Чим корисні фініки-8 доведених фактів про вплив на здоров'я людини
Фініки & 8212; це плоди фінікової пальми, які культивуються в тропічних країнах. Є популярним перекусом.
Велика кількість вітамінів, мінералів, клітковини та антиоксидантів визначають користь фініків для людського організму.
Вони сприяють профілактиці цілого спектру захворювань, мають протимікробну дію і навіть знижують ризик розвитку раку.
Види фініків
З найдавніших часів фініки вважаються цінним продуктом харчування. Найбільшими світовими експортерами є такі країни, як Іран, Саудівська Аравія та Єгипет. Вони рідко продаються в магазинах свіжими, зазвичай їх можна придбати як сухофрукти (сушені).
Всього відомо понад 450 сортів фініків, найбільш популярними є:
- Аджва. Також цей фінік називають «королівським» і він вважається найдорожчим. Має червоний або темно-каштанове забарвлення, м'яку серцевину і витончений аромат. Відрізняється вираженими антиоксидантними і протизапальними властивостями.
- Тури. неймовірно солодкий плід, виділяється горіховим смаком і запахом. Зазвичай застосовується для перекусів і приготування салатів. Легенди свідчать, що саме він почав вперше використовуватися людьми в їжу.
- Захеді. має великі розміри (діаметр до 6-9 см) і темно-коричневе забарвлення. Також володіє горіховим ароматом і смаком, що поєднує нотки вишні і абрикосів. Багатий залізом, клітковиною і вітамінами групи B.
- Унабі або Зизифус справжній. вирощується виключно в китайських провінціях. Має середні розміри і коричневий або бордовий забарвлення. Виділяється серед інших представників великою кількістю вітаміну C і мінералів (залізо, магній, кальцій) в складі.
- Мазфаті. є головним торговим сортом іранської харчової індустрії. Має шоколадний забарвлення і карамельний смак. Досягає невеликих розмірів (близько 4,5 см в діаметрі), рясніє вітамінами А і групи B.
- Анбара. найпопулярніший сорт в Саудівській Аравії. Має дрібні (близько 2-3 см), але м'які і солодкі червоно-коричневі плоди. Насичений білками і має ранозагоювальний ефект.
Виділяють і інші підходи до класифікації фініків. За ступенем зрілості виділяють:
- Кімрі (гіркі і терпкі, забарвлення-від вершково-білого до зеленого);
- Халал (жовтий або червоний колір; терпкий, злегка солодкуватий смак);
- Рутаб (серцевина м'яка і солодка; колір Багряний, шоколадний або червоний);
- Тамр (містить мало вологи, злегка жорсткуватий, рясніє цукрами, що надає йому яскравий смак і аромат).
За обсягом рідини в складі фініки можуть бути:
- Сухими-волога до 18%;
- Напівм'якими – від 18 до 23%;
- М'якими – більше 23%.
Кожен сорт має певну зону вирощування і область географічного поширення.
8 фактів про їх користь
Сучасна наука змогла підтвердити багато корисних властивостей фініків. Познайомимося з ними детальніше.
1. Володіють багатим складом
Фініки мають досить високу калорійність (близько 277 калорій на 100 грам) і порівнянні за її рівнем з інжиром або родзинками.
Вони містять переважно вуглеводи і трохи білків. Жирів в складі практично немає.
Фініки також є джерелом деяких цінних речовин:
Назва поживної речовини | приблизний відсоток від добової потреби( в 100 грамах) |
вуглеводи | 32 % |
білки | 4 % |
жири | 1 % |
харчові волокна | 30 % |
вітамін В5 | 16 % |
вітамін B9 | 5 % |
вітамін PP | 10 % |
калій | 15 % |
кальцій | 7 % |
кремній | 554 % |
магній | 17 % |
фосфор | 7 % |
залізо | 8 % |
Марганець | 13 % |
мідь | 21 % |
селен | 6 % |
хром | 118 % |
Як видно з таблиці, фініки відрізняються високим об'ємом хрому і кремнію в складі:
- Хром необхідний для підтримки обміну глюкози і посилення дії інсуліну (по відношенню до периферичних тканин);
- Кремній бере участь у виробленні колагену і, як наслідок, підтримує гладкість і еластичність шкіри, що особливо важливо для жінок після 50 років, коли спостерігається активна поява зморшок.
2. Покращують травлення
Фініки-це цінний джерело клітковини для організму людини, яка необхідна для злагодженої роботи всіх відділів шлунково-кишкового тракту.
Китайські фахівці виявлено , що регулярне додавання фініків в раціон дозволяє посилити перистальтичні рухи кишкової стінки і підвищити кратність стільця протягом дня.
Вчені рекомендують фініки як засіб для профілактики і терапії запорів. Схожі дані показують дослідження вчених з Великобританії.
Частина клітковини доставляється в дистальні відділи в незміненому вигляді, де активно ферментується корисними мікроорганізмами, що призводить до збільшення їх чисельності. На подібному тлі пригнічується зростання і розмноження патогенної і умовно-патогенної флори.
Також слід зазначити, що в процесі взаємодії дружніх бактерій з клітковиною виділяються особливі речовини (наприклад, бутират), що поліпшують обмінні процеси в клітинах епітелію ободової і прямої кишки. Це сприяє зниженню ризику розвитку раку даних органів.
3. Мають антиоксидантний ефект
У складі фініків є антиоксиданти.
Антиоксиданти захищають всі клітини організму від впливу вільних радикалів (під час окисного стресу). В результаті знижується ймовірність становлення хронічних захворювань будь-якої системи органів і злоякісних пухлин.
За вмістом антиоксидантів фініки випереджають інжир і чорнослив.
Найбільш сильними антиоксидантами в плодах є:
- Флавоноїди . пригнічують хронічне запалення. Демонструють значний потенціал з метою профілактики розвитку цукрового діабету, хвороби Альцгеймера і деяких різновидів ракових пухлин.
- Каротиноїди . покращують здоров'я серцево-судинної системи , а також нормалізують роботу органів зору, попереджаючи розвиток «вікових патологій» (дегенерація жовтої плями).
- Фенольна кислота . Має потужний протизапальний ефект. Препарати на її основі застосовуються для профілактики і терапії захворювань серця, судин і печінки. Антиоксидант також демонструє значну протипухлинну активність.
Фініки, за рахунок антиоксидантного ефекту, рекомендується вживати при наявності спадкової обтяженості по захворюваннях онкологічного, кардіологічного та ендокринологічного профілів, а також при проживанні в екологічно несприятливих районах земної кулі.
4. Покращують здоров'я головного мозку
Німецькі вчені виявили , що фініки можуть попередити розвиток нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера або Піка.
В основі цілющої властивості лежить здатність рослини пригнічувати хронічне запалення. Зокрема відзначено виражене зниження одного з ключових маркерів запальної реакції – інтерлейкіну 6.
Також фініки зменшити концентрацію особливих амілоїдних бета-білків в судинному руслі головного мозку. Подібні речовини відіграють значиму роль у формуванні атеросклеротичних бляшок в екстра - і інтракраніальних артеріях і підвищують ризик становлення таких патологій, як: ішемічний інсульт і хронічна ішемія головного мозку.
Експерименти фахівців з Оману на мишах демонструють здатність фініків покращити когнітивну сферу (пам'ять, увага і мислення), здатність до навчання. На тлі їх прийому знижується тривога і занепокоєння, поліпшується перебіг депресивних розладів.
5. Корисні при вагітності
Згідно з даними вчених з Ірану, вживання фініків протягом останніх тижнів перебігу вагітності створює умови для повноцінного розкриття шийки матки і знижує частоту родопомічних операцій.
Йорданські експерти відзначають , що прийом 6 фініків на добу протягом останніх тижнів вагітності знижує необхідність в проведенні кесаревого розтину на 20%.
Також встановлено, що вагітні жінки, які регулярно вживають фініки (починаючи з 37 тижня виношування майбутньої дитини) мають менш тривалу процедуру пологів. В середньому, тривалість зменшується на 4 години.
В основі описаних лікувальних властивостей лежить наявність у складі фініків особливих сполук, які вибірково зв'язуються з рецепторами до окситоцину в організмі. В результаті сутички проходять більш активно, все родові процеси протікають швидше.
6. Підтримують міцність кісток
Фініки-це важливе джерело фосфору, кальцію, калію і магнію. Ці поживні речовини необхідні для нормалізації обмінних процесів у всіх кісткових тканинах, а також для попередження «вікового» вимивання кальцію.
Регулярне додавання фініків в систему харчування дозволяє знизити ймовірність розвитку остеопорозу, частота народження якого в розвинених країнах неухильно прогресує. У зоні ризику знаходяться жінки після менопаузи, а також люди похилого віку.
Адекватне включення описаних вище мінералів в раціон осіб з групи ризику дозволяє зміцнити кістки , попередити становлення остеопорозу і знизити ризик переломів (особливо найбільш небезпечного – перелому шийки стегна).
7. Знижують рівень цукру в крові
Вчені Саудівської Аравії стверджують , що фініки мають низький глікемічний індекс, що не викликає різких стрибків рівня цукру в крові після їх вживання.
Також продукт насичений харчовими волокнами і антиоксидантами, які підвищують чутливість рецепторів периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну. Описана обставина покращує поглинання цукру з крові клітинами.
Фініки також нормалізують метаболізм в жировій тканині, який знаходиться практично в прямій залежності від обміну глюкози. Це дозволяє використовувати фініки не тільки як засіб для контролю перебігу і профілактики цукрового діабету II типу, але і для схуднення. Ефект не пов'язаний зі статевими гормонами і в однаковій мірі виражений, як у чоловіків, так і у жінок.
Вчені відзначають здатність фініків знижувати частоту розвитку ускладнень цукрового діабету (діабетичної ретинопатії і нефропатії).
Плоди фінікового дерева рекомендується вживати всім особам, що страждають на цукровий діабет II типу, а також схильним до нього.
8. Надають антимікробний ефект
доведено , що фініки мають здатність пригнічувати ріст і розмноження безлічі патогенних бактерій, грибків і вірусів.
Подібна властивість дозволяє істотно знизити ризик розвитку інфекційно-запальних захворювань або полегшити їх перебіг.
На сьогоднішній день встановлена ефективність ( 1 , 2 ) рослини щодо наступних збудників:
- Фузаріум гостроспоровий;
- Фузаріум пасльоновий;
- Альтернарія альтерната;
- Клебсієла пневмонії;
- Ешерихія колі;
- Ентерокок фекальний.
Вчені підкреслюють важливу роль фініків не тільки в профілактиці, але і в терапії деяких бактеріальних інфекцій, наприклад викликаних ешерихією колі і ентерококом фекальним.
Безпека та шкода
Фініки – досить безпечний для людини продукт. Однак і вони мають протипоказання, і, в одиничних ситуаціях, можуть завдати шкоди здоров'ю.
Нижче представлені найчастіші побічні реакції:
- Ожиріння. фініки – висококалорійний продукт. Неадекватне споживання може негативно позначитися на масі тіла.
- Диспепсичні розлади. фініки багаті харчовими волокнами. Надмірне надходження клітковини в організм призводить до дезорганізації роботи стінок кишечника, що загрожує запорами або діареєю, здуттям і болями в животі, нудотою.
- Алергічні реакції. обумовлені сенсибілізацією організму переважно до окремих білків рослини. Зазвичай характеризуються легким перебігом (шкірні реакції), але не виключені і анафілаксії. При наявності алергопатологій на вживання фініків в анамнезі продукт протипоказаний.
Продукт дозволено і навіть рекомендовано вживати під час вагітності та грудного вигодовування. Головне-ретельно нормувати.
Вибір і вживання
Слід уважно підходити до вибору дійсно якісних фініків. Розглянемо основні критерії:
- Забарвлення. якісні плоди мають помаранчевий, червоний, бордовий або шоколадний відтінки (в залежності від виду). Наявність білих або чорних вкраплень (сліди цвілі) неприпустимо.
- Поверхня. фініки повинні мати злегка блискучу або матову поверхню, палець при дотику не прилипає.
- Цілісність. будь – які надриви та інші пошкодження, отвори-ознака можливої персистенції грибків або бактерій в плодах.
- Кісточка. необхідно купувати фініки з кісточкою. Вона гарантує відсутність бактеріального або грибкового зараження. Також подібні фініки відрізняються м'якою серцевиною і насиченим смаком.
- Аромат. фініки повинні мати приємний і терпкий запах. Хімічні домішки вказують на неадекватну технологію упаковки та зберігання.
З моменту виготовлення і упаковки фініки зберігаються від 2 до 6 місяців (в залежності від характеру тари і сорту). Необхідно також правильно зберігати плоди (згідно з даними на упаковці).
При вживанні рекомендується дотримуватися ряду простих правил:
- Миття. фініки слід промити перед прийомом (краще за 20-30 хвилин до вживання).
- Обсяг. на добу слід їсти не більше 50-90 грамів фініків. Переважно - в свіжому вигляді. Кісточку вживати неприпустимо.
- Час прийому. так як плоди багаті клітковиною, слід вживати їх в вранці на сніданок або в денні години. Прийом ввечері (особливо перед сном) загрожує перевантаженням шлунково-кишкового тракту і порушенням сну.
- Поєднання з іншими продуктами. фініки прекрасно гармонують з м'ясними стравами, підходять для приготування овочевого рагу, плову або салатів, можуть служити основним інгредієнтом для створення соусів і підлив. На їх основі можна варити компоти, відвари або сиропи. Також вони поєднуються з горіхами і сухофруктами, такими як курага, чорнослив або родзинки. Не слід змішувати фініки з цитрусовими фруктами і молоком.
Висновок
- Таким чином, фініки багаті вітамінами, мінералами, клітковиною та антиоксидантами.
- Вони ефективні в цілях профілактики захворювань з боку ендокринної, центральної нервової, травної, серцево-судинної та опорно-рухової систем.
- Також фініки можуть запобігати розвитку злоякісних пухлин, знищувати деякі бактерії.
- Вчені рекомендують вживати їх під час вагітності, щоб полегшити процес пологів.