користь і шкода кешью для здоров'я - 10 доведених фактів
Кешью або індійський горіх – це плід однойменного дерева, поширеного по всій земній кулі. Рослина використовується в промисловості, народній і доказовій медицині, кулінарії.
Горіх кешью насичений вітамінами, мінералами та антиоксидантами, які визначають його корисні для здоров'я властивості.
Зміст
Чим він корисний - 10 фактів
Нижче розглянуто 10 основних фактів про користь кешью (з опорою на доказову базу).
1. Містять багато поживних речовин
Кешью має високу калорійність (близько 600 калорій на 100 грам) і містить наступні біологічно активні речовини:
найменування компонента | приблизний відсоток від добової потреби (в 100 грамах) |
білки | 24 % |
жири | 87 % |
омега-3 жирні кислоти | 19 % |
клітковина | 10 % |
вітамін В1 | 33 % |
вітамін В2 | 12 % |
вітамін В4 | 12 % |
вітамін В5 | 24 % |
вітамін В6 | 13 % |
вітамін В9 | 17 % |
Вітамін Е | 38 % |
вітамін K | 29 % |
вітамін PP | 35 % |
калій | 22 % |
магній | 11 % |
фосфор | 26 % |
залізо | 21 % |
йод | 7 % |
кобальт | 73 % |
Марганець | 41 % |
мідь | 222 % |
селен | 42 % |
цинк | 47 % |
Також горіхи містять масу антиоксидантів, які борються з вільними радикалами і пригнічують хронічне запалення в організмі, що дозволяє істотно знизити ризик розвитку різних захворювань і раку.
2. Знижують артеріальний тиск
Закордонні дослідження показують здатність кешью знижувати систолічний та діастолічний артеріальний тиск.
Ефект реалізується за рахунок наявності в складі магнію, калію, харчових волокон , а також антиоксидантних речовин.
Горіх може використовуватися для профілактики раннього розвитку і для поліпшення перебігу гіпертонічної хвороби, а також для зниження ризику виникнення гострого порушення мозкового кровообігу через кризи.
3. Знижують рівень холестерину в крові
Мононенасичені та поліненасичені жирні кислоти, якими рясніє кешью, надзвичайно корисні для здоров'я. доведено , що вони зменшують концентрацію загального холестерину, а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ТАГ) у крові.
Подібна властивість дозволяє запобігти освіті атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і забезпечити профілактику таких захворювань, як ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, хронічна ішемія головного мозку, інсульт та ін.
Наприклад, американські експерти виявлено , що вживання даних горіхів більше 4 разів на тиждень дозволяє знизити ризик становлення ішемічної хвороби серця на 37%.
Кешью рекомендовані особам, які страждають серцево-судинними захворюваннями, а також мають підвищену схильність до них. Особливо це актуально для літніх людей.
4. Допомагають скинути вагу
Кешью, незважаючи на високу калорійність і велика кількість вуглеводів і жирів в складі, є цінним дієтичним продуктом і сприяють схудненню.
За інформацією наукових співробітників з США, вживання цих горіхів пов'язано з більш високою витратою енергії організмом. Справа в тому, що мононенасичені жирні кислоти активують розпад клітин жирової тканини з метою задоволення власних енергетичних потреб.
Також доведено , що додавання невеликих кількостей кешью в звичні страви призводить до зниження маси тіла.
Окрема роль відводиться клітковині і білків у складі горіхів, які, після потрапляння в шлунок, викликають механічне розтягнення його стінок і, за допомогою рефлекторних і нейрогуморальних механізмів, пригнічення центрів голоду в головному мозку. В результаті людина споживає менше їжі протягом наступних кількох годин.
Вчені сходяться на думці, що вживання кешью не призводить до набору жирової маси і дозволяє підтримувати вагу на належному рівні. Ефект однаково виражений як у чоловіків, так і у жінок.
5. Перешкоджають утворенню каменів в жовчному міхурі
Кешью містить особливі речовини, які блокують синтез холестерину в печінці і запобігають утворенню з нього каменів в просвіті жовчного міхура.
Також, за інформацією Гарвардської медичної школи, систематичне вживання цих горіхів пов'язано з меншою частотою проведення холецистектомій (операцій з видалення жовчного міхура).
6. Підвищують міцність кісток
Фахівці з Чилі підкреслюють , що кешью є надзвичайно багатим джерелом міді та магнію.
Мідь необхідна для підтримки обмінних процесів в тканинах опорно-рухового апарату і збільшення міцності кісток . Недолік цього мінералу в раціоні істотно підвищує ризик виникнення остеопорозу, зважаючи на зменшення мінеральної щільності кісток.
Другим найважливішим мінералом є магній. Він допомагає засвоюватися кальцію, що є головним будівельним елементом кісткових тканин.
Кешью обов'язково повинні бути присутніми в системі харчування літніх людей, а також жінок після настання менопаузи, коли ризик розвитку остеопорозу і асоційованих з ним переломів кісток високий.
7. Борються з раком
Британські вчені встановлено , що в складі кешью є анакардієва кислота і інозит.
Дані сполуки нейтралізують вільні радикали (дія яких на клітини призводить до їх загибелі або злоякісного переродження) і пригнічують хронічне запалення. В результаті знижується ризик розвитку раку будь-якого органу.
Антиоксидантні також мають прямий вплив на слизові оболонки травного тракту, запобігаючи появі раку товстої кишки та прямої кишки.
8. Покращують роботу травної системи
Кешью містить клітковину (харчові волокна).
Харчові волокна нормалізують діяльність мускулатури стінок кишечника, забезпечуючи своєчасне і повноцінне спорожнення. Саме клітковина є головним компонентом харчування для профілактики запорів.
Частина харчових волокон доходить до дистальних відділів кишечника, де активно ферментується дружніми мікроорганізмами. В результаті зростає число корисних бактерій, знижується кількість патогенних і умовно-патогенних форм.
Окремо слід зазначити, що в процесі взаємодії корисної мікрофлори з харчовими волокнами виділяється бутират. Ця речовина покращує обмінні процеси в колоноцитах, попереджаючи їх злоякісне переродження.
9. Захищають органи дихання
За даними бразильських вчених, в складі шкаралупи горіхів кешью є анакардові кислоти. Вони мають антибактеріальну та антиоксидантну активність, стимулюють роботу місцевих факторів імунітету та побудову нових судин.
Дослідження показують, що анакардові кислоти пригнічують запалення слизових оболонок дихальних шляхів і їх фіброзну трансформацію.
Подібна властивість дозволяє використовувати кешью з метою профілактики ускладнень, обумовлених тривалим перебігом бронхіальної астми і хронічної обструктивної хвороби легень. Також горіх знижує шкідливий вплив токсичних виробничих пилових частинок.
10. Знижують загальну смертність
За інформацією міжнародних досліджень, кешью знижує ризик смерті від найпоширеніших причин, серед яких серцево-судинні захворювання, рак, цукровий діабет II типу.
Горіхи рекомендовано вживати на регулярній основі (1-3 рази на тиждень), щоб збільшити тривалість життя.
Безпека та шкода
Кешью – це досить безпечний вид горіхів. Однак, в одиничних випадках, вони можуть завдати шкоди організму. Найбільш частими побічними ефектами є:
- Диспепсичні розлади. надмірне надходження білків, клітковини і ряду антиоксидантів, що містяться в кешью, призводить до дезорганізації роботи гладкої мускулатури кишечника, активації процесів гниття і бродіння.
- Алергічні реакції. можуть бути обумовлені сенсибілізацією організму до білків горіхів, а також до кардолу (токсичної речовини, розташованому під оболонкою горіха). Прояви алергії завжди носять виражений системний характер і частіше протікають за типом ангіоневротичного набряку.
Імовірно, кешью безпечні для організму вагітної жінки. Поточні наукові дослідження також не змогли встановити негативного впливу горіхів на плід і дитину в перші роки життя.
Рекомендації щодо прийому
Найчастіше кешью вживають в сирому, сушеному або термічно обробленому вигляді.
Смажений, печений або варений кешью має значно менше поживних речовин в складі, проте в свіжому вигляді плоди можуть бути небезпечні для здоров'я.
Сушка знищить потенційно токсичні інгредієнти, але практично не позначиться на вмісті поживних речовин.
Також можна запікати горіхи. Для цього потрібно очистити їх і помістити в духову шафу на 10-15 хвилин при температурі 100-150 градусів.
Максимальна добова норма становить 30-40 грамів. Перевищення цього показника може несприятливо позначитися на роботі травної та ендокринної систем.
Кешью рекомендується їсти вранці на сніданок і вдень (спільно з іншими продуктами). Вживання ввечері, і особливо перед сном, може спровокувати появу проблем з відходом до сну через перевантаження шлунково-кишкового апарату. Також не слід їсти горіхи на голодний шлунок.
Кешью також можна поєднувати з багатьма стравами. Їх додають в каші і супи, будь-які страви з яловичини і м'яса курки, десерти (печиво, морозиво).
Використання в кулінарії
Кешью широко використовується в народній медицині для приготування цілющих засобів. Ефективність деяких з них підтверджена науково.
Розглянемо найбільш популярні і перевірені рецепти:
- Кисіль. кисіль з кешью зазвичай використовується для лікування запальних захворювань суглобів і зв'язок, зміцнення імунної системи. Буде потрібно: 100 грам кешью, 300 грамів гречки. Сипучі компоненти залити 2 000 мл води, поставити на вогонь і варити близько 1 години на повільному вогні. Напій приймати 2 рази на день (вранці і ввечері) по 200 мл.
- Порошок. ретельно перемелені в блендері або кавомолці горіхи використовуються місцево (при зубному болю) і всередину (для зниження рівня холестерину в крові). Максимальна добова доза порошку кешью - 30-40 грамів.
- Паста. виготовляється в промислових умовах. Є не тільки смачним десертом, але і цінним доповненням до будь-якої страви. Відрізняється високим вмістом вітамінів і антиоксидантних речовин.
- Масло. для приготування масла з кешью потрібно ретельно промити горіхи, видалити лушпиння і просушити в духовій шафі (близько 12 годин при температурі 60-80 градусів), обсмажити без масла близько 3-5 хвилин. Потім помістити горіхи в блендер або комбайн. Після подрібнення кешью в порошок необхідно отримати однорідну клейку масу. Дайте продукту постояти 15 хвилин, потім знову приступайте до подрібнення, через 3-5 хвилин буде видно масло. У народній медицині воно застосовується для лікування і профілактики серцево-судинних і ендокринних захворювань.
Висновок
- Таким чином, кешью містять масу вітамінів, мінералів, харчових волокон і антиоксидантів, необхідних для злагодженої і повноцінної роботи всіх систем органів.
- Горіхи знижують рівень холестерину і цукру в крові, покращують здоров'я травної і дихальної систем, допомагають скинути вагу і збільшують тривалість життя в цілому.
- Перед вживанням слід уважно вивчити можливі ризики, дотримуватися технологію приготування і денну норму.