Чим корисно сушене манго-5 доведених властивостей, склад і приготування

Сушене манго не тільки є смачним і натуральним перекусом, але і володіє важливими корисними властивостями для здоров'я.

Сухофрукт насичений поживними речовинами і покращує роботу практично всіх систем організму. Він здатний нормалізувати роботу кишечника і знизити ризик розвитку найпоширеніших захворювань (включаючи рак).

5 доведених властивостей

Нижче представлені 5 головних фактів про користь сушеного манго (з опорою на доказову базу).

1. Володіє багатим складом

Калорійність сушеного манго-близько 320 калорій на 100 грам, значна частина з яких доводиться на вуглеводи. Також сухофрукт має в складі ряд білків з незамінними амінокислотами.

Продукт багатий вітамінами (А, B6, з, Е, до і РР), макро- (калій, магній) і мікроелементами (марганець, мідь), а також омега-3 жирними кислотами.

У 100 грамах висушеного манго міститься 5 добових норм марганцю. Марганець необхідний для протікання обмінних процесів, підтримки обміну глюкози і вироблення гормонів щитовидної залози, синтезу еритроцитів і адекватної роботи головного мозку .

Також сухофрукт багатий антиоксидантами, які попереджають розвиток хронічних захворювань і злоякісних пухлин.

сушене манго – це унікальне джерело життєво важливих біологічно активних речовин.

2. Покращує стан шкіри

Після висушування манго зберігає практично весь обсяг антиоксидантів у складі, які нормалізують обмінні процеси в шкірі, активують синтез колагенових і еластинових волокон.

Систематичне вживання сухофруктів пов'язане з меншою кількістю зморшок і пігментних плям, рідкісною частотою гнійно-запальних захворювань. Подібні відомості приводять кубинські вчені.

Також манго зменшує обсяг підшкірно-жирової клітковини і прояви целюліту (за рахунок наявності клітковини). У процесі схуднення шкіра також відновлює природну красу і естетику.

сушене манго сприятливо відбивається на зовнішньому вигляді шкірного покриву і знижує ризик розвитку інфекційно-запальних патологій.

3. Покращує травлення

Сушене манго-добре джерело клітковини для нашого організму.

Харчові волокна необхідні для злагодженої роботи гладкої мускулатури стінки кишечника. При прийомі достатніх доз клітковини спостерігається підвищення кратності і обсягу стільця, рідше зустрічаються запори.

Клітковина підтримує склад мікрофлори, стимулюючи ріст і розмноження доброчинних мікроорганізмів, пригнічуючи життєдіяльність патогенних і умовно-патогенних представників мікрофлори.

Утворюються в процесі ферментації харчових волокон жирні кислоти з коротким ланцюгом (бутират, ацетат і ін.), в поєднанні з антиоксидантами, знижують ймовірність становлення аутоімунних (хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт) і злоякісних захворювань товстого і тонкого кишечника.

Натуральне сушене манго рекомендується вживати особам старших вікових груп, а також вагітним жінкам, у яких часто зустрічаються запори.

Сухофрукт необхідний для профілактики запорів, підтримки складу мікрофлори і попередження розвитку злоякісних процесів в кишечнику.

4. Має антиоксидантні властивості

Як вже було сказано, сушене манго містить масу антиоксидантів.

Антиоксиданти в складі манго нейтралізують вільні радикали, які сприяють загибелі або злоякісного переродження клітин організму. Подібні відомості були перевірено експериментальним шляхом вченими з Куби.

Окремо слід зазначити, що антиоксидантні речовини зменшують ризик становлення практично будь-яких хронічних захворювань з боку всіх систем органів.

Встановлено, що вітамін А в складі сухофрукта, який також є антиоксидантом, необхідний для підвищення гостроти зору і зниження ймовірності розвитку вікової дегенерації жовтої плями, здатної привести до повної сліпоти.

сушене манго має сильну антиоксидантну активність.

5. Покращує перебіг цукрового діабету II типу

Сушене манго має невеликий глікемічний індекс, отже, не викликає різких коливань рівня цукру в крові після вживання.

Роботи індійських фахівців демонструють здатність продукту підвищувати чутливість периферичних тканин до інсуліну, що сприяє більш ефективному захопленню глюкози клітинами м'язової і жирової тканин і зменшення її рівня в крові.

Додатковий внесок вносить клітковина . Вона уповільнює всмоктування будь-яких вуглеводів, що потрапили в просвіт шлунково-кишкового тракту.

Описані вище корисні властивості дозволяють використовувати в'ялене манго з метою профілактики і навіть терапії (спільно з медикаментами) цукрового діабету II типу.

сушене манго знижує рівень глюкози в крові і може застосовуватися для профілактики і полегшення перебігу цукрового діабету II типу.

Можлива шкода

Незважаючи на велику кількість лікувальних властивостей, сушене манго може завдати істотної шкоди організму.

Найпоширенішими небажаними ефектами є:

  1. Ожиріння. у помірних обсягах (з урахуванням добової калорійності) сухофрукт є дієтичним продуктом, що сприяє схудненню. Однак, при вживанні у великих кількостях, можливе формування надлишкових жирових відкладень.
  2. Диспепсичні розлади. Манго багате харчовими волокнами, велика кількість яких може порушити моторно-евакуаційну функцію кишечника і привести до таких розладів, як діарея, запор, нудота або блювота, здуття живота, болі в клубових областях.
  3. Алергічні реакції. зустрічаються рідко і характеризуються легким перебігом (симптоми з боку шкірного покриву і слизових оболонок).

Манго, в тому числі висушене, рекомендується вживати під час вагітності, щоб надати організму матері максимум поживних речовин. Негативного впливу на плід і здоров'я дитини перших років життя відзначено не було.

рекомендується уважно підходити до додавання сухофрукта в раціон через наявність протипоказань і ризику розвитку побічних ефектів.

Як приготувати вдома?

Приготувати сушене манго в домашніх умовах досить просто. Спочатку необхідно вибрати якісні стиглі плоди, які повинні відповідати наступним критеріям:

  • Колір-жовтий або зелений;
  • Аромат-насичений, терпкий;
  • Консистенція-пружна, але не м'яка;
  • Зовнішній вигляд-відсутність будь-яких пошкоджень і гладка шкірка.

Найпростіший спосіб-зробити сушене манго в духовці:

  1. Порізати фрукти на маленькі часточки.
  2. Розкладіть на деко, застелене пергаментним папером. Краї манго не повинні стикатися один з одним.
  3. Відправити фрукти в духову шафу і готувати близько 5-6 годин при температурі 50-55 градусів. Кожні 30-60 хвилин необхідно відкривати дверцята духовки і перевертати часточки.

При використанні електросушарки час приготування зменшується до 4-4,5 годин.

Не потрібно попередньо замочувати манго.

Рецепт приготування сушеного манго досить простий. Головне-слідувати технології.

Поради щодо вибору та прийому

При покупці сухофрукту в магазинах потрібно враховувати ряд характеристик, що дозволяють відрізнити якісний продукт:

  1. Колір. блідо-оранжевий або коричневий. Яскраві відтінки (червоний або помаранчевий) вказують на використання хімічних речовин для надання товарного вигляду.
  2. Консистенція. Манго не повинно бути в'ялим, при натисканні пальцем – має відновлювати форму.
  3. Поверхня. В нормі – матова або злегка блискуча.

Манго краще купувати в заводській упаковці з маркуванням, де вказані дата виготовлення і термін придатності.

Після покупки цукати слід зберігати окремо від інших продуктів в герметичному контейнері. Бажано вибрати темне прохолодне місце. Попадання вологи або прямих сонячних променів неприпустимо. Оптимальна температура зберігання - близько 20-24 градусів.

Сухофрукт можна їсти в чистому вигляді або поєднувати з іншими продуктами. Існує маса рецептів салатів, десертів і солодких страв на основі манго. Часто його використовують при виготовленні хлібобулочних виробів (як натуральний підсолоджувач).

У народній медицині сухофрукт служить основним інгредієнтом для настоянок і відварів, чаю і компоту.

Манго широко поширений в народній і доказової медицині, кулінарії. Слід уважно підходити до вибору сухофрукту в магазинах, щоб отримати від нього виключно користь.

Висновок

  1. Таким чином, манго багатий вітамінами, мінералами, клітковиною та антиоксидантами.
  2. Сушений фрукт покращує стан шкіри і допомагає схуднути, нормалізує роботу кишечника, допомагає знизити ризик розвитку цукрового діабету II типу і злоякісних пухлин.
  3. Сухофрукти досить легко приготувати самостійно. Головне-вибрати якісні свіжі плоди манго і дотримуватися технологію.