Чим корисний родзинки для організму-8 доведених фактів
Родзинки – це виноград, висушений на сонці або в дегідраторі їжі. Він широко використовується в кулінарії, особливо для приготування різних десертів.
Незважаючи на невеликі розміри, родзинки мають високу енергетичну цінність і містять важливі для здоров'я вітаміни, мінерали та клітковину.
Численні дослідження підтверджують користь родзинок для нашого організму. Його регулярне вживання дозволяє зміцнити серце і судини, поліпшити спортивні показники і уповільнити старіння.
8 фактів про користь
За останні 20 років дослідження виявили масу корисних властивостей родзинок. Зупинимося на них детальніше.
1. Має багатий склад
Родзинки-це цінне джерело харчових волокон і антиоксидантів. Він має порівняно велику калорійність (близько 299 калорій на 100 грам) і має в складі наступні групи поживних речовин:
найменування компонента | приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам) |
харчові волокна | 16 % |
омега-3 жирні кислоти | 4 % |
вітамін В1 | 10 % |
вітамін В6 | 9 % |
вітамін С | 6 % |
калій | 34 % |
кальцій | 8 % |
магній | 4 % |
фосфор | 6 % |
залізо | 17 % |
Марганець | 13 % |
мідь | 30 % |
Кожне з описаних речовин необхідно для забезпечення життєдіяльності організму людини. Наприклад, фосфор підтримує міцність кісток і зубів, залізо регулює окислювально-відновні процеси і бере участь в синтезі еритроцитів , мідь покращує здоров'я серцево-судинної системи і стимулює синтез білків.
2. Має антиоксидантний ефект
Ізюм містить особливу групу антиоксидантів-фітонутрієнти (поліфеноли і феноли). Вони блокують вплив вільних радикалів на клітини організму, які призводять до загибелі або злоякісного переродження останніх.
На думку вчених, вільно-радикальні реакції підвищують ризик розвитку злоякісних пухлин і хронічних захворювань з боку всіх систем органів, тим самим сприяючи загальному старінню організму. Вживання родзинок дозволяє уповільнити цей процес.
3. Бореться зі шкідливими мікроорганізмами в роті
встановлено , що родзинки має виражений протимікробний потенціал за рахунок вмісту таких речовин, як: олеаноловая і лінолева кислоти, бетулін, b-ситостерол.
Сушений виноград здатний пригнічувати ріст і розмноження патогенних форм стрептококів у всьому організмі, переважно – в ротовій порожнині.
Також Вчені виявили, що родзинки попереджає поширення каріозних процесів на зубах під дією бактеріальної флори і прискорює ремінералізацію емалі. Він може використовуватися для профілактики і лікування карієсу.
Відсутність карієсу завжди асоціюється з міцним місцевим імунітетом, на тлі якого рідше реєструються інфекційно-запальні захворювання порожнини рота.
4. Покращує здоров'я серцево-судинної системи
Ізюм містить клітковину , калій, магній і марганець, а також невеликий обсяг омега-3 жирних кислот. Ці речовини надають лікувальну дію по відношенню до серця і судин.
Фахівці університету Кентукі (США) доведено , що висушений виноград знижує систолічний артеріальний тиск (АТ) і надає непрямий вплив на діастолічний АТ. В результаті знижується ризик розвитку інсульту (при гіпертонічних кризах), підвищується міцність і еластичність стінок судинного русла.
Також родзинки знижують рівень загального та атерогенного (ЛПНЩ) холестерину. Нормальні показники ліпідного профілю пов'язані з відсутністю атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і низькою частотою виникнення таких патологій, як ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт, хронічна ішемія головного мозку.
Гіпохолестеринемічний ефект обумовлений уповільненням зворотної реабсорбції холестерину з просвіту кишечника і зменшенням активності його синтезу клітинами печінки.
5. Знижує рівень цукру в крові
Американські вчені виявлено зниження концентрації глікованого гемоглобіну в крові при регулярному додаванні родзинок в раціон.
Глікований гемоглобін відображає середній вміст глюкози в кровоносній руслі за останні 2-3 місяці.
Висушений виноград, за рахунок великої кількості харчових волокон в складі, уповільнює всмоктування вуглеводів з просвіту шлунково-кишкового тракту, що попереджає різкі скачки цукру в крові.
Також родзинки підвищує чутливість рецепторних комплексів периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну, що сприяє більш швидкому захопленню глюкози з крові для задоволення енергетичних потреб.
Систематичне вживання родзинок дозволяє забезпечити профілактику і додатковий контроль перебігу цукрового діабету II типу, а також незначно знизити дозування прийнятих цукрознижувальних медикаментів.
6. Підвищує витривалість і фізичну працездатність
Працівники Державного університету Луїзіани (США) виявили здатність родзинок покращувати спортивні показники.
Продукт дозволяє підтримувати адекватний рівень цукру в крові при навантаженнях, що необхідно для забезпечення всіх клітин енергією. Також родзинки знижує втому при виконанні однотипних вправ протягом тривалого часу.
Відзначається ефективність родзинок з метою підвищення фізичної сили і розумової працездатності , поліпшення пам'яті і уваги, що також важливо в спортивній діяльності.
7. Допомагає скинути вагу
Ізюм містить досить високі обсяги клітковини . Харчові волокна, при попаданні в шлунок, збільшуються в розмірі і, за допомогою нейрогуморальних і рефлекторних реакцій, пригнічують центри голоду в головному мозку.
Вчені з США стверджують , що тяга до їжі після вживання сушеного винограду зменшується більш ніж на 8 годин.
В результаті придушення апетиту зменшується загальна калорійність добового раціону (з метою максимального схуднення можна приймати родзинки 2 рази в день – вранці і ввечері).
При цьому родзинки не впливає на рівень статевих гормонів і проявляє однакову ефективність як у чоловіків, так і у жінок.
8. Покращує стан шкіри
Родзинки рясніють антиоксидантами, клітковиною та вітамінами, які відіграють важливу роль у підвищенні естетичних якостей шкіри.
Рослина має наступні біологічно значущі ефекти:
- Знижує швидкість старіння шкіри. феноли та інші антиоксиданти, згідно з даними фахівців з Греції, захищають всі клітини шкіри, колагенові і еластинові волокна від впливу вільних радикалів. В результаті попереджається поява зморшок і пігментних плям.
- Насичує шкіру поживними речовинами. Ресвератрол, що входить до складу родзинок, підтримує синтез еритроцитів і покращує мікроциркуляцію, що дозволяє кожній клітині шкіри отримати необхідний рівень кисню і поживних речовин. Найбільша концентрація ресвератвора відзначається в чорних сортах родзинок.
- Забезпечує профілактику запальних захворювань. рослина багата магнієм і калієм, які знижують кислотність і, як наслідок, ризик розвитку інфекційно-запальних патологій шкіри.
- Захищає від сонячного випромінювання. американські вчені з'ясували , що родзинки містить ряд амінокислот, здатних зменшити шкоду від сонячного ультрафіолетового випромінювання, знизити ризик появи опіків і раку.
Ізюм входить до складу деяких косметичних засобів для місцевого використання, проте найбільший ефект реалізується при застосуванні всередину.
Безпека та шкода
Родзинки – це безпечний продукт харчування. Однак і він має протипоказання. У рідкісних випадках родзинки можуть завдати шкоди організму.
До побічних ефектів відносять:
- Подразнення слизових оболонок шлунково-кишкового тракту. великі обсяги родзинок (більше 250 грамів за 1 раз) можуть спровокувати загострення хронічного гастриту або дуоденіту, виразкової хвороби шлунка. У період загострень продукт протипоказаний.
- Диспепсичні розлади. велика кількість клітковини здатне привести до таких порушень роботи травної системи, як діарея або запор, нудота, болі в нижніх відділах живота, підвищене газоутворення.
- Ожиріння. хоча сушений виноград може використовуватися для зниження ваги, при надмірному вживанні він здатний привести до набору жирової маси.
- Алергічні реакції. зустрічаються не часто і проявляються в легкій формі (шкірні реакції).
Родзинки дозволено вживати вагітним жінкам. Дослідження не виявили негативного впливу на перебіг вагітності і на здоров'я дитини в перші роки життя.
Як приготувати вдома?
Рецепт приготування родзинок досить простий. Розглянемо основні кроки:
- Ретельно промити виноград. слід використовувати теплу струмінь води і промивати кожен плід.
- Просушити. можна використовувати паперові рушники.
- Рівномірно розподілити плоди на поверхні лотка. ягоди не повинні контактувати один з одним. Зверху лоток слід прикрити рушником.
- Знайдіть відповідне місце для сушіння. ємність з виноградом повинна знаходитися в сухому і теплому (в ідеалі – під сонячними променями) місці.
- Висушити плоди. в середньому потрібно близько 4 діб для повного висихання винограду. Кожні 24 години рекомендується перевертати виноград (для рівномірного висихання).
Після приготування родзинки слід зберігати в герметичному контейнері в прохолодному місці, краще – в холодильній камері.
Поради щодо вибору та прийому
При виборі в магазині якісний родзинки повинен відповідати наступним критеріям:
- Колір. будь-які сорти винограду при висушуванні темніють. У нормі родзинки може бути темно-карамельного (або коричневого), синього або чорного відтінків. Світле забарвлення (білий, жовтий, червоний або золотистий) вказує на використання хімічних речовин (наприклад, сірчистого ангідриду) при приготуванні. Таким чином, Темний родзинки однозначно корисніше світлого.
- Зовнішній вигляд. якісний родзинки повинен бути пружним (не твердим), не мати пошкоджень. Самі плоди за текстурою матові і не прилипають один до одного. Розмір не грає значення, плоди можуть бути, як дрібними, так і великими.
- Смак. залежно від сорту винограду, родзинки можуть мати безліч смакових відтінків. Головне-це відсутність присмаку диму і хімічних речовин.
Після покупки родзинки можна зберігати в будь-якій герметичній упаковці в прохолодному місці. У подібному стані він може пролежати від 6 до 12 місяців.
Перед вживанням родзинки необхідно замочити в прохолодній воді на 30-60 хвилин. Запарювання в окропі призводить до втрати частини вітамінів і антиоксидантів.
Нижче описано кілька правил здорового вживання родзинок:
- Час прийому. переважно їсти родзинки в першій половині дня (сніданок, обід, полуденок). Вживання на ніч може привести до перевантаження травного апарату і до проблем зі сном.
- Добова норма. на жаль, досліджень, що вказують на те, скільки потрібно їсти родзинок в день, проведено не було. Лікарі рекомендують приймати не більше 50-75 грамів за 1 раз, і до 100 грамів – за добу.
- Поєднання. Ізюм ідеально підходить в якості перекусів, може служити альтернативою цукеркам і хлібобулочних виробів. У народній медицині він використовується для приготування настоїв, відварів. Часто застосовуються суміші родзинок з медом і горіхами. Сучасна кулінарія включає родзинки до складу печива, хліба, пирогів, салатів, овочевих і м'ясних страв, а також мюслів і компотів. Ідеально він поєднується з сиром та іншими сухофруктами.
Висновок
- Таким чином, родзинки насичені вітамінами, мінералами, клітковиною та антиоксидантами, які пов'язані з масою переваг для здоров'я.
- Він покращує стан серця і судин, бореться з ожирінням, захворюваннями з боку ендокринної системи.
- Від також покращує шкірний покрив і підвищує фізичну витривалість.
- Особливе значення надається родзинкам за здатність боротися зі злоякісними пухлинами і передчасним старінням.