8 корисних властивостей кураги для здоров'я, а також протипоказання
Курага – це сушені абрикоси без кісточки. Також з абрикосів отримують інші сухофрукти, такі як урюк, кайса і аштак, які схожі за складом і властивостями з курагою.
Будь-які сушені абрикоси багаті вітамінами, мінералами, антиоксидантами та клітковиною.
З давніх часів куразі приписують ряд корисних властивостей, деякі з яких змогла підтвердити сучасна наука. Курага здатна знизити ризик розвитку найпоширеніших захворювань, полегшити перебіг остеопорозу і анемії, підвищити привабливість шкіри.
8 доведених властивостей
Розглянемо докладніше 8 фактів про користь кураги для людського організму, які мають наукове обгрунтування.
1. Має багатий склад
Курага має невелику (порівняно з іншими сухофруктами) калорійність (близько 241 калорій на 100 грам) і містить наступні біологічно активні речовини:
найменування компонента | відсоток рекомендованої добової потреби( на 100 грам) |
білки | 7 % |
харчові волокна | 90 % |
вітамін А | 70 % |
вітамін В2 | 11 % |
вітамін В5 | 10 % |
Вітамін Е | 37 % |
вітамін PP | 20 % |
калій | 69 % |
кальцій | 16 % |
кремній | 87 % |
магній | 26 % |
фосфор | 18 % |
залізо | 18 % |
кобальт | 84 % |
Марганець | 12 % |
мідь | 34 % |
селен | 4 % |
хром | 118 % |
Також курага насичена поліфенольними антиоксидантами, головними з яких є: катехін, рутин, епікатехін; галова, ферулова, кумарова, кавова і хлорогенова кислоти. Антиоксиданти нейтралізують вільні радикали і захищають організм від розвитку злоякісних пухлин і хронічних захворювань.
2. Допомагає схуднути
Дослідження, виконані під керівництвом експертів з США, виявили , що високе споживання сухофруктів пов'язане зі зниженням маси тіла (за рахунок жирової клітковини).
Вчені рекомендують вживати курагу з метою схуднення і профілактики ожиріння, що також дозволить знизити ризик розвитку патологій з боку серця і судин.
В основі лікувального властивості лежить здатність клітковини , що входить до складу кураги, збільшуватися в розмірі після потрапляння в шлунок. В результаті, за допомогою рефлекторних і нейрогуморальних механізмів, пригнічуються центри голоду на рівні головного мозку.
Зниження апетиту носить тривалий характер і може тривати до 6-8 годин.
Також курага попереджає розвиток жирового гепатозу – захворювання печінки, пов'язаного з порушенням обміну жирів.
3. Корисна при вагітності
Курагу рекомендується вживати вагітним жінкам.
Вона є цінним джерелом заліза (близько 1/5 добової норми в 100 грамах), яке необхідно для профілактики залізодефіцитної анемії, вкрай часто зустрічається в ході перебігу вагітності.
Також сушені абрикоси нормалізують обмін речовин в організмі і покращують роботу шлунково-кишкового апарату.
При регулярному вживанні кураги рідше виявляються запори, здатні порушити нормальний перебіг вагітності.
У складі кураги також є безліч вітамінів і мінералів, необхідних для правильного формування всіх органів і тканин майбутньої дитини.
4. Попереджає розвиток анемії
Анемія, обумовлена нестачею заліза в організмі – вкрай поширене явище.
Найчастіше захворювання зачіпає жінок під час вагітності і з порушеннями менструального циклу, а також чоловіків і жінок похилого віку.
Патологія може мати місце і при хронічних кровотечах і онкологічних захворюваннях.
Найкращий спосіб попередити розвиток анемії – це вживати продукти, багаті залізом. Курага-цінне джерело даного мінералу. Також вона містить невелика кількість вітаміну C, який полегшує засвоєння заліза з просвіту кишечника.
При терапії анемії залізовмісними медикаментами сушені абрикоси дозволяють більш швидко заповнити дефіцит заліза в організмі.
5. Покращує здоров'я травної системи
Курага надає людині великі обсяги клітковини (в 100 грамах міститься майже добова норма).
Харчові волокна, за інформацією наукових співробітників з Кореї, регулюють моторну діяльність гладкої мускулатури стінки кишки, забезпечуючи повноцінну і своєчасну евакуацію калових мас.
Частина харчових волокон в незміненому вигляді доходить до дистальних відділів травної трубки, де активно ферментується дружніми мікроорганізмами. Це призводить до збільшення їх чисельності, а також до пригнічення росту і розмноження патогенних і умовно-патогенних представників мікрофлори.
Під час ферментації, згідно з сучасними уявленнями, виділяються жирні кислоти з коротким ланцюгом (пропіонат, бутират, ацетат і ін.), які покращують обмінні процеси в стінках товстого кишечника, створюють сприятливе середовище для росту корисних бактерій, покращують травлення і, що найголовніше, знижують ризик маніфестації раку ободової і прямої кишки.
6. Знижує рівень цукру в крові
Курага має низький глікемічний індекс і, отже, не призводить до різких стрибків глюкози в крові після споживання.
Також сушені абрикоси, за рахунок великої кількості клітковини, уповільнюють всмоктування інших вуглеводів, що створює додатковий захист.
Курага здатна нормалізувати обмін цукру в організмі. Вона знижує інсулінорезистентність (головний патогенетичний механізм становлення цукрового діабету II типу), тобто підвищує чутливість периферичних інсулінових рецепторів до інсуліну. Це сприяє більш швидкому та ефективному поглинанню глюкози клітинами організму.
Курагу можна використовувати для терапії (спільно з медикаментами) і профілактики цукрового діабету II типу (при обтяженому спадковому анамнезі).
7. Підвищує міцність кісток
Остеопороз – це поширене захворювання, при якому кістки втрачають свою міцність і стають схильні до переломів. Захворювання зачіпає літніх людей, а також жінок після менопаузи.
Курага багата важливими мінералами, необхідними для зміцнення кісток , такими як фосфор і бор.
Наукова група з Італії довела , що додавання цих мінералів в дієту дозволяє попередити розвиток остеопорозу, а також надати істотну допомогу в полегшенні даної патології.
Курага здатна знизити ймовірність розвитку остеопорозу і асоційованих з ним переломів кісток.
8. Покращує стан шкіри
Сушені абрикоси-багаті джерела вітаміну А. дана речовина грає важливу роль в підтримці здоров'я шкірного покриву.
Курага здатна:
- Захистити шкіру від ультрафіолетового випромінювання;
- Уповільнити старіння (відстрочити появу зморшок, в'ялості і обвисання шкіри);
- Підвищити гладкість і надати природний блиск;
- Знизити ризик розвитку раку шкіри і іфекційно-запальних захворювань.
Ймовірна шкода
Якісна курага практично повністю безпечна для здоров'я. Але і вона має протипоказання і в одиничних випадках може завдати шкоди здоров'ю.
До основних побічних ефектів відносять:
- Ожиріння. незважаючи на те, що сушені абрикоси позиціонуються як засіб для схуднення, вони можуть викликати збільшення маси тіла при надмірному вживанні.
- Диспепсичні розлади. надмірне надходження клітковини в організм загрожує розвитком запорів або діареї, болю в нижніх відділах живота, підвищеного газоутворення, нудоти.
- Алергічні реакції. найчастіше обумовлені підвищеною чутливістю організму не до окремих компонентів кураги, а до консервантів (сульфітів), які застосовуються для додання сухофрукту яскравого забарвлення і збільшення термінів зберігання. Алергопатології частіше проявляються у формі кропив'янки, набряку верхніх дихальних шляхів. Сухофрукт протипоказаний при наявності алергічних реакцій в анамнезі.
Курагу рекомендується вживати особам всіх вікових груп (з 3 років). Особливо вона корисна для літніх людей і вагітних жінок.
Правила вибору та прийому
При виборі кураги в магазині головними критеріями є:
- Колір. натуральна курага має коричневий або темно-оранжевий колір з сірим відтінком. Наявність світлого яскраво-оранжевого забарвлення і глянсового блиску – результат використання хімічних речовин. Чорний колір-ознака зіпсованості.
- Поверхня. Курага не повинна бути зморщеною і мати тріщини, а шматочки не повинні злипатися один з одним.
- Смак і запах. якісна курага має приємний смак і аромат (з медовими нотками). Наявність гіркоти або кислого присмаку неприпустимо.
- Розмір. чим більше курага, тим вона корисніше, так як для її приготування використовувалися стиглі абрикоси.
Після покупки курагу потрібно зберігати в герметичній ємності в холодильнику. Тривалість-від 6 до 9 місяців. Безпосередньо перед вживанням рекомендується замочити курагу на 30-60 хвилин в теплій воді. Це дозволить видалити будь-які домішки і пил з її поверхні.
Нижче розглянуті головні правила вживання кураги:
- Добова норма. рекомендується їсти не більше 75-150 грамів кураги в день (конкретна кількість індивідуально). Надмірне споживання може призвести до збільшення ваги та диспепсичних розладів.
- Час прийому. переважно вживати сушені абрикоси в вранці на сніданок або в денні години. Прийом ввечері і на ніч може привести до порушення сну.
- Спосіб прийому. Курагу можна їсти як в чистому вигляді, так і поєднувати з іншими продуктами. Вона ідеально підходить для перекусу (в якості альтернативи кондитерським або здобним хлібобулочним виробам). Курага ідеально поєднується з іншими сухофруктами (чорнослив, родзинки), медом, лимоном, сиром і горіхами. Її можна додавати в каші і м'ясні страви, а також використовувати для приготування відварів, компотів і різних рецептів лікувальних сумішей.
Будь-яка термічна обробка (відварювання, ошпарювання) може привести до втрати частини вітамінів і антиоксидантів.
Шоколадна курага та інші десерти на її основі також не рекомендовані через високий вміст цукру.
Висновок
- Таким чином, курага насичена поживними речовинами, які комплексно впливають на стан здоров'я.
- Вона здатна поліпшити роботу травної і серцево-судинної систем, підвищити мінеральну щільність кісток, попередити розвиток анемії і цукрового діабету, а також боротися з безліччю хронічних і злоякісних захворювань.
- У косметології сухофрукт використовується для поліпшення здоров'я і естетики шкіри.