10 корисних властивостей кедрових горіхів для людини і протипоказання

Кедровий горіх – це узагальнена назва насіння сибірської сосни. Він наближений за складом до більшості горіхів, але, з ботанічної точки зору, не має з ними нічого спільного.

Сучасна наука виявила багато корисних властивостей, якими володіють кедрові горіхи для нашого організму. У їх складі є маса цінних жирних кислот, вітамінів і мінералів. При регулярному вживанні вони здатні зменшити ризик розвитку багатьох хвороб, привести в норму масу тіла і підвищити імунітет.

Чим вони корисні - 10 фактів

Нижче представлені 10 головних фактів про користь кедрових горіхів (з наукової точки зору).

1. Володіють багатим складом

Кедрові горіхи-вкрай поживний продукт з високою калорійністю (близько 673 калорій на 100 грам). Вони містять масу біологічно активних компонентів:

назва речовини приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам)
білки 18 %
жири 122 %
харчові волокна 19 %
вітамін В1 24 %
вітамін В2 13 %
вітамін В4 11 %
вітамін В5 6 %
вітамін В6 5 %
вітамін В9 9 %
Вітамін Е 62 %
вітамін K 45 %
вітамін PP 22 %
калій 24 %
магній 63 %
фосфор 72 %
залізо 31 %
Марганець 440 %
мідь 132 %
цинк 54 %

Кедрові горіхи мають в складі ряд цінних кислот: олеїнову, лінолеву, а-лінолеву, y-лінолеву. Дані речовини неймовірно корисні в невеликих кількостях, проте небезпечні при надмірному вживанні (наприклад, в складі масла).

кедрові горіхи багаті поживними речовинами, необхідними для злагодженої роботи всіх систем органів людини.

2. Допомагають схуднути

Праці корейських вчених наочно демонструють здатність жирних кислот (що входять до складу насіння сибірської сосни) пригнічувати центри голоду в головному мозку. Така властивість обумовлено посиленням вироблення гормону ситості-холецистокініну.

Встановлено, що кедрові горіхи здатні знизити тягу до їжі на 60% на наступні 4-5 годин.

Не менш важлива роль відводиться харчовим волокнам і клітковині в горіхах. Ці компоненти викликають механічне розтягнення стінок шлунка і, за допомогою рефлекторних механізмів, також призводять до придушення апетиту.

Мононенасичені жири і залізо в складі горіхів активують розпад клітин жирової тканини з метою задоволення енергетичних потреб організму, отже, допомагають скинути зайву вагу.

Кедрові горіхи рекомендовані особам, які страждають ожирінням або мають надлишкову масу з метою додаткового контролю апетиту і зменшення маси тіла. Ефективність виражена в однаковій мірі як у чоловіків, так і у жінок.

включення кедрового горіха в раціон ефективно з метою схуднення або підтримки маси тіла.

3. Покращують здоров'я серця і судин

Експерти з США доведено , що насіння сосни знижують ймовірність розвитку ішемічної хвороби серця і ризик смерті від грізного ускладнення даного захворювання – інфаркту міокарда.

Цілюща дія викликана великою кількістю в складі мононенасичених жирів, лінолевої кислоти і магнію, які знижують рівень загального холестерину в організмі (а також атерогенних фракцій – ЛПНЩ і ТАГ).

Надлишок холестерину в крові провокує появу на стінках артерій атеросклеротичних бляшок , що призводять до часткового або повного зниження кровотоку. Саме такий патологічний механізм і лежить в основі формування ішемічної хвороби серця.

Додатково, калій, марганець і магній знижують артеріальний тиск за рахунок розслаблення гладких м'язових волокон, розташованих в стінках судин.

кедрові горіхи дозволяють забезпечити надійну профілактику і додатковий контроль перебігу найбільш поширених серцево-судинних захворювань: ішемічної хвороби серця і гіпертонічної хвороби.

4. Запобігають розвитку цукрового діабету II типу

Виявлено, що кедрові горіхи при довгостроковому вживанні зменшують концентрацію глюкози і рівень глікованого гемоглобіну (показника рівня цукру за останні 2-3 місяці) в крові.

Подібне лікувальну властивість реалізується за рахунок наступних механізмів:

  1. Уповільнення всмоктування вуглеводів в кишечнику. клітковина гальмує засвоєння простих вуглеводів з їжі.
  2. Підвищення чутливості інсулінових рецепторів периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну. В результаті клітини починають більш ефективно витрачати глюкозу, знижуючи її концентрацію в крові.

Кедрові горіхи можуть успішно використовуватися для профілактики раннього розвитку (при спадкової схильності) або забезпечення додаткового контролю (для зниження прийнятих доз медикаментів) цукрового діабету II типу.

кедрові горіхи знижують рівень цукру в крові і зменшують ризик розвитку цукрового діабету II типу.

5. Покращують здоров'я головного мозку

У складі кедрових горіхів є великі обсяги заліза. Мінерал необхідний для транспортування кисню до найвіддаленіших клітин центральної нервової системи і підтримки обмінних процесів в них.

Додатковою перевагою є високий вміст цинку, магнію і марганцю. Ці речовини знижують вираженість будь-яких тривожних і депресивних розладів, покращують емоційний фон і переносимість стресових навантажень .

У свою чергу, антиоксиданти знижують ризик становлення нейродегенеративних захворювань (хвороба Альцгеймера, Паркінсона, Піка).

включення кедрових горіхів в раціон комплексно покращує роботу мозку: від поліпшення емоційного фону до профілактики нейродегенеративних захворювань.

6. Борються з раком

Насіння кедрової сосни рясніють рослинними антиоксидантами та магнієм. Дані речовини, за рахунок пригнічення хронічного запалення і вільно-радикальних механізмів, істотно знижують ризик появи злоякісних пухлин будь-якої локалізації.

Крім того, горіхи пригнічують поділ і ріст ракових клітин, а також їх поширення по організму за допомогою кровоносних і лімфатичних судин.

Як приклад ефективності можна навести праці японських та американських дослідників. Вони виявили, що високий рівень магнію в раціоні пов'язаний з рідкісною частотою розвитку раку підшлункової залози і печінки.

кедрові горіхи захищають організм людини від появи злоякісних пухлин.

7. Підвищують міцність кісток

У складі горіхів є вітамін K, який, згідно з даними італійських експертів, підвищує поглинання кальцію кістковою тканиною, що призводить до зростання мінеральної щільності кісток .

Високий рівень вітаміну К у раціоні пов'язаний з рідкісною частотою переломів кісток та остеопорозу (найчастіше повідомляється у людей похилого віку та жінок після менопаузи).

прийом кедрових горіхів дозволяє зміцнити кістки і знизити ймовірність переломів кісток.

8. Зміцнюють імунітет

Цинк і магній у складі горіхів-головні мінерали, необхідні для повноцінної роботи імунної системи .

Вони стимулюють проліферацію клітин імунітету при впровадженні будь-яких чужорідних агентів (віруси, бактерії, гриби) і істотно знижують ризик розвитку інфекційно-запальних захворювань.

Важливо відзначити, що ці компоненти не викликають гіперстимуляцію імунної відповіді і не відбиваються негативно на перебігу аутоімунних розладів (склеродермія, ревматоїдний артрит та ін.).

часте вживання кедрових горіхів, багатих магнієм і цинком, дозволяє поліпшити роботу імунної системи і знизити частоту розвитку інфекційно-запальних захворювань.

9. Покращують стан шкіри і волосся

Насіння кедрової сосни-це цінне джерело вітаміну E.

За інформацією експертів з Індії, вітамін E захищає шкіру від впливу шкідливого сонячного випромінювання, підвищує її постачання киснем і поживними речовинами, має омолоджуючу дію і розгладжує зморшки.

Масло кедрового горіха (при місцевому використанні) надає також протизапальну і антибактеріальну дію. Застосовується для лікування вугрової висипки, екземи, псоріазу, корости і різних гнійно-запальних патологій.

При нанесенні масла на волосся спостерігається зниження ламкості, підвищення природного блиску і загальне поліпшення зовнішнього вигляду.

Косметична промисловість виготовляє масу засобів на основі горіхів.

Масло на основі кедрового горіха, за рахунок великої кількості вітаміну E в складі, корисно для шкіри і волосся.

10. Корисні для очей

Кедрові горіхи містять цинк, лютеїн і зеаксантин, а також близько 600 різних каротиноїдів.

Дані речовини необхідні для підтримки адекватних обмінних процесів в очному яблуці (особливо при перебігу гіпертонічної хвороби і цукрового діабету II типу).

Кедрові горіхи запобігають появі дегенеративних змін жовтої плями і розвиток глаукоми, які здатні привести до сліпоти.

Також, на тлі частого прийому горіхів спостерігається тенденція до підвищення гостроти зору.

кедрові горіхи містять особливі біологічно активні речовини, що поліпшують зір і запобігають розвитку офтальмологічних захворювань.

Можлива шкода

У поодиноких випадках кедрові горіхи можуть завдати шкоди організму. До числа несприятливих ефектів відносять:

  1. Диспепсичні розлади. горіхи багаті білками і клітковиною, які, при надмірному надходженні в організм, можуть привести до діареї, підвищеного газоутворення, здуття і болів в нижніх відділах живота.
  2. Зміна сприйняття смаку. на плодах можуть бути присутніми грибки, які, при попаданні на мову, змінюють роботу смакових рецепторів на кілька годин, роблячи будь-яку їжу гіркою і неприємною.
  3. Алергічні реакції. зустрічаються вкрай рідко, але характеризуються важким перебігом (анафілактичний шок, ангіоневротичний набряк).

Кедрові горіхи безпечні для жінок під час вагітності. Жодне з проведених досліджень не змогло довести негативного впливу горіхів на стан плода, а також на фізичний та інтелектуальний розвиток дитини після народження. Однак потрібно знати міру-не більше 75 грам на добу.

рекомендується уважно підходити до включення кедрових горіхів в раціон через наявність протипоказань і ризику розвитку побічних ефектів.

Поради щодо вживання

Вживання кедрового насіння слід суворо нормувати. Рекомендована добова норма - від 50 до 75-90 грамів. Перевищення даного показника загрожує розвитком диспепсичних розладів і підвищеним ризиком ожиріння (при споконвічно підвищеній масі тіла).

Рекомендується їсти горіхи в цілісному вигляді, а саме їх ядра (без шкаралупи і лушпиння).

Особливу увагу потрібно звернути на їх зовнішній вигляд. Якісний продукт повинен бути приємним на смак і не мати на поверхні плям. Гіркі або кислі горіхи часто вражені грибком, який може не просто порушити сприйняття смаку, але і привести до отруєння.

Будь-яка термічна обробка (обсмажування, відварювання та ін) знижує концентрацію біологічно активних речовин у складі.

Горіхи слід споживати вдень або вранці. Прийом ввечері і особливо на ніч може викликати перевантаження травної системи і порушити фізіологічний процес сну.

Кедрові горіхи часто застосовуються в складі народних рецептів. Також вони широко поширені в кулінарії в якості акомпанементу не тільки до десертів, але і до страв з м'яса, птиці та риби.

Ні в якому разі не слід приймати кедрове масло в чистому вигляді! Воно має канцерогенні властивості і може підвищити ризик розвитку хронічних захворювань.

грамотний підхід до вживання горіхів дозволить розкрити весь біологічний потенціал і знизити ризик побічних ефектів.

Рецепти цілющих засобів

Народна медицина розробила масу рецептів на основі насіння кедрової сосни, які перевірені часом. Деякі з них мають невелику, але достовірну доказову базу:

  1. Відвар з шкаралупи. відвар ефективний з метою поліпшення перебігу виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, а також в зміцнення імунітету . Для приготування потрібно взяти 1 склянку подрібненої шкаралупи кедрового горіха і залити 1 л окропу, варити суміш на повільному вогні протягом 2,5-3 годин. Отриманий відвар остудити і приймати по 100 мл 3 рази на добу.
  2. Настій. засіб ефективно для полегшення запальних захворювань (особливо – геморою). Слід очистити горіхи від шкаралупи, подрібнити. Залити 200 мл окропу і дати настоятися близько 1-2 годин. Приймати по 2-3 ст.л. до 5-7 разів на добу.
  3. Настоянка. спиртова настоянка на кедрових горіхах ефективна з метою зниження рівня холестерину в крові і лікування ревматоїдного артриту. Також вона стимулює потенцію у чоловіків. Для приготування потрібно: 1 л горілки або медичного спирту, 80-100 грамів кедрових горіхів, кілька смужок цедри апельсина, 1-2 ст.л. меду, і 3 листа чорної смородини. Попередньо потрібно залити горіхи окропом і залишити на 20 хвилин, злити воду; повторити подібну дію 3 рази. Потім змішати всі інгредієнти (цедру апельсина і листя чорної смородини рекомендується загорнути в марлю), перелити в скляну посудину і щільно закрити кришкою. Залишити на 2-2, 5 тижні в теплому, захищеному від світла місці. Процідивши. Приймати по 30-50 мл 1 раз на день (на обід, після їжі).
  4. Кедрове молоко. напій особливо ефективний для лікування інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів. Потрібно залити 200 грамів горіхів 1 л молока, варити на повільному вогні протягом 20 хвилин, процідити. Приймати по 200 мл 2 рази на добу (вранці і ввечері).
ефективність деяких рецептів народної медицини має наукове обгрунтування.

Висновок

  1. Таким чином, кедрові горіхи є унікальними джерелами антиоксидантів, цінних жирних кислот, вітамінів, мінералів та харчових волокон.
  2. При їх регулярному прийомі знижується ризик розвитку серцево-судинних і ендокринних захворювань, злоякісних пухлин, нормалізується маса тіла, спостерігається зміцнення імунітету і підвищення міцності кісток.
  3. Олія на основі насіння кедрової сосни набула широкого поширення завдяки омолоджуючому ефекту і поліпшенню росту волосся.
  4. Зважаючи на наявність ризику розвитку побічних ефектів слід з обережністю підходити до включення горіхів в систему харчування і дотримуватися рекомендацій щодо вибору і вживання.