7 корисних властивостей грибів глив для здоров'я людини
Гливи – одні з найбільш поширених в світі їстівних грибів, які можна зібрати самостійно або придбати в магазинах.
Вони містять масу вітамінів, мінералів, протизапальних та антиоксидантних речовин.
Такий багатий склад визначає користь глив для здоров'я. Вони борються з найпоширенішими серцево-судинними захворюваннями, зміцнюють імунітет і покращують здоров'я мозку.
Чим вони корисні - 7 фактів
Нижче розглянуті 7 корисних властивостей глив (з опорою на наукові джерела інформації).
1. Володіють багатим складом
Гливи-низькокалорійні (близько 43 калорій на 100 грам), але дуже поживні гриби. Вони містять :
назва речовини | відсоток від добової потреби (на 100 грам) |
білки | 4 % |
клітковина | 35 % |
вітамін В1 | 8 % |
вітамін В2 | 19 % |
вітамін В4 | 10 % |
вітамін B5 | 26 % |
вітамін В6 | 6 % |
вітамін B9 | 10 % |
вітамін D | 7 % |
вітамін РР | 25 % |
калій | 17 % |
магній | 5 % |
фосфор | 15 % |
залізо | 7 % |
мідь | 24 % |
селен | 5 % |
хром | 25 % |
цинк | 6 % |
Даний вид грибів перевершує за кількістю незамінних амінокислот в складі всі відомі овочеві культури (за винятком бобових ). Вміст амінокислот наближене до м'яса .
2. Знижують рівень холестерину
Надлишок холестерину в крові викликає формування атеросклеротичних бляшок на стінках артерій, що може призвести до формування як хронічно поточних (ішемічна хвороба серця, хронічна ішемія мозку), так і гострих (практичних фатальних) захворювань (інфаркт міокарда, інсульт).
Дослідження на тваринах, виконані під контролем фахівців з Кореї, демонструють , що гливи здатні знизити рівень загального холестерину, а також його атерогенних фракцій – ТАГ і ЛПНЩ.
Годування мишей 5% порошком даних грибів призводило до зменшення загального холестерину на 16-37%, ТАГ – на 14-45%, співвідношення «шкідливого» холестерину до «корисного» (ЛПНЩ/ЛПВЩ) – на 41-64%.
Гливи рекомендується включати в систему харчування осіб з наявними серцево-судинними захворюваннями або підвищеним ризиком їх розвитку.
3. Пригнічують хронічне запалення
Хронічне запалення – це фізіологічний, але небезпечний процес в організмі. за інформацією британських експертів, саме з ним пов'язаний ранній розвиток серцево-судинних і онкологічних захворювань, цукрового діабету II типу.
Як стверджують американські фахівці, гливи пригнічують вироблення ряду маркерів запалення (фактор некрозу пухлини-альфа, інтерлейкіни 6 і 12, простагландини), що призводить до зниження активності хронічного запалення і навіть до полегшення перебігу аутоімунних захворювань (наприклад, ревматоїдного артриту).
4. Надають антиоксидантну дію
встановлено , що гливи містять масу антиоксидантних речовин.
Антиоксиданти підтримують перебіг всіх процесів в організмі і, що головне, блокують вплив вільних радикалів на клітини.
Саме з вільно-радикальними механізмами, згідно з даними американських вчених, пов'язано старіння, Раннє формування хронічних патологій і поява злоякісних процесів.
5. Знижують ризик розвитку раку
Одним з головних корисних властивостей глив є виражена протипухлинна активність.
Завдяки великій кількості антиоксидантів і протизапальній дії, гриби здатні не тільки запобігти появі злоякісних клітин, але і викликати їх загибель.
Дослідження, виконані в лабораторних умовах фахівцями з США, показують , що гливи здатні блокувати ріст і поділ злоякісно перероджених клітин товстого кишечника, молочних залоз у жінок, а також простати у чоловіків. Схожі дані приводять тайванські вчені.
6. Покращують роботу центральної нервової системи
Гливи мають в складі безліч вітамінів групи B.
Дані речовини підтримують перебіг обмінних процесів в тканинах головного мозку, покращують когнітивну сферу ( пам'ять , увага, мислення) і забезпечують надійну профілактику ряду дегенеративних розладів (хвороба Альцгеймера, Піка, Паркінсона). Подібні відомості, грунтуючись на власних наукових працях, наводять вчені з США і Бельгії .
Достатній вміст вітамінів групи B в раціоні жінок під час вагітності і дітей в перші роки життя позначається на розумовому розвитку дитини. Діти краще запам'ятовують інформацію і виявляють підвищений інтерес до навчання через простоту сприйняття інформації.
Гливи (як і будь-які інші продукти з вітамінами групи B) обов'язково повинні бути включені в раціон літніх людей з метою запобігання розладів когнітивної сфери.
7. Зміцнюють імунітет
Дослідження показують , що гливи здатні посилювати імунну реакцію організму у відповідь на впровадження чужорідних агентів із зовнішнього середовища (віруси, бактерії, гриби, токсичні речовини).
Гриби можуть використовуватися в цілях профілактики різних локальних і системних інфекційно-запальних захворювань.
Потенційна шкода
Гливи вважаються безпечними грибами. Однак, вони мають протипоказання і, в рідкісних випадках, можуть завдати шкоди людині.
Найчастіше відзначаються такі побічні ефекти:
- Отруєння. гливи «вбирають» будь-які шкідливі речовини з грунту і повітря. Слід ретельно вибирати виробника і віддавати перевагу грибам, вирощеним в штучних умовах.
- Подразнення слизових оболонок кишечника. у складі глив є невелика кількість арабита, який здатний спровокувати загострення хронічних захворювань травного апарату (гастрит, дуоденіт, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки і т.п.).
- Загострення подагри. гриби багаті пуринами, які перетворюються в організмі в сечову кислоту. Вона відкладається в навколосуглобових тканинах, погіршуючи перебіг подагри.
- Розвиток сечокам'яної хвороби. сечова кислота також відіграє важливу роль у формуванні конкрементів у просвіті сечовидільної системи. При вже має сечокам'яної хвороби гриби можуть бути протипоказані.
- Алергічні реакції. обумовлені підвищеною чутливістю організму до білків грибів. Як правило, страждає кишечник, рідше алергопатології проявляються у формі кропив'янки.
Окремо слід зазначити, що вплив грибів на жіночий організм під час вагітності ніколи не вивчався.
Способи вживання
Гливи – універсальні гриби. Їх можна варити, смажити, тушкувати, запікати в духовці, маринувати і солити, а також тушкувати. У сирому вигляді вони непридатні до вживання.
Розглянемо кілька рецептів приготування глив, які дозволяє розкрити смак і аромат грибів, зберігши всі поживні речовини.
Варені гриби
Буде потрібно:
- 300 грамів глив;
- 800 мл води;
- За смаком – сіль і спеції.
Схема приготування:
- Ретельно промити і очистити гриби. Нарізати навпіл.
- Помістити в емальований посуд, залити водою.
- Доведіть до кипіння, потім варіть на повільному вогні 15-20 хвилин. Рекомендується помішувати гливи кожні 3-5 хвилин.
- Процідити, викласти на тарілку.
- Блюдо готове.
Варені гливи підходять для додавання в салати і добре поєднуються зі сметаною.
Грибний суп
Необхідні інгредієнти:
- 200 грамів глив;
- 1 цибулина середнього розміру;
- 2-3 картоплини;
- 1 маленька морква;
- 1 зубчик часнику;
- 1,5-2 л води.
- 2-3 ст. л. оливкової олії;
- За смаком – сіль, перець, зелень.
Як готувати:
- Нарізати цибулю півкільцями, картоплю – кубиками, гриби – навпіл, моркву – натерти на крупній тертці.
- Часник пропустити через прес або дуже дрібно нарізати.
- Розігрійте сковороду, додайте олію та овочі (за винятком картоплі), обсмажте на повільному вогні 5-10 хвилин.
- Картоплю помістити в емальовану каструлю, залити водою. Доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні 10 хвилин.
- Змішати всі інгредієнти, варити ще близько 10-15 хвилин.
- Вимкніть газ і дайте настоятися близько 15 хвилин.
- Суп готовий. За бажанням можна додати сіль, перець, зелень.
Висновок
Таким чином, гливи містять масу поживних речовин (в тому числі антиоксидантів), які поліпшать здоров'я всіх систем організму.
Вони здатні знизити ризик розвитку смертельно небезпечних серцево-судинних захворювань, поліпшити роботу головного мозку і захистити його від дегенеративних відхилень, попередити появу злоякісних новоутворень.