7 корисних властивостей фісташок для здоров'я, а також протипоказання
Фісташки – це їстівні насіння однойменного дерева, які здавна використовують в якості продукту харчування, а також цілющий засіб в Китайській народній медицині.
Сучасна наука змогла підтвердити багато корисних властивостей фісташок для нашого організму. Вони містять цінні жири і є хорошим джерелом білка, клітковини і антиоксидантів.
Чим вони корисні - 7 фактів
Розглянемо 7 головних фактів про користь фісташок для здоров'я (з опорою на доказову базу).
1. Мають багатий склад
Фісташки мають високу калорійність (близько 571 калорій на 100 грам) і містять масу поживних речовин:
найменування компонента | приблизний відсоток від добової потреби (в 100 грамах) |
білки | 27 % |
жири | 81 % |
омега-3 жирні кислоти | 33 % |
харчові волокна | 53 % |
вітамін В1 | 58 % |
вітамін В2 | 9 % |
вітамін В4 | 18 % |
вітамін В5 | 11 % |
вітамін В6 | 85 % |
вітамін B9 | 13 % |
вітамін С | 6 % |
Вітамін Е | 19 % |
вітамін PP | 7 % |
калій | 41 % |
кальцій | 11 % |
магній | 30 % |
фосфор | 61 % |
залізо | 22 % |
йод | 7 % |
кобальт | 50 % |
Марганець | 60 % |
мідь | 130 % |
селен | 13 % |
хром | 14 % |
цинк | 18 % |
Фісташки-одне з найбагатших джерел вітаміну В6 на планеті. Цей вітамін необхідний організму для контролю рівня цукру в крові, утворення еритроцитів в кістковому мозку і підтримки обмінних процесів в цілому.
2. Мають антиоксидантний ефект
Фісташки, за даними вчених, поступаються за обсягом антиоксидантів у складі лише волоських горіхів і пеканам.
Антиоксиданти необхідні організму для боротьби з вільними радикалами – руйнівними молекулами, які знищують клітини або сприяють їх трансформації в злоякісні.
Окремо слід зазначити, що фісташки містять такі антиоксидантні речовини: лютеїн, зеаксантин і y-токоферол. Ці речовини, як стверджують іспанські експерти, підтримують роботу органів зору. Вони попереджають вікову дегенерацію жовтої плями і сприяють підвищенню гостроти зору.
Додаткові переваги приносять антиоксиданти, такі як поліфеноли та токоферол. Вони знижують ризик розвитку захворювань серця і судинного русла.
3. Покращують зростання м'язової тканини
Фісташки – багате джерело білка. Вони містять практично всі незамінні амінокислоти, які необхідні для побудови власних тканин організму. Подібні дані приводять фахівці з Іспанії.
Вживання цих горіхів необхідно при тривалих спортивних навантаженнях або важкому фізичному навантаженні. Повноцінний білок прискорює регенерацію зруйнованих м'язових волокон і сприяє збільшенню обсягу і маси мускулатури.
Додаткова перевага фісташок – поліпшення кровопостачання м'язових тканин. В основі позитивного властивості лежить наявність в їх складі L-аргініну. Амінокислота розширює дрібні кровоносні судини, збільшуючи приплив крові.
4. Допомагають схуднути
Фісташки містять харчові волокна та білок.
Дані компоненти, потрапивши в організм, викликають механічне переповнення шлунка (за рахунок «розбухання»). Це призводить до пригнічення центрів голоду на рівні головного мозку за допомогою рефлекторних і нейрогуморальних механізмів. В результаті знижується тяга до їжі на кілька годин.
Не менш важлива роль жирів. Вони уповільнюють всмоктування всіх речовин, що надійшли з їжею з просвіту шлунково-кишкового тракту.
Особливо цінними вважаються фісташки в шкірці (коричнева м'яка оболонка під твердою шкаралупою). Встановлено, що вживання фісташок в оболонці знижує обсяг з'їденої їжі &8212; на 41% більше, ніж включення в меню очищених фісташок.
Дослідження індійських вчених показують , що додавання фісташок в раціон (до 20% від загальної денної енергетичної цінності) дозволяє зменшити обсяг талії на 4 см.
Даний вид горіхів рекомендований як чоловікам, так і жінкам з ожирінням або надмірною масою тіла для контролю почуття голоду і зниження ваги тіла в майбутньому.
5. Підтримують здоров'я кишечника
Фісташки багатий клітковиною (харчовими волокнами).
Частина харчових волокон в не зміненому вигляді доставляється до дистальних відділів травної системи, де вони активно ферментуються мікроорганізмами. В результаті зростає чисельність корисних представників мікрофлори, пригнічується ріст і розмноження патогенних і умовно-патогенних бактерій.
За даними канадських вчених, в процесі ферментації клітковини також утворюються жирні кислоти з коротким ланцюгом (наприклад, бутират). Вони покращують обмінні процеси в колоноцитах (епітеліальних клітинах товстого кишечника), істотно знижуючи ризик їх злоякісної трансформації.
Клітковина підтримує скоротливу активність гладкої мускулатури стінки кишечника, забезпечуючи своєчасну евакуацію калових мас. Вживання харчових волокон-головний спосіб профілактики запорів.
6. Покращують здоров'я серця і судин
Експерти з Іспанії виявили , що за рахунок достатку вітамінів K і E, магнію і міді, фітостеринів і каротиноїдів, фісташки здатні знизити рівень холестерину в крові, а також попередити зростання артеріального тиску.
Американські вчені стверджують , що дані горіхи здатні знизити концентрацію загального холестерину в крові на 9%, атерогенних ліпідів (ЛПНЩ) – на 12%, а також підвищити рівень «корисного» холестерину (ЛПВЩ) на 3-7%.
Фісташки також підвищують стійкість ендотелію (внутрішньої стінки судин) до впливу будь – яких факторів, що ушкоджують, в тому числі-до впровадження кристалів холестерину.
В результаті не створюється умов для освіти атеросклеротичних бляшок і розвитку таких захворювань, як: ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, інсульт, хронічна ішемія головного мозку.
Особливу роль відіграє оксид азоту, вироблення якого зростає при систематичному вживанні фісташок. Ця речовина, діючи як місцевий фактор регуляції тонусу судин, викликає розслаблення гладком'язових волокон в судинах і знижує артеріальний тиск. Аналогічну дію надає калій і магній.
Таким чином, фісташки можуть застосовуватися для додаткового контролю перебігу і профілактики раннього розвитку гіпертонічної хвороби.
7. Знижують рівень цукру в крові
Незважаючи на велику кількість вуглеводів в складі, фісташки володіють невеликим глікемічним індексом, тобто не викликають різких стрибків глюкози в крові після вживання.
Праці канадських вчених показують , що одноразова прийом всього 56 грамів фісташок призводить до зниження рівня цукру після їжі на 20-30%.
Вчені з Ірану виявили здатність фісташок знижувати концентрацію глюкози натще у осіб, які страждають на цукровий діабет II типу на 9% (при прийомі 25 грамів горіхів на добу).
Біологічно активні речовини, що входять до складу цих горіхів, підвищують чутливість інсулінових рецепторів, розташованих на периферії (м'язова і жирова тканини) до інсуліну, що призводить до швидкого і ефективного поглинання цукру з крові. Також фісташки уповільнюють всмоктування будь-яких вуглеводів, що надійшли в кишечник з їжею.
Можлива шкода
Фісташки – досить безпечний продукт харчування. Однак, і вони мають протипоказання і, в окремих випадках, можуть завдати шкоди організму.
Найпоширенішими небажаними ефектами є:
- Отруєння. фісташки часто піддаються ураженню грибками, які виділяють афлатоксин. Його потрапляння в організм викликає розвиток диспепсичних розладів, зниження імунітету і підвищує ризик розвитку раку печінки в майбутньому.
- Розлади кишечника. велика кількість клітковини і білків може привести до дезорганізації діяльності гладкої мускулатури травного апарату і активізації процесів гниття і бродіння. В результаті спостерігаються: діарея, здуття і болі в нижніх відділах живота, нудота.
- Алергічні реакції. Алергопатології на будь-які горіхи зазвичай характеризуються системним характером і важким перебігом (за типом анафілактичного шоку або ангіоневротичного набряку). При наявності алергій в анамнезі, продукт протипоказаний до вживання.
За умови вибору якісних постачальників, фісташки безпечно вживати вагітним жінкам. Жодне дослідження не виявило негативного впливу горіхів на плід і дитину в перші роки життя.
Правила прийому
Фісташки рекомендується вживати в сирому чистому вигляді.
Смажені і солоні фісташки менш кращі, так як будь-яка термічна обробка знижує обсяг антиоксидантів і вітамінів в складі, а надлишок солі сам по собі шкідливий.
Купувати горіхи слід в шкаралупі, вона забезпечує захист ядер від патогенних грибків і бактерій.
Перед прийомом слід очистити фісташки (при наявності гіпертонічної хвороби – додатково промити після видалення шкаралупи, щоб видалити сіль).
Рекомендована добова норма – до 75 грамів. Максимальна доза під час вагітності – до 45 грамів.
Також допустимо виготовлення фісташкового борошна або пасти, подрібнених горіхів, які прекрасно поєднуються з овочевими і фруктовими салатами, молочними десертами і м'ясними стравами, а також служать акомпанементом до кондитерських виробів.
Краще їсти фісташки вранці або обідні години. Прийом горіхів ввечері або перед сном може посилити навантаження на шлунково-кишковий тракт і викликати проблеми з відходом до сну.
Рецепти на основі горіха
На основі фісташок в домашніх або промислових умовах виготовляється ряд продуктів:
- Настоянка. настоянка на фісташках знижує рівень холестерину в крові і зміцнює імунітет . Для приготування необхідно обсмажити 100-120 грамів очищених від шкаралупи фісташок протягом 3-4 хвилин. Помістити її в скляну ємність, залити 1 000 мл горілки і щільно закрити кришкою. Залишити в темному прохолодному місці на 14-15 діб. Потім процідити і приймати щодня по 30 мл в середині дня (перед їжею).
- Масло. відрізняється високим вмістом поліненасичених жирів і вітаміну E. може використовуватися всередину (для зниження ваги і профілактики серцево-судинних розладів) або місцево (з метою омолодження шкіри, попередження утворення зморшок).
- Фісташкова каша. для приготування необхідно потовкти ступкою або подрібнити в блендері 50 грамів горіхів, додати 10-15 мл фісташкового масла і ретельно перемішати. Отримана маса використовується для прискорення загоєння будь – яких ран на шкірі, особливо-на слизових оболонок.
Висновок
- Таким чином, фісташки рясніють вітамінами, мінералами, клітковиною, а також білками з незамінними амінокислотами та антиоксидантами.
- При регулярному вживанні продукту рідше зустрічаються серцево-судинні захворювання, цукровий діабет II типу, а також злоякісні пухлини.
- Горіхи також допомагають поліпшити відновлення м'язів після активних тренувань і знизити масу тіла.