користь і шкода грибів майтаке-5 доведених властивостей
Майтаке – це досить рідкісний їстівний гриб, занесений до Червоної книги. Він є рідним для дикої природи в частинах Японії, Китаю та Північної Америки. Знайти його можна у підстав дуба, в'яза і клена.
Вишуканий смак і аромат дозволяє використовувати гриб в кулінарії. Але завдяки своїм корисним властивостям, майтаке більше застосовується як лікарський засіб.
Що це за гриб?
Майтаке – їстівний гриб, корінний у широколистяних лісах. Його можна зустріти біля дубів, в'язів і кленів, а в південних широтах – біля основи каштанів або Буків.
Гриб відомий ще під кількома назвами: гриб-баран, мейтаке, танцюючий гриб і грифола кучерява.
Майтаке – досить універсальний гриб. Він підлягає практично будь-якого типу кулінарної обробки і прекрасно поєднується з безліччю страв.
Його компоненти широко використовуються не тільки в народних засобах, але і в харчовій і медичній промисловостях. Виготовляються екстракти і настоянки на основі грифоли кучерявої для терапії серцево-судинних і ендокринних захворювань, а також з метою полегшення болю.
Майтаке багатий вітамінами (C, PP, групи B), мінералами (селен, магній, марганець, калій, мідь) , харчовими волокнами (зокрема – бета-глюканами) і антиоксидантними речовинами.
В даний час лікувальні властивості гриба широко вивчені тільки на щурах. Випробувань на людях недостатньо.
5 корисних властивостей
Нижче розглянуто 5 тез про користь майтаке (з опорою на доказову базу).
1. Запобігає появі раку
У складі гриба є особливий полісахарид – d-фракція. Ця речовина має здатність пригнічувати ріст і розмноження злоякісних клітин, а також викликати їх прискорену загибель.
Систематичне вживання майтаке на тлі перебігу злоякісних процесів знижує інфільтрацію пухлини в здорові тканини і запобігає появі віддалених метастазів.
Доведено висока ефективність грифоли кучерявої з метою терапії та профілактики раку молочних залоз у жінок.
Японські експерти, спираючись на дані експериментів на мишах, стверджують , що майтаке може стати ефективним засобом для боротьби зі злоякісними новоутвореннями у людей. Гриб підвищує активність протипухлинного імунітету, в результаті організм самостійно розпізнає і знищує ракові тканини.
Гриб рекомендується включати в раціон осіб, хворих на рак, а також схильних до нього.
2. Знижує рівень холестерину
виявлено , що екстракт майтаке (у вигляді порошку) зменшує концентрацію загального холестерину в крові у мишей. Також відзначалося зменшення однієї з» шкідливих " фракцій холестерину – тригліцеридів.
В основі позитивної дії лежить здатність гриба пригнічувати синтез холестерину з жирних кислот в клітинах печінки. Впливу на інші шляхи метаболізму ліпідів виявлено не було.
Майтаке може застосовуватися серед осіб, хворих серцево-судинними захворюваннями і схильних до них.
Гриб знижує ризик утворення атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і, як наслідок, розвиток таких патологій: ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, інсульту та ін.
3. Знижує ризик розвитку цукрового діабету II типу
Тайванські вчені виявили здатність майтаке знижувати рівень глюкози в крові у щурів чоловічої та жіночої статі, а також полегшувати перебіг цукрового діабету.
Гриб, за рахунок ряду складних механізмів, підвищує чутливість інсулінових рецепторів периферичних тканин (жирової і м'язової) до інсуліну, що викликає більш швидке і ефективне поглинання глюкози клітинами з крові, де її концентрація падає.
Грифола кучерява може застосовуватися серед осіб, які страждають на цукровий діабет II типу з метою профілактики ускладнень і зниження дози цукрознижувальних медичних препаратів.
4. Зменшує біль і запалення
Грифола кучерява здатний інгібувати активність циклооксигенази, що обумовлює можливість її застосування з метою полегшення захворювань, що супроводжуються болем і запаленням тканин (наприклад, артриту, остеохондрозу і т.п.).
По ефективності гриб порівняємо з такими нестероїдними анальгетиками, як аспірин або ібупрофен.
В даний час американські фахівці проводять дослідження, спрямовані на пошук механізмів впливу гриба на запалені тканини для розробки лікарських препаратів на його основі.
5. Знижує артеріальний тиск
Американські вчені встановлено , що майтаке здатний знижувати артеріальний тиск (переважно – систолічний) і може застосовуватися для полегшення перебігу гіпертонії.
Також фахівці припускають високу ефективність гриба в профілактиці розвитку гіпертонічної хвороби.
Лікувальний ефект носить багатофакторний характер і реалізується за рахунок таких механізмів:
- Зниження активності ренін-ангіотензин-альдостеронової системи;
- Придушення хронічного запалення;
- Пригнічення інсулінорезистентності.
Фармакологічні підприємства навіть випускають антигіпертензивні засоби, в складі яких присутній екстракт майтаке, але в якості додаткового компонента. Призначення подібних засобів підсилює антигіпертензивний ефект.
Потенційна шкода
Неможливо точно сказати про наявність або відсутність шкоди і побічних ефектів при вживанні майтаке, так як клінічних досліджень активності гриба на людях практично не проводилося.
Імовірно, гриб може мати такі небажані властивості:
- Зниження «в'язкості» крові. у зв'язку з даними властивістю гриб протипоказаний при прийомі препаратів, що впливають на коагуляційні і агрегаційні властивості крові.
- Диспепсичні розлади. надмірне вживання будь-яких грибів може привести до появи таких проблем з боку шлунково-кишкового тракту, як діарея або запори, здуття живота, нудота, спастичні болі в правій і лівій клубових областях.
- Алергічні реакції. зустрічаються вкрай рідко, описується можливість розвитку диспепсичних розладів і поява шкірних висипань.
При прийомі препаратів для зниження артеріального тиску і цукру в крові слід обов'язково проконсультуватися з лікарем перед початком вживання гриба.
Також слід з особливою обережністю підходити до включення майтаке в раціон вагітних жінок. Вплив гриба на плід не вивчено.
Способи вживання
Майтаке підлягає будь-якому виду кулінарної обробки. Гриб можна смажити, тушкувати, варити, маринувати, запікати в духовій шафі. На його основі можна приготувати салати, супи і закуски.
Не менш популярно застосування майтаке в медичних цілях. Існує ряд біологічно активних добавок до їжі, а також медичних препаратів, що містять рідкий або сухий екстракт гриба.
Як зварити гриби
Розглянемо простий рецепт вареного майтаке. Бути потрібним:
- 350 грамів свіжих грибів;
- 700-800 мл води;
- За смаком – сіль, спеції.
Етапи приготування:
- Ретельно відібрати гриби (потемнілі не годяться).
- Промити вод водою. Видалити шкірку.
- Розділити капелюшки навпіл, ніжки можна залишити цілими.
- Помістити гриби в емальовану каструлю. Додати воду.
- Доведіть до кипіння і варіть на середньому вогні від 10 до 20 хвилин. Кожні 5-10 хвилин слід знімати пінку. За 5 хвилин до закінчення готування додати сіль і спеції.
- Варені майтаке готові.
Висновок
- Таким чином, майтаке – це лікувальний гриб, який отримав визнання в народній і доказовій медицині, а також в кулінарній сфері.
- Він багатий антиоксидантами, вітамінами, мінералами та іншими речовинами, які сприяють профілактиці злоякісних пухлин і цукрового діабету II типу, знижують рівень холестерину в крові і артеріального тиску.
- Гриб також може використовуватися для полегшення болю та зменшення запалення при різних захворюваннях.