користь фундука для здоров'я-7 доведених фактів
Фундук – це різновид лісового горіха. Великий плід одного з 3 видів чагарнику ліщини – Понтійської, великої або звичайної.
Як і інші горіхи, фундук багатий білком, жирними кислотами та антиоксидантами, що визначають його корисні властивості. При регулярному прийомі він може попередити розвиток багатьох захворювань в організмі і навіть забезпечити профілактику злоякісних новоутворень.
Чим він корисний-7 тез
Нижче розглянуті 7 головних фактів про користь фундука для нашого здоров'я (з опорою на доказову базу).
1. Володіє багатим складом
У 100 грамах фундука міститься 628 калорій, а також наступні біологічно активні речовини:
найменування компонента | приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам) |
білки | 20 % |
жири | 110 % |
харчові волокна | 30 % |
вітамін В1 | 20 % |
вітамін В2 | 6 % |
вітамін В4 | 9 % |
вітамін B5 | 23 % |
вітамін В6 | 28 % |
вітамін B9 | 29 % |
вітамін С | 2 % |
Вітамін Е | 136 % |
вітамін K | 12 % |
вітамін PP | 26 % |
калій | 29 % |
кальцій | 17 % |
магній | 43 % |
фосфор | 37 % |
залізо | 17% |
Марганець | 309 % |
кобальт | 123 % |
селен | 4 % |
хром | 340 % |
цинк | 20 % |
Значна частина енергетичної цінності припадає на цінні полі - і мононенасичені жирні кислоти (олеїнова, лінолева, пальмітинова, стеаринова, миристиновая і ін.). Ці речовини мають виражену антиоксидантну і протизапальну активність, попереджають становлення раку і ряду хронічних захворювань.
2. Має антиоксидантну дію
Плоди ліщини насичені антиоксидантними речовинами, які захищають клітини організму від дії вільних радикалів. Вільний радикал можуть викликати загибель або злоякісне переродження тканин, підвищити ймовірність розвитку хронічних патологій.
Найціннішими антиоксидантами фундука є фенольні сполуки. на думку експертів з Італії, вони знижують рівень холестерину в крові і інтенсивність хронічного запалення стінок артерій.
Важливо відзначити, що значна частина антиоксидантів сконцентрована в шкірці горіха. Будь-яка термічна обробка (навіть нетривалий обсмажування) призводить до повної втрати антиоксидантів і, як наслідок, їх лікувальних властивостей.
3. Покращує здоров'я серця і судин
Згідно з даними американських фахівців, вживання будь-яких горіхів сприятливо відбивається на здоров'ї серцево-судинної системи.
Завдяки великій кількості антиоксидантів, фундук здатний знизити концентрацію загального холестерину (включаючи ЛПНЩ і ТАГ) у крові.
Також горіх покращує обмін речовин в ендотелії артеріальних стінок, що значно знижує ризик формування атеросклеротичних бляшок (навіть при початково підвищеному рівні холестерину в крові).
Головне цілюща властивість горіха – запобігання розвитку захворювань, асоційованих з атеросклерозом (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт, хронічна ішемія головного мозку).
4. Знижує артеріальний тиск
Знижують артеріальний тиск наступні компоненти фундука: жирні кислоти, клітковина , калій і магній. Ці нутрієнти ефективно зменшують рівень артеріального тиску і можуть використовуватися з профілактичною метою для зниження ризику розвитку гіпертонії.
Особливо висока ефективність відзначається при вже наявної гіпертонічної хвороби. Продукт допустимо використовувати спільно з медикаментами (для зниження їх дози).
5. Бореться з раком
Фундук – лідер (порівняно з іншими горіхами) за вмістом у складі проантоціанідинів.
Ця група біологічно активних речовин має здатність не тільки запобігати, але й сприяти терапії деяких форм раку.
На сьогоднішній день доведено ( 1 , 2 ) ефективність горіха з метою попередження і поліпшення перебігу злоякісних пухлин наступних органів:
- Шийки матки у жінок;
- Молочних залоз;
- Печінки;
- Прямої кишки;
- Ободової кишки.
Однак важливо зазначити, що практично всі дослідження проводилися в лабораторних умовах, не було випробувань на людях чи тваринах.
6. Знижує рівень цукру в крові
Як і всі горіхи, фундук знижує концентрацію цукру в крові. Він підвищує чутливість периферичних рецепторних комплексів (на м'язовій і жировій тканині) до інсуліну, що сприяє більш ефективній і швидкій утилізації глюкози з крові.
За лікувальний ефект відповідає відразу кілька біологічно активних речовин у складі: клітковина, антиоксиданти, магній і марганець. Однак особлива роль належить олеїнової кислоти.
За інформацією вчених з Ірландії, збільшення олеїнової кислоти в раціоні призводить до зниження концентрації цукру в крові (натщесерце і після їжі).
Фундук може використовуватися для профілактики раннього розвитку цукрового діабету II типу, а також для терапії даного захворювання. Ефект виражений однаково як у чоловіків, так і у жінок, оскільки горіх не втручається в гормональні механізми регуляції об'єму жирової тканини і рівня глюкози в крові.
7. Покращує травлення
Фундук – багате джерело харчових волокон.
Адекватний рівень клітковини в організмі позитивно позначається на функціональному стан кишечника : покращує скоротливість гладких м'язових волокон, прискорює просування калових мас, забезпечує їх своєчасну евакуацію.
Частина харчових волокон в не зміненому вигляді доходить до дистальних відділів товстого кишечника, де активно ферментуються дружніми мікроорганізмами. В результаті спостерігається збільшення їх чисельності, а зростання і розмноження патогенних представників пригнічується.
Також в процесі ферментації виділяється ряд речовин (наприклад, бутират), які покращують обмінні процеси в колоноцитах, знижуючи ризик їх злоякісної трансформації.
Ймовірна шкода
При надмірному вживанні або наявності індивідуальних особливостей організму, фундук може заподіяти шкоду. До найбільш часто реєструються побічних ефектів відносяться:
- Загострення хронічних захворювань травної системи. у складі фундука присутній ряд дратівливих речовин, здатних викликати загострення гастриту, дуоденіту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, а також інших захворювань. З метою профілактики рекомендується вживати горіхи спільно з будь-якою іншою їжею в денні години.
- Диспепсичні розлади. розвиваються при прийомі великих обсягів клітковини і білка, які змінюють скоротливу діяльність гладкої мускулатури стінки кишечника, активують процеси гниття і бродіння. Відхилення зазвичай проявляється у формі діареї, здуття живота або болю в нижніх відділах, нудоти, рідше – блювотою і болями в епігастрії.
- Алергічні реакції. зустрічаються досить часто і зазвичай характеризуються важким перебігом (анафілактичний шок, ангіоневротичний набряк). При наявності алергопатологій в минулому фундук протипоказаний.
У помірних обсягах фундук дозволяється вживати вагітним жінкам. Жодне з досліджень не виявило шкоди по відношенню до плоду або до дитини в перші роки життя.
Як правильно вживати?
Фундук переважно приймати в сирому вигляді. Смажений і сушений фундук має набагато менший обсяг вітамінів і антиоксидантних речовин в складі.
Денна норма становить:
- Для дорослих від 30 до 50 грамів (в 1-2 прийоми);
- Для вагітних жінок та дітей – від 20 до 30 грамів на день.
Горіхи рекомендується вживати в денні години (обід, полуденок) або вранці, але з обов'язковим додаванням будь-якої іншої їжі. Подібна тактика знижує ймовірність дратівної дії горіха на слизові оболонки шлунково-кишкового тракту.
Прийом горіхів ввечері (на ніч) може привести до перевантаження травного апарату і порушення сну.
Фундук ідеально поєднується з фруктами і овочами, служить доповненням до молочних і кондитерських виробів. Часто горіхи подають з м'ясом птиці і яловичиною.
Засоби на основі горіха
Фундук міцно увійшов не тільки в кулінарну справу, але і в народну медицину. На його основі розроблено багато рецептів. Розглянемо окремі варіанти:
- Настоянка . Для приготування настоянки на фундуку необхідно подрібнити 50 грамів листя алое, залити 1 500 мл горілки, помістити в скляну ємність з щільною кришкою, дати настоятися 24 години. Потім додати до настоянки 150 грамів меду і 250 грамів очищеного від шкаралупи і лушпиння фундука. Повторно дати настоятися 20-25 діб (в темному прохолодному місці). Приготовлену за рецептом настоянку приймати 1-2 рази на день (по 1-2 ст. л.) з метою зміцнення імунітету і поліпшення серцево-судинного здоров'я.
- Масло . Виготовляється в промислових умовах. Масло фундука містить в собі цінні біологічно активні речовини і рясніє жирними кислотами. Регулярне додавання масла в салати дозволяє знизити ризик розвитку деяких хронічних захворювань.
- Молочно-горіховий напій . Ретельно подрібнити 25 грамів свіжого фундука (в кавомолці або блендері), залити 200 мл розігрітого (до 70-90 градусів) молока. Ретельно перемішати і дати настоятися 4-5 хвилин. Приймати по 200 мл 2 рази на день при перебігу гострих запальних захворювань верхніх дихальних шляхів.
Висновок
Таким чином, фундук багатий вітамінами, мінералами, цінними жирними кислотами, клітковиною та антиоксидантами.
При його регулярному вживанні поліпшується робота серцево-судинної, травної та ендокринної систем, рідше зустрічаються злоякісні пухлини будь-якої локалізації.