7 корисних властивостей грибів глив для здоров'я людини

Гливи – одні з найбільш поширених в світі їстівних грибів, які можна зібрати самостійно або придбати в магазинах.

Вони містять масу вітамінів, мінералів, протизапальних та антиоксидантних речовин.

Такий багатий склад визначає користь глив для здоров'я. Вони борються з найпоширенішими серцево-судинними захворюваннями, зміцнюють імунітет і покращують здоров'я мозку.

Чим вони корисні - 7 фактів

Нижче розглянуті 7 корисних властивостей глив (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Володіють багатим складом

Гливи-низькокалорійні (близько 43 калорій на 100 грам), але дуже поживні гриби. Вони містять :

назва речовини відсоток від добової потреби (на 100 грам)
білки 4 %
клітковина 35 %
вітамін В1 8 %
вітамін В2 19 %
вітамін В4 10 %
вітамін B5 26 %
вітамін В6 6 %
вітамін B9 10 %
вітамін D 7 %
вітамін РР 25 %
калій 17 %
магній 5 %
фосфор 15 %
залізо 7 %
мідь 24 %
селен 5 %
хром 25 %
цинк 6 %

Даний вид грибів перевершує за кількістю незамінних амінокислот в складі всі відомі овочеві культури (за винятком бобових ). Вміст амінокислот наближене до м'яса .

гливи мають в складі багато поживних речовин (в тому числі незамінних), необхідних для повноцінної життєдіяльності організму людини.

2. Знижують рівень холестерину

Надлишок холестерину в крові викликає формування атеросклеротичних бляшок на стінках артерій, що може призвести до формування як хронічно поточних (ішемічна хвороба серця, хронічна ішемія мозку), так і гострих (практичних фатальних) захворювань (інфаркт міокарда, інсульт).

Дослідження на тваринах, виконані під контролем фахівців з Кореї, демонструють , що гливи здатні знизити рівень загального холестерину, а також його атерогенних фракцій – ТАГ і ЛПНЩ.

Годування мишей 5% порошком даних грибів призводило до зменшення загального холестерину на 16-37%, ТАГ – на 14-45%, співвідношення «шкідливого» холестерину до «корисного» (ЛПНЩ/ЛПВЩ) – на 41-64%.

Гливи рекомендується включати в систему харчування осіб з наявними серцево-судинними захворюваннями або підвищеним ризиком їх розвитку.

гливи мають здатність зменшувати концентрацію холестерину в крові і забезпечувати профілактику захворювань серця і судин, асоційованих з атеросклерозом.

3. Пригнічують хронічне запалення

Хронічне запалення – це фізіологічний, але небезпечний процес в організмі. за інформацією британських експертів, саме з ним пов'язаний ранній розвиток серцево-судинних і онкологічних захворювань, цукрового діабету II типу.

Як стверджують американські фахівці, гливи пригнічують вироблення ряду маркерів запалення (фактор некрозу пухлини-альфа, інтерлейкіни 6 і 12, простагландини), що призводить до зниження активності хронічного запалення і навіть до полегшення перебігу аутоімунних захворювань (наприклад, ревматоїдного артриту).

гливи – це дієтичний продукт, здатний боротися з хронічним запаленням і запобігати деяким хронічним захворюванням.

4. Надають антиоксидантну дію

встановлено , що гливи містять масу антиоксидантних речовин.

Антиоксиданти підтримують перебіг всіх процесів в організмі і, що головне, блокують вплив вільних радикалів на клітини.

Саме з вільно-радикальними механізмами, згідно з даними американських вчених, пов'язано старіння, Раннє формування хронічних патологій і поява злоякісних процесів.

включення глив в раціон дозволяє значно підвищити антиоксидантний статус організму.

5. Знижують ризик розвитку раку

Одним з головних корисних властивостей глив є виражена протипухлинна активність.

Завдяки великій кількості антиоксидантів і протизапальній дії, гриби здатні не тільки запобігти появі злоякісних клітин, але і викликати їх загибель.

Дослідження, виконані в лабораторних умовах фахівцями з США, показують , що гливи здатні блокувати ріст і поділ злоякісно перероджених клітин товстого кишечника, молочних залоз у жінок, а також простати у чоловіків. Схожі дані приводять тайванські вчені.

гливи, за рахунок великої кількості антиоксидантів і протизапальних речовин в складі, здатні знизити ризик розвитку раку.

6. Покращують роботу центральної нервової системи

Гливи мають в складі безліч вітамінів групи B.

Дані речовини підтримують перебіг обмінних процесів в тканинах головного мозку, покращують когнітивну сферу ( пам'ять , увага, мислення) і забезпечують надійну профілактику ряду дегенеративних розладів (хвороба Альцгеймера, Піка, Паркінсона). Подібні відомості, грунтуючись на власних наукових працях, наводять вчені з США і Бельгії .

Достатній вміст вітамінів групи B в раціоні жінок під час вагітності і дітей в перші роки життя позначається на розумовому розвитку дитини. Діти краще запам'ятовують інформацію і виявляють підвищений інтерес до навчання через простоту сприйняття інформації.

Гливи (як і будь-які інші продукти з вітамінами групи B) обов'язково повинні бути включені в раціон літніх людей з метою запобігання розладів когнітивної сфери.

гливи, за рахунок вмісту вітамінів групи B, покращують роботу центральних відділів нервової системи і забезпечують профілактику нейродегенеративних патологій.

7. Зміцнюють імунітет

Дослідження показують , що гливи здатні посилювати імунну реакцію організму у відповідь на впровадження чужорідних агентів із зовнішнього середовища (віруси, бактерії, гриби, токсичні речовини).

Гриби можуть використовуватися в цілях профілактики різних локальних і системних інфекційно-запальних захворювань.

регулярне вживання глив пов'язане з підвищеною опірністю організму до збудників інфекцій.

Потенційна шкода

Гливи вважаються безпечними грибами. Однак, вони мають протипоказання і, в рідкісних випадках, можуть завдати шкоди людині.

Найчастіше відзначаються такі побічні ефекти:

  1. Отруєння. гливи «вбирають» будь-які шкідливі речовини з грунту і повітря. Слід ретельно вибирати виробника і віддавати перевагу грибам, вирощеним в штучних умовах.
  2. Подразнення слизових оболонок кишечника. у складі глив є невелика кількість арабита, який здатний спровокувати загострення хронічних захворювань травного апарату (гастрит, дуоденіт, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки і т.п.).
  3. Загострення подагри. гриби багаті пуринами, які перетворюються в організмі в сечову кислоту. Вона відкладається в навколосуглобових тканинах, погіршуючи перебіг подагри.
  4. Розвиток сечокам'яної хвороби. сечова кислота також відіграє важливу роль у формуванні конкрементів у просвіті сечовидільної системи. При вже має сечокам'яної хвороби гриби можуть бути протипоказані.
  5. Алергічні реакції. обумовлені підвищеною чутливістю організму до білків грибів. Як правило, страждає кишечник, рідше алергопатології проявляються у формі кропив'янки.

Окремо слід зазначити, що вплив грибів на жіночий організм під час вагітності ніколи не вивчався.

слід з обережністю підходити до включення глив в дієту через ризик розвитку несприятливих реакцій.

Способи вживання

Гливи – універсальні гриби. Їх можна варити, смажити, тушкувати, запікати в духовці, маринувати і солити, а також тушкувати. У сирому вигляді вони непридатні до вживання.

Розглянемо кілька рецептів приготування глив, які дозволяє розкрити смак і аромат грибів, зберігши всі поживні речовини.

Варені гриби

Буде потрібно:

  • 300 грамів глив;
  • 800 мл води;
  • За смаком – сіль і спеції.

Схема приготування:

  1. Ретельно промити і очистити гриби. Нарізати навпіл.
  2. Помістити в емальований посуд, залити водою.
  3. Доведіть до кипіння, потім варіть на повільному вогні 15-20 хвилин. Рекомендується помішувати гливи кожні 3-5 хвилин.
  4. Процідити, викласти на тарілку.
  5. Блюдо готове.

Варені гливи підходять для додавання в салати і добре поєднуються зі сметаною.

Грибний суп

Необхідні інгредієнти:

  • 200 грамів глив;
  • 1 цибулина середнього розміру;
  • 2-3 картоплини;
  • 1 маленька морква;
  • 1 зубчик часнику;
  • 1,5-2 л води.
  • 2-3 ст. л. оливкової олії;
  • За смаком – сіль, перець, зелень.

Як готувати:

  1. Нарізати цибулю півкільцями, картоплю – кубиками, гриби – навпіл, моркву – натерти на крупній тертці.
  2. Часник пропустити через прес або дуже дрібно нарізати.
  3. Розігрійте сковороду, додайте олію та овочі (за винятком картоплі), обсмажте на повільному вогні 5-10 хвилин.
  4. Картоплю помістити в емальовану каструлю, залити водою. Доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні 10 хвилин.
  5. Змішати всі інгредієнти, варити ще близько 10-15 хвилин.
  6. Вимкніть газ і дайте настоятися близько 15 хвилин.
  7. Суп готовий. За бажанням можна додати сіль, перець, зелень.
гливи – універсальний кулінарний інгредієнт, який поєднується з безліччю страв.

Висновок

Таким чином, гливи містять масу поживних речовин (в тому числі антиоксидантів), які поліпшать здоров'я всіх систем організму.

Вони здатні знизити ризик розвитку смертельно небезпечних серцево-судинних захворювань, поліпшити роботу головного мозку і захистити його від дегенеративних відхилень, попередити появу злоякісних новоутворень.