Чим корисний арахіс для здоров'я-10 доведених властивостей
Арахіс (також відомий як підземний або земляний горіх) відноситься до сімейства Бобові і росте під землею. Завдяки особливому смаку і високої біологічної цінності вирощується практично по всій земній кулі в промислових масштабах.
Арахіс багатий вітамінами, мінералами та антиоксидантами, які визначають його корисні властивості для організму. Його вживають з метою профілактики серцево-судинних і ендокринних розладів, онкологічних захворювань. Також горіх стимулює потенцію, покращує стан шкіри і волосся.
10 корисних властивостей
Нижче розглянуто 10 тез про користь арахісу для людини (з опорою на наукові джерела інформації).
1. Має багатий склад
Арахіс-продукт з високою калорійністю (близько 552 калорій на 100 грам), який містить наступні групи поживних речовин:
назва компонента | відсоток від добової потреби( на 100 грам) |
білки | 35 % |
жири | 81 % |
харчові волокна | 41 % |
вітамін В1 | 49 % |
вітамін В2 | 6 % |
вітамін В4 | 11 % |
вітамін В5 | 35 % |
вітамін В6 | 17 % |
вітамін В9 | 60 % |
вітамін С | 6 % |
Вітамін Е | 67 % |
вітамін H | 80 % |
вітамін PP | 94 % |
калій | 26 % |
кальцій | 8 % |
кремній | 267 % |
магній | 46 % |
фосфор | 44 % |
залізо | 28 % |
Марганець | 97 % |
селен | 13 % |
хром | 19 % |
цинк | 27 % |
Горіх є цінним джерелом білка, що складається з ряду незамінних амінокислот, які є головним будівельним матеріалом в організмі.
Також арахіс насичений антиоксидантами і за складом наближений до багатьох корисних фруктів:
- Ресвератрол. зменшує рівень холестерину і забезпечує профілактику серцево-судинних розладів.
- Ізофлавони. Боротьба з окислювальним стресом, попереджаючи появу раку.
- Фітостероли. уповільнюють зворотне всмоктування холестерину в просвіті шлунково-кишкового тракту.
- Кумарова кислота. діє переважно на хронічне запалення, попереджаючи розвиток безлічі захворювань.
2. Допомагає схуднути
Незважаючи на велику кількість жирів в складі і високу калорійність, арахіс не призводить до збільшення маси тіла.
Навпаки, дослідження демонструють зворотну тенденцію, а вчені рекомендують включати горіх в меню з метою профілактики і навіть терапії ожиріння.
Ефективність арахісу для схуднення пояснюється наступними причинами:
- Швидке насичення. клітковина і білки в складі горіха, потрапивши в шлунок, по рефлекторним і нейрогуморальним механізмам блокують активність центрів голоду в мозку. В результаті тяга до їжі пропадає на кілька годин.
- Активація ліполізу. велика кількість білків і мононенасичених жирів викликає прискорення розпаду клітин жирової тканини і, як наслідок, зменшення маси тіла.
- Дія клітковини. харчові волокна нормалізують обмінні процеси і уповільнюють всмоктування будь-яких жирів, спожитих з їжею.
- Неповне розжовування. великі частинки арахісу, що потрапляють в просвіт травного тракту, не всмоктуються.
Арахіс рекомендований з метою зниження або підтримки маси тіла як чоловікам, так жінкам, так як він не втручається в гормональні механізми регуляції обсягу жирової тканини.
3. Покращує здоров'я серця і судин
Численні дослідження демонструють здатність арахісу знижувати ризик розвитку ряду захворювань серця і судин.
Наприклад, встановлено , що регулярне вживання горіха дозволяє знизити ризик виникнення ішемічної хвороби серця на 30%, а ймовірність несприятливого результату даного захворювання – на 40%.
Лікувальна дія пояснюється наступними механізмами:
- Зниження рівня холестерину. арахіс знижує рівень загального і атерогенного («небезпечного») холестеролу в крові – ЛПНЩ і ТАГ .
- Поліпшення обміну речовин. горіхи активують обмінні процеси і пригнічують хронічне запалення.
- Підвищення резистентності ендотелію судин. арахіс підвищує стійкість внутрішньої оболонки артерій до відкладення кристалів холестерину.
Знижуючи ризик розвитку атеросклерозу, арахіс також бореться з хронічною ішемією мозку та інсультами.
Велика кількість магнію, міді та антиоксидантних речовин позитивно позначається на рівні артеріального тиску, завдяки чому горіх може застосовуватися для терапії (спільно з медикаментами) і профілактики гіпертонічної хвороби.
4. Знижує ймовірність утворення каменів у жовчному міхурі
Роботи американських вчених демонструють пряму залежність між частим вживанням арахісу і зниженням ризику появи каменів в просвіті жовчного міхура у чоловіків і жінок.
Також підкреслюється зменшення числа холецистектомій (операцій з видалення цього органу) на тлі тривалого перебігу жовчнокам'яної хвороби.
Горіх переважно запобігає появі холестеринових конкрементів, обумовлених застійними явищами в жовчному міхурі або порушенням роботи печінки.
5. Нормалізує роботу травної системи
Арахіс багатий клітковиною, яка відіграє важливу роль у поліпшення травлення і підтримці здоров'я шлунково-кишкового тракту.
Частина харчових волокон доходять до товстого кишечника практично в незміненому вигляді, де служать їжею для дружніх мікроорганізмів.
В ході ферментації клітковини корисними бактеріями виробляється особлива речовина – бутират. Він покращує обмінні процеси в колоноцитах, попереджаючи їх злоякісну трансформацію.
Також клітковина забезпечує злагоджену роботу гладких міоцитів стінки кишечника, що дозволяє своєчасно виводити його вміст і знизити ризик появи запорів.
6. Знижує рівень цукру в крові
Арахіс містить великі обсяги харчових волокон і володіє низьким глікемічним індексом (близько 23).
За інформацією індійських вчених, вживання арахісу не призведе до різких стрибків рівня цукру в крові (він всмоктується повільно).
Клітковина і антиоксиданти в складі горіха підвищують чутливість інсулінових рецепторів на периферичних тканинах (м'язова і жирова) до інсуліну, що забезпечує ефективну і швидку утилізацію глюкози клітинами і зниження її концентрації в крові.
Горіх впливає на головний патогенетичний механізм розвитку діабету II типу – інсулінорезистентність.
Додаткова перевага – зменшення обсягу жирової клітковини, так як надлишкова маса тіла безпосередньо пов'язана з високою частотою зустрічальності метаболічного синдрому і цукрового діабету II типу.
7. Бореться з раком
Арахіс є унікальним джерелом ізофлавонів, фенольної кислоти, ресвератролу та клітковини.
Всі описані речовини дозволяють істотно знизити ризик становлення ракових пухлин в організмі, а також уповільнити поділ і поширення злоякісних клітин.
Доведено( 1 , 2 , 3 ) ефективність арахісу щодо раку наступних органів:
- Пряма кишка;
- Товста кишка;
- Молочна залоза у жінок (після менопаузи);
- Шлунок;
- Стравохід.
Однак при прийомі арахісу може спостерігатися зворотна тенденція. Часто він заражений афлатоксинами, що виділяються персистуючими на ньому грибами. Подібні токсини в кілька разів підвищують ризик розвитку раку будь – якого органу (особливо-з боку травного апарату).
Рекомендується ретельно вибирати виробника і оцінювати зовнішній вигляд плодів. Знебарвлені, зморщені або запліснявілі горіхи можуть завдати шкоди.
8. Усуває еректильну дисфункцію
Арахіс містить аргінін. Ця амінокислота, на думку вчених, необхідна чоловікам для підтримки і відновлення потенції, а також для забезпечення адекватного кровопостачання статевого органу.
Часто аргінін (в тому числі отриманий з арахісу) входить до складу медичних препаратів і біологічно активних добавок до їжі, використовуваних для терапії еректильної дисфункції.
9. Зміцнює волосся і запобігає облисіння
Дослідження польських вчених показують , що арахіс підсилює активність росту волосся, попереджає їх випадання і розвиток алопеції (облисіння).
В основі цілющої властивості лежить великий обсяг білка з незамінними амінокислотами в складі горіхів.
У осіб, які щодня споживають близько 25-40 грамів ядер арахісу, практично не зустрічається випадання волосся у віці до 45 років.
10. Покращує стан шкіри
Горіх, за рахунок наявності в складі вітаміну E і безлічі антиоксидантів, може використовуватися для поліпшення стану шкіри.
Доведено , що арахіс зволожує і живить шкірні покриви, володіє загальним омолоджуючу дію і сприяє усуненню дрібних зморшок.
Ефект виражений як при пероральному, так і при місцевому застосуванні (косметичні масла і креми).
Можлива шкода
Арахіс має протипоказання і, в деяких випадках, може завдати шкоди здоров'ю. Він може викликати наступні ускладнення:
- Отруєння афлатоксином. Афлатоксин – це речовина, що виділяється грибками, які часто вражають плоди арахісу. Попадання великих обсягів даного компонента в організм може викликати гостру недостатність печінки і нирок, поява злоякісних пухлин в майбутньому.
- Порушення всмоктування заліза. у складі рослини є особливі сполуки – фітати, які уповільнюють всмоктування заліза. Вживання ядер арахісу з продуктами, багатими вітаміном C, дозволяє нівелювати даний негативний ефект.
- Алергічні реакції. як правило, алергопатології носять системний характер (за типом анафілаксій) і зустрічаються досить часто. Відхилення зареєстровано приблизно у 0,1-0,6% населення.
Зважаючи описаних вище негативних якостей арахіс не рекомендований до вживання жінкам під час вагітності. Нестача заліза в раціоні або отруєння афлатоксином може негативно позначитися на здоров'ї дитини в перші роки життя.
Як правильно приймати?
Рекомендується вживати арахіс в чистому вигляді.
У магазинах він може бути представлений в чотирьох формах:
- Сирий;
- Смажений;
- Солоний;
- Солодкий (в тому числі у формі халви, пастили, козинак).
Слід віддавати перевагу саме сирому арахісу або трохи підсушеному в духовці (3-5 хвилин при температурі 180 градусів).
В процесі обсмажування дещо знижується концентрація біологічно активних речовин, зростає рівень натрію, який призводить до підвищення артеріального тиску і може спровокувати гіпертонічний криз (при перебігу гіпертонічної хвороби).
Солоні та солодкі варіанти також не рекомендовані.
В день рекомендується вживати не більше 30-60 грамів горіхів, дітям – до 20 грам.
Кращий час прийому – на сніданок (спільно з іншою їжею), на обід або в якості невеликого перекусу. Їсти арахіс на ніч перед сном не слід, це може викликати перевантаження шлунково-кишкового апарату і порушити сон.
Перед прийомом слід очистити плоди від шкірки (шкаралупи) або лушпиння, яка практично не містить поживних речовин.
На основі арахісу також виготовляють пасти і масла, які володіють дуже високою енергетичною цінністю (до 950 калорій на 100 грам).
Рецепти цілющих засобів
Арахіс міцно увійшов в народну медицину. Нижче розглянуто кілька популярних рецептів:
- Відвар на «горіхах». залити 60 грамів свіжого неочищеного і несмаженого арахісу 450 мл окропу, варити на повільному вогні близько 25-30 хвилин, дати настоятися 15-20 хвилин, процідити. Приймати по 200 мл 3 рази на добу. Відвар ефективний для підвищення імунітету і потенції, профілактики серцево-судинних розладів.
- Відвар з медом. взяти по 30 грамів арахісу, меду і фініків, залити 500 мл води. Варити близько 30 хвилин до зменшення обсягу суміші вдвічі. Процідивши. Приймати по 250-300 мл 1 раз на добу протягом тижня. Відвар використовується для зниження рівня цукру і холестерину, поліпшення еректильної функції.
- Настоянка на лушпинні. обсмажити горіхи на малій кількості масла, очистити від лушпиння. Отриману лушпиння (4 ст.л.) залити горілкою (1000 мл) і поставити в щільний скляну посудину в темне прохолодне місце на 2-3 тижні, процідити. Приймати по 10 крапель 1 раз в день (переважно – з молоком). Настоянка показана для профілактики захворювань серця і судин, стимуляції росту волосся.
Висновок
- Таким чином, арахіс – це цінна бобова культура, багата вітамінами, мінералами, харчовими волокнами та антиоксидантами.
- Він дозволяє знизити ризик розвитку серцево-судинних і ендокринних захворювань, попередити появу раку, нормалізувати масу тіла, а також поліпшити естетичні якості шкіри і волосяного покриву.
- Рекомендується уважно підходити до вибору арахісу на прилавках магазинів і враховувати можливість розвитку побічних ефектів.