7 корисних властивостей горіхів пеканів для людини і їх протипоказання

Пекани-це плоди однойменного дерева, які за зовнішнім виглядом нагадують волоські горіхи , проте значно відрізняються від них за смаковими показниками і складом.

Вони є джерелом корисних рослинних жирів, вітамінів, мінералів, білків і клітковини.

Багатий склад визначає користь пеканів для нашого організму. Вони здатні поліпшити здоров'я серця і судин, травної системи, попередити розвиток цукрового діабету II типу, а також допомогти знизити зайву вагу.

Чим вони корисні - 7 фактів

Нижче представлені 7 головних корисних властивостей пеканів (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Володіють багатим складом

Пекани мають високу калорійність (691 калорій на 100 грам) і містять у складі наступні цінні речовини:

назва елемента приблизний відсоток від добової потреби (в 100 грамах)
білки 41 %
жири 129 %
харчові волокна 48 %
вітамін В1 44 %
вітамін В5 17 %
вітамін В6 11 %
Вітамін Е 9 %
вітамін РР 6 %
калій 16 %
кальцій 7 %
магній 30 %
фосфор 35 %
залізо 14 %
Марганець 225 %
мідь 120 %
селен 7 %
цинк 38 %

Пекани виділяються серед інших горіхів рекордною кількістю жирів у складі, які переважно є полі- (30%) і мононенасиченими (60%). Вживання таких жирів пов'язано з масою переваг: від зниження частоти розвитку хронічних захворювань до профілактики раку.

пекани є багатим джерелом цінних жирів та інших життєво важливих поживних речовин.

2. Мають антиоксидантну дію

Вченими з США встановлено , що пекани мають антиоксидантну активність в організмі людини. При цьому антиоксиданти не руйнуються в процесі термічної обробки (обсмажування) горіхів.

Антиоксиданти – це особлива група речовин, яка блокує вплив вільних радикалів на будь-які клітини організму. Саме під час подібного впливу спостерігається загибель або злоякісне переродження тканин, в рази підвищується ризик розвитку хронічних захворювань.

Головними антиоксидантними речовинами в пеканах є альфа-лінолева кислота і флавоноїди. Вони додатково пригнічують хронічне запалення, що особливо ефективно з метою профілактики патологій з боку серцево-судинної та ендокринної систем.

за рахунок високого вмісту антиоксидантів, включення пеканів в раціон дозволять знизити ризик розвитку раку і хронічних захворювань.

3. Борються з серцево-судинними захворюваннями

Доведено, що систематичне вживання пеканів призводить до вираженого зниження рівня загального холестерину , а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ і ТАГ). В результаті знижується ризик відкладення кристалів холестерину в стінках артерій.

Додаткова роль відводиться антиоксидантам. Вони підвищують стійкість внутрішніх стінок судин до впровадження холестерину. Це запобігає розвитку захворювань, асоційованих з атеросклерозом (ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, інсульти, хронічна ішемія головного мозку).

Також горіх знижує рівень систолічного та діастолічного артеріального тиску. Таке лікувальну властивість обумовлено наявністю в складі калію, магнію і марганцю. Пекани можуть застосовуватися з метою попередження розвитку або навіть терапії (спільно з медикаментами) гіпертонічної хвороби.

пекани ефективні в цілях профілактики і поліпшення перебігу найпоширеніших серцево-судинних розладів.

4. Допомагають схуднути

Вчені з США встановлено , що пекани, незважаючи на високу енергетичну цінність і велика кількість жирів в складі, не сприяють збільшенню маси тіла. Навпаки, регулярне додавання горіхів в дієту викликає зменшення ваги.

Пекани сприяють схудненню за допомогою ряду механізмів:

  1. Пригнічення голоду. білки і клітковина , після потрапляння в шлунок, викликають гальмування активності центрів голоду в головному мозку за допомогою рефлекторних і нейрогуморальних механізмів. Це призводить до зниження тяги до їжі на кілька годин.
  2. Уповільнення всмоктування жирів. харчові волокна блокують засвоєння ряду жирів, що надійшли з їжею.
  3. Активація ліполізу. антиоксидантні речовини прискорюють руйнування клітин жирової тканини з метою отримання енергії .

Включення пеканів в раціон дозволяє підтримувати вагу тіла на належному рівні і навіть зменшувати його. Ефект однаково виражений як у чоловіків, так і у жінок.

регулярний прийом пеканів дозволить підтримати або знизити масу тіла.

5. Мають протиракову дію

Пекани-це цінне джерело фенольних сполук: галової, хлорогенової, елагової, ванільної, кавової та 4-гідроксибензойної кислот; катехіну.

Ці речовини, в сукупності з іншими антиоксидантами і протизапальними компонентами, попереджають поява злоякісних пухлин в організмі.

Регулярне вживання горіха також дозволяє уповільнити зростання злоякісних клітин, знизити ризик їх поширення по організму.

В даний час доведена висока ефективність пеканів з метою профілактики раку молочних залоз у жінок.

додавання пеканів в раціон дозволяє знизити ймовірність розвитку злоякісних пухлин.

6. Знижують рівень цукру в крові

Експерименти бразильських вчених на гризунах демонструють здатність пеканів знижувати концентрацію глюкози в крові натще і після вживання їжі.

Ефект в рівній мірі виражений як у здорових людей, так і в осіб, які страждають на цукровий діабет II типу.

Експерти припускають, що в основі цілющої властивості лежить здатність горіхів уповільнювати всмоктування вуглеводів в кишечнику і підвищувати чутливість периферичних рецепторів до інсуліну.

Прийом пеканів, імовірно, може використовуватися в цілях профілактики і навіть терапії (спільно з медикаментами) цукрового діабету II типу. Однак потрібна більш масивна доказова база на людях.

пекани знижують концентрацію глюкози в крові і, імовірно, можуть застосовуватися для профілактики і полегшення перебігу цукрового діабету II типу.

7. Підтримують здоров'я кишечника

Пекан-досить багатий джерело харчових волокон для людини.

Всього 200 грамів горіхів забезпечують добову потребу в клітковині, яка виконує багато незамінних функцій.

Харчові волокна нормалізують роботу гладкої мускулатури стінки кишки, чим забезпечують адекватне і своєчасне спорожнення кишечника і служать важливим компонентом профілактики запорів.

Частина клітковини в не зміненому вигляді доходить до дистальних відділів травного апарату, де активно ферментується дружніми мікроорганізмами, що призводить до підвищення їх чисельності. На даному тлі пригнічується зростання і розмноження патогенних і умовно-патогенних представників мікрофлори.

пекани можуть використовуватися для поліпшення складу мікрофлори кишечника і профілактики запорів.

Ймовірна шкода

Незважаючи на велику кількість позитивних властивостей, пекани мають протипоказання і можуть завдати шкоди здоров'ю. До числа побічних ефектів можна віднести:

  1. Диспепсичні розлади. обумовлені надлишком білків і клітковини в складі горіхів, які, в надмірних кількостях, дезорганізують моторну функцію стінки кишечника і активують процеси гниття і бродіння. Відхилення проявляється у формі діареї, нудоти, здуття і болю в нижніх відділах живота.
  2. Алергічні реакції. підвищена чутливість до будь-яких горіхів зазвичай характеризується важким перебігом (анафілактичний шок, ангіоневротичний набряк). При наявності алергії в анамнезі на будь-які горіхи, пекани протипоказані.

Жінкам під час вагітності допустимо включати пекани в раціон. Жодне з проведених досліджень не виявило шкоди від цих горіхів для матері, плоду або дитини в перші роки життя . Але важливо вибирати перевіреного виробника і нормувати споживання (до 50 грамів на добу).

рекомендується з обережністю включати пекани в дієту через наявність протипоказань і ризику розвитку побічних ефектів.

Поради щодо вживання

Пекани рекомендується вживати в сирому вигляді, очищеними від шкаралупи.

Допускається також прийом термічно оброблених (смажених) пеканів, однак, концентрація вітамінів в них знижена значно, антиоксидантів – небагато.

Рекомендована добова норма – від 35 до 60 грамів в день, тижнева – в межах 200-250 грамів.

Слід приймати горіхи вранці або в денні години. Від вживання ввечері і перед сном краще відмовитися (це може викликати перевантаження травного апарату і проблеми з відходом до сну).

Пекани можна їсти в чистому вигляді або (після подрібнення) додавати в будь-які страви (особливо хлібобулочні вироби, напої, морозиво).

Горіхи ідеально поєднуються з молочними продуктами, будь-якими стравами з м'яса, грибів і риби. Також вони можуть входити до складу супів і кавових напоїв.

пекани-універсальні горіхи. Грамотний підхід до вживання дозволяє розкрити весь біологічний потенціал і знизити ризик шкоди.

Висновок

  1. Таким чином, пекани насичені цінними білками і жирами, антиоксидантними речовинами, харчовими волокнами, а також вітамінами і мінералами.
  2. Вони можуть поліпшити здоров'я серця і судин, забезпечити профілактику злоякісних пухлин і цукрового діабету II типу, нормалізувати функцію травної системи і допомогти в зниженні маси тіла.
  3. Головне – дотримуватися всіх правил вживання.