Чим корисний арахіс для здоров'я-10 доведених властивостей

Арахіс (також відомий як підземний або земляний горіх) відноситься до сімейства Бобові і росте під землею. Завдяки особливому смаку і високої біологічної цінності вирощується практично по всій земній кулі в промислових масштабах.

Арахіс багатий вітамінами, мінералами та антиоксидантами, які визначають його корисні властивості для організму. Його вживають з метою профілактики серцево-судинних і ендокринних розладів, онкологічних захворювань. Також горіх стимулює потенцію, покращує стан шкіри і волосся.

10 корисних властивостей

Нижче розглянуто 10 тез про користь арахісу для людини (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Має багатий склад

Арахіс-продукт з високою калорійністю (близько 552 калорій на 100 грам), який містить наступні групи поживних речовин:

назва компонента відсоток від добової потреби( на 100 грам)
білки 35 %
жири 81 %
харчові волокна 41 %
вітамін В1 49 %
вітамін В2 6 %
вітамін В4 11 %
вітамін В5 35 %
вітамін В6 17 %
вітамін В9 60 %
вітамін С 6 %
Вітамін Е 67 %
вітамін H 80 %
вітамін PP 94 %
калій 26 %
кальцій 8 %
кремній 267 %
магній 46 %
фосфор 44 %
залізо 28 %
Марганець 97 %
селен 13 %
хром 19 %
цинк 27 %

Горіх є цінним джерелом білка, що складається з ряду незамінних амінокислот, які є головним будівельним матеріалом в організмі.

Також арахіс насичений антиоксидантами і за складом наближений до багатьох корисних фруктів:

  1. Ресвератрол. зменшує рівень холестерину і забезпечує профілактику серцево-судинних розладів.
  2. Ізофлавони. Боротьба з окислювальним стресом, попереджаючи появу раку.
  3. Фітостероли. уповільнюють зворотне всмоктування холестерину в просвіті шлунково-кишкового тракту.
  4. Кумарова кислота. діє переважно на хронічне запалення, попереджаючи розвиток безлічі захворювань.
арахіс містить ряд цінних для здоров'я речовин, які підтримують роботу всіх систем органів і знижують ризик розвитку багатьох патологій.

2. Допомагає схуднути

Незважаючи на велику кількість жирів в складі і високу калорійність, арахіс не призводить до збільшення маси тіла.

Навпаки, дослідження демонструють зворотну тенденцію, а вчені рекомендують включати горіх в меню з метою профілактики і навіть терапії ожиріння.

Ефективність арахісу для схуднення пояснюється наступними причинами:

  1. Швидке насичення. клітковина і білки в складі горіха, потрапивши в шлунок, по рефлекторним і нейрогуморальним механізмам блокують активність центрів голоду в мозку. В результаті тяга до їжі пропадає на кілька годин.
  2. Активація ліполізу. велика кількість білків і мононенасичених жирів викликає прискорення розпаду клітин жирової тканини і, як наслідок, зменшення маси тіла.
  3. Дія клітковини. харчові волокна нормалізують обмінні процеси і уповільнюють всмоктування будь-яких жирів, спожитих з їжею.
  4. Неповне розжовування. великі частинки арахісу, що потрапляють в просвіт травного тракту, не всмоктуються.

Арахіс рекомендований з метою зниження або підтримки маси тіла як чоловікам, так жінкам, так як він не втручається в гормональні механізми регуляції обсягу жирової тканини.

арахіс є ефективним засобом, спрямованим на профілактику і терапію ожиріння.

3. Покращує здоров'я серця і судин

Численні дослідження демонструють здатність арахісу знижувати ризик розвитку ряду захворювань серця і судин.

Наприклад, встановлено , що регулярне вживання горіха дозволяє знизити ризик виникнення ішемічної хвороби серця на 30%, а ймовірність несприятливого результату даного захворювання – на 40%.

Лікувальна дія пояснюється наступними механізмами:

  1. Зниження рівня холестерину. арахіс знижує рівень загального і атерогенного («небезпечного») холестеролу в крові – ЛПНЩ і ТАГ .
  2. Поліпшення обміну речовин. горіхи активують обмінні процеси і пригнічують хронічне запалення.
  3. Підвищення резистентності ендотелію судин. арахіс підвищує стійкість внутрішньої оболонки артерій до відкладення кристалів холестерину.

Знижуючи ризик розвитку атеросклерозу, арахіс також бореться з хронічною ішемією мозку та інсультами.

Велика кількість магнію, міді та антиоксидантних речовин позитивно позначається на рівні артеріального тиску, завдяки чому горіх може застосовуватися для терапії (спільно з медикаментами) і профілактики гіпертонічної хвороби.

включення арахісу в раціон дозволяє знизити ризик появи найбільш поширених серцево-судинних захворювань.

4. Знижує ймовірність утворення каменів у жовчному міхурі

Роботи американських вчених демонструють пряму залежність між частим вживанням арахісу і зниженням ризику появи каменів в просвіті жовчного міхура у чоловіків і жінок.

Також підкреслюється зменшення числа холецистектомій (операцій з видалення цього органу) на тлі тривалого перебігу жовчнокам'яної хвороби.

Горіх переважно запобігає появі холестеринових конкрементів, обумовлених застійними явищами в жовчному міхурі або порушенням роботи печінки.

арахіс попереджає утворення конкрементів на основі холестерину в жовчному міхурі.

5. Нормалізує роботу травної системи

Арахіс багатий клітковиною, яка відіграє важливу роль у поліпшення травлення і підтримці здоров'я шлунково-кишкового тракту.

Частина харчових волокон доходять до товстого кишечника практично в незміненому вигляді, де служать їжею для дружніх мікроорганізмів.

В ході ферментації клітковини корисними бактеріями виробляється особлива речовина – бутират. Він покращує обмінні процеси в колоноцитах, попереджаючи їх злоякісну трансформацію.

Також клітковина забезпечує злагоджену роботу гладких міоцитів стінки кишечника, що дозволяє своєчасно виводити його вміст і знизити ризик появи запорів.

арахіс, за рахунок великої кількості клітковини в складі, комплексно впливає на здоров'я травного апарату: підтримує склад мікрофлори, попереджає появи раку і запорів.

6. Знижує рівень цукру в крові

Арахіс містить великі обсяги харчових волокон і володіє низьким глікемічним індексом (близько 23).

За інформацією індійських вчених, вживання арахісу не призведе до різких стрибків рівня цукру в крові (він всмоктується повільно).

Клітковина і антиоксиданти в складі горіха підвищують чутливість інсулінових рецепторів на периферичних тканинах (м'язова і жирова) до інсуліну, що забезпечує ефективну і швидку утилізацію глюкози клітинами і зниження її концентрації в крові.

Горіх впливає на головний патогенетичний механізм розвитку діабету II типу – інсулінорезистентність.

Додаткова перевага – зменшення обсягу жирової клітковини, так як надлишкова маса тіла безпосередньо пов'язана з високою частотою зустрічальності метаболічного синдрому і цукрового діабету II типу.

арахіс може використовуватися для профілактики і додаткового контролю перебігу цукрового діабету II типу.

7. Бореться з раком

Арахіс є унікальним джерелом ізофлавонів, фенольної кислоти, ресвератролу та клітковини.

Всі описані речовини дозволяють істотно знизити ризик становлення ракових пухлин в організмі, а також уповільнити поділ і поширення злоякісних клітин.

Доведено( 1 , 2 , 3 ) ефективність арахісу щодо раку наступних органів:

  • Пряма кишка;
  • Товста кишка;
  • Молочна залоза у жінок (після менопаузи);
  • Шлунок;
  • Стравохід.

Однак при прийомі арахісу може спостерігатися зворотна тенденція. Часто він заражений афлатоксинами, що виділяються персистуючими на ньому грибами. Подібні токсини в кілька разів підвищують ризик розвитку раку будь – якого органу (особливо-з боку травного апарату).

Рекомендується ретельно вибирати виробника і оцінювати зовнішній вигляд плодів. Знебарвлені, зморщені або запліснявілі горіхи можуть завдати шкоди.

арахіс, при грамотному підході до вибору, може знизити ризик розвитку багатьох форм раку.

8. Усуває еректильну дисфункцію

Арахіс містить аргінін. Ця амінокислота, на думку вчених, необхідна чоловікам для підтримки і відновлення потенції, а також для забезпечення адекватного кровопостачання статевого органу.

Часто аргінін (в тому числі отриманий з арахісу) входить до складу медичних препаратів і біологічно активних добавок до їжі, використовуваних для терапії еректильної дисфункції.

горіх містить аргінін, який позитивно позначається на потенції у чоловіків.

9. Зміцнює волосся і запобігає облисіння

Дослідження польських вчених показують , що арахіс підсилює активність росту волосся, попереджає їх випадання і розвиток алопеції (облисіння).

В основі цілющої властивості лежить великий обсяг білка з незамінними амінокислотами в складі горіхів.

У осіб, які щодня споживають близько 25-40 грамів ядер арахісу, практично не зустрічається випадання волосся у віці до 45 років.

включення горіха в раціон дозволяє поліпшити ріст волосся і попередити облисіння.

10. Покращує стан шкіри

Горіх, за рахунок наявності в складі вітаміну E і безлічі антиоксидантів, може використовуватися для поліпшення стану шкіри.

Доведено , що арахіс зволожує і живить шкірні покриви, володіє загальним омолоджуючу дію і сприяє усуненню дрібних зморшок.

Ефект виражений як при пероральному, так і при місцевому застосуванні (косметичні масла і креми).

арахіс може поліпшити стан шкіри і уповільнити її старіння.

Можлива шкода

Арахіс має протипоказання і, в деяких випадках, може завдати шкоди здоров'ю. Він може викликати наступні ускладнення:

  1. Отруєння афлатоксином. Афлатоксин – це речовина, що виділяється грибками, які часто вражають плоди арахісу. Попадання великих обсягів даного компонента в організм може викликати гостру недостатність печінки і нирок, поява злоякісних пухлин в майбутньому.
  2. Порушення всмоктування заліза. у складі рослини є особливі сполуки – фітати, які уповільнюють всмоктування заліза. Вживання ядер арахісу з продуктами, багатими вітаміном C, дозволяє нівелювати даний негативний ефект.
  3. Алергічні реакції. як правило, алергопатології носять системний характер (за типом анафілаксій) і зустрічаються досить часто. Відхилення зареєстровано приблизно у 0,1-0,6% населення.

Зважаючи описаних вище негативних якостей арахіс не рекомендований до вживання жінкам під час вагітності. Нестача заліза в раціоні або отруєння афлатоксином може негативно позначитися на здоров'ї дитини в перші роки життя.

слід з обережністю підходити до включення арахісу в раціон через наявність ризику розвитку побічних ефектів.

Як правильно приймати?

Рекомендується вживати арахіс в чистому вигляді.

У магазинах він може бути представлений в чотирьох формах:

  • Сирий;
  • Смажений;
  • Солоний;
  • Солодкий (в тому числі у формі халви, пастили, козинак).

Слід віддавати перевагу саме сирому арахісу або трохи підсушеному в духовці (3-5 хвилин при температурі 180 градусів).

В процесі обсмажування дещо знижується концентрація біологічно активних речовин, зростає рівень натрію, який призводить до підвищення артеріального тиску і може спровокувати гіпертонічний криз (при перебігу гіпертонічної хвороби).

Солоні та солодкі варіанти також не рекомендовані.

В день рекомендується вживати не більше 30-60 грамів горіхів, дітям – до 20 грам.

Кращий час прийому – на сніданок (спільно з іншою їжею), на обід або в якості невеликого перекусу. Їсти арахіс на ніч перед сном не слід, це може викликати перевантаження шлунково-кишкового апарату і порушити сон.

Перед прийомом слід очистити плоди від шкірки (шкаралупи) або лушпиння, яка практично не містить поживних речовин.

На основі арахісу також виготовляють пасти і масла, які володіють дуже високою енергетичною цінністю (до 950 калорій на 100 грам).

рекомендується вживати саме свіжий арахіс. Це дозволяє розкрити його біологічний потенціал в повному обсязі.

Рецепти цілющих засобів

Арахіс міцно увійшов в народну медицину. Нижче розглянуто кілька популярних рецептів:

  1. Відвар на «горіхах». залити 60 грамів свіжого неочищеного і несмаженого арахісу 450 мл окропу, варити на повільному вогні близько 25-30 хвилин, дати настоятися 15-20 хвилин, процідити. Приймати по 200 мл 3 рази на добу. Відвар ефективний для підвищення імунітету і потенції, профілактики серцево-судинних розладів.
  2. Відвар з медом. взяти по 30 грамів арахісу, меду і фініків, залити 500 мл води. Варити близько 30 хвилин до зменшення обсягу суміші вдвічі. Процідивши. Приймати по 250-300 мл 1 раз на добу протягом тижня. Відвар використовується для зниження рівня цукру і холестерину, поліпшення еректильної функції.
  3. Настоянка на лушпинні. обсмажити горіхи на малій кількості масла, очистити від лушпиння. Отриману лушпиння (4 ст.л.) залити горілкою (1000 мл) і поставити в щільний скляну посудину в темне прохолодне місце на 2-3 тижні, процідити. Приймати по 10 крапель 1 раз в день (переважно – з молоком). Настоянка показана для профілактики захворювань серця і судин, стимуляції росту волосся.
існує ряд рецептів на основі горіха, які, при правильному застосуванні, можуть бути ефективні.

Висновок

  1. Таким чином, арахіс – це цінна бобова культура, багата вітамінами, мінералами, харчовими волокнами та антиоксидантами.
  2. Він дозволяє знизити ризик розвитку серцево-судинних і ендокринних захворювань, попередити появу раку, нормалізувати масу тіла, а також поліпшити естетичні якості шкіри і волосяного покриву.
  3. Рекомендується уважно підходити до вибору арахісу на прилавках магазинів і враховувати можливість розвитку побічних ефектів.