користь і шкода грибів майтаке-5 доведених властивостей

Майтаке – це досить рідкісний їстівний гриб, занесений до Червоної книги. Він є рідним для дикої природи в частинах Японії, Китаю та Північної Америки. Знайти його можна у підстав дуба, в'яза і клена.

Вишуканий смак і аромат дозволяє використовувати гриб в кулінарії. Але завдяки своїм корисним властивостям, майтаке більше застосовується як лікарський засіб.

Що це за гриб?

Майтаке – їстівний гриб, корінний у широколистяних лісах. Його можна зустріти біля дубів, в'язів і кленів, а в південних широтах – біля основи каштанів або Буків.

Гриб відомий ще під кількома назвами: гриб-баран, мейтаке, танцюючий гриб і грифола кучерява.

Майтаке – досить універсальний гриб. Він підлягає практично будь-якого типу кулінарної обробки і прекрасно поєднується з безліччю страв.

Його компоненти широко використовуються не тільки в народних засобах, але і в харчовій і медичній промисловостях. Виготовляються екстракти і настоянки на основі грифоли кучерявої для терапії серцево-судинних і ендокринних захворювань, а також з метою полегшення болю.

Майтаке багатий вітамінами (C, PP, групи B), мінералами (селен, магній, марганець, калій, мідь) , харчовими волокнами (зокрема – бета-глюканами) і антиоксидантними речовинами.

В даний час лікувальні властивості гриба широко вивчені тільки на щурах. Випробувань на людях недостатньо.

Майтаке – це їстівний гриб, який широко застосовується в лікувальних цілях.

5 корисних властивостей

Нижче розглянуто 5 тез про користь майтаке (з опорою на доказову базу).

1. Запобігає появі раку

У складі гриба є особливий полісахарид – d-фракція. Ця речовина має здатність пригнічувати ріст і розмноження злоякісних клітин, а також викликати їх прискорену загибель.

Систематичне вживання майтаке на тлі перебігу злоякісних процесів знижує інфільтрацію пухлини в здорові тканини і запобігає появі віддалених метастазів.

Доведено висока ефективність грифоли кучерявої з метою терапії та профілактики раку молочних залоз у жінок.

Японські експерти, спираючись на дані експериментів на мишах, стверджують , що майтаке може стати ефективним засобом для боротьби зі злоякісними новоутвореннями у людей. Гриб підвищує активність протипухлинного імунітету, в результаті організм самостійно розпізнає і знищує ракові тканини.

Гриб рекомендується включати в раціон осіб, хворих на рак, а також схильних до нього.

Гриб майтаке, за рахунок наявності в складі D-фракції, імовірно, здатний сповільнювати зростання злоякісних пухлин.

2. Знижує рівень холестерину

виявлено , що екстракт майтаке (у вигляді порошку) зменшує концентрацію загального холестерину в крові у мишей. Також відзначалося зменшення однієї з» шкідливих " фракцій холестерину – тригліцеридів.

В основі позитивної дії лежить здатність гриба пригнічувати синтез холестерину з жирних кислот в клітинах печінки. Впливу на інші шляхи метаболізму ліпідів виявлено не було.

Майтаке може застосовуватися серед осіб, хворих серцево-судинними захворюваннями і схильних до них.

Гриб знижує ризик утворення атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і, як наслідок, розвиток таких патологій: ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, інсульту та ін.

Майтаке знижує концентрацію холестерину в крові і забезпечує профілактику серцево-судинних захворювань, асоційованих з атеросклерозом великих артерій.

3. Знижує ризик розвитку цукрового діабету II типу

Тайванські вчені виявили здатність майтаке знижувати рівень глюкози в крові у щурів чоловічої та жіночої статі, а також полегшувати перебіг цукрового діабету.

Гриб, за рахунок ряду складних механізмів, підвищує чутливість інсулінових рецепторів периферичних тканин (жирової і м'язової) до інсуліну, що викликає більш швидке і ефективне поглинання глюкози клітинами з крові, де її концентрація падає.

Грифола кучерява може застосовуватися серед осіб, які страждають на цукровий діабет II типу з метою профілактики ускладнень і зниження дози цукрознижувальних медичних препаратів.

Майтаке знижує рівень цукру в крові за рахунок підвищення інсулінорезистентності, що зменшує ризик розвитку цукрового діабету II типу, а також покращує його перебіг при наявності.

4. Зменшує біль і запалення

Грифола кучерява здатний інгібувати активність циклооксигенази, що обумовлює можливість її застосування з метою полегшення захворювань, що супроводжуються болем і запаленням тканин (наприклад, артриту, остеохондрозу і т.п.).

По ефективності гриб порівняємо з такими нестероїдними анальгетиками, як аспірин або ібупрофен.

В даний час американські фахівці проводять дослідження, спрямовані на пошук механізмів впливу гриба на запалені тканини для розробки лікарських препаратів на його основі.

Майтаке може використовуватися для купірування симптомів захворювань, перебіг яких супроводжується болем і запаленням.

5. Знижує артеріальний тиск

Американські вчені встановлено , що майтаке здатний знижувати артеріальний тиск (переважно – систолічний) і може застосовуватися для полегшення перебігу гіпертонії.

Також фахівці припускають високу ефективність гриба в профілактиці розвитку гіпертонічної хвороби.

Лікувальний ефект носить багатофакторний характер і реалізується за рахунок таких механізмів:

  • Зниження активності ренін-ангіотензин-альдостеронової системи;
  • Придушення хронічного запалення;
  • Пригнічення інсулінорезистентності.

Фармакологічні підприємства навіть випускають антигіпертензивні засоби, в складі яких присутній екстракт майтаке, але в якості додаткового компонента. Призначення подібних засобів підсилює антигіпертензивний ефект.

Майтаке здатний знижувати артеріальний тиск і запобігати розвитку гіпертонічної хвороби.

Потенційна шкода

Неможливо точно сказати про наявність або відсутність шкоди і побічних ефектів при вживанні майтаке, так як клінічних досліджень активності гриба на людях практично не проводилося.

Імовірно, гриб може мати такі небажані властивості:

  1. Зниження «в'язкості» крові. у зв'язку з даними властивістю гриб протипоказаний при прийомі препаратів, що впливають на коагуляційні і агрегаційні властивості крові.
  2. Диспепсичні розлади. надмірне вживання будь-яких грибів може привести до появи таких проблем з боку шлунково-кишкового тракту, як діарея або запори, здуття живота, нудота, спастичні болі в правій і лівій клубових областях.
  3. Алергічні реакції. зустрічаються вкрай рідко, описується можливість розвитку диспепсичних розладів і поява шкірних висипань.

При прийомі препаратів для зниження артеріального тиску і цукру в крові слід обов'язково проконсультуватися з лікарем перед початком вживання гриба.

Також слід з особливою обережністю підходити до включення майтаке в раціон вагітних жінок. Вплив гриба на плід не вивчено.

вживання майтаке має протипоказання і пов'язане з рядом побічних ефектів. Додатковий мінус-практично повна відсутність клінічних досліджень на людях.

Способи вживання

Майтаке підлягає будь-якому виду кулінарної обробки. Гриб можна смажити, тушкувати, варити, маринувати, запікати в духовій шафі. На його основі можна приготувати салати, супи і закуски.

Не менш популярно застосування майтаке в медичних цілях. Існує ряд біологічно активних добавок до їжі, а також медичних препаратів, що містять рідкий або сухий екстракт гриба.

Як зварити гриби

Розглянемо простий рецепт вареного майтаке. Бути потрібним:

  • 350 грамів свіжих грибів;
  • 700-800 мл води;
  • За смаком – сіль, спеції.

Етапи приготування:

  1. Ретельно відібрати гриби (потемнілі не годяться).
  2. Промити вод водою. Видалити шкірку.
  3. Розділити капелюшки навпіл, ніжки можна залишити цілими.
  4. Помістити гриби в емальовану каструлю. Додати воду.
  5. Доведіть до кипіння і варіть на середньому вогні від 10 до 20 хвилин. Кожні 5-10 хвилин слід знімати пінку. За 5 хвилин до закінчення готування додати сіль і спеції.
  6. Варені майтаке готові.
Майтаке широко використовується як в кулінарній справі, так і для приготування БАДів і лікарських препаратів.

Висновок

  1. Таким чином, майтаке – це лікувальний гриб, який отримав визнання в народній і доказовій медицині, а також в кулінарній сфері.
  2. Він багатий антиоксидантами, вітамінами, мінералами та іншими речовинами, які сприяють профілактиці злоякісних пухлин і цукрового діабету II типу, знижують рівень холестерину в крові і артеріального тиску.
  3. Гриб також може використовуватися для полегшення болю та зменшення запалення при різних захворюваннях.