Топ-6 лікувальних властивостей грибів шиітаке для здоров'я
Гриби шиітаке – це не тільки смачний та ароматний делікатес, але й джерело багатьох поживних речовин, які визначають його користь для здоров'я.
Цей вид грибів знижує ризик розвитку небезпечних серцево-судинних і онкологічних захворювань. Також він здатний зміцнити імунітет і безпосередньо боротися з патогенними бактеріями і вірусами.
Що це за гриб?
Шиітаке (також відомий як лентинула їстівна або японський Лісовий гриб) – це їстівний гриб, який вперше почав використовуватися в харчових і лікарських цілях в Японії і Китаї багато століть тому.
На даний момент гриб культивується практично по всій земній кулі. В диких умовах росте на мертвій деревині в Південно-Східній Азії. У Росії мешкає на стовбурах загиблих дерев в Приморському краї.
Шиітаке багатий вітамінами, мінералами та антиоксидантами, що визначають його біологічну цінність. В Японії з 1969 року виготовляють медикаментозні препарати на його основі (Лентинан).
Свіжі і сушені шиітаке широко застосовуються в кухнях Східної Азії. В Японії їх подають у складі суп місо . У китайській кухні їх часто тушкують у вегетаріанських стравах.
Чим він корисний - 6 фактів
Нижче розглянуті 6 головних корисних властивостей грибів шиітаке (з опорою на доказову базу).
1. Володіє багатим складом
Гриб багатий вітамінами та мінералами. У 100 грамах шиітаке міститься 234 калорії, а також наступні поживні речовини:
найменування компонента | приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам) |
білки | 13 % |
харчові волокна | 29 % |
вітамін В1 | 20 % |
вітамін В2 | 71 % |
вітамін В4 | 40 % |
вітамін В5 | 438 % |
вітамін В6 | 49 % |
вітамін B9 | 41 % |
вітамін D | 39 % |
вітамін PP | 71 % |
калій | 61 % |
магній | 33 % |
фосфор | 12 % |
залізо | 10 % |
Марганець | 59 % |
селен | 84 % |
цинк | 64 % |
мідь | 517 % |
У складі гриба є маса незамінних амінокислот, що робить його наближеним до тваринного білку.
Також шиітаке містить ряд терпеноїдів, полісахаридів, стеролів, які мають антиоксидантну, імуностимулюючу та протипухлинну дію.
2. Знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань
Гриби шиітаке мають здатність знизити рівень холестерину в крові. Лікувальна властивість реалізується за рахунок наступних груп речовин:
- Еритаденін. блокує роботу ферментів, що відповідають за синтез холестерину в печінці.
- Стерини. пригнічують зворотна реабсорбція холестерину з просвіту шлунково-кишкового тракту.
- Бета-глюкани. також уповільнюють зворотне всмоктування холестерину і прискорюють його виділення в кишечник за допомогою біліарного тракту.
Експерименти на гризунах демонструють , що систематичне включення гриба в раціон пов'язано зі зниженням рівня холестерину в крові у мишей і відсутністю бляшок на стінках артеріальних судин.
Однак, як підкреслюють японські вчені, гриб знижує не тільки загальний і «шкідливий» (ЛПНЩ), але і «корисний» (ЛПВЩ) холестерин.
Регулярний прийом грибів дозволить запобігти ряд захворювань, обумовлених формуванням атеросклеротичних бляшок через підвищену концентрацію холестерину в крові (інсульт, інфаркт міокарда, ішемічна хвороба серця, хронічна ішемія головного мозку).
3. Зміцнює імунітет
Дослідження бразильських вчених демонструють , що включення сушених шиітаке в раціон дозволяє посилити імунну відповідь організму на потрапляння чужорідних агентів, а також послабити активність хронічного запалення.
Діючи різноспрямовано, гриб підвищує опірність організму до впровадження збудників інфекцій і гальмує вироблення маркерів запалення. Він забезпечує злагоджену роботу імунної системи , запобігає різні збої в її роботі.
Китайські експерти рекомендують вживати гриб для профілактики вікового зниження імунітету.
4. Бореться з раком
Полісахариди, що входять до складу гриба, демонструють виражені протипухлинні властивості.
Зокрема, полісахарид лентинан підсилює вироблення імунних клітин, які викликають захоплення і загибель злоякісно перероджених клітин.
Речовина лентинан показав хороші результати в плані блокування росту і метастазування злоякісних процесів по організму.
5. Має антимікробну дію
Численні дослідження( 1 , 2 ) виявили, що шиітаке має виражений антимікробний потенціал.
Він не тільки стимулює вироблення імунних клітин при впровадженні інфекції в організм, але і безпосередньо взаємодіє з бактеріями і вірусами, викликаючи руйнування їх стінок і загибель. Відзначається невелика ефективність і щодо грибків.
6. Зміцнює кістки
Гриб шиітаке є цінним рослинним джерелом вітаміну D. Цей вітамін необхідний для підтримки мінеральної щільності кісткової тканини .
Вітамін D регулює перебіг обмінних речовин в кістках, сприяє побудові нових «каркасних» елементів.
Дослідження корейських фахівців показують , що низький рівень вітаміну D в організмі неминуче призводить до розвитку остеопорозу.
Рекомендується включати шиітаке в раціон літніх людей, а також жінок після менопаузи. У таких категорій найбільш часто розвивається остеопороз, який є провідною причиною переломів кісток.
Протипоказання та шкода
Шиітаке вважається безпечним продуктом. Однак, в рідкісних випадках, він може завдати шкоди здоров'ю, так як можливий розвиток побічних ефектів.
Найпоширенішими небажаними реакціями є:
- Фотосенсибілізація. часте вживання гриба підвищує чутливість шкіри і слизових оболонок до сонячного світла. В результаті, при тривалому знаходженні під сонцем, можуть спостерігатися гіперемія і набряк шкіри, поява опіків.
- Алергічні реакції. зазвичай викликані сенсибілізацією організму до лептинану і характеризуються виключно шкірними проявами (кропив'янка, дерматит).
Гриб, незважаючи на велику кількість пуринів в складі, не погіршує перебіг сечокам'яної хвороби і не викликає загострень подагри. Навпаки, дослідження демонструють протилежний ефект.
Способи прийому
Шиітаке зазвичай використовуються в двох формах: як харчові продукти і в якості біологічно активних добавок.
У кулінарії широко поширені як свіжі, так і сушені гриби. У висушеному стані вони відрізняються більш яскравим смаком і ароматом.
Продукт можна готувати різними способами: смажити, варити, тушкувати, засолювати і маринувати.
В якості добавки до їжі шиітаке зазвичай застосовується в китайській і японській народній медицині.
При використанні свіжих (або свіжозаморожених грибів) рекомендується попередня підготовка. Для цього їх рекомендується залити теплою водою і залишити в такому стані на кілька годин. Потім очистити.
Нижче ми розглянемо кілька популярних рецептів приготування.
1. Відварені шиітаке
Буде потрібно:
- 1 000 грамів грибів;
- 200 мл води.
- За смаком – часник і насіння кропу.
Схема приготування:
- Помістити гриби (бажано – цільні) в емальовану каструлю. Додати воду.
- Доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні 20-35 хвилин. За 5 хвилин до закінчення варіння додати подрібнений часник і насіння кропу.
- Блюдо готове.
2. Смажені гриби
Інгредієнти:
- 400 грам шиітаке;
- 2 ст. л. оливкової олії;
- ½ цибулини середнього розміру;
- 1 маленька морква;
- 4-5 ст.л. сметани.
Рецепт:
- Нарізати гриби (капелюшок – окремо, ніжки – навпіл).
- Порізати цибулю півкільцями, морква – кубиками.
- Попередньо розігріти сковороду, додати рослинне масло.
- Розкладіть гриби та овочі. Смажити на середньому вогні близько 15 хвилин.
- Додати сметану, перемішати, готувати ще близько 5 хвилин на слабкому вогні.
- Блюдо готове.
Смажені шиітаке чудово поєднуються з морепродуктами, м'ясом або рибою, макаронними виробами.
3. Настоянка
Для приготування настоянки потрібно порошок шиітаке. Його можна отримати самостійно з висушених грибів або придбати в магазинах.
Основні інгредієнти:
- 10 грам або 6,5 чайних ложок порошку;
- 500 мл горілки або 40-градусного спирту.
Приготування:
- У будь-яку скляну ємність додати порошок, залити горілку.
- Щільність закрити кришкою.
- Поставте в будь-яке темне прохолодне місце на 14-16 днів. Слід уникати попадання прямих сонячних променів.
- Через 2 тижні процідити напій. Згодом зберігати в холодильнику.
Рекомендується приймати по 1-2 ч.л. 2 рази на день (вранці і ввечері) за 35-40 хвилин до їди. Курс - 1 місяць. Потім рекомендується зробити перерву (не менше 1-2 тижнів).
Бажано проконсультуватися з лікарем при бажанні продовжити прийом.
Настоянка зазвичай використовується для зниження рівня холестерину в крові і профілактики розвитку раку.
Висновок
- Таким чином, шиітаке поєднує в складі безліч вітамінів і мінералів, а також рослинних речовин, що володіють антиоксидантною активністю.
- Він знижує ризик розвитку серцево-судинних і онкологічних захворювань, зміцнює імунітет і бореться з вірусами і бактеріями.
- Також гриб підтримує міцність кісток, запобігаючи появі переломів.
- При правильному вживанні і обліку можливих побічних ефектів продукт принесе виключно користь.