9 корисних властивостей мигдалю для здоров'я, а також протипоказання
Мигдаль – це їстівні ядра насіння однойменного дерева. Є одними з найпопулярніших горіхів у світі. Вони дуже поживні і багаті цінними жирами, антиоксидантами, вітамінами та мінералами.
Вчені підтвердили ряд корисних властивостей мигдалю для організму. При регулярному вживанні він здатний знизити ризик розвитку багатьох поширених захворювань, зміцнити кістки і навіть допомогти знизити вагу.
Зміст
Чим він корисний-9 фактів
Розглянемо докладніше 9 тез про користь мигдалю, які мають наукове обгрунтування.
1. Володіє багатим складом
У складі мигдалю є маса поживних речовин:
найменування компонента | приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам) |
білки | 25 % |
жири | 96 % |
харчові волокна | 35 % |
вітамін В1 | 17 % |
вітамін В2 | 36 % |
вітамін В4 | 10 % |
вітамін В5 | 8 % |
вітамін В6 | 15 % |
вітамін B9 | 10 % |
Вітамін Е | 164 % |
вітамін PP | 31 % |
калій | 30 % |
кальцій | 27 % |
магній | 59 % |
фосфор | 59 % |
залізо | 23 % |
кобальт | 123 % |
Марганець | 96 % |
селен | 5 % |
хром | 20 % |
цинк | 18 % |
Незважаючи на високу калорійність (близько 546 калорій на 100 грам), засвоюється лише близько 15% мигдалю. Частина жирів не перетравлюється травними ферментами і виходить з організму в незміненому вигляді.
2. Має антиоксидантний ефект
Насіння мигдального дерева є багатими джерелами антиоксидантів. Головними з яких є каротиноїди та стильбени.
Антиоксидантні речовини в основному зосереджені в зовнішній, гіркою на смак шкірці, а не в самих ядрах.
Антиоксидантні попереджають вплив вільних радикалів на всі клітини організму, які можуть призвести до загибелі або злоякісної трансформації останніх. Також вільні радикали підвищують ймовірність становлення хронічних захворювань з боку серцево-судинної, ендокринної та травної систем.
Високий рівень антиоксидантів в раціоні – головний спосіб профілактики раку.
Особлива роль відводиться вітаміну E, яким рясніє мигдаль. Доведений ( 1 , 2 , 3 ), що вітамін E не тільки підтримує цілісність мембран клітин, але і захищає організм людини від ішемічної хвороби серця, хвороби Альцгеймера, вікового зниження когнітивних функцій.
Окремі дослідження зафіксували зниження ризику смертності у чоловіків, які палять, в раціоні яких присутній достатній обсяг вітаміну E.
3. Знижує рівень цукру в крові
Мигдаль містить невелику кількість вуглеводів, але багатий цінними жирами, білками, магнієм і харчовими волокнами, які відіграють досить важливу роль в регуляції рівня цукру в крові.
Експерти з Мексики встановлено , що достатній рівень магнію в раціоні дозволяє знизити концентрацію глюкози в крові і нормалізувати вироблення інсуліну.
Позитивні дані продемонстрували та дослідження на людях, які не мають захворювань глікемічного профілю. У них відзначалося підвищення чутливості інсулінових рецепторів периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну при вживанні мигдалю.
Вчені рекомендують в обов'язковому порядку включати в меню мигдаль або інші продукти, багаті магнієм. Подібна дієта здатна знизити ризик розвитку цукрового діабету II типу або поліпшити перебіг даної патології.
4. Знижує артеріальний тиск
Мигдаль багатий низкою речовин, що знижують артеріальний тиск.
Основне лікувальне властивість надає магній .
Встановлено , що недолік магнію в дієті провокує розвиток гіпертонії (при виключенні інших факторів ризику).
Заповнення дефіциту магнію викликає зниження систолічного та діастолічного артеріального тиску. При цьому, ефект виражений як у здорових, так і у хворих на гіпертонічну хворобу людей, а також в рівній мірі у чоловіків і жінок.
Харчові волокна, антиоксиданти, калій і марганець в складі горіха також знижують рівень артеріального тиску. Хоча їх дія виражено в меншій мірі.
Мигдаль рекомендується включати в дієту осіб, які страждають гіпертонічною хворобою або мають підвищену схильність до розвитку цього захворювання.
5. Зменшує рівень холестерину
Високий рівень загального холестерину в крові (особливо його атерогенних фракцій-ЛПНЩ і ТАГ) - провідний фактор ризику формування атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і розвитку таких захворювань, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт, хронічна ішемія мозку та ін.
Дослідження показують , що заміна 20% раціону на мигдаль протягом 16 тижнів призводить до вираженого зниження концентрації ЛПНЩ в крові на 0,34 ммоль/л, а загального холестерину – на 0,7 ммоль/л.
При цьому, як стверджують вчені, горіх не знижує рівень «корисного» холестерину – ЛПВЩ і не змінюється функціональну активність печінки.
Окремо слід зазначити, що мигдаль, за рахунок великої кількості в складі вітаміну E та інших антиоксидантів, попереджає окислення холестерину і підвищує стійкість ендотелію судин до його впровадження. Як підсумок-створюється додатковий захист від впровадження кристалів холестерину.
6. Допомагає схуднути
Доступні переконливі наукові дані, що мигдаль здатний прискорити обмін речовин в цілому (при регулярному включенні в дієту).
Експерти доведено , що додавання невеликих кількостей мигдалю (84 грами) в раціон призводить до прискорення зниження маси тіла на 62%.
Горіх має в складі мало вуглеводів, але багатий клітковиною і білками, що грають важливу роль у розвитку почуття ситості.
Потрапляння даних речовин в шлунок викликає його механічне розтягнення і, за допомогою нейрогуморальних і рефлекторних механізмів, пригнічення центрів голоду на рівні головного мозку. В результаті знижується тяга до їжі протягом найближчих кількох годин.
7. Бореться з раком
Мигдаль-це унікальна рослина, що містить в собі масу антиоксидантних і протизапальних речовин.
Регулярне вживання горіхів дозволяє істотно знизити ймовірність злоякісного переродження клітин будь-якого органу, а також обмежити зростання ракових пухлин і їх поширення по організму.
На сьогоднішній день доведено ( 1 , 2 , 3 ) пряма ефективність мигдалю щодо онкології наступних органів:
- Простати у чоловіків;
- Молочних залоз;
- Ободової кишки;
- Прямої кишки.
8. Підтримує міцність кісток
У складі сирого мигдалю присутні кальцій, магній, марганець, мідь, цинк, білки з незамінними амінокислотами і вітамін K.
Вчені з Італії стверджують , що адекватний рівень описаних речовин в раціоні-запорука підтримки мінеральної міцності кісткових тканин.
Особливо корисний мигдаль літнім людям, а також жінкам після менопаузи, коли спостерігається вікове зниження щільності кісток (остеопороз), в кілька разів зростає ризик переломів.
9. Покращує здоров'я головного мозку
Мигдаль багатий вітаміном E. ця речовина, в поєднанні з іншими антиоксидантами, попереджає розвиток нейродегенеративних захворювань (хвороби Альцгеймера, Піка, Паркінсона).
Згідно з даними досліджень, мигдаль покращує пам'ять , концентрацію уваги і активність мислення.
Його регулярне вживання також дозволяє зменшити або повністю усунути симптоматику депресивних розладів .
Свіжий мигдаль рекомендований особам похилого віку для попередження вікового зниження когнітивної сфери і нейродегенеративних захворювань.
Шкода і протипоказання
Мигдаль має протипоказання і, в ряді випадків, може завдати шкоди здоров'ю. До числа найбільш поширених побічних ефектів відносять:
- Диспепсичні розлади. горіх рясніє білками і клітковиною, які, при прийомі в надзвичайно високих обсягах, можуть привести до дезорганізації роботи мускулатури стінки кишечника і активації процесів гниття і бродіння. В результаті можуть мати місце: нудота і блювота, здуття і болі в животі, діарея.
- Алергічні реакції. обумовлені сенсибілізацією організму до білків мигдалю. Виявляються по-різному: від банальної кропив'янки до важкого анафілактичного шоку або ангіоневротичного набряку. При наявності алергії в анамнезі продукт протипоказаний.
Окремо слід зазначити, що мигдаль можна вживати протягом вагітності. Жодне з досліджень не змогло виявити шкідливого впливу горіха на стан організму матері, плоду або дитини в перші роки життя.
Поради щодо прийому
Рекомендована добова норма для сирого або смаженого мигдалю:
- Для дорослих - від 35 до 70 грамів на добу;
- Для вагітних жінок і дітей – 25-35 грамів.
Мигдаль переважно вживати в свіжому (сирому) вигляді.
Будь-яка термічна обробка (наприклад, обсмажування) покращує органолептичні показники (смак і аромат), але знижує концентрацію біологічно активних речовин у складі.
Також слід відмовитися від тривалого висушування або замочування мигдалю у воді. Такі практики призводять до втрати понад 70% мінералів та антиоксидантів.
Від солоного або солодкого мигдалю також слід відмовитися.
Не рекомендується вживати ядра у вечірній час доби (перед сном). Це може викликати проблеми з відходом до сну (через перевантаження травної системи).
Також не слід їсти мигдаль натщесерце. Кращий час прийому-на сніданок, обід, полуденок або в якості перекусу.
Мигдаль добре поєднується з медом, сухофруктами, а також з іншими горіхами: волоськими, кешью, фундуком, арахісом, пеканами.
Засоби на його основі
Існує багато засобів на основі мигдалю. Кожне з них володіє унікальним набором заявлених цілющих властивостей, а деякі навіть мають наукове обгрунтування. Розглянемо докладніше деякі з них.
- Мигдальне масло . Багате цінними жирами і вітамінами, приймається всередину як засіб для боротьби з запорами і підвищення потенції.
- Ефірна олія . Використовується для підвищення розумової та фізичної працездатності , боротьби з втомою і полегшення захворювань суглобів.
- Горіхово-медова суміш . Поєднання мигдалю і меду ефектно в цілях зміцнення імунітету , стимулювання потенції і зниження рівня холестерину в крові. Буде потрібно очистити 200 грамів мигдалю від шкірки, додати 350-400 грамів меду і ¼ ч.л. червоного сушеного перцю. Все змішати. Приготовлену суміш рекомендується приймати в ранкові години, після сніданку (по 1-2 ч.л.).
- Настоянка . Настоянка на мигдалі ефективна з метою профілактики атеросклерозу, гіпертонії і цукрового діабету II типу. Для приготування слід ретельно очистити ядра 150 грамів мигдалю від шкаралупи (стулок). Залити 1 000 мл горілки. Перелити суміш в скляну посудину, щільно закрити кришкою. Зберігати в темному прохолодному місці від 40 до 45 діб. Приймати по 1 ст.л. 2 рази на день (на сніданок і обід).
Висновок
- Таким чином, мигдаль містить цінні білки і жири, вітаміни, мінерали і антиоксиданти, які комплексно впливають на організм, покращуючи здоров'я.
- Він здатний знизити ризик розвитку провідних серцево-судинних розладів і цукрового діабету II типу, забезпечити надійну профілактику раку, зміцнити опорно-руховий апарат і допомогти схуднути.
- При регулярному вживанні рідше відзначаються нейродегенеративні захворювання і порушення когнітивної сфери.