Чим корисний компот із сухофруктів-5 наукових фактів

Компот із сухофруктів (узвар) – це простий у приготуванні і смачний напій, який чудово втамовує спрагу і має масу корисних для здоров'я властивостей.

Такий компот містить більшість вітамінів, мінералів і антиоксидантів, які присутні в свіжих або висушених фруктах.

5 корисних властивостей

Розглянемо 5 головних фактів про користь компоту на основі сухофруктів (з опорою на доказову базу).

1. Зміцнює імунітет

Узвар багатий багатьма антиоксидантами та вітамінами, які безпосередньо чи опосередковано впливають на роботу імунної системи . Однак найбільш цінним є вітамін C.

Доведено, що вітамін C стимулює вироблення ендогенного інтерферону, посилює диференціювання і проліферацію B - і T-клітин, а також активує протипухлинний імунітет.

Він також підвищує стійкість організму людини до будь-яких зовнішніх інфекційних агентів (бактерій, вірусів, грибків, найпростіших мікроорганізмів).

Компот із сухофруктів рекомендується пити для підтримки імунітету і профілактики респіраторних інфекцій в осінньо-весняний період.

прийом компоту із сухофруктів дозволяє зміцнити імунітет і забезпечити профілактику респіраторних інфекцій.

2. Допомагає схуднути

Компот на основі сухофруктів містить антиоксиданти і мінерали (хром, калій), які позитивно позначаються на обміні жирової тканини в організмі.

Іноді в компоті навіть міститься невелика кількість клітковини , яка пригнічує почуття голоду і знижує тягу до їжі.

Компот швидко насичує організм, уповільнює всмоктування жирів з іншої їжі або зовсім блокує їх, а також активує процеси руйнування жирових клітин з метою отримання енергії .

Важливо відзначити, що діючі речовини не втручаються в гормональні механізми, що дозволяє рекомендувати компот із сухофруктів для ефективного схуднення як чоловікам, так і жінкам без ризику для здоров'я.

Узвар обов'язково повинен бути включений в дієту, спрямовану на зниження ваги.

3. Має антиоксидантну дію

Будь-які сухофрукти насичені антиоксидантні речовини та вітаміни (наприклад, С). У компоті вони також присутні.

Антиоксиданти нейтралізують вільні радикали, які можуть спричинити загибель клітин або сприяти розвитку злоякісних пухлин.

Також вільні радикали відіграють певну роль у розвитку хвороби Альцгеймера, хронічних патологій шлунково-кишкового тракту і серцево-судинної системи.

Набір і характер дії антиоксидантів залежить від виду сухофруктів, які використовуються для приготування напою.

Наприклад, експерти з Італії встановили, що чорнослив може захистити всі клітини організму від злоякісного переродження.

Турецькі вчені стверджують , що компот з кураги може знизити ймовірність появи злоякісних новоутворень в тканинах печінки.

завдяки вмісту антиоксидантів, регулярне вживання компоту дозволяє забезпечити надійну профілактику пухлинних процесів і хронічних патологій.

4. Корисний при вагітності

Компот із сухофруктів містить цінні мінерали, що забезпечують сприятливий перебіг вагітності.

Наприклад, залізо запобігає розвитку анемії, фолієва кислота необхідна для профілактики вад з боку центральної нервової системи у дитини, а магній, селен і марганець підтримують обмінні процеси і знижують вираженість інтоксикаційного синдрому.

Доведено, що деякі сухофрукти (наприклад, фініки ) здатні полегшити перебіг пологів у вагітних жінок, забезпечуючи повноцінне розкриття шийки матки і знижуючи потребу в застосуванні родопомічних посібників.

Узвар полегшує перебіг вагітності та пологів, сприяє правильному розвитку органів у плода.

5. Покращує здоров'я порожнини рота

Багато висушені фрукти мають антибактеріальну активність, особливо – щодо представників мікрофлори ротової порожнини.

Наприклад, доведено , що родзинки пригнічує ріст бактеріальної флори, відповідальної за розвиток каріозних процесів.

У будь-якому компоті також є велика кількість вітаміну C. Японські дослідження демонструють здатність аскорбінової кислоти попереджати розвиток пародонтиту та інших інфекційно-запальних захворювань порожнини рота.

регулярне вживання узвару дозволяє поліпшити здоров'я ротової порожнини.

Можлива шкода

Компот із сухофруктів має протипоказання і в рідкісних випадках може завдати шкоди здоров'ю. До числа побічних ефектів відносять:

  1. Загострення хронічних патологій травної системи. багато сухофрукти містять екстрактивні речовини, що викликають подразнення слизових оболонок шлунка і дванадцятипалої кишки, що може привести до загострення або посилення перебігу хронічного гастриту, дуоденіту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.
  2. Підвищення рівня глюкози в крові. не слід додавати цукор в компот особам, які страждають на цукровий діабет. Це може привести до порушення вуглеводного обміну і дестабілізації перебігу діабету.
  3. Алергічні реакції. Пов'язані з підвищеною чутливістю організму до окремих компонентів сухофруктів. Проявлятися можуть по-різному: від шкірних висипань до анафілактичного шоку. При наявності алергопатологій в анамнезі компот протипоказаний.

Особливу увагу рекомендується звертати на виробника і склад сухофруктів. Додавання деяких хімічних речовин (сульфідів та ін.) Для збільшення термінів зберігання може привести до виражених алергічних реакцій, порушення роботи печінки і нирок.

Компот із сухофруктів, як і будь-який інший продукт, має протипоказання і може викликати побічні ефекти. Рекомендується уважно підходити до вживання.

Як приготувати вдома?

Зварити компот із сухофруктів в домашніх умовах просто. Головне дотримуватися ряду простих правил:

  • Вибирати тільки якісні сухофрукти;
  • Видаляти перед приготуванням плодоніжки, листя і гнилі плоди;
  • Попередньо промивати і замочувати висушені фрукти у воді на 20-30 хвилин;
  • Брати обсяг води, в 4-5 разів перевищує обсяг сухофруктів.

Розглянемо класичний рецепт.

Буде потрібно:

  • 600 грам сухофруктів;
  • 3-3, 5 літра води;
  • За бажанням-цукор;
  • 1/5 чайної ложки лимонної кислоти.

Приготування:

  1. Залити воду в емальовану каструлю. Довести до кипіння.
  2. Помістити в ємність заздалегідь підготовлені сухофрукти.
  3. Варити близько 20 хвилин. До того як вода повторно закипить додати цукор і лимонну кислоту.
  4. Остудити. Напій готовий.

Пити компот можна в будь-якому вигляді: охолодженому або теплом. Залежно від індивідуальних переваг можна використовувати будь-які сухофрукти. Найчастіше варять яблучний компот.

рецепт компоту неймовірно простий. При правильному підході можна отримати дійсно корисний для здоров'я напій.

Поради щодо прийому

Розглянемо кілька правил здорового вживання напою:

  1. Час прийому. краще пити компот в денні або вечірні години, щоб уникнути дратівної дії на слизові оболонки травного тракту.
  2. Добова норма. бажано не вживати в день більше 300-600 мл напою. При інфекційно-запальних захворюваннях-до 2 л.
  3. Поєднання. компот бажано приймати через 30-50 хвилин після будь-якої іншої їжі. На голодний шлунок (більше 2-3 годин від останньої трапези) напій протипоказаний.
дотримання простих порад дозволить знизити ризик шкоди до мінімуму і розкрити весь біологічний потенціал компоту.

Висновок

Таким чином, компот із сухофруктів здатний зміцнити імунну систему і захистити організм від респіраторних інфекцій, надати допомогу в зниженні маси тіла, поліпшити здоров'я порожнини рота, а також запобігти розвитку ряду хронічних патологій і злоякісних пухлин.

Компот особливо рекомендований в період вагітності, оскільки насичує організм майбутньої матері всіма необхідними поживними речовинами.