також відомий як лентинула їстівна або японський Лісовий гриб) – це їстівний гриб, який вперше почав використовуватися в харчових і лікарських цілях в Японії і Китаї багато століть тому.

На даний момент гриб культивується практично по всій земній кулі. В диких умовах росте на мертвій деревині в Південно-Східній Азії. У Росії мешкає на стовбурах загиблих дерев в Приморському краї.

Шиітаке багатий вітамінами, мінералами та антиоксидантами, що визначають його біологічну цінність. В Японії з 1969 року виготовляють медикаментозні препарати на його основі (Лентинан).

Свіжі і сушені шиітаке широко застосовуються в кухнях Східної Азії. В Японії їх подають у складі суп місо . У китайській кухні їх часто тушкують у вегетаріанських стравах.

шиітаке-це корисний гриб, який широко застосовується в кулінарії і медицині.

Чим він корисний - 6 фактів

Нижче розглянуті 6 головних корисних властивостей грибів шиітаке (з опорою на доказову базу).

1. Володіє багатим складом

Гриб багатий вітамінами та мінералами. У 100 грамах шиітаке міститься 234 калорії, а також наступні поживні речовини:

найменування компонента приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам)
білки 13 %
харчові волокна 29 %
вітамін В1 20 %
вітамін В2 71 %
вітамін В4 40 %
вітамін В5 438 %
вітамін В6 49 %
вітамін B9 41 %
вітамін D 39 %
вітамін PP 71 %
калій 61 %
магній 33 %
фосфор 12 %
залізо 10 %
Марганець 59 %
селен 84 %
цинк 64 %
мідь 517 %

У складі гриба є маса незамінних амінокислот, що робить його наближеним до тваринного білку.

Також шиітаке містить ряд терпеноїдів, полісахаридів, стеролів, які мають антиоксидантну, імуностимулюючу та протипухлинну дію.

шиітаке містить масу біологічно цінних речовин, що підтримують здоров'я людини.

2. Знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань

Гриби шиітаке мають здатність знизити рівень холестерину в крові. Лікувальна властивість реалізується за рахунок наступних груп речовин:

  1. Еритаденін. блокує роботу ферментів, що відповідають за синтез холестерину в печінці.
  2. Стерини. пригнічують зворотна реабсорбція холестерину з просвіту шлунково-кишкового тракту.
  3. Бета-глюкани. також уповільнюють зворотне всмоктування холестерину і прискорюють його виділення в кишечник за допомогою біліарного тракту.

Експерименти на гризунах демонструють , що систематичне включення гриба в раціон пов'язано зі зниженням рівня холестерину в крові у мишей і відсутністю бляшок на стінках артеріальних судин.

Однак, як підкреслюють японські вчені, гриб знижує не тільки загальний і «шкідливий» (ЛПНЩ), але і «корисний» (ЛПВЩ) холестерин.

Регулярний прийом грибів дозволить запобігти ряд захворювань, обумовлених формуванням атеросклеротичних бляшок через підвищену концентрацію холестерину в крові (інсульт, інфаркт міокарда, ішемічна хвороба серця, хронічна ішемія головного мозку).

Гриб шиітаке знижує вміст холестерину в крові і забезпечує профілактику серцево-судинних розладів, асоційованих з атеросклерозом.

3. Зміцнює імунітет

Дослідження бразильських вчених демонструють , що включення сушених шиітаке в раціон дозволяє посилити імунну відповідь організму на потрапляння чужорідних агентів, а також послабити активність хронічного запалення.

Діючи різноспрямовано, гриб підвищує опірність організму до впровадження збудників інфекцій і гальмує вироблення маркерів запалення. Він забезпечує злагоджену роботу імунної системи , запобігає різні збої в її роботі.

Китайські експерти рекомендують вживати гриб для профілактики вікового зниження імунітету.

регулярне вживання шиітаке пов'язане з нормалізацією роботи імунної системи і підвищенням стійкості до інфекційних агентів.

4. Бореться з раком

Полісахариди, що входять до складу гриба, демонструють виражені протипухлинні властивості.

Зокрема, полісахарид лентинан підсилює вироблення імунних клітин, які викликають захоплення і загибель злоякісно перероджених клітин.

Речовина лентинан показав хороші результати в плані блокування росту і метастазування злоякісних процесів по організму.

Гриб шиітаке, за рахунок наявності в складі лентинана, має здатність блокувати ріст і поширення злоякісних пухлин, запобігати їх розвиток.

5. Має антимікробну дію

Численні дослідження( 1 , 2 ) виявили, що шиітаке має виражений антимікробний потенціал.

Він не тільки стимулює вироблення імунних клітин при впровадженні інфекції в організм, але і безпосередньо взаємодіє з бактеріями і вірусами, викликаючи руйнування їх стінок і загибель. Відзначається невелика ефективність і щодо грибків.

шиітаке рекомендовано вживати при перебігу інфекційно-запальних захворювань в організмі, а також з метою профілактики їх розвитку.

6. Зміцнює кістки

Гриб шиітаке є цінним рослинним джерелом вітаміну D. Цей вітамін необхідний для підтримки мінеральної щільності кісткової тканини .

Вітамін D регулює перебіг обмінних речовин в кістках, сприяє побудові нових «каркасних» елементів.

Дослідження корейських фахівців показують , що низький рівень вітаміну D в організмі неминуче призводить до розвитку остеопорозу.

Рекомендується включати шиітаке в раціон літніх людей, а також жінок після менопаузи. У таких категорій найбільш часто розвивається остеопороз, який є провідною причиною переломів кісток.

вживання гриба позитивно відбивається на мінеральної щільності кісток і знижує ризик появи переломів.

Протипоказання та шкода

Шиітаке вважається безпечним продуктом. Однак, в рідкісних випадках, він може завдати шкоди здоров'ю, так як можливий розвиток побічних ефектів.

Найпоширенішими небажаними реакціями є:

  1. Фотосенсибілізація. часте вживання гриба підвищує чутливість шкіри і слизових оболонок до сонячного світла. В результаті, при тривалому знаходженні під сонцем, можуть спостерігатися гіперемія і набряк шкіри, поява опіків.
  2. Алергічні реакції. зазвичай викликані сенсибілізацією організму до лептинану і характеризуються виключно шкірними проявами (кропив'янка, дерматит).

Гриб, незважаючи на велику кількість пуринів в складі, не погіршує перебіг сечокам'яної хвороби і не викликає загострень подагри. Навпаки, дослідження демонструють протилежний ефект.

рекомендується з обережністю підходити до включення шиітаке в раціон через наявність протипоказань і ризику появи несприятливих ефектів.

Способи прийому

Шиітаке зазвичай використовуються в двох формах: як харчові продукти і в якості біологічно активних добавок.

У кулінарії широко поширені як свіжі, так і сушені гриби. У висушеному стані вони відрізняються більш яскравим смаком і ароматом.

Продукт можна готувати різними способами: смажити, варити, тушкувати, засолювати і маринувати.

В якості добавки до їжі шиітаке зазвичай застосовується в китайській і японській народній медицині.

При використанні свіжих (або свіжозаморожених грибів) рекомендується попередня підготовка. Для цього їх рекомендується залити теплою водою і залишити в такому стані на кілька годин. Потім очистити.

Нижче ми розглянемо кілька популярних рецептів приготування.

1. Відварені шиітаке

Буде потрібно:

  • 1 000 грамів грибів;
  • 200 мл води.
  • За смаком – часник і насіння кропу.

Схема приготування:

  1. Помістити гриби (бажано – цільні) в емальовану каструлю. Додати воду.
  2. Доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні 20-35 хвилин. За 5 хвилин до закінчення варіння додати подрібнений часник і насіння кропу.
  3. Блюдо готове.

2. Смажені гриби

Інгредієнти:

  • 400 грам шиітаке;
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • ½ цибулини середнього розміру;
  • 1 маленька морква;
  • 4-5 ст.л. сметани.

Рецепт:

  1. Нарізати гриби (капелюшок – окремо, ніжки – навпіл).
  2. Порізати цибулю півкільцями, морква – кубиками.
  3. Попередньо розігріти сковороду, додати рослинне масло.
  4. Розкладіть гриби та овочі. Смажити на середньому вогні близько 15 хвилин.
  5. Додати сметану, перемішати, готувати ще близько 5 хвилин на слабкому вогні.
  6. Блюдо готове.

Смажені шиітаке чудово поєднуються з морепродуктами, м'ясом або рибою, макаронними виробами.

3. Настоянка

Для приготування настоянки потрібно порошок шиітаке. Його можна отримати самостійно з висушених грибів або придбати в магазинах.

Основні інгредієнти:

  • 10 грам або 6,5 чайних ложок порошку;
  • 500 мл горілки або 40-градусного спирту.

Приготування:

  1. У будь-яку скляну ємність додати порошок, залити горілку.
  2. Щільність закрити кришкою.
  3. Поставте в будь-яке темне прохолодне місце на 14-16 днів. Слід уникати попадання прямих сонячних променів.
  4. Через 2 тижні процідити напій. Згодом зберігати в холодильнику.

Рекомендується приймати по 1-2 ч.л. 2 рази на день (вранці і ввечері) за 35-40 хвилин до їди. Курс - 1 місяць. Потім рекомендується зробити перерву (не менше 1-2 тижнів).

Бажано проконсультуватися з лікарем при бажанні продовжити прийом.

Настоянка зазвичай використовується для зниження рівня холестерину в крові і профілактики розвитку раку.

шиітаке – універсальний продукт. Його можна використовувати як в кулінарних, так і в медичних цілях.

Висновок

  1. Таким чином, шиітаке поєднує в складі безліч вітамінів і мінералів, а також рослинних речовин, що володіють антиоксидантною активністю.
  2. Він знижує ризик розвитку серцево-судинних і онкологічних захворювань, зміцнює імунітет і бореться з вірусами і бактеріями.
  3. Також гриб підтримує міцність кісток, запобігаючи появі переломів.
  4. При правильному вживанні і обліку можливих побічних ефектів продукт принесе виключно користь.